Memorie van toelichting - Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2019

Deze memorie van toelichting i is onder nr. 2 toegevoegd aan wetsvoorstel 35000 V - Vaststelling begroting Buitenlandse Zaken 2019 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2019; Memorie van toelichting; Memorie van toelichting
Document­datum 18-09-2018
Publicatie­datum 18-09-2018
Nummer KST35000V2
Kenmerk 35000 V, nr. 2
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

35 000 V    Vaststelling van de begrotingsstaat van het

Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2019

Nr. 2    MEMORIE VAN TOELICHTING

INHOUDSOPGAVE

2.1    Belangrijkste beleidsmatige mutaties    18

2.2    Overzicht niet-juridisch verplichte uitgaven    in 2019    21

2.3    Meerjarenplanning beleidsdoorlichtingen    24

2.4    Overzicht risicoregelingen    25

Artikel 1. Versterkte internationale rechtsorde    26

Artikel 2. Veiligheid en stabiliteit    31

Artikel 3. Effectieve Europese samenwerking    39

Artikel 4. Consulaire dienstverlening en uitdragen Nederlandse waarden    45

Artikel 5. Geheim    52

Artikel 6. Nominaal en Onvoorzien    53

Artikel 7. Apparaat    54

Bijlage 1: Verdiepingshoofdstuk    59

Bijlage 2: Moties en toezeggingen in het vergaderjaar 2017/2018    63

Bijlage 3: Overzicht subsidies Buitenlandse    Zaken    75

Bijlage 4: Evaluatie- en overig onderzoek    77

Bijlage 5: Lijst van afkortingen    81

kst-35000-V-2 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2018

  • A. 
    ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET BEGROTINGSWET-VOORSTEL

Wetsartikel 1

De begrotingsstaten die onderdeel uitmaken van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 2.3, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2016 elk afzonderlijk bij de wet vastgesteld.

Het onderhavige wetsvoorstel strekt ertoe om de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het jaar 2019 vast te stellen.

Alle voor dit jaar vastgestelde begrotingswetten vormen samen de Rijksbegroting voor het jaar 2019. Een toelichting bij de Rijksbegroting als geheel is opgenomen in de Miljoenennota.

Met de vaststelling van dit wetsartikel worden de uitgaven, verplichtingen en de ontvangsten voor het jaar 2019 vastgesteld. De in de begroting opgenomen begrotingsartikelen worden in onderdeel B van deze memorie van toelichting toegelicht (de zgn. begrotingstoelichting).

De Minister van Buitenlandse Zaken,

S.A. Blok

  • B. 
    BEGROTINGSTOELICHTING
  • 1. 
    LEESWIJZER

Deze leeswijzer gaat in op de opbouw van de beleidsagenda, de beleidsar-tikelen en de overige onderdelen van de begroting.

Algemeen

Buitenlandse betrekkingen zijn een zaak van het Koninkrijk der Nederlanden: Nederland in Europa en in het Caribisch gebied (de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba), alsmede de Caribische Koninkrijkslanden Aruba, Curagao en Sint Maarten. Waar deze begroting spreekt over «Nederland» of «Nederlands» wordt daarmee bedoeld:

«(van) het Koninkrijk der Nederlanden», tenzij het gaat om zaken die specifiek het land Nederland betreffen, zoals het EU-lidmaatschap, ontwikkelingssamenwerking, NAVO-lidmaatschap en Nederlandse beleidsuitvoering.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is een Koninkrijksministerie en de Minister is een Koninkrijksminister. Dat betekent dat niet alleen de belangen van Nederland behartigd dienen te worden, maar ook van de Caribische Koninkrijkslanden. Het is dan ook de inzet van Buitenlandse Zaken, inclusief het postennet, om de belangen van alle vier de autonome Koninkrijkslanden op het gebied van buitenlandse betrekkingen zo optimaal mogelijk te incorporeren in het bredere buitenlandbeleid van het Koninkrijk.

Groeiparagraaf

De beleidsagenda wordt afgesloten met een risicoparagraaf bestaande uit een overzicht van de risicoregelingen en een toelichting daarop. Tot en met de begroting voor 2018 was deze uit praktische overwegingen opgenomen in de memorie van toelichting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Met ingang van de memorie van toelichting 2019 wordt een splitsing gemaakt tussen de regelingen van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Daarom zijn de garanties voor de Ontwikkelingsbank van de Raad van Europa nu afzonderlijk opgenomen in de risicoparagraaf van de memorie van toelichting bij de begroting van Buitenlandse Zaken.

Beleidsagenda

De beleidsagenda bevat de politieke hoofdlijnen van het buitenlandbeleid van de regering. De beleidsagenda bevat een overzicht van de meerjarenplanning beleidsdoorlichtingen en de belangrijkste beleidsmatige mutaties ten opzichte van de memorie van toelichting 2018, inclusief de mutaties uit de eerste suppletoire begroting 2018.

Beleidsartikelen

Aanpassing indeling BZ begroting aan de politieke ontwikkelingen In de begroting 2019 hebben enkele aanpassingen plaatsgevonden in de beleidsartikelen om de doelstellingen van het buitenlands beleid in lijn te brengen met Regeerakkoord Rutte III. Hieronder een weergave wat er met ingang van deze begroting wijzigt:

 

Artikel

Was (begroting 2018)

Wordt (begroting 2019 e.v.)

Beleidsartikel 1

Versterkte internationale rechtsorde, eerbiediging mensenrechten en een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale organisaties

Versterkte internationale rechtsorde

Subartikel 1.3 (voorheen art. 4.5)

Een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale organisaties in Nederland

Gastlandbeleid internationale organisaties

Subartikel 2.2

Bestrijding en terugdringing van internationaal terrorisme en vormen van internationale criminaliteit

Bestrijding internationale criminaliteit en terrorisme.

Subartikel 2.3

Bevordering van ontwapening en wapenbeheersing, bestrijding van proliferatie van massavernietigingswapens en het voeren van een transparant en verwantwoord wapenexportbeleid

Wapenbeheersing

Beleidsartikel 3

Effectieve Europese Samenwerking

Effectieve Europese Samenwerking

(deze aanpassing is eerder dit jaar via wijziging

HGIS doelstellingen bekend gemaakt)

Subartikel 3.1

Een democratische, slagvaardige en transparante Europese Unie die haar burgers vrijheid, recht, veiligheid, welvaart en duurzame economische groei biedt

Afdrachten aan de Europese Unie

Subartikel 3.2

Een effectief, efficient en cohorent optreden van de Unie ten opzichte van derde landen en regio's, inclusief ontwikkelingslanden

Europees Ontwikkelingsfonds

Subartikel 3.4

Versterkte Nederlandse positie in de Unie van 28

Versterkte Nederlandse positie in de Unie

Beleidsartikel 4

Consulaire belangenbehartiging en het internationaal uitdragen van Nederlandse waarden en belangen

Consulaire dienstverlening en uitdragen Nederlandse waarden

Subartikel 4.1

Op basis van eigen verantwoordelijkheid consulaire dienstverlening bieden aan Nederlanders in het Buitenland

Consulaire dienstverlening Nederlanders in het buitenland

Subartikel 4.4

Het inzetten van Publieks-diplomatie door het Postennetwerk en BZ om het beeld van Nederland in het Buitenland te versterken en op een positief realistische manier uit te dragen

Uitdragen Nederlandse waarden en belangen

In de beleidsartikelen staan de volgende onderdelen per begrotingsartikel verder uitgewerkt:

A: Algemene doelstelling

Elk beleidsartikel begint met de algemene doelstelling (titel van het beleidsartikel) met een korte toelichting.

B: Rol en verantwoordelijkheid

De rol en de verantwoordelijkheid van de Minister wordt beschreven aan de hand van de volgende categorieën: stimuleren, financieren, regisseren en uitvoeren.

Volgens het uitgangspunt van verantwoord begroten zijn er alleen kwantitatieve indicatoren bij resultaatverantwoordelijkheid. Een indicator onderbouwt de resultaatverantwoordelijkheid van de Minister op het gebied van de consulaire dienstverlening (beleidsartikel 4). Op de overige beleidsterreinen van Buitenlandse Zaken heeft de Minister een stimulerende of financierende rol, en in sommige gevallen een regisserende rol. De mogelijkheden voor kwantitatieve effectmeting voor de meeste beleidsterreinen van Buitenlandse Zaken zijn dan ook beperkt. Kenmerkend is de internationale context waarin veel spelers en factoren de doelbereiking beïnvloeden. Vaak is er een gezamenlijke inspanning waarbij het weinig zinvol is (een deel van) de resultaten toe te rekenen aan Nederland, dat een deel van de input heeft verzorgd. Kwaliteitsbewaking van de beleidsuitvoering vindt plaats door middel van periodieke beleidsdoorlichtingen.

C: Beleidswijzigingen

Dit is een overzicht van belangrijke wijzigingen als gevolg van nieuw regeringsbeleid, evaluatie of voortschrijdend inzicht. Daar waar sprake is van beleidswijzigingen die in beleidsnotities zijn verschenen, is verwezen naar de betreffende notitie met het Kamerstuk.

D1: Budgettaire gevolgen van beleid

In het kader van «verantwoord begroten» presenteren departementen de financiële inzet op instrumentniveau. Het aantal activiteiten en het aantal financiële instrumenten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken inclusief het postennet is aanzienlijk. In sommige gevallen zijn de instrumenten nog niet bekend, omdat de programma's na het verschijnen van de begroting starten en dan duidelijk wordt hoe financiering plaatsvindt.

D2: Budgetflexibiliteit

Per begrotingsartikel is aangegeven welk percentage van de begroting juridisch is vastgelegd. Als onderdeel van verantwoord begroten wordt alleen de juridische verplichting voor het begrotingsjaar opgenomen. Ook wordt toegelicht hoe de juridische verplichting op artikelonderdeel is ingevuld. Aanvullend hierop is, in lijn met de rijkbrede begrotingsvoorschriften, gekozen om toe te lichten hoe de niet-juridisch verplichte middelen naar verwachting zullen worden ingezet. Dit overzicht staat onder hoofdstuk 2.2 van de begrotingstoelichting.

E: Toelichting op de financiële instrumenten

Deze toelichting geeft per artikelonderdeel inzicht in de financiële instrumenten, zoals in de tabel onder D zijn opgenomen.

Overige onderdelen van de begroting

Na de vier beleidsartikelen volgen de drie niet-beleidsartikelen en het verdiepingshoofdstuk. De niet-beleidsartikelen zijn het verplichte artikel 5 «geheim», artikel 6 «nominaal en onvoorzien» waarin de reserveringen voor loon- en prijsindexatie binnen de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS) staan opgenomen en artikel 7 «apparaat» waarin een splitsing is aangebracht tussen personele- en materiële uitgaven. Ten slotte volgen vijf bijlagen: het verdiepingshoofdstuk met informatie over andere nog niet toegelichte beleidsmatige mutaties onder de beleidsagenda, de lijst met moties en toezeggingen aan de Kamer, het subsidieoverzicht, de evaluatie- en onderzoekstabel en de lijst met afkortingen.

De relatie met de HGIS-nota

Samen met de departementale begrotingen wordt ook de HGIS-nota aan de Staten-Generaal gepresenteerd. Deze omvat naast de HGIS uitgaven en ontvangsten van Buitenlandse Zaken ook buitenlanduitgaven en ontvangsten van de andere ministeries. Deze bundeling bevordert de samenhang en samenwerking die voor een geïntegreerd en coherent buitenlandbeleid van belang zijn. De nota over de HGIS bevat een overzicht van de belangrijkste programma's en uitgaven voor het buitenlandbeleid, waaronder een overzicht van de begrotingsontwikke-lingen binnen de HGIS en bijlagen die alle buitenlanduitgaven overzichtelijk presenteren, zoals een totaaloverzicht van de buitenlanduitgaven die als officiële ontwikkelingshulp (ODA) kwalificeren. In de HGIS-nota wordt daarnaast op hoofdlijnen inzicht gegeven in de internationale klimaat-financiering 2019 en de internationale inspanningen op migratie in 2019.

  • 2. 
    BELEIDSAGENDA 2019

Voor Nederland, wereldwijd

Ons Koninkrijk is nauw verbonden met de rest van de wereld. Wat ver weg gebeurt, raakt ons dichtbij. Denk aan terrorisme, vluchtelingenstromen en klimaatverandering. Maar de wereld biedt ook kansen. Voor bedrijven, reizigers en studenten bijvoorbeeld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken draagt bij aan een veiliger en welvarender Koninkrijk en steunt Nederlanders waar ook ter wereld. Samen met onze partners in Nederland, Europa en het buitenland zetten we ons 24/7 in voor een eerlijke en duurzame wereld. We staan pal voor Nederlandse belangen en universele waarden. Dat doen we door samen te werken met andere landen en internationale organisaties, bijvoorbeeld om mensenrechten te waarborgen en de Sustainable Development Goals te halen.

Ieder uur van de dag zijn we wel ergens op de wereld actief voor Nederlanders in het buitenland. Of ze daar nu wonen, werken, studeren of op vakantie zijn: wij staan voor ze klaar. Ook in geval van nood. Dit doen we vanuit Den Haag en via ons wereldwijde netwerk van 140 ambassades en posten. Overal dichtbij. Voor Nederland, wereldwijd.

Een wereld in verandering - buitenland is binnenland Het gaat goed met ons land. Nederland zit economisch in de lift en behoort op veel terreinen tot de wereldtop. Denk aan persvrijheid, innovatie, het sociale vangnet, concurrentiekracht en internetdichtheid. Nederlanders zijn de afgelopen jaren steeds positiever geworden over de ontwikkelingen in eigen land, onder andere op economisch terrein.

De kansen die het buitenland biedt zijn overduidelijk. Nederland is een handelsland bij uitstek. Veel Nederlandse ondernemers investeren en handelen met het buitenland. Nederland kent een sterke oriëntatie op de open Europese markt en traditionele handelspartners, en krijgt een steeds sterkere positie op de groeimarkten buiten Europa. Voor de Caribische delen van het Koninkrijk liggen kansen vooral op het Westelijk Halfrond. Nederlanders genieten van de diversiteit aan internationale producten en diensten, gaan op vakantie in het buitenland, studeren en werken internationaal en hebben wereldwijd contact via sociale media. Nederland is een innovatief en hoogwaardig kennisland en heeft veel te bieden aan het buitenland, onder andere op het gebied van digitalisering. Nederland heeft tegelijkertijd baat bij internationale innovatiesamenwerking met andere kenniseconomieën. De democratisering van informatiestromen biedt nieuwe mogelijkheden voor burgerparticipatie en internationale samenwerking. De verbeterde aansluiting op internationale onderwijssystemen maakt wetenschappelijke kennisuitwisseling steeds makkelijker. En zorgt ervoor dat studenten over de grens ervaringen op kunnen doen.

De verwevenheid tussen buitenlandse en binnenlandse ontwikkelingen komt ook naar voren bij de verschuivingen in het geopolitieke en economische krachtenveld. De positie van ons Koninkrijk in de wereld verandert. Verschuivende machtsverhoudingen zetten de traditionele naoorlogse verhoudingen onder druk. Dat geldt ook voor de rol van multilaterale organisaties. Er is sprake van veranderend Amerikaans leiderschap, terwijl grootmachten als Rusland en China zich assertiever opstellen. Daarnaast komen nieuwe regionale mogendheden op die wereldwijd invloed uitoefenen. Sommige buurlanden van de EU gedragen zich steeds assertiever en soms agressiever.

Ook in onze eigen samenleving is de «lange arm» van enkele landen soms ongemakkelijk dichtbij. Ongewenste inmenging vanuit het buitenland staat haaks op de integratiedoelstellingen van het kabinet en kan op gespannen voet staan met onze waarden. Ongewenste buitenlandse financiering van Nederlandse religieuze instellingen is een voorbeeld van dergelijke ongewenste buitenlandse beïnvloeding, net als de verspreiding van desinformatie door statelijke actoren. In de bilaterale betrekkingen die we met ons diplomatieke netwerk onderhouden, zoeken we actief de samenwerking waar sprake is van gedeelde belangen. Waar nodig gaan we de dialoog aan om verschillen van inzicht aan te kaarten. Ook binnen het multilaterale systeem schakelt Nederland op verschillende fronten, waaronder binnen de EU en de VN. Het Nederlandse lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad in 2018 heeft het Koninkrijk op de kaart gezet als serieuze partner voor vrede, rechtvaardigheid en ontwikkeling wereldwijd.

De verschuiving van de economische macht richting het Verre Oosten zet door. Het aandeel van de EU en de VS in de wereldeconomie is de afgelopen jaren verder afgenomen. De EU moet intern de zaken op orde hebben en eensgezindheid bewaren om stand te houden in dit verschuivende speelveld. De Brexit krijgt een grote invloed op de interne dynamiek van de EU. Mogelijk vermindert het politiek en economische gewicht van de Unie. Nederland zoekt in deze veranderende context in toenemende mate naar samenwerking met wisselende coalities binnen de EU.

Nederlanders maken zich meer zorgen om hun veiligheid dan een aantal jaar geleden, ondanks afgenomen criminaliteitscijfers. Dit heeft te maken met buitenlandse veiligheidsdreigingen die ook in het binnenland doorwerken. Denk aan terroristische aanslagen, de gewelddadige conflicten in de ring rond Europa, militaire dreiging in het oosten van Europa, instabiliteit in de Caribische regio, ongewenste buitenlandse inmenging, cyberdreiging en de dreiging van chemische, biologische, radiologische en nucleaire wapens. Om de veiligheid van alle Nederlanders zo goed mogelijk te waarborgen, heeft het kabinet besloten intensiever in te zetten op veiligheid. Aan het begin van deze regeerperiode publiceerde het kabinet al een nieuwe Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie (GBVS). De ontwikkelingen in onder andere Syrië, Rusland, Turkije, Iran, Jemen, Libië, Venezuela, het Midden-Oosten vredesproces en de kwestie MH17 vragen in 2019 onverminderd onze aandacht.

Effectieve Europese samenwerking

Europa gaat in 2019 een jaar van veranderingen tegemoet. Oorzaken zijn de Brexit, de verkiezingen voor het Europees parlement, de installatie van een nieuwe Europese Commissie en de onderhandelingen over het volgende Meerjarig Financieel Kader (MFK).

Op 29 maart 2019 verlaat een lidstaat, zoals het er nu voor staat, voor het eerst in de geschiedenis de Europese Unie. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) raakt ons allemaal: de Unie als geheel maar zeker ook Nederland als toegangspoort tot het continent. Samen met onze Europese partners zet Nederland zich in voor goede en brede afspraken over het terugtrekkingsakkoord, de overgangsperiode en de toekomstige relatie met het VK. Onder het motto «prepare for the worst, hope for the best» bereiden alle departementen zich voor op de uittreding. Daarbij houdt Nederland rekening met noodzakelijke voorbereidingen voor een cliff edge Brexit (contingency planning). Ook bereiden we ons voor op een nieuwe relatie met het VK (preparedness). De Minister van BZ treedt op als coördinerend bewindspersoon.

De Brexit laat zien dat draagvlak voor de Europese Unie niet vanzelfsprekend is. De EU wekt vaak hoge verwachtingen die ze niet altijd waarmaakt. De realiteit van het leven van Europese burgers is soms ver verwijderd van de besluitvormingsprocessen in Brussel. De verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2019 en de vorming van een nieuwe Commissie zijn een nieuwe kans om deze afstand te verkleinen. Tegelijkertijd blijft een stevige rol van nationale parlementen essentieel voor het draagvlak.

Nederland wil voortrekker zijn binnen een daadkrachtige Europese Unie. Een Unie die in staat is om gezamenlijke uitdagingen het hoofd te bieden. Om resultaten te boeken die lidstaten alleen niet kunnen bereiken. Een Unie die bijdraagt aan duurzame welvaart, veiligheid en stabiliteit.

Daarvoor is het nodig dat we met alle lidstaten gemaakte afspraken naleven en de interne markt - motor van de economische groei - blijven versterken en verdiepen. Dit kan bijvoorbeeld door voortgang te boeken bij de totstandkoming van de digitale interne markt. Nederland is daarnaast ook voorstander van een eerlijke interne markt. De interne markt moet sociale standaarden respecteren, zoals gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats. Lidstaten kunnen van elkaar leren als het gaat om effectief sociaal en arbeidsmarktbeleid. Afspraak is afspraak, geldt ook voor het doorvoeren van structurele economische hervormingen en gezond begrotingsbeleid. Dit is cruciaal voor gezonde, competitieve en schokbestendige Europese economieën.

De onderhandelingen voor het volgende Meerjarig Financieel Kader bepalen in 2019 in belangrijke mate de Europese agenda. De uitkomst heeft grote invloed op wat burgers van de EU kunnen verwachten en op wat de EU kan doen om gezamenlijke uitdagingen aan te pakken. De Nederlandse inzet is duidelijk: het volgende MFK moet duurzamer zijn, moderner en meer toekomstgericht. Dat betekent: een sterkere reflectie van nieuwe prioriteiten zoals onderzoek en innovatie, veiligheid, migratie en klimaat en substantiële bezuinigingen op traditionele beleidsterreinen als landbouw en cohesie. Omdat een goed functionerende rechtsstaat een bijdrage levert aan het voorkomen van misbruik van EU-fondsen, is het van belang dat er een koppeling is tussen ontvangst van EU-middelen en naleving van rechtsstaatbeginselen. Het is logisch dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, maar wel binnen de grenzen van redelijkheid. Nettobetalers als Nederland mogen niet dubbel opdraaien voor verhoging van de begroting én het wegvallen van het VK.

