- Peerke Donderslezing 2018, Tilburg

Gemeentehuis van Tilburg
datum 14 oktober 2018
plaats Tilburg
locatie Theater de NWE Vorst Toon locatie
aanwezigen C.P.W.J. (Petra) Stienen i e.a.
organisatie Wereldpodium

Zevende Peerke Donderslezing: mensenrechten, vrijheid en democratie in de Arabische wereld

De ‘Arabische Peerkes’

Op zondagmiddag 14 oktober spreekt arabiste en publiciste Petra Stienen de zevende Peerke Donderslezing uit in theater De Nieuwe Vorst. Het thema van Petra’s lezing is mensenrechten, vrijheid en democratie in de Arabische wereld. Zij bespreekt daarin Arabische mensen die haar inspireren: de ‘Arabische Peerkes’, daarmee refererend aan Petrus ‘Peerke’ Donders, de naamgever van de lezing. Arabist Jan Jaap de Ruiter, als universitair docent verbonden aan Tilburg University, is coreferent.

Veel mensen zetten zich in voor een betere wereld, ook in de Arabische landen. In rechts-extreme kringen worden deze mensen wel eens ‘snowflakes’ genoemd, maar vele sneeuwvlokken kunnen een tak breken. De roep om verandering van binnenuit en de opkomst van liberale bewegingen geven hoop op een ander Midden-Oosten. Met de ‘Arabische Peerkes’ geeft Petra Stienen een gezicht aan die ontwikkelingen. Het is het verhaal van mensen die tegen de stroom in durven te roeien, van de dromen van jonge activisten, zakenlieden, journalisten en kunstenaars in de Arabische wereld.

De lezing van Petra Stienen wordt gevolgd door een coreferaat van Jan Jaap de Ruiter, die o.a. zal ingaan op de kruisbestuiving tussen de Arabische wereld en het Westen. Na afloop is er tijd voor een gesprek tussen de twee sprekers en het publiek in de zaal.

Andere sprekers

De middag zal worden geopend door burgemeester Theo Weterings en er is muziek van Hind Hakki, de internationaal bekende Tilburgse zangeres met Marokkaanse roots. Zij verzorgt een exclusief optreden met studenten van het Tilburgse conservatorium.

Voorafgaand aan de lezing door Petra Stienen zullen presentatoren Joyce van der Horst en Mirjam Vossen gesprekken voeren met diverse gasten. Zoals Sjoukje Rietbroek, voormalig buitenlandcorrespondent voor de NOS, standplaats Marokko. Sjoukje kan o.a. vertellen over het activisme in Marokko dat ze heeft gezien en waarover ze heeft bericht. Het gaat dan om fel, zichtbaar activisme, maar zeker ook om verborgen activisme, zoals anonieme brieven naar de media over het leven als homoseksueel in Marokko.

Een andere gast is de kunstenaar/cartoonist Mohand Abttoy, die is geboren in Al Hoceima (Marokko) en sinds 1991 in Nederland woont. In zijn nieuwste boek ‘Daar komen de helmen’ schetst Abttoy een indringend beeld van de geschiedenis van de Rif na de onafhankelijkheid van Marokko en de Hirak-beweging. In zijn cartoons en schilderijen refereert hij aan de repressie door de Marokkaanse veiligheidsdiensten en ordetroepen tijdens de Riffijnse opstand in 1958-1959. Deze periode is in het Riffijnse collectieve geheugen gegrift door het beeld van de ‘iqabbaren’, dat helmen betekent, waarmee de Marokkaanse soldaten aangeduid worden die het gebied toentertijd introkken. Een zeer actueel thema, aangezien de geschiedenis zich momenteel lijkt te herhalen.

Wereldpodium en partners

De Peerke Donderslezing 2018 wordt georganiseerd door het Wereldpodium, het Tilburgse platform voor mondiale vraagstukken, en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Boekenschop en Stichting Tivolifonds.

Peerke Donderslezing 2018

datum: zondag 14 oktober

aanvang: 14.00u, inloop vanaf 13.30u

locatie: Theater De Nieuwe Vorst, Willem II-straat 49, 5038BD Tilburg

entree: €7,50 + €1,50 servicekosten, toegangskaarten verkrijgbaar via de website en aan de kassa van De Nieuwe Vorst - zie https://denieuwevorst.nl/programma/peerke-donders-lezing/

Op www.peerkedonderslezing.nl leest u o.a. meer over de achtergrond van de Peerke Donderslezing, en wie Petra Stienen als sprekers zijn voorgegaan.


1.

Meer over...