Wij strijden tegen armoede op alle fronten

Met dank overgenomen van N. (Nelleke) Vedelaar i, gepubliceerd op dinsdag 6 november 2018.

We horen en lezen vaak hoe goed het gaat in Nederland.

En inderdaad, de economie groeit en de werkloosheid neemt af. Dat zijn goede berichten. Waar mensen soms minder aandacht voor hebben - het kabinet voorop - is de andere kant van de medaille: een groeiend aantal mensen dat de eindjes níet meer aan elkaar kan knopen.

Afgelopen zaterdag was ik hier getuige van toen ik op bezoek was bij de Voedselbank in Haarlemmermeer. Tientallen vrijwilligers doen daar écht fantastisch werk. Zij maken het, met hulp van gulle donateurs, mogelijk dat mensen die te weinig geld hebben om eten te kopen, toch kunnen rekenen op voedselpakketten.

Wat ik niet los kan laten is het feit dat steeds meer mensen een beroep moeten doen op de Voedselbank.

Ik was dan ook vereerd dat ik erbij mocht zijn toen zaterdag ondernemer Wim Verlinden in het zonnetje werd gezet, omdat hij belangeloos een vrachtwagen doneert aan de Voedselbank. Doe mij nog 100 Wim Verlindens! Wat ik niet los kan laten is het feit dat steeds meer mensen een beroep moeten doen op de Voedselbank.

En deze groep wordt groter. Niet in alleen in Haarlemmermeer maar in heel Nederland neemt de groep mensen die in armoede leven toe, zo laten recente cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau zien.

Voor ons sociaaldemocraten de taak om de strijd tegen armoede op alle niveaus en fronten te voeren.

Te beginnen in 12 gemeenten, waar op 21 november herindelingsverkiezingen staan gepland en de campagne in volle gang is, waaronder Haarlemmermeer. Ik ben er trots op dat onze mensen daar, aangevoerd door Mieke Booij, zich voor de deze vergeten groep inzet en dit tot een van de speerpunten van hun campagne hebben gemaakt. Met hen ben ik daarom de straat opgegaan afgelopen zaterdag.

De volgende stop is Groningen, waar we de 17e in actie komen want er staat ook in deze gemeente wat op het spel 21 november.

Ik hoop jullie daar te zien!