Een gezonde, daadkrachtige EU is ook bittere noodzaak voor de positie van Europa in de wereld. De EU is een wereldmacht in de internationale handel en dat moet zo blijven. Om de belofte van welvaart, veiligheid en stabiliteit waar te maken, is eensgezindheid binnen de EU nodig. Zonder eenheid, bijvoorbeeld over de kernwaarden van de Unie, kan de EU niet geloofwaardig optreden op het wereldtoneel. Nederland blijft zich inzetten voor een effectief Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid.

De uitdagingen voor de Europese Unie beginnen al direct aan de buitengrenzen. Het blijft onrustig ten zuiden en ten oosten van de EU. De relatie met Rusland is gespannen en samenwerking met de VS is niet altijd meer vanzelfsprekend. De EU moet zich blijven engageren met de landen ten zuiden en oosten van haar grenzen en daarmee bijdragen aan veiligheid, stabiliteit en welvaart. Het nabuurschapsbeleid en het toetredingsproces zijn hierin belangrijke instrumenten waarbij een strikte conditionaliteit voorop staat. Gezien de huidige ontwikkelingen in Turkije blijven de toetredingsonderhandelingen met dit land feitelijk stil liggen.

Effectieve Europese samenwerking beperkt zich niet tot de Brusselse vergaderzalen: Nederland blijft zoeken naar versterking van de samenwerking met Duitsland, Frankrijk en de Benelux. Ook willen we bruggen slaan richting lidstaten waarmee we belangen of standpunten delen.

Migratie

Gezien de complexiteit van het migratievraagstuk heeft het kabinet besloten tot het formuleren van een integrale migratieagenda. Deze agenda zal de komende jaren leidend zijn voor de Nederlandse inspanningen op het gebied van migratie. De integrale benadering is opgesteld vanuit de gedachte dat overheidshandelen vanuit verschillende beleidsterreinen in binnen- en buitenland een samenhangend geheel moet vormen. Het is noodzakelijk om beleid te ontwikkelen dat zich richt op alle delen van de migratieagenda, in samenwerking met alle relevante spelers.

De migratiedruk in Europa en in ons land heeft te maken met grondoorzaken in de landen van oorsprong. Denk aan instabiliteit en conflict, een onzekere politieke en economische situatie, mensenrechtenschendingen, grote bevolkingsgroei en urbanisering, de groeiende kloof tussen arm en rijk, en grondstoffen- en waterschaarste.

Het kabinet versterkt de komende jaren de diplomatieke inspanningen om de grondoorzaken van irreguliere migratie aan te pakken. Maar migratie is meer dan alleen irreguliere en asielmigratie. Arbeidsmigranten die naar Nederland komen leveren een waardevolle bijdrage aan de Nederlandse (kennis)economie, samenleving en welvaart.

Een coherent migratiebeleid is bij voorkeur Europees. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken draagt in nauwe afstemming met de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en andere betrokken departementen hieraan bij. De nadruk voor BZ ligt bij de externe dimensie van het migratiebeleid. Denk aan het maken van Europese of bilaterale afspraken met derde landen over migratie en terugkeer.

Instabiliteit en veiligheid

Het internationale veiligheidsbeleid is de ruggengraat van ons buitenlands beleid. Vanwege de directe raakvlakken met onze eigen veiligheid heeft het kabinet ervoor gekozen de internationale inzet voor veiligheid te intensiveren. Dit doen we door te investeren in diplomatie, defensie en ontwikkelingssamenwerking. De Geïntegreerde Buitenland- en Veilig-heidsstrategie (GBVS) is daarbij leidend. Samenvattend is de strategie gebaseerd op de pijlers «voorkomen», «verdedigen» en «versterken». De GBVS staat voor een realistische aanpak: anticiperend en preventief waar mogelijk, robuust waar noodzakelijk. En met een duidelijke focus op de landen en regio's die het meest relevant zijn voor de veiligheid van Nederland en de Caribische delen van het Koninkrijk. Bij deze geïnte-greerde veiligheidsbenadering zet Nederland alle relevante beleidsinstrumenten en actoren in.

De veiligheid in Nederland wordt in grote mate bepaald door instabiliteit in de landen rond Europa. Bestrijding van de grondoorzaken van armoede, migratie, terreur en klimaatverandering is de beste manier om instabiliteit te voorkomen. Dit uitgangspunt komt nadrukkelijk naar voren in het regeerakkoord en de BHOS-nota («Investeren in perspectief. Goed voor de wereld, goed voor Nederland»). Het vormt de essentie van de Nederlandse inzet ten aanzien van early warning/early action. Om de grondoorzaken van instabiliteit aan te pakken, richt Nederland zich op de instabiele regio's Noord-Afrika, het Midden-Oosten, West-Afrika/Sahel en de Hoorn van Afrika. Ook in EU-verband zet Nederland zich in om sluimerende conflicten tijdig te herkennen. Met een combinatie van diplomatie, defensie en ontwikkelingssamenwerking dragen we bij aan het voorkomen van escalatie.

De verwachte verdubbeling van de Afrikaanse bevolking tot 2,5 miljard inwoners in 2050 vergroot de druk op veel terreinen: politiek, economisch en op veiligheidsgebied. Daarom zet Nederland zich ook in 2019 in om veiligheidsuitdagingen aan te pakken die te maken hebben met toegang tot natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering. Denk aan conflict over toegang tot schaarse waterbronnen. Dit doen we onder andere met het Planetary Security Initiative.

Deelname aan militaire missies en operaties vormt een onlosmakelijk onderdeel van de internationale inzet van het kabinet voor een veilig Nederland. De Nederlandse inzet in vredesmissies en crisisbeheersingsoperaties richt zich met name op de regio's rond Europa. Daarbij wil Nederland een betrouwbare partner zijn. Zoals ook gemeld in de Kamerbrief Toekomstige Inspanningen in Missies heeft het kabinet dan ook besloten om in 2019 de bijdrage aan de Resolute Support missie te intensiveren en voort te zetten tot en met 2021, de huidige bijdrage aan de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid in Litouwen voort te zetten tot en met 2020 en de intentie aangekondigd om een proportionele bijdrage te leveren aan de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Het kabinet heeft tevens besloten om de huidige bijdrage aan MINUSMA per 1 mei 2019 te beëindigen, gevolgd door afbouw. In de tweede helft van 2018 is het kabinet voornemens besluiten te nemen over een mogelijke hernieuwde maritieme inzet en de bijdrage aan de strijd tegen ISIS.

Ondanks resultaten in de strijd tegen ISIS in Syrië en Irak is de dreiging van deze en andere terroristische organisaties niet verdwenen. Een succesvolle inzet tegen ISIS vereist schaken op meerdere borden: een sterke nationale contra-terrorisme-aanpak, fors investeren in internationale samenwerking en het delen van expertise en informatie met derde landen. Daarom blijft Nederland het komende jaar internationaal een agendabepalende rol spelen via het co-voorzitterschap van het Global Counterterrorism Forum (GCTF). Ook blijft Nederland actief binnen de civiele sporen van de anti-ISIS-coalitie en draagt Nederland bij aan contraterrorisme programma's in kwetsbare regio's. Een langetermijn-aanpak is nodig: voorkomen is goedkoper dan bestrijden en bovendien duurzamer. Deze inzet wordt in 2018-2019 geïntensiveerd en is complementair aan de aanpak van de grondoorzaken van instabiliteit (de BHOS-nota). Een netwerk van uitgezonden experts signaleert dreigingen en mogelijkheden om deze nu en in de toekomst tegen te gaan. Bijvoorbeeld via de inzet van expertise of trainingen.

De snelle technologische ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie zijn een motor achter onze welvaart. Maar ze vormen ook een risico als kwaadwillenden hiermee onze veiligheid kunnen aantasten, bijvoorbeeld door cyberaanvallen of ongewenste beïnvloeding van het publieke debat. Nederland investeert daarom in een ambitieuze cyberse-curityagenda. Ook maken we ons internationaal sterk voor de erkenning van het internationaal recht als regulerend kader voor het cyberdomein. Versterking van de cyberafschrikking en het achterhalen van daders van cyberaanvallen (attributie) zijn thema's die ook in 2019 prominent op de agenda staan. Als onderdeel hiervan wordt het budget op de BZ-begroting voor cybersecurity stapsgewijs verhoogd tot structureel EUR 5,9 miljoen. BZ werkt bij de uitvoering van het internationale cyberbeleid samen met andere departementen.

Ondanks de druk op het naoorlogse multilaterale stelsel blijft het kabinet ervan overtuigd dat de traditionele multilaterale structuren de meest effectieve vorm zijn van internationale samenwerking op veiligheidsgebied. Daarom steunt Nederland de recente inspanningen om het Europese Gemeenschappelijk Veiligheid- en Defensiebeleid (GVDB) te versterken. Dit onder andere door de oprichting van Permanent Gestructureerde Samenwerking (PESCO), de oprichting van een Europees Defensie-fonds en de versterking van het civiele GVDB. De impuls die dit geeft aan versterking van de defensiecapaciteiten van de lidstaten komt ook ten goede aan de NAVO. Die blijft de hoeksteen van onze collectieve verdediging.

Ook crisisbeheersingsoperaties in VN-kader vragen om investeringen, bijvoorbeeld in de kwaliteit van vredestroepen die grotendeels door niet-Westerse landen worden geleverd. Het Koninkrijk spant zich ervoor in om VN-vredesoperaties te moderniseren en om deelname door Westerse landen te vergroten. Dit onder meer door invoering van rotatieschema's.

Realistische ontwapening, wapenbeheersing, vertrouwenwekkende maatregelen en non-proliferatie van massavernietigingswapens zijn processen van de lange adem. Ze vragen om een intensieve diplomatieke inspanning. Dit kan in het kader van de toetsingsconferentie van het non-proliferatieverdrag, maar ook in OVSE-kader en via de zogenoemde structured dialogue over conventionele wapenbeheersing. Een strikt wapenexportbeleid is cruciaal om te zorgen dat wapens niet worden misbruikt bij schendingen van humanitair oorlogsrecht of mensenrechten.

Internationale rechtsorde onder druk

Respect voor internationaal recht, multilaterale samenwerking en de democratische rechtsstaat zijn fundamenteel voor onze welvaart en veiligheid. Ze staan garant voor een stabiele internationale orde. Mensenrechten vormen niet voor niets een hoeksteen van het Nederlandse buitenlandbeleid.

Fundamentele rechten van het individu worden te vaak geofferd aan welvaartsgroei of stabiliteit voor de gemeenschap. Rule of Law wordt Rule by Law. Onwelgevallige informatie wordt bestempeld als nepnieuws of vervangen door een alternatief verhaal. De liberale wereldorde moet hierin eensgezind optreden met een sterk, inclusief en eerlijk verhaal waarin ontwikkeling, veiligheid en mensenrechten hand in hand gaan.

Ook binnen de EU zijn gedeelde waarden, respect voor de rechtsstaat, democratie en het naleven van regels en afspraken voor sommige lidstaten niet langer vanzelfsprekend. Wanneer de democratische rechtsstaat verder afbrokkelt, tast dit de kern van de Europese Unie aan. Dit leidt tot een gebrek aan eenheid en daadkracht die we juist nodig hebben om gezamenlijke uitdagingen het hoofd te bieden.

Dat internationale normen en waarden serieus onder druk staan, is pijnlijk zichtbaar door grootschalige mensenrechtenschendingen in sommige landen. Voorbeelden zijn Syrië en Myanmar. Nederland is voorvechter van accountability wereldwijd. Voor Syrië heeft Nederland het initiatief genomen om een mechanisme op te zetten (het International, Impartial and Independent Mechanism) om oorlogsmisdaden te documenteren, zodat daders uiteindelijk voor de rechter kunnen komen.

Een sterke internationale reactie op gruweldaden tegen onschuldige burgers is ook noodzakelijk. Actie in de VN-Veiligheidsraad om de situatie in Syrië te verbeteren en om de feiten vast te stellen wordt regelmatig geblokkeerd door Rusland. Effectief optreden op basis van een VN-Veiligheidsraadmandaat tegen aanvallen met chemische wapens blijft op die manier uit. De verspreiding van desinformatie en het tegenhouden van onafhankelijk onderzoek speelt bovendien een verstorende rol. Nederland heeft begrip voor het feit dat sommige van onze bondgenoten in coalitieverband optraden met een gerichte reactie, die in de huidige omstandigheden weloverwogen en proportioneel was. Ook in ons land speelt de discussie over de noodzaak om te kunnen ingrijpen bij grootschalig menselijk lijden, juist als de totstandkoming van een volkenrechtelijk mandaat wordt gefrustreerd. Gebruik van veto's in de Veiligheidsraad ontslaat de internationale gemeenschap niet van de plicht iets te doen. We moeten blijven zoeken naar manieren om grootschalig menselijk lijden tegen te gaan, in lijn met het internationaal recht.

Ook in de rest van de wereld zet Nederland zich in voor de internationale rechtsorde, universele waarden en mensenrechten. Respect voor deze basisprincipes leidt tot een stabielere en meer welvarende wereld. Daar heeft ook het Koninkrijk baat bij. Nederland bevindt zich structureel in de mondiale voorhoede als voorvechter van mensenrechten. Denk aan vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie en levensovertuiging, gelijke rechten voor vrouwen en meisjes, de bescherming van mensenrechtenverdedigers, gelijke rechten voor LHBTI's, de bevordering van internationale rechtsorde en de strijd tegen straffeloosheid. In de strijd tegen straffeloosheid speelt Nederland bovendien een belangrijke rol als gastland van internationale hoven en tribunalen. Deze prioriteit van het VN-Veiligheidsraad lidmaatschap van het Koninkrijk kan ook in 2019 rekenen op onze inspanning.

De Nederlandse inzet op specifieke landen vraagt telkens een zorgvuldige afweging van effectiviteit, proportionaliteit en bilaterale belangen. Onze inzet is steeds afhankelijk van de concrete situatie. Daarom bestaat er geen blauwdruk die Nederland toepast bij elke mensenrechtenschending of verstoring van de internationale rechtsorde. Wel heeft het kabinet Rutte III besloten om het budget van het Mensenrechtenfonds structureel te verhogen met EUR 9,6 miljoen.

Multilateralisme en coalities - een realistische en creatieve benadering Nederland treedt bij voorkeur op in samenwerking met andere landen om zo effectief mogelijk te werken aan een veilige en welvarende wereld. Dit doet Nederland zowel in multilateraal als in coalitieverband. Nederland is voor zijn veiligheid en welvaart in grote mate afhankelijk van een voorspelbare wereldorde geregeerd door het internationaal recht. Dankzij coalitievorming en multilateralisme hebben we belangrijke diplomatieke successen kunnen boeken. De EU-Turkije-verklaring, het akkoord over het Iraanse nucleaire programma - dat de VS die eenzijdig heeft opgezegd doet daar niets aan af -, de totstandkoming van duurzame ontwikkelingsdoelen, het klimaatakkoord van Parijs, de succesvolle bestrijding van ISIS; het zijn allemaal voorbeelden van het nut en de noodzaak van gezamenlijk internationaal optreden. Hierbij blijft het belangrijk om ook met minder gelijkgestemde landen in gesprek te blijven. Zelfs als er fundamentele meningsverschillen bestaan.

Het akkoord van Parijs is een voorbeeld van een doorbraak waarvoor Nederland zich hard heeft gemaakt. Klimaatverandering en energieze-kerheid wereldwijd hebben direct effect op de klimaat- en energiesituatie in ons land. Nederland neemt zijn verantwoordelijkheid en draagt ook internationaal substantieel bij aan het behalen van de doelstellingen van Parijs, bijvoorbeeld door klimaatfinanciering. Zo investeert Nederland in andere landen om hen te helpen om de doelstellingen van Parijs te behalen. Dankzij de binnenlandse transitie richting duurzame energie is Nederland op termijn minder afhankelijk van fossiele brandstoffen uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Rusland. De Nederlandse klimaat- en energieambities bieden bovendien kansen wereldwijd voor innovaties van Nederlandse bedrijven, zoals op het gebied van windenergie op zee en elektrisch vervoer.

Het Nederlandse lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad in 2018 heeft bijgedragen aan belangrijke resultaten van multilateralisme. Zo heeft het Koninkrijk zich samen met de secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres hard gemaakt voor de verbetering van VN-vredesmissies. Een voorbeeld is het nieuwe mandaat voor de missie in Afghanistan, dat Nederland als penvoerder heeft versterkt met bepalingen over hervorming op het terrein van rechtsstaatontwikkeling, corruptiebestrijding en participatie van vrouwen in het vredesproces. In 2019 maakt Nederland zich hier onverminderd sterk voor. Daarnaast nam het Koninkrijk het initiatief om zes mensenhandelaren actief in Libië te plaatsen op een VN-sanctielijst, om op deze wijze schenders van mensenrechten aan te pakken.

Ondanks deze successen staat het multilateralisme onder druk. Tegen een achtergrond van ideologische tegenstellingen, geopolitieke spanningen en verschuivende machtsverhoudingen is een realistische en creatieve benadering noodzakelijk. Naast coalities met vertrouwde partners, zoekt Nederland ook de samenwerking met minder traditionele partners. Zo probeert Nederland de rechten van LHBTI's te bevorderen binnen de zogenaamde Equal Rights Coalition met onder andere Uruguay, Mexico en Argentinië. En werkt Nederland aan nucleaire ontwapening binnen het Non-Proliferation and Disarmament Initiative (NDPI) met onder andere Japan, Nigeria en de Verenigde Arabische Emiraten.

Coalitiegenoten in het ene samenwerkingsverband kunnen tegengestelde belangen hebben op een ander dossier. Zo werkt Nederland samen met landen als Saoedi-Arabië in de strijd tegen terrorisme. Aan de andere kant is er ook ruimte voor kritiek, bijvoorbeeld op het optreden van de door Saudi-Arabië geleide coalitie in het conflict in Jemen. Ook de relaties met landen als Rusland en China kennen een dergelijke spanning. Lastige gesprekken over onderwerpen waar we het niet met elkaar eens zijn, moeten we blijven aangaan. Dit juist om onze waarden te beschermen en uit te dragen. Naast de traditionele diplomatie zijn handelsmissies, bezoekersprogramma's en het internationale cultuurbeleid belangrijke instrumenten om die deur open te houden. Dat geldt in het bijzonder voor belangrijke samenwerkingspartners als Marokko en Indonesië: landen waarmee Nederland diepe banden onderhoudt.

Uiteraard blijven de goede betrekkingen met traditionele partners van groot belang, niet in de laatste plaats de trans-Atlantische samenwerking met de VS. De mondiale uitdagingen waar we voor staan, kunnen we niet alleen aan: Europa noch de VS. Trans-Atlantische samenwerking is afgelopen decennia cruciaal geweest voor onze wederzijdse veiligheid en welvaart. De trans-Atlantische relatie is wel minder vanzelfsprekend geworden. De regering blijft zich inzetten voor samenwerking met de VS waar de Nederlandse belangen dat vragen. Op de belangrijkste buitenlandpolitieke vraagstukken blijft samenwerking en actieve dialoog tussen Europa en de VS essentieel. Waar Amerikaanse besluitvorming indruist tegen de Nederlandse belangen, engageren we met Amerikaanse partners en spreken ons uit. Ook dat hoort bij goed partnerschap en eeuwenoude samenwerking.

Niet alleen de economische macht verschuift steeds meer naar Azië, ook geopolitiek neemt het belang van Azië toe. De vraag is hoe Nederland wil inspelen op de kansen en bedreigingen die dit met zich meebrengt, en dan met name in het geval van China. Waar China een allesomvattende langetermijn strategie uitrolt - onder andere door zijn Belt and Road Initiative - dient ook Nederland vooruit te denken over de relatie met China. Samen met het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en kennisinstellingen zet het ministerie in op een gecoördineerd en samenhangend beleid richting China. Nederland heeft ook hier groot belang bij effectief en gecoördineerd optreden van de EU of samenwerking binnen bredere coalities. Dat geldt ook voor nauwere samenwerking met de grote democratieën in de Aziatische regio, zoals India en Indonesië. En voor de verdieping van de economische relaties met ASEAN.

Consulaire Diplomatie: 24/7 staat BZ voor Nederlandse burgers klaar Nederland streeft ernaar koploper te zijn in consulaire dienstverlening. Dit is een kerntaak van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Met bijna 20 miljoen buitenlandse reizen door Nederlanders en 1 miljoen Nederlanders wereldwijd groeit het belang van goede consulaire dienstverlening met de dag. Via publiekscampagnes, reisadviezen en het 24/7 BZ Contact Center bereikt het ministerie steeds meer Nederlanders die zich op een reis voorbereiden. Waar nodig biedt het ministerie consulair-maatschappelijke dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland. Denk aan informatievoorziening, reisadviezen, consulaire bijstand in nood, gedetineerdenbegeleiding, crises en evacuaties. Om duidelijk te maken welke dienstverlening wel en niet verwacht kan worden, stelt het ministerie met partners en burgers kaders vast. Vanaf 2019 wordt over deze kaders jaarlijks gerapporteerd en worden zij bijgesteld waar nodig.

Omgekeerd blijft Nederland een aantrekkelijke (zaken)reisbestemming. Nederland verstrekt steeds meer visa aan buitenlandse toeristen, studenten en zakenreizigers. Ook de komende jaren verwachten we een stijging van het aantal visaverstrekkingen van gemiddeld 8% per jaar. Dit is mede te danken aan de economische groei in grote visumlanden (zoals China en India). Om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden, sluit het ministerie haar dienstverlening nog meer aan bij de behoefte van de klant. In 2019 en 2020 wordt de overheveling en digitalisering van een breed takenpakket van het postennet naar de Consulaire Service Organisatie (CSO) in Den Haag afgerond. Daarnaast zet het ministerie zich in voor de uitrol van een moderne, digitale frontoffice waarin aanvragers laagdrempelig een visumaanvraag kunnen indienen.

