VVD wil vliegend cultureel erfgoed de Catalina in Nederland houden

Met dank overgenomen van R.J. (Remco) Dijkstra i, gepubliceerd op donderdag 27 september 2018, 3:28.

Op EenVandaag was gisteren te lezen dat de verkoop van het historische vliegtuig de Catalina aan een Amerikaanse partij nadert. Dit zou betekenen dat het stuk historisch cultureel erfgoed naar het buitenland zou vertrekken. De VVD ziet liever dat dit culturele erfgoed in Nederland blijft, daarom stelde ik samen met mijn VVD - collega Thierry Aartsen schriftelijke vragen aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Schriftelijke Vragen van de leden Aartsen en Remco Dijkstra (beiden VVD) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap inzake het in Nederland houden van het vliegend cultureel erfgoed de Catalina.

 • 2. 
  Bent u het met de VVD eens dat het vliegtuig de Catalina vliegend cultureel erfgoed is en behouden zou moeten worden voor Nederland en het Nederlandse publiek? Zo nee, waarom niet?
 • 3. 
  Is de minister bereid om het gesprek aan te gaan met de eigenaar van de Catalina, die het vliegtuig ook het liefst in Nederland wenst te behouden, en de vele organisaties zoals de Erfgoedvereniging Heemschut, de Koninklijke Stichting Defensiemusea en de Nationale Federatie Historische Luchtvaart om te kijken hoe dit cultureel erfgoed in Nederland te houden is? Zo nee, waarom niet? Is de minister op de hoogte dat de Koninklijke Stichting Defensiemusea en de Nationale Federatie Historische Luchtvaart een aanbod hebben gedaan om de onderhoudskosten op zich te nemen dat de kansen voor behoud verhoogd?
 • 4. 
  Welke (financiële) mogelijkheden ziet de minister om dit vliegtuig in Nederland te behouden? Is de minister bereid om hierin samen op te trekken met haar collega van Defensie?
 • 5. 
  Is de minister bereid snel actie te ondernemen om verlies van dit erfgoed voor Nederland te voorkomen? Zo nee, waarom niet?