Verklaring: Intrekking kandidatuur Europese Verkiezingen 2019

Met dank overgenomen van M. (Matthijs) van Miltenburg i, gepubliceerd op maandag 10 december 2018, 3:02.

Beste Democraten, beste vrienden,

Gisteren heb ik vernomen welke plaats de D66-lijstadviescommissie mij wil toebedelen in het lijstadvies voor de Europese verkiezingen in 2019. Het lijstadvies wordt opgesteld onder leiding van de lijsttrekker en de partijvoorzitter.

Tot mijn grote verbazing ben ik überhaupt niet in dit lijstadvies opgenomen. Een plaats bij de top 30 is blijkbaar niet voor mij, als zittende Europarlementariër, weggelegd. De lijstadviescommissie vindt dat ik geen plek heb verdiend op het stembiljet. De reden? De lijsttrekker wil niet verder met mij.

Het wordt de leden van D66 daarom op deze manier praktisch onmogelijk gemaakt mij te steunen. Dat vind ik niet passen in de democratische traditie van onze partij, DEMOCRATEN 66.

Het is betreurenswaardig dat de lijsttrekker niet in staat is om zich verbindend op te stellen en dat zij geen tegenspraak duldt. Rancune is echter geen goede brandstof voor een positieve verkiezingscampagne.

Ik trek mijn kandidatuur voor de Europese verkiezingen in en zal na het einde van mijn mandaat niet als D66-Europarlementariër terugkeren.

De komende maanden wil ik echter recht blijven doen aan de 16 698 stemmers die mij in 2014 hun vertrouwen hebben gegeven. Ik blijf mij dan ook onverminderd inzetten voor een sterk Nederland in een sterk Europa.

Hartelijke groet,

Matthijs van Miltenburg

Europarlementariër