Steeds meer contacten tussen burger en overheid verlopen via het internet. Voor Nederlanders in het buitenland is dat echter niet altijd het geval. Daarom begint in 2019 de inrichting van één Loket Buitenland, waar zo veel mogelijk digitale overheidsdiensten voor Nederlanders in het buitenland zijn gebundeld. Dit is een afspraak uit het regeerakkoord. Tot meer dienstverlening digitaal beschikbaar is, zet het ministerie verder in op uitbesteding waar mogelijk. De pilot voor uitbesteding van paspoort-aanvragen in het buitenland wordt in 2019 naar vier tot vijf landen uitgebreid.

Gastland voor internationale organisaties

Nederland is een belangrijk gastland van internationale organisaties. Den Haag, als stad van Vrede en Recht, behoort met Brussel, Genève en Wenen tot de internationale top van vestigingsplaatsen. Inmiddels zijn bijna 40 internationale organisaties in Nederland gevestigd, waar in 2019 nog het Europees Medicijn Agentschap bij komt. Het gastlandschap voor internationale organisaties is een pijler van de invulling van artikel 90 van de Nederlandse Grondwet, die stelt dat de regering de ontwikkeling van de internationale rechtsorde bevordert. Het draagt bij aan de reputatie van Nederland in het buitenland en aan het Nederlandse internationale netwerk. De aanwezigheid van internationale organisaties levert een positieve bijdrage aan de Nederlandse economie, zowel door directe uitgaven van deze organisaties in Nederland als via bedrijven die in het kielzog van internationale organisaties naar Nederland komen.

De toonaangevende internationale positie van Nederland brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Om concurrerend te kunnen blijven, werkt het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan een rijksbreed gedragen strategisch gastlandbeleid. Dit vergt permanente inspanning van het Ministerie van Buitenlandse Zaken als coördinerend ministerie voor gastlandzaken. Dit geldt voor in Nederland gevestigde internationale organisaties, maar ook voor de werving van nieuwe internationale organisaties. In 2019 zet het Ministerie van Buitenlandse Zaken zich onder andere in voor de interdepartementale coördinatie van de uitvoering van zetelverdragen en de goede begeleiding van het Europees Medicijn Agentschap bij de vestiging in Nederland.

Departement en postennet - intensivering voor Nederlanders wereldwijd Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor de rijksbrede coördinatie van het buitenlands- en EU-beleid. Het ministerie heeft een effectief en kosten-efficiënt postennet dat paraat staat voor dienstverlening aan burgers en bedrijven uit het hele Koninkrijk. Het departement is het kenniscentrum in Den Haag, geworteld in de maatschappij, waar ook andere departementen van profiteren. De verscheidenheid van de inzet van Buitenlandse Zaken weerspiegelt de rijkheid van de Nederlandse samenleving en zijn belangen, variërend van het bevorderen van persvrijheid, het begeleiden van militaire missies, hulp aan landgenoten in nood, tot het ondersteunen van bedrijven op moeilijke markten en ontwikkelingssamenwerking.

Het Kabinet heeft met het Regeerakkoord in 2017 besloten het postennet uit te breiden naar aanleiding van het AIV-advies «De vertegenwoordiging van Nederland in de wereld». Het advies stelde dat het werk van ambassades en consulaten de afgelopen jaren steeds omvangrijker en complexer is geworden. Extra middelen oplopend tot EUR 40 miljoen worden gebruikt om het nieuwe beleid van het kabinet mogelijk te maken. Dit is onder meer vastgelegd in de GBVS-notitie, de BHOS-notitie en de migratiebrief.

Gekozen is voor extra personele inzet in de zogenoemde ring van instabiliteit en op de prioritaire thema's migratie, veiligheid, economische groei en Europa. Er worden Consulaten-Generaal geopend in Bangalore (India) en Atlanta (VS), met in Atlanta handelsbevordering als voornaamste taak en in Bangalore handelsbevordering en innovatiesam-enwerking. Tevens worden - na de opening van een ambassadekantoor in Tripoli (Libië) in 2017 en in Niamey (Niger) in 2018 - ambassadekantoren geopend in Ndjamena (Tsjaad) en Ouagadougou (Burkina Faso). Deze ambassadekantoren dragen bij aan een effectieve aanpak van grensoverschrijdend terrorisme, criminaliteit, irreguliere migratiestromen en het tegengaan van grondoorzaken van instabiliteit. Stabiliteit in deze regio is van groot belang nu onze interne en externe veiligheid steeds meer met elkaar zijn verweven. Ook wordt de inrichting van één Loket Buitenland voor consulaire dienstverlening aan Nederlanders uit deze middelen betaald. Deze intensiveringen worden nader toegelicht in een Kamerbrief over het Postennet die voor de begrotingsbehandeling van BZ aan de Kamer wordt gestuurd. De intensiveringen leiden tot een uitgebreid en versterkt postennet vanaf 2018. Een postennet dat in staat is vorm te geven aan het geïntegreerde buitenlandbeleid van het kabinet en dat extra kan bijdragen aan de nieuwe prioriteiten. Voor Nederland, wereldwijd.

2.1 Belangrijkste beleidsmatige mutaties

Hieronder treft u een toelichting aan op de belangrijkste mutaties vanaf 2018 en verder ten opzichte van de Memorie van Toelichting 2018. Het merendeel van de mutaties is eerder toegelicht in de eerste suppletoire begroting 2018.

 

Belangrijkste beleidsmatige mutaties ten opzichte van vorig jaar:

Bedragen x EUR 1.000

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

9.538.097

10.364.435

10.558.701

10.435.119

10.726.391

 

1 Versterkte internationale rechtsorde

11.009

14.582

12.532

6.632

6.732

 

2 Veiligheid en stabiliteit

43.166

42.222

40.268

41.668

41.668

 

3 Effectieve Europese samenwerking

  • 336.902
  • 472.587

417.066

258.775

206.524

 

4 Consulaire dienstverlening en uitdragen Nederlandse waarden

12.745

850

  • 250
  • 1.650
  • 1.650
 

5 Geheim

6 Nominaal en onvoorzien

  • 65.817
  • 54.501
  • 80.497
  • 57.860
  • 57.633
 

7 Apparaat

125.599

81.655

87.751

97.469

97.134

 

Stand ontwerpbegroting 2019

9.327.897

9.976.656

11.035.571

10.780.153

11.019.166

11.339.346

Waarvan mutaties die het gevolg zijn van de prioriteiten uit het Regeerakkoord Rutte III:

 

Artikel

Omschrijving

Mutatie in EUR x 1 miljoen

1

Bescherming en bevordering van mensenrechten

Structureel 9,6 per jaar

2

Bestrijding internationale criminaliteit en terrorisme (deel contraterrorisme)

Structureel 4,1 per jaar

2

Bestrijding internationale criminaliteit en terrorisme (deel cyber security)

Structureel 3,9 per jaar

2

Bevordering van transitie in prioritaire gebieden (MATRA en Shiraka; NFRP)

Structureel 7,0 per jaar

7 (apparaat)

Postennet en uitvoeringskosten BHOS

Oplopend naar 60,0 per jaar

Beleidsartikel 1:

Nederland heeft een internationaal toonaangevende positie als gastland van veel internationale organisaties en internationale hoven en tribunalen. Als gastland heeft Nederland de verantwoordelijkheid de in Nederland gevestigde instellingen te ondersteunen opdat deze onafhankelijk, veilig en efficiënt kunnen functioneren. De huidige inzet wordt verantwoord op beleidsartikel 4.5; Consulaire belangenbehartiging en het internationaal uitdragen van Nederlandse waarden en belangen; Een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale organisaties in Nederland. Beleidsmatig gezien past dit onderdeel beter binnen het artikel «Versterkte internationale rechtsorde» (artikel 1). Het wordt daarom verplaatst en als een apart artikelonderdeel toegevoegd: Gastlandbeleid internationale organisaties. Deze wijziging heeft verder geen budgettaire consequenties. Ten slotte is de raming voor de afdrachten aan de VN naar beneden bijgesteld. Dit wordt onder meer veroorzaakt door de ontwikkeling van de wisselkoers van de dollar ten opzichte van de euro.

Conform de afspraak in het Regeerakkoord, neemt het budget voor Mensenrechten meerjarig toe. Vanaf 2019 is dit structureel EUR 9,6 miljoen. Daarnaast is bij de behandeling van de BZ-begroting 2018 een tweetal moties ingediend (motie 34 775 V nr. 26 Sjoerdsma c.s. en motie 34 775 V nr. 29 Voordewind c.s.) waarin wordt gevraagd middelen vrij te maken binnen het Mensenrechtenfonds voor Nederlandse en buitenlandse journalisten in nood en voor extra inzet op godsdienstvrijheid.

Deze uitvoering wordt binnen het verhoogde budget opgenomen.

Beleidsartikel 2:

Conform de beleidsreactie op de BIV-beleidsdoorlichting wordt het Budget Internationale Veiligheid (BIV) ontvlochten en structureel EUR 30 miljoen overgeheveld naar de begroting van BZ.

Conform het Regeerakkoord wordt het budget voor Bestrijding en terugdringing internationaal terrorisme structureel verhoogd. Het betreft een voortzetting van de inzet op het terrein van contraterrorisme-capaciteitsopbouw en gerichte preventie onder andere via (1) grootschaliger projecten en (2) intensivering van de politieke dialoog met andere landen en donoren. Deze extra inzet wordt binnen de BZ-begroting opgevangen.

Voorts wordt binnen de BZ-begroting conform het Regeerakkoord budget vrijgemaakt om in te zetten op cybersecurity. Deze middelen worden onder meer ingezet voor het bevorderen van een normatief internationaal kader voor cyberactiviteiten en versterking van de kennispositie van de medewerkers op het gebied van cyber.

Ten slotte wordt in lijn met het Regeerakkoord en de motie Ten Broeke c.s. het NFRP-budget vanaf 2019 structureel verhoogd met in totaal EUR 7 miljoen per jaar. Het Nederlands Fonds voor Regionale Partnerschappen (NFRP) richt zich op rechtsstaatsontwikkeling, goed bestuur en democratisering in de landen in de ring van instabiliteit. Het betreft de programma's voor Oost-Europa (Matra) en Noordelijk Afrika en Midden-Oosten (Shiraka).

Beleidsartikel 3:

De Spring Forecast 2018 leidt per saldo voor Nederland tot structureel hogere afdrachten. Deze toename is het gevolg van enerzijds een verhoging van de raming van het Nederlandse BNI, die leidt tot hogere BNI-afdrachten en anderzijds een verlaging van de raming van de invoerrechten. Voor 2018 en 2019 wijken de effecten echter af van het structurele effect. Dit komt doordat in 2018 naar verwachting wel de verlaging van de invoerrechtenafdracht plaats zal vinden, maar dat de verhoging van de BNI-afdracht voor 2018 naar verwachting pas 2019 betaald zal worden. Hierdoor is er incidenteel sprake van een EUR 269 miljoen lagere afdracht in 2018 en een met EUR 432 miljoen verhoogde afdracht in 2019. Vanaf 2020 treedt het structurele effect op, oplopend van een EUR 198 miljoen hogere afdracht in 2020 tot EUR 277 miljoen hoger in 2023.

In mei heeft de Europese Commissie de Europese ontwerpbegroting voor 2019 gepresenteerd en hierover heeft de Raad op 11 juli een Raadscom-promis bereikt. Deze begroting ligt circa EUR 19 miljard onder het betalingsplafond. Reden hiervoor is dat er in 2019 nog geen sprake is van het inlopen van (een deel van) de vertragingen die eerder in het huidige MFK (2014-2020) waren opgelopen. De grote ruimte onder het betalingenplafond betekent dat de raming van de Nederlandse afdrachten, die normaliter gebaseerd is op het betalingenplafond, neerwaarts wordt bijgesteld. Dit leidt tot een incidentele verlaging van de afdracht met EUR 817 miljoen in 2019. Het beleid wordt op een later moment wel uitgevoerd, maar die betalingen zullen naar verwachting pas in het volgende MFK plaatsvinden als onderdeel van de zogenaamde Reste è liquider (RAL). Dat is een totaalsom van alle overlopende verplichtingen die ingepast moet worden onder het plafond van het nieuwe Meerjarig Financieel Kader. Als gevolg daarvan zijn ze onderdeel van de onderhandelingen voor het volgende MFK, die in het najaar zullen beginnen.

Het CBS heeft in mei en juli de resultaten gepresenteerd van een bronnenrevisie, waardoor het Nederlandse BNI van de jaren 2010-2017 opwaarts is bijgesteld. Een opwaartse bijstelling van het BNI heeft ook gevolgen voor de Nederlandse BNI-afdracht aan de EU. Via de jaarlijkse nacalculatie die de Europese Commissie uitvoert worden de effecten van deze bijstellingen voor de afdracht van de lidstaten jaarlijks verrekend. Dat zal begin 2019 zijn. Vooruitlopend daarop is op de Aanvullende Post een reservering opgenomen van EUR 0,5 miljard voor 2019, EUR 0,15 miljard in 2020 en EUR 0,1 miljard structureel voor het verwachte bruto effect van de revisie op de Nederlandse afdrachten Naast de Nederlandse BNI-cijfers zijn ook de BNI-cijfers van de andere lidstaten van invloed op de omvang van de nacalculatie. Deze cijfers zijn op dit moment nog niet bekend, daarom kan ook nog geen precieze omvang van de nacalculatie worden bepaald.

Verder is de Nederlandse bijdrage aan het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) geraamd op EUR 936 miljoen. Omdat er in de afgelopen jaren minder is afgedragen aan het fonds wordt de bijdrage voor de komende jaren opgehoogd om aan de totale verplichting voor het EOF te voldoen. Als onderdeel van het ODA-budget staat tegenover deze hogere bijdrage aan het EOF een verlaging op de begroting van BHOS.

Beleidsartikel 4:

Het budget voor consulaire informatiesystemen stijgt omdat BZ streeft naar een optimale consulaire dienstverlening. De modernisering van de consulaire diplomatie (back-office, digitalisering, vernieuwing) zal vanaf

2019    geleidelijk effect hebben de begroting. Dit traject loopt van 2017-2020. Daarnaast neemt in 2018 het budget voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale organisaties in Nederland toe. Dit wordt onder meer veroorzaakt doordat het Speciaal Tribunaal Libanon (STL) Nederland formeel heeft verzocht om ook na 2017 in het huidige pand te blijven. Ten slotte kent het budget een meerjarig afnemend saldo. Dit wordt veroorzaakt doordat de uitgaven voor gastlandbeleid vanaf 2019 worden ondergebracht op beleidsartikel 1.

Beleidsartikel 6:

Dit is het saldo van bijstellingen op grond van aanpassing van BNI- en BBP-ramingen door het CPB, verwerking van de HGIS-eindejaarsmarge 2017, het verwerken van de loon- en prijs- en koersbijstellingen binnen de HGIS en overboekingen naar diverse begrotingen conform de HGIS besluitvorming. Binnen de HGIS is budget vrijgemaakt voor een aantal uitvoeringsknelpunten en nieuwe initiatieven die met name liggen op het terrein van het gastlandbeleid, water en circulaire economie en de Expo

2020    in Dubai.

Conform het Regeerakkoord wordt het postennet uitgebreid en versterkt. Voor het diplomatieke netwerk is extra geld beschikbaar, oplopend tot EUR 40 miljoen structureel. Deze middelen worden toegevoegd aan het apparaatsartikel. In de Postennetbrief wordt een beleidsmatige toelichting op de inzet van deze middelen gegeven.

Niet-beleidsartikel 7:

Naast de hierboven benoemde effecten van het Regeerakkoord op de apparaatsbegroting als gevolg van de intensiveringsmiddelen voor het postennet, neemt het budget ook toe als gevolg van extra uitvoeringskosten die verband houden met een structurele intensivering van het OS-budget. Bovendien wordt het personeels- en materieelbudget aangepast als gevolg van loon- en prijsontwikkelingen wereldwijd. De materiële uitgaven stijgen onder meer als gevolg van extra kosten die gemaakt worden voor ICT, huisvesting en beveiliging en doordat een deel van de geplande uitgaven uit 2017 is doorgeschoven naar 2018. Ten slotte wordt het huisvestingsbudget verhoogd. Als onderdeel van de middelenafspraak huisvesting wordt vanuit 2017 een bedrag toegevoegd aan het apparaatsbudget.

2.2 Overzicht niet-juridisch verplichte uitgaven in 2019

In onderstaand overzicht wordt, conform de wens van de Tweede Kamer, per subartikel aangegeven welk deel van de geraamde uitgaven juridisch - en niet juridisch verplicht is en wat in grote lijnen de bestemming is van de niet-juridisch verplichte uitgaven. In de toelichting op de beleidsarti-kelen (hoofdstuk 3, onderdeel D2) wordt nader ingegaan op de juridisch verplichte uitgaven.

 

Overzicht niet-juridisch verplichte uitgaven en bestemmingen x EUR 1.000

Subartikelnummer

naam sub artikel

Geraamde uitgaven

juridisch verplichte uitgaven

niet-juridisch bestemming van de verplichte niet-juridisch verplichte uitgaven uitgaven

1.1

Goed functionerende internationale instellingen

56.035

45.600 (81%)

10.435 (19%) - Programma's internationaal recht

  • Subsidie Carnegie stichting

1.2

Mensenrechten

63.402

28.500 (45%)

34.902 (55%) - Jaarlijkse bijdrage OHCHR,

  • Centrale en decentrale mensenrechtenprogramma's

1.3

Gastlandbeleid internationale organisaties

4.050

3.300 (81%)

750 (19%) - Internationale organisaties, logistieke ondersteuning van in Nederland gevestigde internationale organisaties

2.1

Goede internationale samenwerking ter bevordering van de eigen en bondgenootschappelijke veiligheid

11.015

8.900 (81%)

2.115 (19%) - POBB

  • Veiligheidsfonds

2.2

Bestrijding internationale criminialiteit en terrorisme

14.351

2.200 (15%)

12.151 (85%) - Contraterrorisme activiteiten

  • Secretariaat Global Forum on Cyber Expertise
  • Programma's op gebied van cybersecurity

2.3

Wapenbeheersing

10.794

10.400 (96%)

394 (4%)

2.4

Veiligheid, stabiliteit en rechtsorde; OVSE

7.195

7.195 (100%)

-

2.4

Veiligheid, stabiliteit en rechtsorde; VN contributie voor crisisbeheersingsoperaties

99.849

99.849 (100%)

 

Subartikelnummer

naam sub artikel

Geraamde uitgaven

juridisch verplichte uitgaven

niet-juridisch bestemming van de verplichte niet-juridisch verplichte uitgaven uitgaven

2.4

Veiligheid, stabiliteit en rechtsorde; training voor buitenlandse diplomaten

2.500

2.500 (100%)

 

2.4

Veiligheid, stabiliteit en rechtsorde; stabiliteitsfonds

90.722

51.200 (56%)

39.522 (44%) - Programma's op het snijvlak van vrede, veiligheid en ontwikkeling uit het Stabiliteitsfonds

2.4

Veiligheid, stabiliteit en rechtsorde; Inzet hoog-risico posten

20.000

20.000 (100%)

-

2.4

Overige veiligheid, stabiliteit en rechtsorde

6.533

-

6.533 (100%) - Nieuwe activiteiten op terrein van veiligheid

2.5

Bevorderinge transitie in prioritaire gebieden

28.130

15.100 (54%)

12.913 (46%) - Matra programma's

gefinancierd door posten in Matra doellanden - Shiraka programma's

3.1

Afdrachten aan de

Europese Unie

8.496.427

8.496.427

(100%)

-

3.2

Europees Ontwikkelingsfonds

234.281

234.281 (100%)

-

3.3

Een hechtere Europese waardegemeenschap

9.720

9.720 (100%)

-

3.4

Versterkte positie

Nederland in de Unie

4.827

4.300 (89%)

527 (11%) - Onderzoeksprogramma's gerelateerd aan gevolgen Brexit

4.1

Consulaire dienstverlening Nederlanders in het buitenland

13.945

8.400 (60%)

5.545 (40%) - Kosten voor reisdocumenten

  • Investeringen in consulaire informatiesystemen

4.2

Consulaire dientverlening voor vreemdelingen

9.049

5.000 (55%)

4.049 (45%) - Kosten voor visumver-lening

  • Investeringen in consulaire informatiesystemen

4.3

Nederlandse cultuur

7.706

3.500 (45%)

4.206 (55%) - Landenprogramma's ten behoeve van het internationaal cultuurbeleid.

4.4

Publieksdiplomatie

12.482

7.200 (58%)

5.282 (42%) - Uitgaven ten behoeve van publieksdiplomatie op de posten en BZ.

  • Uitgaven voor de Bezoeker-sprogramma's
  • Strategische beleidscommunicatie

4.4

Kosten voor de staats- en werkbezoeken (inkomend en uitgaand), bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders en uitgaven voor het Corps Diplomatique

3.000

1.000 (33%)

2.000 (67%) - Inkomende en uitgaande Staats- en werkbezoeken - Uitgaven ten behoeve van het Corps Diplomatique

4.4

Programma ondersteuning buitenlands beleid

4.124

1.400 (34%)

2.724 (66%) - Verbetering van bilaterale betrekkingen

  • Bevordering van multilaterale samenwerking mensenrechten, democratisering en goed bestuur en internationale juridische en justitiële samenwerking.

Subartikelnummer

naam sub artikel

Geraamde uitgaven

juridisch verplichte uitgaven

niet-juridisch bestemming van de verplichte niet-juridisch verplichte uitgaven uitgaven

Totaal

 

Optelling

9.210.048

optelling 8.953.058 (97%)

optelling

256.990 (3%)

2.3 Meerjarenplanning beleidsdoorlichtingen1

 

Art

Naam artikel / beleidsdoelstelling

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Geheel

   

realisatie

 

planning

       

Artikel?

