’Dit is niet uit te leggen’: Europees Hof zet streep door meer transparantie

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 25 september 2018, 22:32.

Bij menig Europarlementariër zal de champagne knallen, want hoe hij of zij declareert blijft in nevelen gehuld. Het Europese Hof steunt geheimhouding en een roep om meer openheid is door het Europees Parlement recent zelf de nek omgedraaid.

Het Hof vonniste dinsdag dat het Europees Parlement terecht niet heeft meegewerkt aan een verzoek om bonnetjes van declarerende Europarlementariërs openbaar te maken. Onder meer vanwege de privacy, aldus de rechters in Luxemburg. De zaak was aangespannen door 29 journalisten uit 28 EU-landen en liep al sinds 2015.

Zo blijft verantwoording over de luxe regelingen er een van willekeur, waarbij kwaadwillenden in dienst van de juiste partij niets hebben te vrezen. De ene partij zet alle bonnen op de website, een ander laat parlementariërs alleen intern verantwoordelijkheid afleggen en weer een ander vertrouwt de eigen Europarlementariërs op hun blauwe ogen.

Verantwoording afleggen

Bij de VVD leggen de parlementariërs verantwoording af aan het partijbestuur. Een situatie die pas sinds een klein jaar bestaat. De liberalen laten maar de helft van de vaste onkostenvergoeding van ruim 4300 euro uitkeren omdat niemand een eigen kantoor huurt in Nederland en de vergoeding dus veel te hoog is. Uit eerder onderzoek van het journalistencollectief was gebleken dat tussen de 250 tot 300 Europarlementariërs helemaal geen kantoor hebben in hun thuisland, maar wel vrolijk het geld kunnen opstrijken.

„Het is aan mijn opvolger om de regels eventueel verder aan te scherpen”, vindt de leider van de VVD in het Europees Parlement Hans van Baalen. Na de Europese verkiezingen van volgend jaar mei vertrekt hij en geeft hij het stokje over een huidig Tweede Kamerlid Malik Azmani.

Lees het hele artikel op telegraaf.nl