Besluit 2019/41 - Standpunt in het Associatiecomité EU-Jordanië met betrekking tot een wijziging van Protocol nr. 3 bij die overeenkomst betreffende de definitie van het begrip „producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 11 januari 2019 gepubliceerd en is op 3 december 2018 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2019/41 van de Raad van 3 december 2018 betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Associatiecomité dat is opgericht bij de Europees-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, anderzijds, met betrekking tot een wijziging van Protocol nr. 3 bij die overeenkomst betreffende de definitie van het begrip „producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2019/41 of 3 December 2018 on the position to be taken, on behalf of the European Union, within the Association Committee established by the Euro-Mediterranean Agreement establishing an Association between the European Communities and their Member States, of the one part, and the Hashemite Kingdom of Jordan, of the other part, as regards an amendment to Protocol 3 to that Agreement concerning the definition of the concept of ‘originating products’ and methods of administrative cooperation
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2019/41
Origineel voorstel COM(2018)463 NLEN
Celex-nummer i 32019D0041

3.

Key dates

Document 03-12-2018; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 11-01-2019; PB L 9 p. 114-146
Inwerkingtreding 03-12-2018; in werking datum document zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

11.1.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 9/114

 

BESLUIT (EU) 2019/41 VAN DE RAAD

van 3 december 2018

betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Associatiecomité dat is opgericht bij de Europees-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, anderzijds, met betrekking tot een wijziging van Protocol nr. 3 bij die overeenkomst betreffende de definitie van het begrip „producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Europees-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, anderzijds (1) („de overeenkomst”), is op 1 mei 2002 in werking getreden. Bij artikel 89 van de overeenkomst werd een Associatieraad opgericht die alle belangrijke vraagstukken die zich in het kader van deze overeenkomst voordoen, alsmede alle andere bilaterale of internationale vraagstukken van gemeenschappelijk belang onderzoekt.

 

(2)

Bij artikel 92 van de overeenkomst werd een Associatiecomité opgericht dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de overeenkomst en waaraan de Associatieraad gehele of gedeeltelijke bevoegdheden kan delegeren.

 

(3)

Op grond van artikel 94, lid 1, van de overeenkomst heeft het Associatiecomité de bevoegdheid besluiten te nemen met het oog op het beheer van de overeenkomst en op beleidsterreinen waarop de Associatieraad bevoegdheden aan het Comité heeft gedelegeerd.

 

(4)

Op grond van artikel 2 van Besluit 2002/357/EG, EGKS van de Raad en de Commissie (2), wordt het door de Unie in het Associatiecomité in te nemen standpunt op voorstel van de Commissie door de Raad vastgesteld.

 

(5)

Het is passend het namens de Unie in het Associatiecomité EU-Jordanië in te nemen standpunt te bepalen, aangezien het besluit van het Associatiecomité tot wijziging van Protocol nr. 3 bij de overeenkomst betreffende de definitie van het begrip „producten van oorsprong” en de lijst van be- of verwerkingen die moeten worden uitgevoerd ten aanzien van niet van oorsprong zijnde materialen om voor bepaalde categorieën producten, vervaardigd op het grondgebied van het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië („Jordanië”) en in verband met het scheppen van werkgelegenheid voor Syrische vluchtelingen en Jordaniërs, de status van oorsprong te verkrijgen, voor de Unie bindend zal zijn.

 

(6)

Op grond van artikel 39 van Protocol nr. 3 bij de overeenkomst, als gewijzigd bij Besluit nr. 1/2006 van de Associatieraad EU-Jordanië (3), kan het Associatiecomité besluiten de bepalingen van dat protocol te wijzigen.

 

(7)

Op grond van Protocol nr. 3 bij de overeenkomst, zoals gewijzigd bij Besluit nr. 1/2006 betreffende de definitie van het begrip „producten van oorsprong” en de lijst van be- of verwerkingen die moeten worden uitgevoerd ten aanzien van niet van oorsprong zijnde materialen om voor bepaalde categorieën producten, vervaardigd op het grondgebied van Jordanië en in verband met het scheppen van werkgelegenheid voor Syrische vluchtelingen en Jordaniërs, de status van oorsprong te verkrijgen, heeft Jordanië voorstellen ingediend voor een verdere versoepeling van de door Besluit nr. 1/2016 geïntroduceerde regeling.

 

(8)

Na het verzoek van Jordanië te hebben onderzocht, is de Raad namens de Unie van oordeel dat het gerechtvaardigd is in te stemmen met een aanvullende...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.