1

Versterkte internationale rechtsorde

         

X

 

Ja

1.1    Goed functionerende internationale instellingen met een breed draagvlak

1.2    Bescherming en bevordering van mensenrechten

1.3    Gastlandbeleid internationale organisaties

2    Veiligheid en stabiliteit    X1    Ja

2.1    Goede internationale samenwerking ter bevordering van de eigen en bondgenootschappelijke veiligheid

2.2    Bestrijding internationale criminaliteit en terrorisme

2.3    Wapenbeheersing    X2

2.4    Bevordering van veiligheid, stabiliteit en rechtsorde in internationaal verband

2.5    Bevordering van transitie in prioritaire

gebieden    X3

3    Effectieve Europese samenwerking    X    Ja

3.1    Afdrachten aan de Europese Unie

3.2    Europees Ontwikkelingsfonds    X3

3.3    Een hechtere Europese waardengemeenschap

3.4    Versterkte Nederlandse positie in de Unie

4    Consulaire dienstverlening en uitdragen Nederlandse waarden    X    Ja

4.1    Consulaire dienstverlening Nederlanders in het buitenland

4.2    Samen met (keten)partners het personenverkeer reguleren

4.3    Grotere buitenlandse bekendheid met de Nederlandse cultuur

4.4    Uitdragen Nederlandse waarden en belangen

"O

c

o

> oo

2.4 Overzicht risicoregelingen

CD

Q.

O Ui

 
 

Saldo

2019

O

O

 

Stand risico voorziening 2019

o

o

 

Ontvang sten

2019

o

o

 

Uit gaven

2019

o

o

 

1

O 00

o

o

 

Stand risico voorziening 2018

o

o

 

Ontvang sten

2018

o

o

 

Uit gaven

2018

o

o

 

Saldo

2017

o

o

O

o

o

F"

Stand risico voorziening 2017

o

o

x €

   

Overzicht uitgaven en ontvangsten garanties (bedragen

Ontvang sten

2017

o

o

Uit gaven

2017

o

o

Omschrijving

Raad van

Europa

Totaal

Artikel

Artikel 3

 
  • 3. 
    BELEIDSARTIKELEN

Artikel 1: Versterkte internationale rechtsorde A: Algemene doelstelling

Het bevorderen van een goed functionerende internationale rechtsorde inclusief gastlandbeleid, met een blijvende inzet op mensenrechten, als integraal onderdeel van het buitenlandbeleid.

Een sterke rechtsorde en eerbiediging van mensenrechten maken de wereld stabieler, veiliger, vrijer en welvarender. Dit vereist goed functionerende internationale instellingen en organisaties met een breed draagvlak en voortdurende inzet tegen straffeloosheid. De positie van Nederland als gastland voor Internationale Organisaties (IO's) en diplomatieke missies, in het bijzonder organisaties met een mandaat op het gebied van vrede en recht, biedt een goed uitgangspunt voor de bevordering van de ontwikkeling van internationale rechtsorde. Deze rechtsorde is onlosmakelijk verbonden met universele mensenrechten. De bevordering van mensenrechten is een kernelement van het Nederlands buitenlandbeleid.

B: Rol en verantwoordelijkheid

De regering zet zich concreet in voor de volgende prioritaire thema's: vrijheid van meningsuiting (off- en online), de vrijheid van religie en levensovertuiging, gelijke rechten voor vrouwen en meisjes, mensenrechtenverdedigers, gelijke rechten voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender en intersekse personen, en de internationale rechtsorde/strijd tegen straffeloosheid. Daarnaast heeft Nederland de verantwoordelijkheid de in Nederland gevestigde instellingen te ondersteunen opdat deze onafhankelijke, veilig en efficient kunnen functioneren.

De Minister is verantwoordelijk voor:

Stimuleren

  • • 
    Van een effectief stelsel van internationale organisaties, inclusief financiële bijdrage, om een stabiele internationale omgeving te scheppen en de internationale rechtsorde te versterken.
  • • 
    Van een betere mensenrechtensituatie mede door het financieren en uitvoeren van projecten via bilaterale en multilaterale kanalen ter bevordering van prioritaire mensenrechtenthema's.
  • • 
    Van de internationaal toonaangevende positie van Nederland als gastland voor IO's door het bijdragen aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor IO's alsmede voor het gastlandbeleid ten aanzien van in Nederland gevestigde diplomatieke missies.

Regisseren

  • • 
    Interdepartementale coördinatie ten behoeve van een coherente en consistente Nederlandse inzet in internationale organisaties ter bevordering van de internationale rechtsorde en mensenrechten.
  • • 
    Waarborgen van nauwe rijksbrede samenwerking bij de uitvoering van gastlandbeleid, inclusief de uitvoering van zetelverdragen; waarborgen van eenduidige en heldere communicatie vanuit de rijksoverheid met IO's en diplomatieke missies.

Financieren

  • • 
    Bijdragen ten behoeve van goed functionerende internationale instellingen.
  • • 
    Bijdragen ter bescherming en bevordering van mensenrechten.
  • • 
    Bijdragen ten behoeve van goed functioneren van in Nederland gevestigde IO's en diplomatieke missies en aan de internationale zichtbaarheid van Nederland als gastland van IO's

C: Beleidswijzigingen

  • • 
    In de periode 2020-22, waarbij de Nederlandse inzet op de prioritaire onderwerpen, zal de strijd tegen straffeloosheid en het beter functioneren van de Mensenrechtenraad centraal staan.
  • • 
    In 2019 zet Nederland additionele middelen in voor de vrijheid van meningsuiting (inclusief bescherming van journalisten), de vrijheid van religie en levensovertuiging en de gelijke rechten voor LHBTI's.
  • • 
    Bevordering internationale rechtsorde en strijd tegen straffeloosheid zijn geïntegreerd in mensenrechtenbeleid, onder meer zichtbaar door meerjarige steun aan de bewijzenbank van de VN voor de ernstigste misdaden in Syrië, het International, Impartial and Independent Mechanism (IIIM).
  • • 
    Beleidsmatig gezien past het gastlandbeleid beter binnen het artikel «Versterkte internationale rechtsorde» en zal daarom overgeheveld worden van beleidsartikel 4 («Consulaire belangenbehartiging en het internationaal uitdragen van Nederlandse waarden en belangen») naar beleidsartikel 1 (artikelonderdeel 1.3).

D1: Budgettaire gevolgen van beleid

 

Beleidsartikel 1 Versterkte internationale rechtsorde

Bedragen in EUR 1.000

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Verplichtingen

100.944

103.414

105.487

102.737

96.837

96.937

96.937

Uitgaven:

Programma-uitgaven totaal

114.819

120.814

123.487

121.537

115.637

115.737

115.737

waarvan juridisch verplicht

   

63%

       

1.1    Goed functionerende internationale instellingen met een breed draagvlak

57.086

61.612

56.035

54.035

50.035

50.135

50.135

Subsidies

Internationaal recht

9.578

13.285

12.035

10.035

6.035

6.135

6.135

Bijdragen (inter)nationale organisaties

Internationaal recht

1.669

           

Verenigde

Naties

35.056

36.275

34.525

34.525

34.525

34.525

34.525

OESO

6.685

6.175

6.175

6.175

6.175

6.175

6.175

Campagne

VN veiligheidsraad

288

           

VNVR

projectkosten

435

2.577

         

Internationaal

Strafhof

3.375

3.300

3.300

3.300

3.300

3.300

3.300

Bedragen in EUR 1.000

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

1.2    Bescherming en bevordering van mensenrechten

57.733

59.202

63.402

63.502

63.502

63.502

63.502

Subsidies

Centrale mensenrech tenpro gramma's

270

           

Bevordering van het vrije woord

2.800

           

Landenpro gramma's

mensen rechten

25.321

30.052

34.252

34.252

34.252

34.252

34.252

Opdrachten

Landenpro gramma's

mensen rechten

1.512

1.500

1.500

1.500

1.500

1.500

1.500

bijdragen (inter)nationale organisaties

Landenpro gramma's

mensen rechten

20.330

20.000

20.000

20.000

20.000

20.000

20.000

Centrale mensenrech tenpro gramma's

7.500

7.650

7.650

7.750

7.750

7.750

7.750

1.3    Gastlandbeleid interna tionale organisaties

0

0

4.050

4.000

2.100

2.100

2.100

Bijdragen (inter)nationale organisaties

 

Speciaal

Tribunaal

Libanon

1.900

1.900

     

Internationaal

Strafhof

1.150

1.100

1.100

1.100

1.100

Nederland

Gastland

900

900

900

900

900

Bijdragen aan andere begrotingshoofdstukken

Nederland

Gastland

100

100

100

100

100

D2: Budgetflexibiliteit

De uitgaven voor het onderdeel goed functionerende internationale instellingen met een breed draagvlak zijn nagenoeg volledig vastgelegd. De bijdragen aan internationale organisaties (verdragscontributies) zijn juridisch verplicht. Subsidies aan initiatieven in het kader van internationaal recht zijn voor ruim 81% juridisch verplicht. Voor het resterende deel worden in 2019 verplichtingen aangegaan. De centrale mensenrechtenprogramma's van het onderdeel bescherming en bevordering van mensenrechten kennen een juridisch verplicht percentage van 45%. De hieruit te financieren jaarlijkse bijdrage aan de Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR) wordt begin 2019 juridisch vastgelegd. De landenprogramma's mensenrechten zijn reeds voor 40% juridisch vastgelegd en voor de overige 60% zullen ofwel in 2018 verplichtingen worden aangegaan, ofwel zullen ze worden verplicht via de te houden tender naar aanleiding van de optopping van het budget voor mensenrechten. Voor het onderdeel gastlandbeleid is 80% van het geraamde budget juridisch verplicht. Dit betreft voornamelijk de uitgaven voor het Internationaal Strafhof en het Speciaal Tribunaal Libanon.

E: Toelichting op de financiële instrumenten

1.1    Goed functionerende internationale instellingen met een breed draagvlak

  • • 
    Verplichte bijdragen (verdragscontributies) aan de VN waarin de afdrachten aan het Restmechanisme voor Internationale Strafhoven (MICT) zijn inbegrepen alsmede de bijdragen aan de OESO en het Internationaal Strafhof (ICC).
  • • 
    Jaarlijkse huurbijdrage aan het Permanente Hof van Arbitrage.
  • • 
    Bijdrage aan het bewijsvergaringsmechanisme voor Syrië (IIIM).
  • • 
    Bijdragen voor diverse initiatieven, op het gebied van draagvlakver-sterking voor het Internationaal Strafhof en andere internationale gerechtshoven en tribunalen, op het gebied van Responsibility to Protect, een bijdrage aan het Trustfund for Victims van het ICC en andere kleinschalige initiatieven ter bevordering van de ontwikkeling van de internationale rechtsorde.
  • • 
    Bijdragen aan activiteiten in het kader van het lidmaatschap van de VNVR, zoals logistieke middelen bij actuele crises, activiteiten op het terrein van publiekdiplomatie en draagvlak; beleidsondersteunende bijdragen aan gespecialiseerde NGO's.
  • • 
    Bijdragen aan programmatische activiteiten in het kader en ter ondersteuning van het lidmaatschap van de VNVR.

1.2    Bescherming en bevordering van mensenrechten

  • • 
    Inzet van het mensenrechtenfonds ter ondersteuning van de volgende prioritaire thema's: vrijheid van meningsuiting en internetvrijheid, vrijheid van religie en levensovertuiging, gelijke rechten voor vrouwen en meisjes, mensenrechtenverdedigers, gelijke rechten voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender en intersekse personen (LHBTI) en bevordering internationale rechtsorde/strijd tegen straffeloosheid. Er is een verdeling in centrale en decentrale middelen. Centrale middelen zijn bestemd voor projecten die in meer dan één land worden uitgevoerd. De middelen worden ingezet voor prioritaire thema's op basis van de ernst van de mensenrechtensituatie en de effectiviteit van de inzet.
  • • 
    Bijdragen aan internationale organisaties ten behoeve van verdere bescherming en bevordering van mensenrechten, met name de jaarlijkse bijdrage aan de Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR) van de VN waarbij specifiek wordt ingezet op de ondersteuning van de speciale procedures en verdragscomités.

1.3    Gastlandbeleid internationale organisaties

  • • 
    Bijdrage aan huisvesting van Internationale Organisaties (IO's).
  • • 
    Bijdragen aan campagnes en lobby-activiteiten bij acquisitie van IO's.
  • • 
    Bijdragen aan bijeenkomsten van in Nederland gevestigde IO's en aan bezoeken van hoge functionarissen, voor zover die de internationale zichtbaarheid van Nederland als gastland van IO's bevorderen.
  • • 
    Financiering van activiteiten met als doel dat de in Nederland gevestigde lO's en diplomatieke missies goed kunnen functioneren binnen de kaders van de Weense verdragen en zetelovereenkomsten, alsmede de toepasselijke Nederlandse wet- en regelgeving.

Artikel 2: Veiligheid en stabiliteit

A: Algemene doelstelling

Het bevorderen van de Nederlandse en internationale veiligheid en stabiliteit door doelgerichte bilaterale en multilaterale samenwerking en het bevorderen van democratische transitie in prioritaire gebieden, vooral in de ring rond Europa.

Veiligheid is geen vanzelfsprekendheid. De internationale omgeving verandert snel en ingrijpend. Wat er in de wereld om ons heen gebeurt, heeft direct gevolgen voor onze eigen veiligheid en voor onze welvaart. Veel van de grensoverschrijdende dreigingen waaraan Nederland bloot staat, zijn van een dusdanige omvang en complexiteit dat een geïntegreerde aanpak en samenwerking in internationaal verband geboden is. Voorbeelden zijn de proliferatie van massavernietigingswapens, terrorisme en gewelddadig extremisme, ongewenste buitenlandse inmenging door statelijke actoren, grensoverschrijdende criminaliteit en cyberdrei-gingen.

B: Rol en verantwoordelijkheid

De basis voor de inzet van het kabinet op internationaal veiligheidsbeleid ligt besloten in de Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie (GBVS) die in het voorjaar van 2018 aan de Tweede en Eerste Kamer is aangeboden. De GBVS aanpak beschrijft drie pijlers: onveiligheid voorkomen waar mogelijk, verdedigen tegen urgente dreigingen waar noodzakelijk en het versterken van ons veiligheidsfundament. Om de daarbij benoemde 13 doelen te behalen is de samenhangende inzet nodig van defensie, diplomatie, economie, ontwikkelingssamenwerking, politie, inlichtingendiensten, en justitie. Dit onderwerp strekt zich dus uit naar andere begrotingen, zoals Defensie, Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking, Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Economische Zaken en Klimaat. Onze veiligheidsbelangen vergt een wereldwijde inzet voor de veiligheid van Nederlanders, Nederland en het Koninkrijk.

De Minister van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor:

Stimuleren

Bevorderen en bewaken van de coherentie en consistentie van de Nederlandse inzet in bilateraal en multilateraal verband gericht op grotere veiligheid en duurzame stabiliteit, onder andere door: o Nederlandse bijdragen in het kader van de EU, de VN, de NAVO en de OVSE;

o Deelname aan ad hoc coalities zoals het Non-Proliferation and

Disarmament Initiative (NPDI) en de Friends of the CTBT (Alomvattend Kernstopverdrag);

o Een vooraanstaande rol te spelen op het gebied van de versterking van het internationaalrechtelijk en normatief kader betreffende cyberspace door middel van activiteiten gericht op zowel capaciteitsopbouw als op internationale consultatie;

o Het Nederlandse co-voorzitterschap van het Global Counter Terrorist Forum en actieve rol binnen de Global Coalition to Counter/Defeat ISIS;

o Preventie aan de bron, door in risicolanden samenwerking te zoeken om de dreiging van radicalisering en gewelddadig extremisme te verminderen.

o Grote inzet op fysieke veiligheid van burgers via het Nederlandse humanitair ontmijnen en cluster munitie programma;

o De veiligheidsbehoeftes van de bevolking centraal te stellen o.a. door conflictpreventie-benadering (early warning/early action), en het benadrukken van accountability en good governance via Security Sector Reform (SSR) programma's; en

o Deelname aan crisisbeheersingsoperaties in multilateraal verband en inzet voor verbetering van de effectiviteit van deze operaties.

Regisseren

  • • 
    Artikel 100-procedures ter voorbereiding van besluitvorming betreffende wereldwijde inzet van de krijgsmacht in crisisbeheersingsoperaties conform het Toetsingskader 2014, in nauwe afstemming met de Ministers van Defensie, de Minister voor Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking en de Minister van Justitie & Veiligheid.
  • • 
    De toepassing van terrorismesancties/Sanctieregeling 2007 als onderdeel van het sanctiebeleid, uitgevoerd in overeenstemming met de Ministers van Financiën en Justitie & Veiligheid.
  • • 
    In het kader van een zorgvuldig en transparant wapenexportbeleid draagt de Minister van Buitenlandse Zaken verantwoordelijkheid voor de buitenlandpolitieke toetsing van Nederlandse vergunningaanvragen voor wapenexporten. De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is eindverantwoordelijk voor het afgeven van de wapenexportvergunningen.

Financieren

  • • 
    Bijdragen aan goede internationale samenwerking ter bevordering van de eigen en bondgenootschappelijke veiligheid, waaronder aan de NAVO.
  • • 
    Bijdragen ter bestrijding en terugdringing van internationaal terrorisme en andere vormen van internationale criminaliteit, waaronder aan het International Centre for Counter-Terrorism, het Global Counter Terrorism Forum, en de Regionale Veiligheidscoördinatoren binnen het BZ-postennet.
  • • 
    Bijdragen ter bevordering van ontwapening en wapenbeheersing en bestrijding van proliferatie van massavernietigingswapens, waaronder aan het IAEA en de OPCW.
  • • 
    Bijdragen ter bevordering van veiligheid, stabiliteit en rechtsorde in internationaal verband vanuit het Budget Internationale Veiligheid, in samenspraak met de Minister van Defensie, de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister voor BHOS, waaronder bijdragen aan crisisbeheersingsoperaties van de VN, de EU, de NAVO en de OVSE en flankerende activiteiten gefinancierd uit het Stabiliteitsfonds.
  • • 
    Bijdragen ter bevordering van transitie in prioritaire gebieden, met name in de ring rond Europa via het in 2016 ingestelde Nederlands Fonds voor Regionale Partnerschappen (NFRP). Het NFRP bestaat uit het Matra programma gericht op (Zuid)Oost-Europa en het Shiraka-programma, gericht op de Arabische regio. Ook vanuit het Stabiliteitsfonds worden programma's in een aantal landen in deze regio's gefinancierd.
  • • 
    Bijdragen aan conflictpreventie via uitvoering Early Warning/Early Action beleid, mede gefinancierd vanuit het Stabiliteitsfonds.
  • • 
    Bijdragen aan normstelling en internationaal recht, bevordering van mensenrechten en capaciteitsopbouw in cyber space.
  • • 
    Bijdrage aan de fysieke veiligheid van mensen via meerjarig humanitair ontmijnen en cluster munitie programma.
  • • 
    Bijdragen aan Security Sector Reform (SSR) programma's ter bevordering van effectiviteit, legitimiteit, oversight en accountability van veiligheidsactoren vanuit het Stabiliteitsfonds.
  • • 
    Bijdragen aan (NGO/ATT) programma's, die regulering en transparantie van de internationale wapenhandel bevorderen.

C: Beleidswijzigingen

  • • 
    De Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie uit 2018 (GBVS, zie hierboven) is het bepalende beleidskader voor de inzet de komende jaren. De GBVS onderstreept het belang te investeren in de Nederlandse inzet in het buitenland ten behoeve van de veiligheid van Nederland en het Koninkrijk. Die inzet is daarbij gericht op een meer anticiperend en preventief geïntegreerd veiligheidsbeleid: door een nauwere koppeling tussen internationale en nationale veiligheid, een duidelijke verbinding met aanpalende beleidsterreinen en -instrumenten en een geografische focus op gebieden dichter bij huis.

