De constitutie van China, Brussel

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 7 mei 2019 - 21:00
plaats Brussel, België
locatie deBuren, Leopoldstraat 6 Toon locatie
aanwezigen A.D.S.M. (Annette) Nijs i, J. (Jonathan) Holslag e.a.
organisatie deBuren

De Volksrepubliek China is het grootste communistische land ter wereld. Tegelijkertijd draait het kapitalisme er op volle toeren.

Er is één erkende politieke partij en de ideologie van Marx, Lenin en Mao valt letterlijk af te lezen uit de grondwet. Tegelijkertijd overvleugelt China de Verenigde Staten bijna als de grootste economische macht ter wereld. Het land heeft binnen het communistische systeem een geheel eigen vorm van staatskapitalisme voortgebracht waarin eigendomsrecht en zelfs erfrecht geen taboe meer zijn.

Is China nog werkelijk socialistisch te noemen zoals haar grondwet beweert? Wat zijn de wereldwijde implicaties van de opkomst van een grootmacht met een autoritaire staatsstructuur? En kan Europa afzijdig blijven als het conflict tussen China en de Verenigde Staten verder blijft escaleren?

Gesprek met Jonathan Holslag (professor Internationale Betrekkingen VUB), Stefan Blommaert (voormalig VRT-correspondent in Peking) en Annette Nijs (oprichtster van het Europe China Institute). De moderator is Michiel Hulshof, voormalig China-correspondent voor weekblad Vrij Nederland en het ANP.

Stefan Blommaert kwam in De Afspraak al vertellen over zijn nieuwe boek De eeuw van Xi , net als in De wereld vandaag op Radio 1 (herbeluister vanaf 02:19:00).


1.

Meer over...