In gesprek met Gijs van Dijk over de participatiewet, 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch - Sint-Janskathedraal
datum 16 oktober 2018 19:00 - 21:30
plaats 's-Hertogenbosch
locatie Poppodium Willem Twee Toon locatie
aanwezigen G.J. (Gijs) van Dijk i e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

Een nuttige bijdrage leveren, erkenning krijgen en een volwaardig inkomen verdienen. Eigenlijk willen we dat allemaal. Maar dat gaat niet bij iedereen vanzelf. Sommige mensen hebben een arbeidshandicap en hebben dus een extra steuntje in de rug nodig. En ik vind dat we veel meer moeten en kunnen doen om deze mensen de kans te geven mee te doen.

Het kabinet was voornemens mensen met een arbeidshandicap onder het minimumloon te betalen. Dankzij Noortje, Amber en alle mensen van de actiegroep ‘Wij Staan Op’ is dat belachelijke plan van tafel. Maar dat betekent niet dat we er zijn.

Als PvdA willen wij dat mensen met een arbeidsbeperking volwaardig mee doen. Niet weggestopt in een hokje op een bedrijventerrein, maar midden in de samenleving. Daarom hebben wij in 2015 de participatieve ingevoerd. Het doel van die wet is om meer mensen met een arbeidshandicap aan een baan te helpen bij een ‘gewone’ werkgever. En wij staan nog steeds achter dat doel. Maar we moeten constateren dat dit in de praktijk nog niet goed genoeg gaat. Er zijn aanpassingen nodig.

Ten eerste moet de sociale werkvoorziening moet een plek worden waar je een opstap hebt naar werk, de plek waar je in een beschermde omgeving kan werken en de plek waar je kunt terugvallen als het even niet lukt bij het bedrijf waar je werkt. Wij vragen het kabinet om mensen niet tussen wal en het schip te laten vallen. We willen dat de toegang tot een beschermde werkplek eenvoudiger wordt en er goede arbeidsvoorwaarden komen voor mensen die in zo’n beschermende omgeving werken.

Ten tweede moet de overheid aan de slag om meer banen voor mensen met en arbeidsbeperking te creëren. Met vakbonden en werkgevers zijn er afspraken gemaakt om 125.000 garantiebanen te creëren. Dit zijn banen waar mensen met een arbeidsbeperking volwaardig mee kunnen doen. Het aantal banen bij bedrijfsleven gaat nu voorspoedig. Zij lopen op schema. Maar de overheid geeft het verkeerde voorbeeld. Zij hebben nog maar iets meer dan de helft van het aantal beloofde banen gecreëerd. Dat moet echt beter.

Met deze plannen kunnen we mensen met een arbeidsbeperking de mogelijkheid geven om hen een volwaardige plek op de arbeidsmarkt te geven. Wij trekken hierbij samen op met de FNV die al eerder hierover aan de bel heeft getrokken. We willen namelijk dat iedereen, met of zonder extra steuntje in de rug, kan meedoen in onze maatschappij.

Meld je hier aan voor de bijeenkomst in Den Bosch:

16 oktober - Poppodium Willem Twee, Boschdijkstraat 100, Den Bosch

  • Naam*

    Voornaam Achternaam

  • E-mailadres*
  • Comments

    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...