Brief regering; Reactie op verzoek van de vaste commissie voor Defensie om een nadere toelichting op de Klankbordgroep Adaptieve Krijgsmacht - Toekomst van de krijgsmacht

Deze brief is onder nr. 147 toegevoegd aan dossier 33763 - Toekomst van de krijgsmacht.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Toekomst van de krijgsmacht; Brief regering; Reactie op verzoek van de vaste commissie voor Defensie om een nadere toelichting op de Klankbordgroep Adaptieve Krijgsmacht
Document­datum 17-12-2018
Publicatie­datum 19-12-2018
Nummer KST33763147
Kenmerk 33763, nr. 147
Commissie(s) Defensie (DEF)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

33 763

Toekomst van de krijgsmacht

Nr. 147    BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 17 december 2018

Hierbij ontvangt u, mede namens de Staatssecretaris, mijn reactie op het verzoek van de vaste commissie voor Defensie om een nadere toelichting op de Klankbordgroep Adaptieve Krijgsmacht zoals deze wordt genoemd in de rapportage adaptieve krijgsmacht (Kamerstuk 33 763, nr. 146) van 8 november 2018.

Om de adaptieve krijgsmacht beter vorm te geven en het denken over de transitie van de Defensieorganisatie te bevorderen, heeft Defensie externe relaties uitgenodigd om zitting te nemen in de Klankbordgroep Adaptieve Krijgsmacht.

Deze Klankbordgroep is in 2017 opgericht en heeft in 2018 verder vorm gekregen. De Klankbordgroep bestaat uit topmanagers uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid en wordt voorgezeten door de heer Ab van der Touw (tot voor kort bestuursvoorzitter van Siemens Nederland). De overige leden zijn:

  • Mevrouw Marjan van Loon (Shell)
  • De heer Jacques van den Broek (Randstad)
  • De heer Jeroen Hoencamp (Vodafone Ziggo)
  • De heer Carel Stolker (Universiteit Leiden)
  • De heer Frans Blom (Boston Consulting Group)
  • De heer John Jorritsma (burgemeester Eindhoven)
  • Luitenant-generaal b.d. Bart Hoitink (militair adviseur)

De Klankbordgroep focust zich op strategische advisering van de Secretaris-Generaal en de Commandant der Strijdkrachten waarbij het leiding geven aan de transitie naar een toekomstbestendige adaptieve krijgsmacht en de positionering van Defensie in de maatschappij centraal staan. Om dit concreet vorm te geven zijn de leden van de Klankbordgroep gekoppeld aan zes vraagstukken waarover zij verzocht zijn gevraagd en ongevraagd advies te geven.

  • Positionering: draagvlak in de samenleving;
  • Capaciteiten: personele opbouw van de organisatie in ecosystemen;

kst-33763-147 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2018

  • Bedrijfsvoering: wendbaarheid in bestuur, processen en samenwerking in de keten;
  • Cultuur: beïnvloeding van de top 100 leiderschap van Defensie;
  • Cultuur: adaptief organiseren;
  • Innovatie: disruptief versus incrementeel.

Aanvullend helpt de Klankbordgroep de defensieorganisatie om adaptiever te worden door advisering van de defensieleiding, informatie-deling over best practices en door mee te denken over nieuwe concrete voorstellen. De Klankbordgroep Adaptieve Krijgsmacht beperkt zich tot strategische advisering en neemt derhalve geen besluiten noch stelt zij rapportages op.

De Minister van Defensie,

A.Th.B. Bijleveld-Schouten

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 33 763, nr. 147 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.