D1: Budgettaire gevolgen van beleid

 

Beleidsartikel 2 Veiligheid en stabiliteit

Bedragen in EUR 1.000

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Verplichtingen

219.236

274.649

275.449

275.499

275.899

275.899

275.899

Uitgaven:

Programma-uitgaven totaal

253.968

292.536

291.000

288.063

289.463

289.463

290.263

waarvan juridisch verplicht

   

83%

       

2.1    Goede internationale samenwerking ter bevordering van de eigen en bondgenootschappelijke veiligheid

17.493

13.215

11.015

11.015

11.015

11.015

11.015

Subsidies

Programma

Onder steuning

Buitenlands

Beleid

1.671

2.000

1.000

1.000

1.000

1.000

1.000

Atlantische

Commissie

500

500

500

500

500

500

500

Veiligheids fonds

118

100

         

Opdrachten

Programma onder steuning buitenlands beleid

435

500

500

500

500

500

500

Veiligheids fonds

82

           

Bijdragen (inter)nationale organisaties

NAVO

11.645

7.200

7.200

7.200

7.200

7.200

7.200

Veiligheids fonds

1.099

1.000

500

500

500

500

500

WEU

616

565

565

565

565

565

565

Bedragen in EUR 1.000

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Programma

Onder steuning

Buitenlands

Beleid

372

250

250

250

250

250

250

Overige

 

500

500

500

500

500

500

Bijdragen aan ander begrotingshoofdstuk

Programma onder steuning buitenlands beleid

31

           

Veiligheids fonds

924

600

         

2.2    Bestrijding internationale criminaliteit en terrorisme

8.477

15.018

14.351

13.851

14.251

14.251

14.251

Subsidies

Contra- terrorisme

5.550

1.953

4.000

4.600

4.600

4.600

4.600

Anti-terrorisme instituut

313

665

551

551

551

551

551

Opdrachten

Contra- terrorisme

924

1.000

1.000

1.000

1.000

1.000

1.000

Cyber security

 

3.300

4.700

4.000

4.400

4.400

4.400

Global Forum on Cyber

Expertise

229

400

400

       

Overige

 

500

500

500

500

500

500

Bijdragen (inter)nationale organisaties

Contra- terrorisme

1.461

7.200

3.200

3.200

3.200

3.200

3.200

2.3    Wapenbeheersing

10.176

10.955

10.794

10.794

10.794

10.794

10.794

Bijdragen (inter)nationale organisaties

IAEA

7.144

7.317

7.317

7.317

7.317

7.317

7.317

OPCW en andere ontwape- ningsorgani- saties

1.514

1.718

1.557

1.557

1.557

1.557

1.557

CTBTO

1.518

1.920

1.920

1.920

1.920

1.920

1.920

2.4    Bevordering van veiligheid, stabiliteit en rechtsorde in internationaal verband

192.645

225.062

226.827

222.581

223.581

223.581

224.381

Subsidies

Bedragen in EUR 1.000

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Landenprogramma's veiligheid voor mensen

(Stabiliteits- fonds)

27.470

38.350

31.000

31.000

31.000

31.000

31.000

Nederland

Helsinki

Comité

28

28

28

28

28

28

28

Opdrachten

Landenprogramma's veiligheid voor mensen

(Stabiliteits- fonds)

15.139

15.000

15.000

15.000

15 000

15 000

15 000

Bijdragen (inter)nationale organisaties

Landenprogramma's veiligheid voor mensen

(Stabiliteits- fonds)

55.094

44.250

44.722

40.868

41.868

41 868

42 668

OVSE

5.552

7.195

7.195

7.195

7.195

7 195

7 195

VN-contributie voor crisisbeheer- singsope- raties

85.819

106.349

99.849

99.849

99.849

99 849

99 849

Training buitenlandse diplomaten

2.500

2.500

2.500

2.500

2.500

2.500

2.500

Inzet hoog-risico posten

   

20.000

20.000

20.000

20.000

20.000

Overige

 

11.390

6.533

6.141

6.141

6.141

6.141

Bijdragen aan ander begrotingshoofdstuk

Landenprogramma's veiligheid voor mensen

(Stabiliteits- fonds)

1.043

           

2.5    Bevordering van transitie in prioritaire gebieden

25.177

28.286

28.013

29.822

29.822

29.822

29.822

Subsidies

Nederlands

Fonds voor Regionale

Partner schappen

(NFRP);

«MATRA»

11.882

11.822

11.822

11.822

11.822

11.822

11.822

Bijdragen (inter)nationale organisaties

Bedragen in EUR 1.000

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Nederlands

Fonds voor Regionale

Partner schappen

(NFRP);

«Shiraka»

13.295

16.464

16.191

18.000

18.000

18.000

18 000

Ontvangsten

0

1.227

1.242

1.242

1.242

1.242

1.242

2.10    Doorberekening Defensie

             

diversen

0

227

242

242

242

242

242

2.40    Restituties programma's

0

1.000

1.000

1.000

1.000

1.000

1.000

D2: Budgetflexibiliteit

Binnen het artikelonderdeel goede internationale samenwerking ter bevordering van de eigen en bondgenootschappelijke veiligheid is 80% juridisch verplicht. Het betreft de uitgaven voor de NAVO, Atlantische Commissie en verplichtingen richting de (inmiddels opgeheven) West-Europese Unie (WEU). Uitzondering hierop is het Programma Ondersteunig Buitenlands Beleid (POBB) waarvan slechts 50% juridisch is verplicht, gelet op het vraaggestuurde karakter van het fonds. Binnen de Bestrijding en terugdringing van internationaal terrorisme en andere vormen van criminaliteit is het budget voor Contra-terrorisme en Cyber security voor het merendeel nog niet juridisch verplicht. Het artikelonderdeel Bevordering van ontwapening en wapenbeheersing, bestrijding van proliferatie van massavernietigingswapens en het voeren van een transparant en verantwoord wapenexportbeleid is volledig juridisch verplicht. Het betreft verdragsrechtelijke contributies.

Het stabiliteitsfonds is voor ruim de helft van het budget juridisch verplicht en verdragscontributies aan de VN-crisisbeheersingsoperaties (vredesmissies) en beveiliging hoog-risico posten zijn volledig juridisch verplicht. Op het artikelonderdeel Bevordering van transitie in prioritaire gebieden zijn de voorziene uitgaven voor het Shiraka en Matra programma grotendeels juridisch verplicht. Het niet-juridisch verplichte deel van Matra zal gedurende 2019 door de posten in de Matra doellanden aangewend worden voor de toekenning van nieuwe Matra projecten aan het lokale maatschappelijk middenveld.

E: Toelichting op de financiële instrumenten

2.1. Goede internationale samenwerking ter bevordering van de eigen en bondgenootschappelijke veiligheid

  • • 
    Jaarlijkse verplichte bijdrage aan de NAVO.
  • • 
    Jaarlijkse bijdrage aan het EU-Satellietcentrum ten behoeve van de financiële verplichtingen (uitkering pensioengelden ex-WEU personeel) van de in juli 2011 opgeheven WEU.
  • • 
    Jaarlijkse subsidie aan de Atlantische Commissie, ter ondersteuning van het maatschappelijk debat over de nationale en bondgenootschappelijke veiligheid.
  • • 
    Programma Ondersteuning Buitenlands Beleid (POBB) en Veiligheidsfonds, voor kleinschalige activiteiten met een katalyserende werking die het Nederlandse veiligheidsbeleid ondersteunen.

2.2. Bestrijding internationale criminaliteit en terrorisme

  • • 
    Jaarlijkse bijdrage aan het in Den Haag gevestigde onafhankelijke International Centre for Counter-Terrorism (ICCT).
  • • 
    Nederlandse inspanningen in multilateraal verband, met name als co-voorzitter van het Global Counterterrorism Forum en lid van Global Coalition to Counter/Defeat ISIS uit het Stabiliteitsfonds (verantwoording onder 2.4) en middelen die voortkomen uit het besluit tot versterking van de inspanningen op het gebied van contraterrorisme worden activiteiten gefinancierd. De projecten en programma's op dit artikelonderdeel zijn gericht op de versterking van capaciteit in voor Nederland prioritaire regio's om gewelddadig extremisme en radicalisering te voorkomen en te bestrijden.
  • • 
    Conform het regeerakkoord worden extra middelen ingezet op het terrein van contra-terrorisme. De middelen zullen worden ingezet voor voor projecten gericht op het voorkomen en bestrijden van gewelddadig extremisme in risicolanden.
  • • 
    Daarnaast wordt budget vrijgemaakt om in te zetten op cybersecurity. Deze middelen worden onder meer ingezet voor het bevorderen van een normatief internationaal kader voor cyberactiviteiten en versterking van de kennispositie van de medewerkers op het gebied van cyber.
  • • 
    Capaciteitsopbouw op het gebied van cyber security, cyber crime, data protectie en e-governance door middel van financiering van Nederlandse initiatieven onder het Global Forum on Cyber Expertise.
  • • 
    Jaarlijkse bijdrage aan het in Finland gevestigde European Centre of Excellence Countering Hybrid Threats.

2.3    Wapenbeheersing

  • • 
    Jaarlijkse bijdragen aan het IAEA, de OPCW en de CTBTO.
  • • 
    Ondersteuning van kleinschalige initiatieven gericht op uitvoering van het Biologische en Toxische Wapens Verdrag (BTWC), Non-Proliferatie Verdrag (NPV) en de Ottawa Conventie.
  • • 
    Bijdrage aan activiteiten onder auspiciën van het G7 Global Partnership against the Spread of Weapons and materials of Mass Destruction op het gebied van het tegengaan van proliferatie van radiologische en nucleaire bronnen en bio-security, en het bevorderen van implementatie sanctieprogramma's.

2.4    Bevordering van veiligheid, stabiliteit en rechtsorde in

internationaal verband

  • • 
    Verbetering van de inzet van civiele expertise door modernisering van de civiele missiepool.
  • • 
    Verdragscontributies aan de VN-crisisbeheersingsoperaties (vredesmissies).
  • • 
    Bijdragen uit het Stabiliteitsfonds voor de inzet op het snijvlak van vrede, veiligheid en ontwikkeling. Het fonds kan o.a. worden ingezet om activiteiten te financieren op gebied van oude en nieuwe dreigingen, zoals aanpak van wapen- en drugssmokkel en grensoverschrijdende criminaliteit, ontmijning en piraterijbestrijding. Daarnaast worden een aantal lopende activiteiten uit het fonds gefinancierd, zoals ontmijningsactiviteiten, training voor Afrikaanse peacekeepers (ACOTA), en bijdragen aan de VN op specifieke thema's.
  • • 
    Er is structureel EUR 20 miljoen beschikbaar voor de beveiliging van diplomaten en ambassades in gebieden met een hoog-risico profiel.
  • • 
    Bijdragen ten behoeve van de trainingen van buitenlandse diplomaten in Nederland.

2.5 Bevordering van transitie in prioritaire gebieden

  • • 
    Het Nederlands Fonds voor Regionale Partnerschappen (NFRP) wordt gebruikt om organisaties en mensen te ondersteunen bij het verbeteren en versterken van democratische processen, institutionele capaciteit en de rechtsstaat. Het NFRP bestaat uit het Matra programma (Matra: maatschappelijke transformatie) gericht op het Oostelijk Partnerschap en Pre-accessie regio (de Westelijke Balkan en Turkije) en het Shiraka-programma, gericht op het Midden-Oosten en Noord-Afrika, elk met eigen beleidsaccenten. Met ingang van 2018 is het budget voor het NFRP structureel verhoogd, zowel vanwege de relevantie van de Matra- en Shiraka-programma's als om uitvoering te geven aan de motie Servaes/Ten Broeke (2015-2016, 34 300-V, nr. 26).

Artikel 3: Effectieve Europese samenwerking

A: Algemene doelstelling

De algemene doelstelling is een effectieve Europese samenwerking om de Europese Unie en haar lidstaten zo vreedzaam, welvarend en sterk mogelijk de toekomst in te loodsen. Europa is essentieel voor onze welvaart, vrijheid en veiligheid. Een actieve opstelling van Nederland in het Europese besluitvormingsproces en in de bilaterale relaties met Europese partners is dan ook in het directe belang van Nederlandse burgers en bedrijven. Door consequent en constructief optreden kan Nederland zijn invloed binnen de Europese Unie vergroten. Zo kan Nederland mede vorm geven aan ontwikkelingen in Europa die direct van invloed zijn op onze economische, sociale en politieke toekomst.

B: Rol en verantwoordelijkheid

Binnen de Europese Unie wordt gewerkt aan economische groei, werkgelegenheid, gezonde overheidsfinanciën van de lidstaten en toekomstbestendige Europese samenwerking gericht op hoofdzaken en toegevoegde waarde. Daarnaast zullen het uittredingsproces van het Verenigd Koninkrijk, de Europese migratieproblematiek en de (aanloop naar) onderhandelingen over een nieuw meerjarig financieel kader i de aandacht vragen. Tot slot zet Nederland zich in voor effectief extern beleid, inclusief een versterkt gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid.

De Staat van de Unie bevat de geïntegreerde visie van de regering op de Europese samenwerking en de rol van Nederland daarbij.

De Minister is verantwoordelijk voor:

Regisseren

  • • 
    Het bevorderen en bewaken van de coherentie en de consistentie van het Nederlandse Europabeleid, inclusief de voorbereiding van de Europese Raad en horizontale dossiers.
  • • 
    Het interdepartementaal afstemmen van de Nederlandse inzet in de verschillende, afzonderlijke Raadsformaties.
  • • 
    Het vormgeven van het Europese externe beleid ten opzichte van derde landen, inclusief uitbreiding van de EU, uittreding uit de EU, regio's en ontwikkelingslanden.
  • • 
    De gedachtenvorming over de institutionele structuur van de EU.
  • • 
    Het onderhouden en intensiveren van de bilaterale relaties met andere Europese landen en het bevorderen van een Europese waardengemeenschap.

Financieren

  • • 
    Nederlandse afdrachten aan de Europese begroting en aan het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF).
  • • 
    Bijdragen aan een hechtere Europese waardengemeenschap middels een bijdrage aan de Raad van Europa.
  • • 
    Bijdragen ter versterking van de Nederlandse positie in de Unie van 28, waaronder aan de Benelux.

C: Beleidswijzigingen

  • • 
    Nederland zal een actieve rol spelen in de verschillende discussies en onderhandelingen die bepalend zijn voor de toekomst van de EU, inclusief de onderhandelingen over een nieuw meerjarig financieel kader en de Brexit-onderhandelingen (zie beleidsagenda).

D1: Budgettaire gevolgen van beleid

 

Beleidsartikel 3 Effectieve Europese samenwerking

Bedragen in EUR 1.000

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Verplichtingen

7.005.735

7.812.766

8.520.360

9.549.953

9.273.388

9.512.313

9.814.309

Uitgaven:

Programma-uitgaven totaal

7.197.507

8.052.303

8.745.255

9.794.302

9.502.913

9.715.116

9.997.672

waarvan juridisch verplicht

   

100%

       

3.1    Afdrachten aan de

Europese Unie

6.990.950

7.807.287

8.496.427

9.545.974

9.249.969

9.508.334

9.790.890

Bijdragen (inter)nationale organisaties

BNI-afdracht

3.403.187

4.162.798

4.647.575

5.617.394

5.241.574

5.416.025

5.596.317

BTW-afdracht

506.337

546.899

556.114

569.986

582.630

608.628

630.407

Invoerrechten

3.081.426

3.097.590

3.292.738

3.358.594

3.425.765

3.483.681

3.564.166

3.2    Europees ontwikkelings fonds

192.480

229.469

234.281

234.281

238.897

192.735

192.735

Bijdragen (inter)nationale organisaties

Europees

Ontwikke lingsfonds

192.480

229.469

234.281

234.281

238.897

192.735

192.735

3.3    Een hechtere Europese waardengemeenschap

9.800

9.720

9.720

9.720

9.720

9.720

9.720

Bijdragen (inter)nationale organisaties

Raad van

Europa

9.800

9.720

9.720

9.720

9.720

9.720

9.720

3.4    Versterkte Nederlandse positie in de Unie

4.277

5.827

4.827

4.327

4.327

4.327

4.327

Opdrachten

EU-voorzitterschap

i    108

           

programma tische onder steuning

0

1.500

500

       

Bijdragen (inter)nationale organisaties

Benelux bijdrage

3.890

3.979

3.979

3.979

3.979

3.979

3.979

EIPA

279

348

348

348

348

348

348

Ontvangsten

3.772.261

1.083.572

383.929

671.968

685.402

696.986

713.083

3.10    Diverse ontvangsten EU

3.771.920

1.083.322

383.679

671.718

685.152

696.736

712.833

Invoerrechten

616.570

619.519

658.548

671.718

685.152

696.736

712.833

Overige ontvangsten

EU

3.155.350

463.803

  • 274.869
       

3.30    Restitutie Raad van

Europa

341

250

250

250

250

250

250

D2: Budgetflexibiliteit

De uitgaven op dit artikel zijn geheel juridisch verplicht. De belangrijkste uitgaven betreffen de afdracht aan de EU en de Nederlandse bijdrage aan het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) en bijdragen aan de Benelux en Raad van Europa.

E: Toelichting op de financiële instrumenten

3.1 Afdrachten aan de Europese Unie

De EU-begroting wordt grotendeels gefinancierd door middel van afdrachten van lidstaten (90-95%). Daarnaast ontvangt de EU overige inkomsten, zoals bijdragen van derden, rente- en boete-inkomsten. De afdrachten van de lidstaten in de vorm van de douanerechten, de BTW-afdracht en de BNI-afdracht zijn vastgelegd in het Eigen Middelenbesluit (EMB). In het EMB zijn ook de kortingen op de afdrachten opgenomen en de zogenoemde perceptiekostenvergoeding - dit is de vergoeding voor de kosten die lidstaten maken voor het innen van de douanerechten. De Nederlandse douanerechten, BTW-afdrachten en BNI-afdrachten zijn opgenomen op artikel 3.1, de perceptiekostenvergoeding op artikel 3.10.

Het uitgangspunt voor de vaststelling van de raming voor de Nederlandse afdrachten is de omvang het uitgavenplafond uit het Meerjarig Financieel Kader. Dit plafond maximeert de uitgaven uit hoofde van de EU-begroting en daarmee de afdrachten van de lidstaten. De omvang van de Nederlandse afdrachten komt vervolgens als volgt tot stand:

  • • 
    Alle douanerechten die door de EU-landen worden geheven op producten die afkomstig zijn van landen buiten de EU, worden afgedragen aan de EUtwee maanden na inning door de Nederlandse douane, en na aftrek van de perceptiekostenvergoeding (20%) voor de inningskosten. De Europese Commissie (Eurostat) maakt op basis van de eerder ontvangen douanerechten een raming voor het komend jaar voor lidstaten (extrapolatie op basis van historische gegevens).
  • • 
    De BTW-afdracht bedraagt een vast percentage van de geharmoniseerde btw-grondslag.4 De geharmoniseerde grondslag voor het komend jaar wordt geraamd en vastgesteld door de Europese Commissie (Eurostat). Nederland krijgt een korting op de BTW-afdracht en betaalt 0,15% over de geharmoniseerde grondslag (in plaats van de reguliere 0,30%). De bijdrage aan de korting voor Verenigd Koninkrijk wordt opgeteld bij de BTW-afdracht.
  • • 
    De BNI-afdracht is het sluitstuk van de financiering van de EU-begroting. Het deel van de Europese uitgaven dat niet gefinancierd kan worden door de overige inkomsten, douanerechten en de BTW-afdracht wordt gefinancierd door BNI-afdrachten van de lidstaten. De totale BNI-afdracht van de lidstaten wordt bepaald door de bovengenoemde inkomsten in mindering te brengen op het betalingenplafond. Het aandeel van een lidstaat hierin wordt vervolgens bepaald op basis van het eigen BNI ten opzichte van het Europese BNI. Dit zogeheten relatieve BNI-aandeel in de totale BNI-afdracht komt tot stand door het tarief van 0,67%5 (totale BNI afdracht/Europees BNI) te vermenigvuldigen met het Nederlands BNI.

Nederland ontvangt vervolgens een jaarlijkse korting op de BNI-afdracht van EUR 695 miljoen (in prijzen 2011); voor Nederland komt dit uiteindelijk neer op een netto-korting in 2019 van EUR 757 miljoen. Deze korting wordt gedurende het jaar met de maandelijkse BNI-afdracht verrekend

In jaren dat de Europese begroting ver onder het betalingenplafond wordt vastgesteld, wordt deels afgeweken van deze systematiek. Er wordt in deze jaren (zoals het geval was in 2017, 2018 en nu voor 2019) uitgegaan van een niveau onder het betalingenplafond omdat het niet te verwachten is dat wanneer het voorstel voor de Europese begroting zo ver onder het betalingenplafond ligt, dat de daadwerkelijke Europese uitgaven daar nog op uitkomen.

Onderstaande tabel geeft de omvang van de Nederlandse afdrachten 2019 per afdrachtsoort weer, opgebouwd vanuit een raming van de grondslag vermenigvuldigd met het tarief van de afzonderlijke afdracht (en in het geval van de BNI-afdracht een raming van het tarief).

 

Onderbouwing Nederlandse afdracht 2019 (miljoen euro)

Omschrijving

 

Grondslag

Tarief

2019

Artikel 3.1

Douanerechten

 

3.293

100,00%

3.293

BTW-afdracht

     

556

 

waarvan bruto BTW-afdracht

325.601

0,30%

977

 

waarvan korting BTW-afdracht

325.601

  • - 
    0,15%
  • 488
 

waarvan bijdrage korting VK

68

-

68

BNI-afdracht

     

4.648

 

waarvan bruto BNI-afdracht

802.620

0,67%

5.404

 

waarvan korting BNI-afdracht

-

-

  • 757

Artikel 3.10

Perceptiekostenvergoeding

3.293

20%

659

Overige inkomsten

 

-

-

-

De onderstaande drie overzichtstabellen tonen de cijfers over de EU-afdrachten, ontvangsten en de netto betalingsposities over 2017.

Netto betalingspositie Nederland 2017 (in miljoenen euro), bron Europese Commissie, Financial Report 2017

 

AFDRACHTEN

Douanerechten/landbouwheffingen

3.081

BTW-middel (inclusief bijdrage aan de korting voor het VK)

530

BNI-middel

2.855

Perceptiekostenvergoeding

  • 616

TOTAAL afdrachten

5.849

 

ONTVANGSTEN

1a Concurrentiekracht

941

1b Cohesie/structuurfondsen

192

2 Landbouw en natuurbehoud

902

3 JBZ en burgerschap

266

4 Extern beleid

0

5 Administratieve uitgaven

116

TOTAAL ontvangsten

2.417

NETTO POSITIE

3.431

Netto betalingsposities 10 grootste netto-betalers (% Bruto Nationaal Inkomen). Definitie Europese Commissie, landen gesorteerd van grootste naar kleinste nettobetalingspositie voor het jaar 2017.

