Hans van Baalen (VVD): ‘Je moet bij Trump eigenlijk het geluid uit doen’

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zondag 28 oktober 2018, 9:02.

Bij Trump moet je door zijn uitspraken en Tweets heen kijken, en dan zie je dat hij een bepaalde strategie voert. Dat zei Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) in het programma WNL Op Zondag op NPO1.

Van Baalen reageert daarmee op de spierballentaal die de Amerikaanse president hanteert tegenover Rusland in de onderhandelingen over het INF-rakettenverdrag.

“Trump heeft een strategie door altijd heel ver te gaan, heel veel te roepen”, aldus Van Baalen. “Trump roept veel, en krijgt dan toch ook veel voor elkaar.”

Van Baalen: “Op een gegeven moment moet Rusland zich aan de afspraken houden. Ik denk dat dat is wat hij wil bereiken.”

Volgens Van Baalen leidt Trumps stijl vaak af van wat hij inhoudelijk voor elkaar probeert te krijgen. “Je moet bij Trump eigenlijk het geluid uitdoen en de Tweets niet lezen.”

Van Baalen wijst erop dat ook Poetin gebruik maakt van dreigende woorden, maar dat ook die uiteindelijk niet van plan is echt raketten in te gaan zetten. “Ik denk dat hier een deal maakbaar is.”

Kijk hier het fragment terug

‘Liever Rutte dan Timmermans als voorzitter van de Europese Commissie’

Afzwaaiend Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) ziet wel wat in premier Mark Rutte als kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. “Liever Mark Rutte dan Frans Timmermans,” zegt Van Baalen in WNL Op Zondag op NPO 1.

In 2019 moet er een opvolger komen voor Jean-Claude Juncker, die de Europese Commissie voorzit. In Brussel gaat de naam van Rutte al langer rond.

De huidige vicevoorzitter van de Europese Commissie, PvdA’er Frans Timmermans, werpt zich op als ‘Spitzenkandidat’: hij is de lijsttrekker van de PvdA bij de Europese verkiezingen, en hoopt de steun te krijgen van het Europees Parlement voor zijn kandidatuur.

Rutte zou volgens Van Baalen een goede kandidaat zijn voor het voorzitterschap. In politiek Den Haag wordt gespeculeerd over de Europese ambities van de premier.

Kijk hier het fragment terug

In deze aflevering van WNL Op Zondag praatte Rick Nieman met VVD-Europarlementariër Hans van Baalen over Trump, Poetin en kernwapens. Verder met 50Plus-leider Henk Krol over immigratie en de verjaardag van Rutte 3, met business-journalist Rens de Jong en Quest-hoofdredacteur Sanne Groot Koerkamp over robotica en tenslotte met chefkok Pierre Wind over culinaire dwarsheid en andere heerlijkheden.

De hele aflevering van WNL Op Zondag kunt u hier terugkijken