Ministeriële bijeenkomst EU-ASEAN, Brussel

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 21 januari 2019
plaats Brussel, België
aanwezigen M. (Maroš) Sefčovič i, F. (Federica) Mogherini i e.a.

Voornaamste agendapunten

De ministeriële bijeenkomst EU-ASEAN zal de Ministers van Buitenlandse Zaken van de EU en hun tegenhangers van de 10 ASEAN-lidstaten samenbrengen.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, en Vivian Balakrishnan, Minister van Buitenlandse Zaken van Singapore, zullen de bijeenkomst gezamenlijk voorzitten.

Beide partijen zullen spreken over samenwerking op het gebied van regionale en internationale vraagstukken, waaronder mondiale uitdagingen als de klimaatverandering en de versterking van het op regels gebaseerde multilaterale stelsel.

Zij zullen van gedachten wisselen over recente ontwikkelingen in de EU en in de ASEAN-landen.

Deze bijeenkomst biedt ook de gelegenheid om de balans op te maken van de betrekkingen EU-ASEAN en de inspanningen in de richting van een strategisch partnerschap.

De buitenlandministers zullen bespreken hoe de samenwerking tussen de EU en de ASEAN op het gebied van connectiviteit kan worden opgevoerd. Beide partijen zullen ook prioriteitsgebieden voor 2019 aankaarten, zoals betere veiligheidssamenwerking, onder meer op het gebied van terrorismebestrijding, internationale misdaad, maritieme veiligheid en cyberbeveiliging.

De 10 ASEAN-lidstaten zijn Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar/Birma, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam.


1.

Meer over...