Concept VVD-verkiezingsprogramma: focus en lef!

Met dank overgenomen van M. (Malik) Azmani i, gepubliceerd op dinsdag 16 oktober 2018, 2:57.

VVD-lijsttrekker: ‘Liever Rutte op de stoel van Tusk, dan Timmermans als opvolger van Juncker’

© NPO radio 1

Azmani reageerde daarmee op de gooi die Timmermans als sociaal-democratische 'spitzenkandidat' naar het voorzitterschap van de Europese Commissie. Premier Rutte wordt veelvuldig genoemd als opvolger van Donald Tusk als president van de raad van regeringsleiders, maar geeft zelf telkens aan niet beschikbaar te zijn.

Sancties tegen Marokko

De VVD blijft in het vandaag gepresenteerde verkiezingsprogramma hameren op een streng immigratiebeleid, met opvangkampen in de regio. Maar Marokko, een van de landen waar veel migranten nu vandaan komen, ligt dwars en wil de vluchtelingen niet in eigen land opvangen. Azmani vindt dat het land desnoods moet worden gedwongen. “Een land als Marokko is behoorlijk afhankelijk van Europa. Er moet een zware delegatie naar Marokko om te praten over het indammen van de migrantenstroom. Desnoods ga ik zelf. Als ze daar niets over willen horen, dan moeten we denken aan handelsbelemmeringen. Of meewerken, of sancties”, vindt Azmani.

Italië desnoods uit de Eurozone

De lijsttrekker vindt verder dat er nog strenger moet worden toegezien op het naleven van de begrotingsregels in de EU. Onder toezicht van een onafhankelijk orgaan. Gisteravond nog stemde het Italiaanse parlement nog voor een nog hoger begrotingstekort. Een doorn in het oog van Brussel, die de staatsschuld van het land al jaren ziet als een bedreiging voor de stabiliteit van de Euro. “Er moet een onafhankelijke waakhond komen die toezicht houdt op de begroting, ook op die van Nederland. Eerst de dialoog aangaan, doen ze dat niet dan kun je boetes opleggen, daarna het stemrecht afnemen en als iemand volledig weigert, kun je een land uit de EU zetten”, aldus Azmani in 1op1.

Voor het gehele fragment (bron) :https://www.nporadio1.nl/1-op-1/onderwerpen/475069-vvd-lijsttrekker-liever-rutte-op-de-stoel-van-tusk-dan-timmermans-als-opvolger-van-juncker