Reactie actieplan arbeidsmarktdiscriminatie

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op donderdag 22 november 2018.

D66 is blij met het vernieuwde actieplan arbeidsmarktdiscriminatie van staatssecretaris van Ark. Vorig jaar bleek dat veel uitzendbureaus nog meegaan met discriminerende verzoeken. Dat zorgt ervoor dat, nog voordat een werkgever kennis heeft kunnen maken met een sollicitant, mensen met een migrantenachtergrond worden buitengesloten.

Kamerlid Steven van Weyenberg: “Het zou niet mogen uitmaken waar je vandaan komt, waar je woont, hoe oud je bent, hoe je heet of wat je geslacht is. Iedereen moet kunnen rekenen op een eerlijke sollicitatie en evenveel kans krijgen om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.”

Vorig jaar heeft D66 met de PvdA gevraagd om een nieuw actieplan tegen arbeidsmarktdiscriminatie. Met daarin mogelijkheden om op te treden als bij sollicitaties aantoonbaar wordt gediscrimineerd. Bij de werving vallen veel mensen buiten de boot. Zij krijgen daarna nauwelijks kansen om te werken. Van Weyenberg: “Ik ben blij dat de staatssecretaris nu echt actie onderneemt. Voor mij kan het niet snel genoeg gaan.”