Civil Power 2018, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 22 november 2018 13:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen E.H.Th.M. (Ed) Nijpels i e.a.
organisatie De Balie i

Stichting Lenthe, uitgever op het gebied van cultuur en filantropie (waaronder filantropie-opinieblad De Dikke Blauwe), lanceert op 22 november ‘Civil Power’: een mini-congres voor leiders uit de wereld van de Nederlandse filantropie. Dagvoorzitter is publicist-wetenschapper Jeroen Smit (‘De Prooi’). Gasten/sprekers zijn o.a. Lisa Jordan (Shine), Boudewijn Wijnands (Deedmob), Laurentien van Oranje (o.a. Missing Chapter Foundation), Sander Schimmelpenninck (Quote), Harm Taselaar (RTL Nieuws), Mirjam Vossen (World’s Best News) en Ed Nijpels (Energieakkoord).

Civil Power’ wordt een jaarlijkse 'krachtmeter' van onze burgerinitiatieven; een mini-congres waarin we even los proberen te komen van de vorm waarin ‘goed doen’ is gegoten en we proberen over de traditionele silo’s, zoals goede doelen, vermogensfondsen en particuliere initiatieven heen te kijken naar andere actoren in de samenleving die ook gecommitteerd zijn om deze wereld beter te maken: bedrijven, wetenschappers en overheid bijvoorbeeld. Veel problemen die burgers op eigen initiatief proberen op te lossen zijn te groot en te complex om dat uitsluitend vanuit de eigen organisatie te doen. Voor maatschappelijke impact is samenwerking - met elkaar, maar ook met de genoemde actoren - een must. Filantropie moet onderdeel uitmaken van een 'golden triangle' (met bedrijven en overheid). Maar dat valt nog niet mee. We kennen elkaar vaak nog zo slecht.

In De Balie komen ongeveer 200 beslissers uit de wereld van het maatschappelijke initiatief, overheid, wetenschap en bedrijfsleven bij elkaar. Concreet: directeuren en leden van RvT’s van goede doelen, vermogensfondsen, vrijwilligersorganisaties, kerken en fondsenwervende non profits in sport, cultuur, zorg, welzijn, onderwijs en wetenschap. Verder dus ook ook major donors en venture philanthropists en onze ‘stakeholders’: politici, beleidsmakers bij de overheid, (social) entrepreneurs, wetenschappers en journalisten.


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...