 
 

2014

2015

2016

2017

DE

  • 0,49%
  • 0,43%
  • 0,40%
  • 0,32%

SE

  • 0,45%
  • 0,41%
  • 0,33%
  • 0,29%

AT

  • 0,41%
  • 0,29%
  • 0,23%
  • 0,25%

DK

  • 0,29%
  • 0,26%
  • 0,28%
  • 0,24%

UK

  • 0,25%
  • 0,46%
  • 0,24%
  • 0,23%

IT

  • 0,30%
  • 0,20%
  • 0,14%
  • 0,21%

FR

  • 0,36%
  • 0,28%
  • 0,36%
  • 0,20%

NL

  • 0,56%
  • 0,39%
  • 0,30%
  • 0,19%

BE

  • 0,40%
  • 0,37%
  • 0,28%
  • 0,16%

FI

  • 0,43%
  • 0,27%
  • 0,14%
  • 0,12%

Toelichting:

Voor de vergelijkbaarheid met andere lidstaten wordt gebruik gemaakt van de cijfers van de Europese Commissie. De kortingen over 2014-2016 zijn in 2017 in de kas ontvangen door Nederland, maar in deze cijfers zijn ze door de Commissie toegerekend naar het jaar waarop ze van toepassing waren.

3.2 Europees Ontwikkelingsfonds

  • • 
    Bijdrage aan het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF). Dit fonds is het instrument waarmee de Europese Unie de ontwikkelingssamenwerking met de landen in Afrika, het Caraibisch gebied en de Stille Oceaan (ACS) en de landen en gebieden overzee (LGO) uitvoert. Het budget en programma van het 11e EOF (2014-2020) is voor een periode van zeven jaar vastgesteld. Het grootste deel van het EOF is bestemd voor de financiering van de steun aan nationale, regionale en lokale projecten en programma's gericht op de economische en sociale ontwikkeling van die gebieden.

3.3    Een hechtere Europese waardegemeenschap

  • • 
    Raad van Europa: Nederland beschouwt de Raad van Europa als een belangrijke hoeder van mensenrechten, democratie en rechtsstaat in heel Europa. Ook wil Nederland bijdragen aan verdergaande hervorming van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en aan een zorgvuldig voorbereide toetreding van de EU tot het EVRM. De Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging in Straatsburg speelt daarbij een centrale rol door goede betrekkingen en, indien opportuun, regelmatig overleg met het secretariaat van de Raad van Europa, permanente vertegenwoordigingen van andere lidstaten en met de Nederlandse delegatie in de Parlementaire Assemblee (PACE) van de Raad van Europa.

3.4    Versterkte Nederlandse positie in de Unie

  • • 
    Jaarlijkse bijdrage aan de Benelux Unie. De Benelux Unie dient twee doelen: het vervullen van een voortrekkersrol binnen de Europese Unie en grensoverschrijdende samenwerking, vooral op het gebied van economie, duurzame ontwikkeling en justitie/binnenlandse zaken. Daarnaast werkt Nederland in Benelux-verband ook samen op buitenlandspolitiek terrein.
  • • 
    Subsidie aan European Institute for Public Administration (EIPA). Het EIPA heeft als doel het ontwikkelen van de capaciteiten van ambtenaren in het omgaan met EU-aangelegenheden.
  • • 
    Brexit-programma's gericht op simulaties onderhandelingsdynamiek, geschillenbeslechting, monitoring en toezicht, en hoe om te gaan met verschillen in regelgeving («dynamische equivalentie»). Daarnaast mogelijke studies op gebied van geschillenbeslechting in een nieuwe relatie EU-VK en /of regelgeving, in algemene zin of in bepaalde sectoren. Alsook diverse activiteiten op het gebied van voorlichting en publieksonderzoek.

3.10 Ontvangsten

  • • 
    De ontvangsten onder dit beleidsartikel betreffen de zogenaamde perceptiekostenvergoeding die Nederland ontvangt voor de kosten die gemaakt worden bij de inning van de douanerechten en bedragen 20% van de geïnde douanerechten. Deze ontvangsten zijn begrotingstechnisch niet gekoppeld aan de begroting van de Nederlandse Douane.
  • • 
    Voor 2019 wordt naast de perceptiekostenvergoeding ook een incidentele, negatieve overige ontvangst verwacht van EUR 274,9 miljoen. Dit is het gevolg van de Spring Forecast 2018. De Spring Forecast verhoogt de Nederlandse BNI-afdracht voor 2018 met EUR 274,9 miljoen. Echter, omdat op dit moment de verwachting is dat aanname van de Spring Forecastcijfers in een aanvullende Europese begroting niet op tijd zal zijn om budgettair ook in 2018 verwerkt te worden, zal deze betaling naar 2019 verschuiven.

Artikel 4: Consulaire dienstverlening en uitdragen Nederlandse waarden

A: Algemene Doelstelling

Het verlenen van excellente consulaire diensten aan Nederlanders in nood in het buitenland, evenals het verstrekken van reisdocumenten aan Nederlanders in het buitenland. Daarnaast levert het Kabinet een bijdrage aan een gereguleerd personenverkeer door de Nederlandse inbreng in het Europese visumbeleid en is verantwoordelijk voor de visumverlening kort verblijf.

Het versterken van de Nederlandse cultuursector door internationale uitwisseling en presentatie; verbindingen leggen met economische diplomatie en andere prioriteiten van geïntegreerd buitenlandbeleid, zoals het mensenrechtenbeleid en veiligheidsbeleid.

B: Rol en verantwoordelijkheid

De Minister is verantwoordelijk voor de volgende zaken:

Consulaire dienstverlening

Uitvoeren

  • • 
    Visumbeleid kort verblijf van het Koninkrijk der Nederlanden;
  • • 
    Afgifte van machtigingen voorlopig verblijf (MVV's) op de posten;
  • • 
    Afname van inburgeringsexamens buitenland;
  • • 
    Orange Carpet-beleid, ter bevordering van het Nederlandse bedrijfsleven;
  • • 
    Bijstand aan Nederlanders in nood in het buitenland;
  • • 
    Begeleiding van Nederlanders die in het buitenland gedetineerd zijn;
  • • 
    Uitbrengen van reisadviezen;
  • • 
    Crisisrespons;
  • • 
    Afgifte van Nederlandse reisdocumenten in het buitenland en van diplomatieke en dienstpaspoorten;
  • • 
    Afgifte van consulaire verklaringen en legalisaties.

Indicator als uitvoeringsverantwoordelijke:

Visumbeleid kort verblijf van het Koninkrijk der Nederlanden

 

Indicator

Realisatie

01.01.17

t/m

31.12.17

Streefwaarde 2017

Streefwaarde 2018

Streefwaarde 2019

Streefwaarde 2020

Percentage visumaanvragen kort verblijf dat binnen 15 dagen wordt afgehandeld

87,6%

85%

85%

85%

85%

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken

De norm voor de doorlooptijd van visumaanvragen (Schengen) bedraagt 15 dagen conform de EU Visumcode (in werking getreden per 5.4.2010). Deze periode kan in bijzondere gevallen worden verlengd tot 60 dagen. Het percentage visumaanvragen dat binnen 15 dagen is afgehandeld komt in 2017 uit op 87,6%. Dit is boven de streefwaarde, zie tabel.

NB: De doorlooptijd is het aantal dagen dat zit tussen het indienen van een ontvankelijke visumaanvraag tot aan het moment van bekendmaken of uitreiken van de beslissing op de aanvraag.

Regisseren

  • • 
    Europees visum- en migratiebeleid en Caraïbisch visumbeleid;
  • • 
    Bilaterale dimensie van visum- en migratiebeleid.

Nederlandse cultuur en publieksdiplomatie

De uitvoering van het Internationaal Cultuurbeleid (ICB) is een gedeelde verantwoordelijkheid van de Minister van Buitenlandse Zaken (bij wie ook de coördinatie ligt), de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Het beleidskader voor het ICB wordt steeds voor een periode van vier jaar vastgesteld (beleidskader internationaal cultuurbeleid 2017-2020). De inzet op het gebied van Publieksdiplomatie valt onder de verantwoordelijkheid van de Minister van Buitenlandse Zaken.

Stimuleren

  • • 
    Promotie van Nederlandse kunst en cultuur in het buitenland en identificatie van internationale kansen en ontwikkelingen voor de Nederlandse culturele sector en creatieve industrie.
  • • 
    Behoud, beheer en ontsluiting van gedeeld cultureel erfgoed.
  • • 
    Buitenlandse bezoekersprogramma's.
  • • 
    Het inzetten van publieksdiplomatie door het postennetwerk en BZ om het beeld van Nederland in het buitenland te versterken en op een positief realistische manier uit te dragen.

Regisseren

  • • 
    Beleidsvorming en uitvoering van het Internationaal Cultuurbeleid.
  • • 
    Afstemming met culturele fondsen en ondersteunende instellingen over internationale activiteiten.
  • • 
    Ondersteuning van het buitenlandpolitieke- en economische beleid door publieksdiplomatie en cultuur in te zetten, bijvoorbeeld als instrument in de dialoog over mensenrechten.

Financieren

  • • 
    Ondersteuning van culturele fondsen, instellingen en activiteiten binnen het beleidskader Internationaal Cultuurbeleid (2017-2020).
  • • 
    Nederlands-Vlaamse samenwerking (via ondersteuning van Huis DeBuren in Brussel).
  • • 
    Bezoekersprogramma's.
  • • 
    Gedelegeerde activiteiten Publieksdiploma en Cultuur door Nederlandse ambassades.
  • • 
    Subsidieregeling voor programma's gericht op jeugd en sociale innovatie in de ring van landen grenzend aan de EU.

C: Beleidswijzigingen

  • • 
    Beleidsmatig gezien past het gastlandbeleid beter bij de doelstellingen van het artikel «Versterkte internationale rechtsorde» en zal daarom verplaatst worden naar beleidsartikel 1 (artikelonderdeel 1.3).

D1: Budgettaire gevolgen van beleid

Beleidsartikel 4 Consulaire dienstverlening en uitdragen Nederlandse waarden

 

Bedragen in EUR 1.000

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Verplichtingen

46.182

66.086

51.762

44.612

39.695

45.995

39.695

Uitgaven:

Programma-uitgaven totaal

49.067

62.838

50.306

49.198

47.886

47.886

47.886

waarvan juridisch verplicht

   

53%

       

4.1    Consulaire dienstverlening

Nederlanders in het buitenland

13.607

17.750

13.945

13.945

13.945

13.945

13.945

Bedragen in EUR 1.000

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Subsidies

Gedetineer denbege leiding

1.686

1.917

1.900

1.900

1.900

1.900

1.900

Consulaire bijstand

25

           

Opdrachten

Consulaire bijstand

208

1.659

259

259

259

259

259

Gedetineer- denbege- leiding

232

200

200

200

200

200

200

Reisdocumenten en verkiezingen

4.603

4.620

4.320

4.320

4.320

4.320

4.320

Consulaire opleidingen

246

400

400

400

400

400

400

Consulaire informatiesys temen

6.607

8.954

6.866

6.866

4.061

4.061

4.061

Overige

       

2.805

2.805

2.805

4.2    Samen met (keten)

             

partners het personenverkeer reguleren

6.681

9.829

9.049

7.899

6.499

6.499

6.499

Opdrachten

Visumver- lening

1.236

1.100

1.100

1.100

1.100

1.100

1.100

Ambtsberich- tenonderzoek

13

150

150

150

150

150

150

Legalisatie en verificatie

46

80

80

80

80

80

80

Consulaire informatiesys temen

4.535

7.636

6.856

5.706

3.506

3.506

3.506

Overige

       

800

800

800

Bijdragen (inter)nationale organisaties

Bijdragen asiel en migratie

851

863

863

863

863

863

863

4.3    Grotere buitenlandse

             

bekendheid met de Nederlandse cultuur

6.567

7.856

7.706

7.706

8.794

8.794

8.794

Subsidies

Internationaal

Cultuurbeleid

6.192

7.856

7.706

7.706

8.794

8.794

8.794

Erfgoed

375

           

4.4    Uitdragen Nederlandse

             

waarden en belangen

18.770

21.136

19.606

19.648

18.648

18.648

18.648

Subsidies

Instituut

Clingendael

800

1.600

800

800

800

800

800

Bedragen in EUR 1.000

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Programma ondersteuning buitenlands beleid

4.590

4.558

4.124

4.058

3.058

3.058

3.058

overige subsidies

40

           

Opdrachten

Onderzoeks programma's

2.756

1.620

1.620

1.620

1.620

1.620

1.620

Bezoeken hoogwaardig-heidsbe-kleders en uitgaven

Corps

Diplomatique en internationale Organisaties

2.276

3.000

3.000

3.000

3.000

3.000

3.000

waarvan kosten

Koninklijk

Huis o.a.

Staatsbe zoeken

1.906

2.000

2.000

2.000

2.000

2.000

2.000

Adviesraad

Internationale vraagstukken

338

525

525

525

525

525

525

Internationale manifestaties en diverse bijdragen

159

96

         

landenprogramma's algemene voorlichting en kleine

             

programma's

3.547

2.500

2.500

2.500

2.500

2.500

2.500

Europese bewust wording

299

           

Verkeersnotifi- caties

Bijdragen (inter)nationale organisaties

landenprogramma's algemene voorlichting en kleine

             

programma's

3.880

6.717

6.517

6.625

6.625

6.625

6.625

Europese bewust wording

85

520

520

520

520

520

520

4.5    Gastlandbeleid interna-

             

tinale organisaties

3.442

6.267

0

0

0

0

0

Bijdragen (inter)nationale organisaties

Bedrager

i in EUR 1.000

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

 

Speciaal

Tribunaal

Libanon

1.893

2.220

         
 

Internationaal

Strafhof

1.006

1.200

         
 

Nederland

Gastland

528

2.367

         
 

Overige

 

480

         
 

Bijdragen aan andere begrotingshoofdstukken

             
 

Nederland

Gastland

15

           

Ontvangsten

55.206

57.390

47.890

48.390

48.390

48.390

48.390

4.10

Consulaire dienstverlening Nederlanders in het buitenland

22.337

22.000

9.500

9.500

9.500

9.500

9.500

4.20

Consulaire dienstverlening aan vreemdelingen

31.569

34.500

37.500

38.000

38.000

38.000

38.000

4.40

Doorberekening Defensie diversen

1.300

890

890

890

890

890

890

4.41

Ontvangsten verkeersnoti-ficaties

0

0

0

0

0

0

0

D2: Budgetflexibiliteit

De uitgaven van subsidies voor het op basis van eigen verantwoordelijkheid consulaire dienstverlening bieden aan Nederlanders in het buitenland zijn volledig juridisch verplicht. Voor de consulaire informatiesystemen zijn de verplichtingen nog niet juridisch vastgelegd, maar die worden gedurende het jaar verplicht. Daarnaast worden uitgaven gedaan om de inkoop van de te verstrekken reisdocumenten te financieren. De geplande uitgaven voor het samen met (keten-)partners reguleren van het personenverkeer zijn nog niet juridisch verplicht en worden aan de hand van de afgifte van visa bepaald. Hiervoor worden aan het begin van het begrotingsjaar verplichtingen aangegaan. Binnen het artikelonderdeel grotere buitenlandse bekendheid met de Nederlandse cultuur zijn de uitgaven voor de landenprogramma's nog niet juridisch verplicht. Deze verplichtingen worden in het begrotingsjaar zelf aangegaan. Voor het onderdeel het inzetten van publieksdiplomatie door het postennetwerk en BZ om het beeld van Nederland in het buitenland te versterken en op een positief realistische manier uit te dragen zijn ramingen opgenomen die nog niet juridisch vastliggen. Het gaat dan om activiteiten op het gebied van voorlichting, landenprogramma's, bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders en uitgaven voor het Corps Diplomatique en internationale organisaties. Het Programma Ondersteuning Buitenlands Beleid (POBB) is voor 30% juridisch verplicht en wordt gedurende het jaar verder ingevuld. De subsidie voor Clingendael is geheel juridisch vastgelegd.

E: Artikelonderdelen

4.1: Consulaire dienstverlening Nederlanders in het buitenland

  • • 
    Verlenen van financiële- en niet financiële consulaire bijstand aan Nederlanders in nood en/of schrijnende gevallen;
  • • 
    (Stille) diplomatie met oog op eerlijke rechtsgang voor Nederlandse gedetineerden;
  • • 
    Verstrekken van reisadviezen;
  • • 
    Bijstaan van Nederlanders in geval van crises; als dat noodzakelijk en mogelijk is, organiseren, waar mogelijk met partnerlanden, van evacuaties;
  • • 
    Verstrekken van reisdocumenten en opmaken van consulaire akten en verklaringen;
  • • 
    Adviseren en ondersteunen van Nederlandse gedetineerden door gedifferentieerde bezoekfrequentie, in bepaalde landen maandelijkse giften aan gedetineerden, en subsidies ten behoeve van resocialisatie, extra zorg en juridisch advies;
  • • 
    Consulaire informatiesystemen om de primaire consulaire processen te kunnen afhandelen;
  • • 
    Organiseren van opleidingen gericht op optimalisatie van consulaire werkprocessen.

4.2    Samen met (keten)partners het personenverkeer reguleren

  • • 
    Verstrekken van visa kort verblijf;
  • • 
    Inname van aanvragen voor MVV's;
  • • 
    Afnemen van inburgeringsexamens;
  • • 
    Verrichten van legalisaties en uitvoeren van verificatieonderzoeken;
  • • 
    Consulaire informatiesystemen om de primaire consulaire processen te kunnen afhandelen;
  • • 
    Op verzoek van het Ministerie van Justitie en Veiligheid worden algemene en individuele ambtsberichten opgesteld, waarop door V&J mede het toelatings- en terugkeerbeleid wordt gebaseerd;
  • • 
    Diplomatie voor het bemiddelen bij terugkeer van vreemdelingen zonder rechtmatig verblijf;
  • • 
    Samenwerking met instanties in en buiten Nederland, de EU en internationale organisaties;
  • • 
    In het kader van versterkte Europese samenwerking maken van afspraken over wederzijdse visumvertegenwoordiging.

4.3    Grotere buitenlandse bekendheid met de Nederlandse cultuur

  • • 
    Subsidieverlening via de posten en aan DutchCulture voor internationale culturele activiteiten.
  • • 
    Ondersteuning van initiatieven in vier landen in de ring rondom Europa die de lokale cultuursector versterken, cultuurparticipatie vergroten, de leefomgeving in steden verbeteren en behoud van lokaal cultureel erfgoed verduurzamen.

4.4    Uitdragen Nederlandse waarden en belangen

  • • 
    Via strategische beleidscommunicatie richt Buitenlandse Zaken zich op doelgroepen die van belang zijn bij het ontwikkelen, bereiken en uitdragen van beleidsdoelstellingen op het terrein van buitenlandbeleid. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de media en via persoonlijke contacten zoals bijeenkomsten. Daarnaast worden online kanalen ingezet, zoals Facebook en twitter.
  • • 
    Bijdrage aan publieksdiplomatie, waarmee Nederlandse ambassades activiteiten kunnen ondersteunen of opstarten op het gebied strategische beleidscommunicatie, beeldvorming over Nederland en internationaal cultuurbeleid;
  • • 
    Subsidie ten behoeve van Instituut Clingendael;
  • • 
    Vanuit het Programma Ondersteuning Buitenlands Beleid (POBB) worden eenmalige katalyserende activiteiten gefinancierd ter ondersteuning van de doelstellingen van het Nederlandse buitenlandbeleid;
  • • 
    Ondersteuning van de diplomatieke missies, in Nederland: het faciliteren van ambassades en hun medewerkers, maar ook het toepassen, interpreteren, handhaven en implementeren van de Weense verdragen en zetelovereenkomsten en de toepasselijke Nederlandse wet- en regelgeving.
  • • 
    Voor uitgaven Koninklijk Huis aan staatsbezoeken, officiële bezoeken en werkbezoeken, inkomende bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders en ontvangsten Corps Diplomatique wordt EUR 2 miljoen geraamd.

Ontvangsten

  • • 
    De ontvangsten onder dit artikel bestaan hoofdzakelijk uit leges voor de afgifte van reisdocumenten, visa en de legalisatie van documenten. Een deel van de consulaire ontvangsten wordt ingezet om een bijdrage te leveren aan de kosten van het consulaire werkproces.
  • • 
    Er is recent een analyse gemaakt van de volledig toegerekende kosten voor paspoortverstrekking in het buitenland. Het voornemen zal worden uitgewerkt om deze kosten te betrekken bij de prijsstelling van de paspoortverstrekking in het buitenland. Dit kan een significante stijging van de leges tot gevolg kan hebben, die van invloed kan zijn op de consulaire opbrengsten.
  • 4. 
    NIET-BELEIDSARTIKELEN

Artikel 5: Geheim Niet-beleidsartikel 5 Geheim

 

Niet-beleidsartikel 5 Geheim

Bedragen in EUR 1.000

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Verplichtingen

0

0

0

0

0

0

0

Uitgaven

0

0

0

0

0

0

0

Op dit artikel worden geheime uitgaven verantwoord.

Artikel 6: Nominaal en Onvoorzien

 

Niet-beleidsartikel 6 Nominaal en onvoorzien

Bedragen in EUR 1.000

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Verplichtingen

0

6.194

25.868

39.537

71.284

98.183

133.206

Uitgaven:

Uitgaven totaal

0

6.194

25.868

39.537

71.284

98.183

133.206

6.1    Nominaal en onvoorzien

0

6.194

25.868

39.537

71.284

98.183

133.206

Op dit artikel worden uitgaven verantwoord die samenhangen met de HGIS-indexering en HGIS-besluitvorming bij Voorjaarsnota. Door middel van BBP wordt het HGIS non-ODA budget geindexeerd en uitgekeerd via het artikel nominaal en onvoorzien.

Artikel 7. Apparaat

A: Personele en materiële uitgaven

Dit artikel betreft de apparaatsuitgaven van zowel het postennetwerk in het buitenland als het departement in Den Haag, exclusief de personele uitgaven voor de politieke leiding en attachés van andere ministeries. Het omvat de verplichtingen voor en uitgaven aan het ambtelijk personeel, de overige personele uitgaven en het materieel.

