Film & Debat: ‘De beveiligers’, Den Haag

MI logo
datum 20 december 2018 19:00
plaats Den Haag
locatie Spui 19 Toon locatie
aanwezigen J. (Jeltje) van Nieuwenhoven i, M.C.F. (Rita) Verdonk i e.a.
organisatie Montesquieu Instituut (MI) i

Op donderdag 20 december vertoont Filmhuis Den Haag in samenwerking met ProDemos, Montesquieu Instituut en Nieuwspoort de documentaire De beveiligers. Wat voor impact heeft het werk van beveiligers, zowel voor hen als voor de mensen die beveiliging nodig hebben?

De rol van beveiligers

In steden hangen beveiligingscamera’s op straat en in het openbaar vervoer en politici worden dag en nacht bewaakt. En met code 4 van het dreigingsniveau wordt de kans op een aanslag in Nederland dus gezien als reëel. Daarom lijkt beveiliging vanzelfsprekend en vooral nodig.

Maar zijn beveiligers in staat om ons te beschermen of leveren ze vooral schijnveiligheid? En welke gevolgen heeft de steeds strengere beveiliging voor politici, de beveiligers zelf en voor de samenleving als geheel?

Over de documentaire ‘De beveiligers’

Regisseur Anneloek Sollart filmde voor De beveiligers vijf personen die ons veilig moeten houden, waaronder een persoonsbeveiliger van Geert Wilders en de securitymanager van de kerncentrale in Borssele. De documentaire laat zien hoe in Nederland angst en veiligheid een spel met elkaar spelen.

De vraag of de beveiligers daadwerkelijk in staat zijn om burgers te beschermen is het uitgangspunt in deze documentaire. Vijf beveiligers vormen de hoofdpersonen in deze documentaire. Gevolgd door camera’s laten zij zien wat voor een impact het werk op hun leven heeft door de dreiging van gevaar en terrorisme.

Debat

We horen vaak in de media dat politici worden bedreigd. En ook uit onderzoek van I&O Research in opdracht van het ministerie van BZK blijkt dat van alle politici bij provincies, waterschappen en gemeenten in 2018 29% geconfronteerd is met agressie en geweld door burgers. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de vorige meting in 2016, toen nog 27%.

Daarom praten we na de film over de persoonlijke kant van beveiliging van politieke ambtsdragers. Hoe ingrijpend is dit voor hen, hun werk en voor hun directe omgeving? En hoe is dit voor de persoonsbeveiliger zelf? Welke keuzes moet hij of zij maken om een politicus goed te kunnen beveiligen? Tijdens het debat gaan we in op deze vragen en vertellen sprekers hierover vanuit hun persoonlijke ervaringen.

Sprekers

  • Jeltje van Nieuwenhoven zal het debat modereren. Zij was tussen 1983 en 2004 lid van de Tweede Kamer, en voorzitter tussen 1998 - 2002. Tussen 2010 en 2018 was zij lid van de gemeenteraad in Den Haag.
  • Anneloek Sollart is de regisseur van deze documentaire. Daarnaast is zij ook journalist en is zij bekend van onder andere de documentaire Rauw en de film Rauwer die zij beide heeft gemaakt.
  • Rita Verdonk is politica en was van 2002 - 2007 lid van de Tweede Kamer voor de VVD en daarna als Lid-Verdonk en Trots op Nederland. In de periode 2003 - 2006, toen Rita Verdonk minister van Vreemdelingen zaken was, werd zij bedreigd en had persoonsbeveiliging nodig. Hierover zal zij meer vertellen deze avond.
  • Tevens zal een persoonsbeveiliger van een prominente politicus vanuit persoonlijke ervaringen vertellen over het werk als persoonsbeveiliger.

Praktische informatie

  • Wanneer: donderdag 20 december, 19.00 - 21.30 uur
  • Waar: Filmhuis Den Haag, Spui 191, Den Haag
  • Toegang: tickets zijn verkrijgbaar via de website van het Filmhuis Den Haag

Democratie in Debat

Film & Debat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.


1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is het kenniscentrum voor parlementaire democratie en begeeft zich op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in zowel Nederland als Europa

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Meer over...