Trump zet Europa nog meer in hemd: Diplomatieke status EU stilletjes verlaagd

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 10 januari 2019, 10:03.

De gespannen relatie tussen de EU en de VS is op een nieuw dieptepunt aanbeland nadat president Trump de diplomatieke status van de Unie heeft verlaagd, zonder iemand in Brussel daarvan op de hoogte stellen.

„Eh, eigenlijk moet u in Washington zijn voor een reactie”, stamelt een woordvoerster van de Amerikaanse EU-ambassade in Brussel. „Wij weten de details ook niet. Maar in Washington ligt alles plat door de shutdown.”

Een delegatie van het Europees Parlement dat toeziet op de relaties met de VS is uiterst verbolgen. Een dergelijke „verrassende stap” is „geen manier om partners te behandelen”, aldus een brief aan het Amerikaanse Congres die onder meer door D66-Europarlementariër Marietje Schaake is getekend.

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen spreekt van „een onnodige schoffering” en „onbeholpen gedrag” van Trump. Tegelijkertijd wil hij er niet te veel waarde aan hechten. „Negeer al dat getweet. Ik geef je op een briefje dat Trump er straks weer op terugkomt als er een deal over de handel ligt”, stelt Van Baalen. „Hij heeft een partner nodig tegen China. Dit, hoog inzetten, is zijn manier van onderhandelen.”

Lees het hele artikel in De Telegraaf of via Blendle