Politiek Café - Hoe redzaam is de burger?, Den Haag

MI logo
datum 13 november 2018 20:00
plaats Den Haag
locatie Nieuwspoort Toon locatie
aanwezigen H.D. (Herman) Tjeenk Willink i, R.F.B. (Reinier) van Zutphen i e.a.
organisatie Montesquieu Instituut (MI) i

Op dinsdag 13 november bespreken we samen met de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen en wethouder Bert van Alphen hoe zelfredzaam de burger moet zijn. Welke rol moet de overheid hebben? Moet zij juist meer voor haar burgers doen of moeten burgers zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven?

‘Weten is nog geen doen’

In 2017 publiceerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) de nota ‘Weten is nog geen doen’. “De zelfredzaamheid van de burger speelt hierin een belangrijke rol waarbij het ‘doenvermogen’ sterk wordt benadrukt om aan de eisen van de participatiemaatschappij te voldoen. De overheid verwacht namelijk dat burgers steeds meer verantwoordelijk nemen voor hun eigen leven, zoals hun financiën, gezondheid en werk,” zo stelt de WRR.

Maatschappelijk debat

De relatie tussen de overheid en de burger speelt ook in het maatschappelijk debat. Bijvoorbeeld in een aflevering van Nieuwsuur met minister van Staat Herman Tjeenk Willink. Tjeenk Willink verwijst daarin naar de film ‘I, Daniel Blake’, waarin een 59-jarige meubelmaker verstrikt raakt in de bureaucratische rompslomp van de Britse overheid als hij na een hartaanval voor het eerst hulp van de overheid nodig heeft, maar die niet krijgt.

Het interview roept de vraag op of in Nederland mensen in vergelijkbare problemen komen, bijvoorbeeld doordat veel procedures gedigitaliseerd worden of al zijn. Verdwijnt hierdoor het menselijk contact? Bekijk hier de uitzending van de NOS met Herman Tjeenk Willink.

De “illusie van zelfredzaamheid”

Volgens de Nationale Ombudsman Van Zutphen heeft het kabinetsbeleid in Nederland een participatiesamenleving gecreëerd die onhaalbare eisen stelt aan haar burgers. Er bestaat volgens hem namelijk een grote kloof tussen wat de overheid van haar burgers verwacht en wat zij daadwerkelijk aankunnen.

Zijn advies aan het kabinet Rutte III is dan ook dat de “overheid moet weer leren zeggen: ik weet dat ik nodig ben. Ik weet dat de overheid voor elke Nederlander noodzakelijk is om te kunnen functioneren. Maar ook: ik ga vervolgens wel kijken hóé ik u bijsta.” Lees hier het hele interview in het NRC.

Tijdens deze avond bespreken we of de Nederlandse overheid is doorgeslagen in de eisen die zij stelt aan haar burgers. Wordt een té zelfredzame burger verwacht? Hoe gaat kabinet Rutte III hier mee om? Én, wat verwacht de burger eigenlijk van de overheid?

Het Politiek Café wordt gemodereerd door Astrid Feiter.

Sprekers

Reinier van Zutphen is sinds 2015 Nationale Ombudsman van Nederland. Voordat hij in zijn huidige functie trad, was hij werkzaam als rechter op meerdere plaatsen in het land alsmede in het buitenland.

Ook was hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor de Rechtspraak en president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Bert van Alphen is sinds 2018 wethouder Sociale Zaken, Armoedebestrijding en Maatschappelijke opvang in Den Haag. Tot juni dit jaar was hij werkzaam als de eerste jeugdombudsman in de Gemeente Den Haag en de Gemeente Leidschendam-Voorburg. Tussen 2006 en 2010 was hij tevens wethouder in Den Haag, maar toen verantwoordelijk voor volksgezondheid, welzijn, emancipatie en het stadsdeel centrum.

Daarnaast heeft Van Alphen ook veel ervaring op het gebied van onderwijs. Als docent Nederlands zette hij zich in het bijzonder in voor (taal)onderwijs aan migranten en vluchtelingen.

Praktische informatie

  • Wanneer: Dinsdag 13 november, 20:00 - 21:30 uur
  • Waar: Studio Dudok, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis, maar aanmelden is verplicht. U kunt zicht aanmelden via ons online reserveringssysteem

Democratie in Debat

Het Politiek Café is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.


1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is het kenniscentrum voor parlementaire democratie en begeeft zich op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in zowel Nederland als Europa

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Meer over...