Weeklog: De Wapenindustrie heeft de EU stevig in de greep

Met dank overgenomen van C.D. (Dennis) de Jong i, gepubliceerd op zondag 2 december 2018.

Vergeet alle mooie woorden over het feit dat de EU moet investeren in wapens om bestand te zijn tegen alle agressie van buiten. Wie verder kijkt, ziet de enorme belangen van de wapenindustrie. In drommen waren ze afgelopen donderdag vertegenwoordigd tijdens de topconferentie die het Europees Defensie Agentschap had georganiseerd. Beleidsmakers komen de industrie tegen, het Agentschap ziet het zelfs als kans. En dan ging het ook nog eens om de ontwikkeling van ‘autonome wapens’: geen mens komt er meer aan te pas, echte killer robots. Zijn dat nu Europese waarden?

Eerder bleek al dat de wapenindustrie veel invloed gehad had bij het initiatief van de Europese Commissie om een onderzoeksprogramma ad 90 miljoen euro te beginnen voor de Europese defensie. Dat geld moet einde 2019 uitgegeven zijn. De komende 7 jaar moet daar volgens de plannen nog eens een half miljard per jaar bij komen. En dit staat dan nog los van de uitgaven voor gezamenlijke wapeninkopen. Kortom, het gaat om grof geld.

De wapenindustrie heeft dat goed in de gaten: een lijst van genodigden voor de topconferentie van het Defensie Agentschap laat zien dat naast de Europese en nationale beleidsmakers de industrie het overgrote deel van de deelnemers vertegenwoordigde. Goed dat maar liefst 177 wetenschappers in een open brief op 28 november tegen dit onder onsje protesteerden. De EU staat hier niet voor veiligheid maar doet mee in de race naar ongecontroleerde, autonome wapens. Dit is levensgevaarlijk. Met de wetenschappers eis ik een eerlijk verhaal: niet langer gebaseerd op bangmakerij tegen de landen buiten de EU, maar op een beleid dat onverantwoorde wapensystemen verbant en zeker niet ontwikkelt. Dan zijn we terug bij de vreedzame missie die Europese samenwerking na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog voor ogen stond. Laat die wapenfabrikanten vooral stikken, het gaat om echte veiligheid en die bereik je niet met steeds engere wapensystemen.