Personeel:

De personele uitgaven vallen uiteen in de volgende categorieën: (1) Uitgaven voor het ambtelijk personeel; Dit betreft de algemene ambtelijke leiding van het departement (met uitzondering van de secretaris-generaal, plaatsvervangend secretaris-generaal en directeuren-generaal4), de beleidsdirecties en de ondersteunende diensten. (2) Uitgaven voor het uitgezonden personeel op de ambassades (zoals salaris, vergoedingen en dienstreizen). (3) Uitgaven voor het lokaal aangenomen personeel op de ambassades.

Materieel:

De materiële uitgaven hebben betrekking op de uitgaven voor de exploitatie van en investeringen in het departement in Den Haag en de vertegenwoordigingen in het buitenland. Hieronder vallen onder andere de verplichtingen en uitgaven voor (1) huisvesting zoals huur van kanselarijen, residenties, personeelswoningen en het kantoor in Den Haag, klein onderhoud en bouwkundige projecten, (2) beveiligingsmaatregelen, (3) ICT uitgaven zoals automatisering en communicatiemiddelen en (4) bedrijfsvoeringsuitgaven. Specifiek wordt van de materiële uitgaven aangegeven welk deel hiervan betrekking heeft op ICT-uitgaven en hoeveel van de uitgaven via een Rijksbrede shared service organisatie (SSO) worden verricht. De ICT uitgaven die door een SSO worden verricht staan opgenomen onder de categorie» bijdragen aan SSO's».

Budgettaire gevolgen:

 

Niet-beleidsartikel 7 Apparaat

Bedragen in EUR 1 000

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Verplichtingen

769.969

790.400

763.776

759.972

769.690

769.501

769.742

 

Uitgaven

748.472

793.212

740.740

742.934

752.970

752.781

754.582

7.1.1 Personeel

477.859

506.286

510.711

513.270

519.371

524.461

524.461

waarvan eigen personeel

465.921

495.786

500.711

503.270

509.371

514.461

514.461

waarvan Inhuur extern

11.938

10.500

10.000

10.000

10.000

10.000

10.000

waarvan overige personele uitgaven

 

7.1.2 Materieel

266.720

286.926

230.029

229.664

233.599

228.320

230.121

waarvan ICT

44.758

50.000

45.000

45.000

45.000

45.000

45.000

waarvan bijdragen aan

             

SSO's

74.017

63.891

63.891

63.891

58.891

58.891

59.132

waarvan overige materieel

147.945

173.035

121.138

120.773

129.708

124.429

125.989

4 Deze uitgaven staan opgenomen op de begroting van het Ministerie van Binnenlandse Zaken

 

Bedragen in EUR 1 000

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

 

7.2    Koersverschillen

0

pm

pm

pm

pm

pm

pm

Ontvangsten

38.146

44.950

26.450

26.450

26.450

26.450

26.450

7.10 Diverse ontvangsten

30.041

44.950

26.450

26.450

26.450

26.450

26.450

7.11 Koersverschillen

8.105

pm

pm

pm

pm

pm

pm

B: Totaaloverzicht apparaatsuitgaven en -kosten Buitenlandse Zaken

Totaaloverzicht apparaatsuitgaven Ministerie van Buitenlandse Zaken (bedragen x EUR 1 000)

 
 

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

departement (uitgaven)

748.472

793.212

740.740

742.934

752.970

752.781

754.528

Buitenlandse Zaken heeft geen baten-lastendienst of ZBO.

C: Verdeling apparaatsuitgaven naar beleid

De Minister van Financiën heeft de Kamer, in het kader van «verantwoord begroten», toegezegd de apparaatsuitgaven indicatief te verdelen over de beleidsartikelen. Omdat de apparaatsuitgaven niet specifiek toe te rekenen zijn aan beleidsartikelen, kiest Buitenlandse Zaken ervoor een splitsing te maken naar uitgaven op het kerndepartement en op de posten. Van de totale apparaatskosten van EUR 793 miljoen in 2019 kan circa EUR 275 miljoen (circa 35%) worden toegerekend aan het kerndepartement. Bij de verdeling van de kosten hieronder is het aantal fte's per directoraat generaal als uitgangspunt genomen. Het restant (EUR 518 miljoen, circa 65%) zijn uitgaven die toegerekend worden aan het postennetwerk. Verder is op basis van een inventarisatie van de thematische invulling van de personele inzet in het postennetwerk een schatting gegeven van de kosten op een aantal terreinen. Deze terreinen zijn: economische diplomatie, cultuur, politiek, ontwikkelingssamenwerking, management, consulair en beheer. In onderstaande overzichten is de verdeling schematisch opgenomen.

Verdeling apparaatskosten posten EURO 518 miljoen    Verdeling apparaatskosten kernministerie EURO 275 miljoen

D: Actuele ontwikkelingen

Bundeling ondersteunende diensten door taakspecialisatie

In 2010 heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken besloten om consulaire, financiële en bedrijfsvoeringstaken, die op de verschillende posten werden uitgevoerd en waarvan het niet noodzakelijk was deze ter plekke uit te voeren, onder te brengen in Regionale Service Organisaties. Deze regionalisering van werkzaamheden vond plaats tussen 2010 en 2014 en heeft bijgedragen aan een kwaliteitsverbetering en het realiseren van de taakstelling waar het Ministerie voor stond. Daarnaast is in 2016 de financiële dienstverlening op het departement gebundeld in de Financiële Service Organisatie (FSO).

In januari 2018 is het ministerie begonnen met de uitvoer van het taakspecialisatieproject. Dit project streeft ernaar de kwaliteit, doelmatigheid en continuïteit van de wereldwijde consulaire diensten en bedrijfsvoering verder te verbeteren.

Tussen januari 2018 en december 2019 zullen de huidige zeven Regionale Service Organisaties hun werkzaamheden overhevelen naar Den Haag. De financiële dienstverlening voor de posten zal worden belegd bij de recent opgerichte Financiële Service Organisatie (FSO). De niet-financiële bedrijfsvoering bij de interdepartementale Shared Service Organisatie 3W. Ten slotte wordt voor de consulaire backofficetaken de Consulaire Service Organisatie (CSO) opgericht. Doelstelling is een optimale, doelmatige en klantgerichte ondersteuning van het postennet.

Digitalisering

In 2019 zet Buitenlandse Zaken verdere stappen op de integratie van ICT in de primaire processen. De eerste belangrijke pijler is informatiege-stuurd werken. BZ bereidt zich hiermee voor op een internationale omgeving waarin ontwikkelingen zich steeds sneller opvolgen. Want in een wereld die steeds sneller verandert, moet BZ zelf ook wendbaar zijn, nieuwe ontwikkelingen zo vroeg mogelijk kunnen identificeren, plannen en haar beleid continue kunnen bijstellen. Met de inzet van data-analyse en het definiëren van heldere resultaten maakt BZ de omslag naar een innovatieve diplomatie met effectieve antwoorden en een passend buitenlandbeleid.

De tweede belangrijke pijler is de digitalisering van dienstverlening. De interactie met burgers (waaronder de moderne consulaire dienstverlening), bedrijfsleven en de internationale partners vraagt om een digitaal platform dat de informatie uitwisseling ondersteunt, voldoende beveiligd is en tegelijkertijd zo flexibel is dat aanpassingen als gevolg van veranderende vraag of internationale regelgeving snel kunnen worden doorgevoerd.

De derde pijler is het vergroten van de digitale weerbaarheid van BZ als gevolg van de almaar toenemende cyberdreiging, in het bijzonder spionage en de aangescherpte privacyregelgeving. Naast technische ICT-aanpassingen wordt ingezet op het vergroten van de digitale vaardigheden en verhoging van het bewustzijn van medewerkers. Uitgangspunt waarop het geheel aan maatregelen wordt vormgegeven is: data en informatie binnen BZ is open wanneer het kan, maar afgeschermd en veilig wanneer het moet.

Deze pijlers staan op een verandertraject, dat voorziet in een nieuwe architectuur met inzet van moderne technologieën en beveiligingsmaatregelen. In 2019 worden de eerste resultaten, waar internationale cloud-diensten onderdeel van uitmaken, opgenomen in het ICT-portfolio van BZ. Hierin worden de benodigde moderniseringen in ICT en ICT-expertise voor het postennet integraal meegenomen. Voorbeeld hiervan is de vernieuwing van het wereldwijde communicatienetwerk van BZ.

Meerjarenplan huisvesting

Het huisvestingsbeleid van Buitenlandse zaken is gericht op het moderniseren, verduurzamen en rationaliseren van de vastgoedportefeuille.

Hierbij moet veiligheid van de ambassadekantoren en de medewerkers altijd gegarandeerd zijn. Ambassadekantoren worden functioneel en doelmatig ingericht conform Het Nieuwe Werken (HNW) en ter ondersteuning van de modernisering van diplomatie, tenzij de omstandigheden (bijvoorbeeld vanwege de veiligheid of politieke situatie) dit niet toelaten.

Taakstelling

Mede door de modernisering en rationalisering wordt invulling gegeven aan de in 2014 opgelegde bezuiniging van EUR 20 miljoen (te realiseren vanaf 2021). Panden worden in de komende jaren afgestoten, aangekocht of verbouwd conform een op functionaliteit gericht bestedingsplan. Op deze manier kan BZ de taakstelling van EUR 20 miljoen realiseren en haar medewerkers in het buitenland optimaal faciliteren.

Huisvestingsfonds

In 2013 is een middelenafspraak tussen Buitenlandse Zaken en Financiën (het «Huisvestingsfonds») overeengekomen met als doel de taakstelling op het terrein van huisvesting te kunnen realiseren. Met het Ministerie van Financiën is afgesproken dat ontvangsten uit de verkoop van onroerend goed in het buitenland in latere jaren kunnen worden ingezet voor investeringen die samenhangen met de voorgenomen besparingen op de huisvesting in het buitenland.

Zoals toegezegd tijdens het Wetgevingsoverleg over het jaarverslag 2016 van Buitenlandse Zaken op 12 juni 2017 wordt vanaf de begroting 2018 een overzicht opgenomen van de onroerend goed mutaties die gemoeid zijn met de middelenafspraak. Verder is in het overzicht een raming opgenomen van de verwachte opbrengsten en investeringen in 2019.

Overzicht mutaties middelenafspraak huisvesting begroting Buitenlandse Zaken

 

Bedragen in € mln

 

2013

2014

2015

2016

2017

20181

20191

Stand fonds aanvang begrotingsjaar

0

14,4

27,5

31,3

24,4

11,6

4,6

Opbrengsten door verkopen

14,4

13,2

3,8

7,4

0,4

18

36

Investeringen in onroerend goed

0

0

0

14,3

13,2

25

31,5

Stand fonds eind van het jaar

14,4

27,5

31,3

24,4

11,6

4,6

9,1

1 dit betreft een raming

Hieronder volgt per jaar nog een toelichting waaruit de opbrengsten en investeringen bestaan.

2013:

2014:

2015:

2016:

2017:

2018/2019:

Inkomsten uit verkopen van panden in Managua, Dakar, Abidjan, Lusaka, Jakarta, Guatemala-Stad, Kaapstad, Kaboel en Harare.

Inkomsten uit verkopen van panden in Kaapstad, Kaboel, La Paz, Boedapest en Brussel.

Inkomsten uit verkopen van panden in Kopenhagen en Pretoria.

Inkomsten uit verkopen van panden in Harare, Boedapest en Parijs. Investering in vastgoed (verbouwing/ aanschaf) in onder andere Zagreb, Islamabad, Seoul en San Jose. Daarnaast is een deel in andere apparaatsuitgaven geïnvesteerd (circa € 5,4 miljoen).

Inkomsten uit verkoop van pand in Harare. Investeringen in o.a. Ankara, Paramaribo, Peking, Hong Kong en Jakarta.

Geraamde verkopen en geraamde investeringen in diverse panden conform Masterplan. Verwachte verkopen in o.a. Santiago de Chile, San Jose en Bogota. Investeringen in Bamako, Nairobi, Kuala Lumpur, New Delhi.

Het bovenstaande overzicht is, zoals aan de Kamer toegezegd, op hoofdlijnen om de onderhandelingspositie bij aankoop en verkoop niet te schaden. Met name over 2018 en 2019 kan vanwege de onderhandelingspositie geen, of slechts in beperkte mate over individuele transacties informatie worden verschaft.

  • 5. 
    BIJLAGEN

Bijlage 1: Verdiepingshoofdstuk

Het verdiepingshoofdstuk geeft informatie over andere nog niet toegelichte beleidsmatige mutaties.

Artikel 1 Versterkte internationale rechtsorde, eerbiediging van mensenrechten en gastlandbeleid

 

Opbouw uitgaven (EUR 1000)

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

 

Stand ontwerpbegroting 2018

 

109.805

108.905

109.005

109.005

109.005

 

mutatie nota van wijziging 2018

 

0

0

0

0

0

 

mutatie amendement 2018

 

0

0

0

0

0

 

Mutatie 1e suppletoire begroting 2018

 

11.109

10.632

8.632

4.632

4.632

 

nieuwe mutaties

 
  • 100

3.950

3.900

2.000

2.100

 

Stand ontwerpbegroting 2019

114.819

120.814

123.487

121.537

115.637

115.737

115.737

Toelichting uitgaven artikel 1:

Zoals toegelicht in de belangrijkste beleidsmatige mutaties, is het budget voor gastlandbeleid met ingang van 2019 overgeheveld van beleidsartikel 4 naar beleidsartikel 1. Hierdoor onstaat een toename van het budget zoals onder nieuwe mutaties opgenomen.

 

Artikel 2 Veiligheid en stabiliteit (uitgaven)

Opbouw uitgaven (EUR 1.000)

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

 

249.370

248.778

247.795

247.795

247.795

 

mutatie nota van wijziging 2018

 

0

0

0

0

0

 

mutatie amendement 2018

 

0

0

0

0

0

 

Mutatie 1e suppletoire begroting 2018

 

43.166

10.522

8.568

9.968

9.968

 

nieuwe mutaties

 

0

31.700

31.700

31.700

31.700

 

Stand ontwerpbegroting 2019

253.968

292.536

291.000

288.063

289.463

289.463

290.263

Toelichting uitgaven artikel 2:

Zoals toegelicht in de belangrijkste beleidsmatige mutaties stijgt het budget, zoals opgenomen onder nieuwe mutaties, als gevolg van de overheveling van het Budget Internationale Veiligheid (BIV) van Defensie naar Buitenlandse Zaken.

 

Artikel 2 Veiligheid en stabiliteit (ontvangsten)

Opbouw ontvangsten (EUR 1.000)

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

 

1.227

1.242

1.242

1.242

1.242

 

mutatie nota van wijziging 2018

 

0

0

0

0

0

 

mutatie amendement 2018

 

0

0

0

0

0

 

Mutatie 1e suppletoire begroting

2018

 

0

0

0

0

0

 

nieuwe mutaties

 

0

0

0

0

0

 

Stand ontwerpbegroting 2019

0

1.227

1.242

1.242

1.242

1.242

1.242

Artikel 3 Europese samenwerking (uitgaven)

 

Opbouw uitgaven (EUR 1.000)

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

 

8.389.205

9.217.842

9.377.236

9.244.138

9.508.592

 

mutatie nota van wijziging 2018

 

0

0

0

0

0

 

mutatie amendement 2018

 

0

0

0

0

0

 

Mutatie 1e suppletoire begroting

             

2018

 

25.205

229.078

231.534

45.250

0

 

nieuwe mutaties

 
  • 362.107
  • 701.665

185.532

213.525

206.524

 

Stand ontwerpbegroting 2019

7.197.507

8.052.303

8.745.255

9.794.302

9.502.913

9.715.116

9.997.672

Toelichting uitgaven artikel 3:

Door het surplus over 2017 is de raming van de Europese afdrachten voor 2019 neerwaarts bijgesteld. Het surplus over 2017 wordt in mindering gebracht op de BNI-middelen die de lidstaten moeten opbrengen. Het Europese surplus over 2017 bedroeg EUR 556 miljoen, voor Nederland leidt dit tot een EUR 26 miljoen incidentele lagere BNI-afdracht in 2018.

 

Artikel 3 Europese samenwerking (ontvangsten)

Opbouw ontvangsten (EUR 1.000)

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

 

686.901

700.633

714.640

728.928

741.382

 

mutatie nota van wijziging 2018

 

0

0

0

0

0

 

mutatie amendement 2018

 

0

0

0

0

0

 

Mutatie 1e suppletoire begroting 2018

 

463.803

0

0

0

0

 

nieuwe mutaties

 
  • 67.132
  • 316.704
  • 42.672
  • 43.526
  • 44.396
 

Stand ontwerpbegroting 2019

3.772.261

1.083.572

383.929

671.968

685.402

696.986

713.083

Toelichting ontvangsten artikel 3

De ontvangsten zijn bijgesteld als gevolg van de effecten van de nieuwe Spring Forecast/ACOR raming van de Commissie.

Artikel 4 Consulaire belangenbehartiging en het internationaal uitdragen van Nederlandse waarden en belangen (uitgaven)

 

Opbouw uitgaven (EUR 1.000)

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

 

50.093

49.456

49.448

49.536

49.536

 

mutatie nota van wijziging 2018

 

0

0

0

0

0

 

mutatie amendement 2018

 

0

0

0

0

0

 

Mutatie 1e suppletoire begroting

             

2018

 

11.957

5.050

3.900

600

600

 

nieuwe mutaties

 

788

  • 4.200
  • 4.150
  • 2.250
  • 2.250
 

Stand ontwerpbegroting 2019

49.067

62.838

50.306

49.198

47.886

47.886

47.886

Toelichting uitgaven artikel 4:

Onder nieuwe mutaties is de overheveling van de budgetten voor Nederland gastland van artikel 4 naar artikel 1 opgenomen, zoals ook toegelicht in de belangrijkste beleidsmatige mutaties.

Artikel 4 Consulaire belangenbehartiging en het internationaal uitdragen van Nederlandse waarden en belangen (ontvangsten)

 

Opbouw ontvangsten (EUR 1.000)

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

 

42.090

42.090

42.090

42.090

42.090

 

mutatie nota van wijziging 2018

 

0

0

0

0

0

 

mutatie amendement 2018

 

0

0

0

0

0

 

Mutatie 1e suppletoire begroting

2018

 

15.300

5.800

6.300

6.300

6.300

 

nieuwe mutaties

 

0

0

0

0

0

 

Stand ontwerpbegroting 2019

55.206

57.390

47.890

48.390

48.390

48.390

48.390

 

Artikel 5 Geheim (uitgaven)

Opbouw uitgaven (EUR 1.000)

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

 

0

0

0

0

0

 

mutatie nota van wijziging 2018

mutatie amendement 2018

Mutatie 1e suppletoire begroting

2018

 

0

0

0

0

0

 

nieuwe mutaties

Stand ontwerpbegroting 2019

0

0

0

0

0

0

0

 

Artikel 6 Nomimaal en onvoorzien (uitgaven)

Opbouw uitgaven (EUR 1.000)

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

 

68.329

64.824

109.494

121.830

148.415

 

mutatie nota van wijziging 2018

 

3.682

15.545

10.540

7.314

7.401

 

mutatie amendement 2018

 

0

0

0

0

0

 

Mutatie 1e suppletoire begroting

2018

 
  • 68.027
  • 55.485
  • 69.528
  • 55.153
  • 61.053
 

nieuwe mutaties

 

2.210

984

  • 10.969
  • 2.707

3.420

 

Stand ontwerpbegroting 2019

0

6.194

25.868

39.537

71.284

98.183

133.206

Toelichting artikel 6

De mutaties zijn het gevolg van de bijstelling van de raming van het Bruto Binnenlands Product (BBP) zoals opgenomen in de Macro Economische Verkenningen van het Centraal Planbureau. Hierdoor stijgt het beschikbare budget voor 2018 en vanaf 2020 en neemt het af in de overige jaren.

 

Artikel 7 Apparaat (uitgaven)

Opbouw uitgaven (EUR 1.000)

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

 

667.613

659.085

655.183

655.501

655.647

 

mutatie nota van wijziging 2018

 

0

0

0

0

0

 

mutatie amendement 2018

 

0

0

0

0

0

 

Mutatie 1e suppletoire begroting 2018

 

126.042

82.322

88.425

98.190

97.940

 

nieuwe mutaties

 
  • 443
  • 667
  • 674
  • 721
  • 806
 

Stand ontwerpbegroting 2019

748.472

793.212

740.740

742.934

752.970

752.781

754.582

Artikel 7 Apparaat (ontvangsten)

 

Opbouw ontvangsten (EUR 1.000)

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

 

21.450

21.450

21.450

21.450

21.450

 

mutatie nota van wijziging 2018

 

0

0

0

0

0

 

mutatie amendement 2018

 

0

0

0

0

0

 

Mutatie 1e suppletoire begroting

             

2018

 

23.500

5.000

5.000

5.000

5.000

 

nieuwe mutaties

 

0

0

0

0

0

 

Stand ontwerpbegroting 2019

38.146

44.950

26.450

26.450

26.450

26.450

26.450

Bijlage 2: Moties en toezeggingen in het vergaderjaar 2017/2018

 

Moties Minister van Buitenlandse Zaken

Datum

Omschrijving

Herkomst

Stand van zaken

09-03-2018

21 501-02, nr. 1839, motie-Verhoeven over het onderzoek van het Europees Parlement naar de benoeing van de heer Selmayr

VAO Raad Algemene Zaken d.d.

15 maart 2018

Aan voldaan met brief d.d. 23 maart 2018

15-03-2018

21 501-02, nr. 1840, motie-Van Nispen en Leijten over de benoemingsprocedures voor topambtenaren van de Europese Commissie

VAO Raad Algemene Zaken d.d.

