Reactie van: W.L.J.M. van den Besselaar bij: Wetsvoorstel afschaffing lerarenregister

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: W.L.J.M. van den Besselaar bij: Wetsvoorstel afschaffing lerarenregister
Document­datum 11-12-2018
Publicatie­datum 12-12-2018
Van W.L.J.M. van den Besselaar

2.

Tekst

Vraag1 - In hoeverre vindt u dat het lerarenregister in huidige vorm moet blijven bestaan in de wet terwijl niet duidelijk is hoe de nieuwe koers voor professionalisering van leraren eruit ziet?

  • Wat is uw mening over de verplichting van het bevoegd gezag om een professioneel statuut vast te stellen? In hoeverre zou deze verplichting reeds voorafgaand aan de nieuw te ontwikkelen koers van het lerarenregister moeten gelden?
  • Wat is uw opvatting over het wettelijk verplichte bekwaamheidsdossier dat het bevoegd gezag over leraren moet bijhouden?
  • Wat is uw opvatting over een wettelijke definitie van het beroep leraar?
  • De precieze vorm is natuurlijk nog lang niet vastgelegd. Het lerarenparlement is op zoek naar vorm, inhoud en draagvlak.
  • Dat hadden de werkgevers, in overleg met en na instemming van hun personeel en de medezeggenschap al af moeten hebben volgens de wet. Als de werkgevers hun verantwoording hadden genomen, dan had ik op het tweede deel van uw vraag een volmondig ja kunnen geven. Maar gezien de fase waarin het lerarenparlement nu is lijkt me er nog tijd genoeg om dat professioneel statuut alsnog vast te stellen op de scholen. En kan het lerarenparlement dat t.z.t. meenemen.
  • het bijhouden in eigen beheer door de leraar in het lerarenregister lijkt mij een beter, transparanter en democratischer alternatief. Mede omdat de verhoudingen op scholen vaak niet zo dat je makkelijk inzage krijgt. zeker niet als er iets speelt.
  • de wettelijke definitie van het beroep leraar is een goede (eerste?) stap om onze professionele status te definiëren en te beschermen.
 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.