15 maart 2018

Aan voldaan met brief d.d. 23 maart 2018

15-03-2018

21 501-02, nr. 1843, motie-Becker c.s. over veroordelen van de gevolgen van de aanval door Turkije op Afrin

VAO Raad Algemene Zaken d.d.

15 maart 2018

Aan voldaan met brief d.d. 20 maart 2018

15-03-2018

21 501-02, nr. 1844, motie-Van Ojik over het nucleair akkoord met Iran

VAO Raad Algemene Zaken d.d.

15 maart 2018

Aan voldaan met brief d.d. 20 maart 2018

15-03-2018

21 501-02, nr. 1848, motie-Ploumen over agenderen van misstanden tegen het vrije woord

VAO Raad Algemene Zaken d.d.

15 maart 2018

In behandeling

23-02-2018

21 501-20, nr. 1298, motie-Asscher/Van Ojik over duidelijkheid over compromissen

Debat over de informele Europese Top van 23 februari 2018

In behandeling

23-02-2018

21 501-20, nr. 1302 (gewijzigde), motie-Bisschop/Leijten over de omvang van het nieuwe MFK i

Debat over de informele Europese Top van 23 februari 2018

In behandeling

23-02-2018

21 501-20, nr. 1303, motie Van der

Graaf c.s. over een laagdrempelige toegang voor partijen

Debat over de informele Europese Top van 23 februari 2018

Aan voldaan met brief d.d. 19 maart 2018

23-02-2018

21 501-20, nr. 1304, motie-Omtzigt c.s. over het rapport «Opening up closed doors»

Debat over de informele Europese Top van 23 februari 2018

Aan voldaan per brief 27 februari 2018

23-02-2018

21 501-20, nr. 1305, motie-Verhoeven over een Europese Commissie met minder Commissarissen

Debat over de informele Europese Top van 23 februari 2018

In behandeling

16-05-2018

21 501-20, nr. 1331 (gewijzigde), motie-Buitenweg/Asscher over koppeling van de uitkering van Europees geld aan het respect voor de rechtstaat

Debat over de informele Europese Top van 17 mei 2018

In behandeling

18-05-2018

21 501-20, nr. 1335 (gewijzigde), motie-Asscher/Buitenweg over dat lidstaten daar waar relevant nog EU-subsidies kunnen ontvangen als zij democratie en rechtsstaat in woord en daad verdedigen en corruptie tegengaan

Debat over de informele Europese Top van 17 mei 2018

In behandeling

28-03-2018

21 501-20, nr. 1314, motie-Omtzigt over het agenderen van het initiatief over transparantie

Debat over de informele Europese Top van 20 maart 2018

Aan voldaan per brief d.d. 30 maart 2018

21-02-2018

32 623, nr. 197, motie-Van Helvert/Ten Broeke/Sjoerdsma/Voordewind over de veroordeling van de Turkse aanval op Afrin

Debat over de Turkse aanval op Syrië d.d. 15 februari 2018

Aan voldaan per brief d.d. 14 maart 2018

21-11-2017

34 775-V, nr. 16, motie-Ten Broeke c.s. over de ombuiging van het Nederlands Fonds voor Regionale Partnerschappen (NFRP-)budget

Vaststelling Begrotingsstaat BuZa 2018

Aan voldaan per brief d.d. 9 juli 2018

Datum

Omschrijving

Herkomst

Stand van zaken

21-11-2017

34 775-V, nr. 20, motie-Van Helvert c.s. over de bestrijding van ISIS

Vaststelling Begrotingsstaat BuZa 2018

Aan voldaan per brief d.d. 13 april

2018

21-11-2017

34 775-V, nr. 22 (gewijzigde), motie-Karabulut c.s. over de oorlog in Jemen als prioriteit

Vaststelling Begrotingsstaat BuZa 2018

Aan voldaan per brieven d.d.

19 december 2017 en 9 april 2018

21-11-2017

34 775-V, nr. 24, motie-Karabulut/Van Ojik over de vrijlating van de voorzitter van Amnesty International in Turkije

Vaststelling Begrotingsstaat BuZa 2018

In behandeling

21-11-2017

34 775-V, nr. 26, motie-Sjoerdsma c.s. over een noodfonds voor journalisten

Vaststelling Begrotingsstaat BuZa 2018

In behandeling

21-11-2017

34 775-V, nr. 29, motie-Voordewind c.s. over de inzet voor de godsdienstvrijheid

Vaststelling Begrotingsstaat BuZa 2018

In behandeling

21-11-2017

34 775-V, nr. 31, motie-Kuzu over de Oeigoeren in China

Vaststelling Begrotingsstaat BuZa 2018

Aan voldaan per brief d.d.

11 december 2017

21-11-2017

34 775-V, nr. 23 (gewijzigde), motie-Karabulut c.s. over eerlijke processen tegen demonstranten

Vaststelling Begrotingsstaat BuZa 2018

Aan voldaan per brief d.d. 22 januari 2018

23-02-2018

34 775-V, nr. 56, motie-Voordewind c.s. over erkenning van de Armeense genocide

VAO Advies inzake gebruik door politici van term genocide d.d.

22 februari 2018

Het kabinet neemt nota van de uitspraak van de Kamer

23-02-2018

34 775-V, nr. 57, motie-Voordewind c.s. over de herdenking van de Armeense genocide in Jerevan

VAO Advies inzake gebruik door politici van term genocide d.d.

22 februari 2018

Aan voldaan per brief d.d. 17 april

2018

23-02-2018

34 775-V, nr. 60, motie-Karabulut/ Ploumen over van genocide verdachte ISIS-strijders vervolgen

VAO Advies inzake gebruik door politici van term genocide d.d.

22 februari 2018

Aan voldaan per brief d.d. 13 april

2018

23-02-2018

34 775-V, nr. 63, motie-Van Helvert c.s. over het onderzoeksteam naar de misdrijven van ISIS in Irak

VAO Advies inzake gebruik door politici van term genocide d.d.

22 februari 2018

Aan voldaan per brief d.d. 13 april

2018

15-05-2018

34 899, nr. 3 (gewijzigde), motie-Paternotte/Amhaouch over een versterkt verdragennetwerk

VSO Verdrag inzake luchtdiensten tussen regering Koninkrijk der Nederlanden, ten behoeve van

Curacao, Qatar, Colombo d.d.

6 december 2017 - Stemmingen d.d.

15 mei 2018

In behandeling

13-12-2017

21 501-20, nr. 1265, motie-Verhoeven/ Groothuizen over het EU-monitoringsmechanisme voor de Libische kustwacht

Debat over de Europese Top d.d. 14 en 15 december 2017

Aan voldaan per brief d.d.

20 december 2017

13-12-2017

21 501-20, nr. 1266, motie-Ploumen/ Asscher over de Europese coalitie tegen sociale dumping

Debat over de Europese Top d.d. 14 en 15 december 2017

Aan voldaan per brief d.d. 23 februari 2018

13-12-2017

21 501-20, nr. 1267, motie-Ploumen c.s. over de belastingtarieven voor bedrijven

Debat over de Europese Top d.d. 14 en 15 december 2017

Aan voldaan per brief MinFin d.d.

23 februari 2018

13-12-2017

21 501-20, nr. 1268, motie-Van

Haersma Buma c.s. over geen benadeling door een specifieke Ierse regeling

Debat over de Europese Top d.d. 14 en 15 december 2017

In behandeling

06-07-2018

21 501-20, nr. 1351, motie-Omtzigt c.s. over de draaiboeken voor het no-deal scenario

Notaoverleg Europese Raad d.d. 4 juli 2018

In behandeling

03-04-2018

22 112, nr. 2529, gewijzigde motie-Omtzigt over de Magnitsky-wet

Notaoverleg over de Staat van de EU en het werkprogramma van de Europese Commissie d.d. 26 maart

2018

In behandeling

Datum

Omschrijving

Herkomst

Stand van zaken

03-04-2018

22 112, nr. 2516, motie-Asscher/Van

Ojik over belastbaarheid van internetgiganten

Notaoverleg over de Staat van de EU en het werkprogramma van de Europese Commissie d.d. 26 maart

2018

In behandeling

03-04-2018

22 112, nr. 2517, motie-Van der Graaf c.s. over een peerreview voor rechtsstatelijkheid binnen de EU

Notaoverleg over de Staat van de EU en het werkprogramma van de Europese Commissie d.d. 26 maart

2018

In behandeling

03-04-2018

22 112, nr. 2520, motie-Bisschop over het politieke karakter van de Europese Commissie

Notaoverleg over de Staat van de EU en het werkprogramma van de Europese Commissie d.d. 26 maart

2018

In behandeling

22-12-2017

22 831, nr. 132, motie-Sjoerdsma/ Azmani over sluiten van de Eritrese Ambassade

VSO De Hoorn van Afrika d.d.

20 december 2017

Aan voldaan per brief d.d. 17 januari 2018

22-12-2017

22 831, nr. 133, motie-Karabulut/Van

Ojik over een verbod op de diaspora-belasting

VSO Hoorn van Afrika d.d. 20 december 2017

In behandeling

05-06-2018

23 432, nr. 455, motie-Karabulut over de rechten van Palestijnse minderjarige gevangenen

VAO Midden Oosten Vredesproces d.d. 31 mei 2018

Aan voldaan per brief d.d. 16 juli 2018

05-06-2018

23 432, nr. 460, motie-Kuzu over het behoud van de tweestatenoplossing

VAO Midden Oosten Vredesproces d.d. 31 mei 2018

In behandeling

12-06-2018

23 432, nr. 468. Motie-Van der Staaij c.s. over heldere afspraken met Iran over nucleaire non-proliferatie

Debat terugtrekken van de VS uit het nucleaire akkoord met Iran d.d. 6 juni 2018

In behandeling

22-12-2017

27 925, nr. 622, gewijzigde motie-Sjoerdsma c.s. over rapporteren over militaire wapeninzet

Debat verlenging Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen ISIS d.d. 20 december 2017

Aan voldaan per brief d.d. 13 april

2018

22-12-2017

27 925, nr. 623, motie-Voordewind/Van Helvert over kwetsbare minderheden in Irak

Debat verlenging Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen ISIS d.d. 20 december 2017

In behandeling

06-07-2018

28 676, nr. 294, motie-Van Helvert c.s. over de Turkse toenadering tot

Rusland en de aanschaf van de S-400 aan de orde te stellen

VAO NAVO d.d. 5 juli 2018

In behandeling

05-06-2018

29 614, nr. 82, motie-Sjoerdsma/Segers over een nieuw onafhankelijk onderzoek naar buitenlandse financiering

Debat buitenlandse financiering van moskeeën d.d. 30 mei 2018

In behandeling

05-06-2018

29 614, nr. 86, motie-Becker over een centraal informatiepunt

Debat buitenlandse financiering van moskeeën d.d. 30 mei 2018

In behandeling

05-06-2018

29 614, nr. 99, motie-Karabulut/Segers over delen van informatie over buitenlandse financiering

Debat buitenlandse financiering van moskeeën d.d. 30 mei 2018

In behandeling

21-06-2018

30 573, nr. 141, motie-Van Ojik over plannen toetsen aan het VN-vluchtelingenverdrag, het VN verdrag inzake Zeerecht en Europese richtlijnen

Debat Informele Top van 24 juni 2018 d.d. 21 juni 2018

Aan voldaan per brief d.d.2 juli 2018

21-06-2018

30 573, nr. 143, motie-Asscher/

Pechtold over bescherming van vluchtelingen in overeenstemming met relevante internationale standaarden

Debat Informele Top van 24 juni 2018 d.d. 21 juni 2018

In behandeling

21-06-2018

30 753, nr. 144, motie-Jasper van Dijk/Leijten over migratie-overeenkomsten ter instemming voorleggen aan de Kamer

Debat Informele Top van 24 juni 2018 d.d. 21 juni 2018

In behandeling

Datum

Omschrijving

Herkomst

Stand van zaken

21-06-2018

30 573, nr. 149, gewijzigde motie-Jasper van Dijk/Leijten over het politiek akkoord tussen Duitsland en Frankrijk

Debat Informele Top van 24 juni 2018 d.d. 21 juni 2018

Aan voldaan per brief d.d. 27 juni 2018

25-04-2018

32 623, nr. 204, motie-Karabulut/Van Ojik over communicatieapparatuur uit Nederland in tanks van Saudi-Arabië

VAO Jemen d.d. 18 april 2018

Deels aan voldaan met brief d.d. 1 juni 2018

25-04-2018

32 623, nr. 205, gewijzigde motie-Sjoerdsma over een kritische houding aannemen tegenover Iran en Saudi-Arabië

VAO Jemen d.d. 18 april 2018

Aan voldaan per brief d.d. 15 juni 2018

25-04-2018

32 623, nr. 206, motie-Becker/Van Helvert over zo snel mogelijk dekken van het tekort door andere landen

VAO Jemen d.d. 18 april 2018

Aan voldaan per brief d.d. 15 juni 2018

25-04-2018

32 623, nr. 207, gewijzigde motie-Van Ojik/Karabulut over opschorten van wapenleveranties aan Saudi-Arabië

VAO Jemen d.d. 18 april 2018

Aan voldaan per brief d.d. 17 mei 2018

25-04-2018

32 623, nr. 208, motie-Kuzu over de toegang tot hulpgoederen in Jemen

VAO Jemen d.d. 18 april 2018

Aan voldaan per brief d.d. 15 juni 2018

21-02-2018

32 623, nr. 193, motie Voordewind/Ten Broeke/Van Helvert/Sjoerdsma over de erkenning van genocide door ISIS-strijders

Debat Turkse aanval op Syrië d.d.

15 februari 2018

Aan voldaan per brief d.d. 13 april

2018

21-02-2018

32 623, nr. 196, motie-Van

Ojik/Ploumen over de verbetering van de situatie in Syrië

Debat Turkse aanval op Syrië d.d.

15 februari 2018

In behandeling

14-06-2018

32 735, nr. 191, gewijzigde motie-Karabulut c.s. over directe vrijlating van parlementariërs die ten onrechte gevangen zijn gezet

AO RAZ van 26 juni 2018 d.d. 21 juni 2018

Aan voldaan per brief d.d. 29 juni 201806-07-2018

06-07-2018

32 735, nr. 200, motie-Ploumen over een VN- missie in Myanmar

AO Myanmar d.d. 27 juni 2018

In behandeling

06-07-2018

32 735, nr. 201, motie-Sjoerdsma c.s. over pleiten voor uitbreiding van de EU-sanctielijst

AO Myanmar d.d. 27 juni 2018

In behandeling

22-05-2018

33 694, nr. 13, motie-Voordewind c.s. over het bevorderen van godsdienstvrijheid

Notaoverleg Geïntegreerde

Buitenland- en Veiligheidsstrategie 2018-2022 d.d. 15 mei 2018

In behandeling

22-05-2018

33 694, nr. 15, motie-Sjoerdsma c.s. over het bevorderen van nucleaire ontwapening

Notaoverleg Geïntegreerde

Buitenland- en Veiligheidsstrategie 2018-2022 d.d. 15 mei 2018

Aan voldaan per brief d.d.

21 juni 2018

22-05-2018

33 694, nr. 16, motie-Becker c.s. over de toenemende invloed van China

Notaoverleg Geïntegreerde

Buitenland- en Veiligheidsstrategie 2018-2022 d.d. 15 mei 2018

In behandeling

05-06-2018

33 997, nr. 119, motie-Ten Broeke c.s. over de staatsaansprakelijkheid van de Russische Federatie voor het neerhalen van vlucht MH17

Debat over Staatsaansprakelijkheid van Rusland inzake MH17 d.d. 1 juni 2018

In behandeling

03-11-2017

34 775, nr. 44, motie Van der Staaij om in VN-verband actief stelling te nemen tegen lidstaten in VN-organisaties, die disproportioneel agenderen tegen

Israël

Nota over toestand van

's Rijks Financiën d.d. 2 november

2017

Aan voldaan per brief d.d.

15 november 2017

18-04-2018

34 775-V, nr. 18, gewijzigde motie-Van Ojik over dezelfde voorwaarden voor gasleidingen buiten de EU als voor gasleidingen tussen lidstaten

Vaststelling Begrotingsstaat BuZa (V) voor 2018. Stemmingen d.d. 17 april 2018

Aan voldaan per brief d.d. 1 juni 2018

Datum

Omschrijving

Herkomst

Stand van zaken

26-06-2018

34 884, nr. 4, motie-Leijten/Stoffer over versterking van de rol van nationale parlementen

Notaoverleg Initiatiefnota «De lidstaten weer aan het roer» d.d.

21 juni 2018

In behandeling

25-04-2018

34 899, nr. 4, motie-Remco Dijkstra over geen oneerlijke concurrentie

VSO Verdrag inzake luchtdiensten tussen regering Koninkrijk der Nederlanden, ten behoeve van

Curacao, Qatar, Colombo d.d.

6 december 2017 - Stemmingen d.d.

24 april 2018

In behandeling (bij MinlenW)

25-04-2018

34 899, nr. 5, motie-Graus c.s. over onderzoek naar oneerlijke concurrentie

VSO Verdrag inzake luchtdiensten tussen regering Koninkrijk der Nederlanden, ten behoeve van

Curacao, Qatar, Colombo d.d.

6 december 2017 - Stemmingen d.d.

24 april 2018

In behandeling (bij MinlenW)

25-04-2018

34 899, nr. 6, motie-Graus/Remco Dijkstra over voorkomen van marktverstoring en concurrentievervalsing

VSO Verdrag inzake luchtdiensten tussen regering Koninkrijk der Nederlanden, ten behoeve van

Curacao, Qatar, Colombo d.d.

6 december 2017 - Stemmingen d.d.

24 april 2018

In behandeling (bij MinlenW)

10-10-2017

26 614, nr. 64, gewijzigde motie-Jasper van Dijk over een overzicht van geldstromen van de Golfstaten naar Nederlandse religieuze organisaties

Dertigleden debat over Financiering Moskeeën d.d. 5 oktober 2017

Aan voldaan per brief d.d. 19 juni 2018

10-10-2017

22 054, nr. 290, motie-Kuzu over de noodzaak van een wapenembargo tegen Myanmar

VAO Wapenexportbeleid d.d. 5 oktober 2017

In behandeling

 

Toezeggingen Minister van Buitenlandse Zaken

Datum

Omschrijving

Herkomst

Stand van zaken

15-12-2017

De Minister zal brief over ratificatie van Algemene Politieke Beschouwingen het VN-verdrag tot afschaffing van    Eerste Kamer d.d. 4 en 5 december kernwapens in afschrift aan Eerste    2017

Kamer zenden

Aan voldaan per brief d.d.

18 december 2017

15-12-2017

De Minister zegt toe de financiering van de OVSE en Raad van Europa te bezien en daarover te rapporteren in de reguliere rapportages

Algemene Politieke Beschouwingen Eerste Kamer d.d. 4 en 5 december

2017

In behandeling

06-07-2018

De Minister zegt toe de Eerste Kamer te informeren over Nederlandse inzet voor transparantieagenda

Algemene Europese Beschouwingen Eerste Kamer d.d. 10 april 2018

In behandeling

06-07-2018

De Minister zal de Eerste Kamer informeren over de stand van zaken en juridische analyse van de toetreding van de EU tot het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM)

Algemene Europese Beschouwingen Eerste Kamer d.d. 10 april 2018

In behandeling

06-07-2018

De Minister zal via Kopenhagenverklaring landen oproepen tot extra bijdragen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM)

Algemene Europese Beschouwingen Eerste Kamer d.d. 10 april 2018

In behandeling

23-02-2018

De Minister zegt Kamerbrief toe over criteria toepassing art. 100 procedure bij kleine bijdragen aan missies, zoals de Nederlandse bijdrage aan de UNMISS-missie in Zuid-Soedan

AO RBZ d.d. 22 februari 2018

Aan voldaan per brief d.d. 26 februari 2018

Datum

Omschrijving

Herkomst

Stand van zaken

23-02-2018

De Minister sondeert tijdens de RBZ bij zijn Duitse collega naar de berichten over samenwerking tussen Duitsland en Turkije bij bouw van tanks

AO RBZ d.d. 22 februari 2018

Aan voldaan per brief d.d. 6 maart

2018

23-02-2018

De Minister zal de Kamer informatie sturen over uitkomst van besprekingen met Marokkaanse autoriteiten over behandeling arrestanten

AO RBZ d.d. 22 februari 2018

Aan voldaan per brief d.d. 21 juni 2018

23-02-2018

De Minister stuurt brief over onderbouwing door Turkije van beroep op artikel 51 VN ter verdediging van inval in Noord-Syrië

AO RBZ d.d. 22 februari 2018

Aan voldaan per brief d.d. 14 maart 2018

23-02-2018

De Minister zal de Kamer ter informatie het met Saudi-Arabië afgesloten Memorandum of Understanding toesturen

AO RBZ d.d. 22 februari 2018

Aan voldaan per brief d.d. 22 maart 2018

06-09-2017

De Minister zegt toe dat de art. 100 brief over strijd tegen ISIS ook informatie bevat over de wijze van inzet van F16s in Syrië in relatie tot effecten voor Assad regime

AO RBZ/Gymnich d.d. 5 september 2017

Aan voldaan per brief d.d.

11 september 2017

06-09-2017

De Minister zal de Kamer informeren over EU-mensenrechtenbeleid ten aanzien van natuurbeschermers

AO RBZ/Gymnich d.d. 5 september 2017

Aan voldaan per brief d.d.

15 september 2017

15-03-2018

De Minister zal nagaan hoe/wanneer het COSAC-rapport geagendeerd kan worden met het oog op bespreking in een Europese Raad

AO RAZ d.d. 15 maart 2018

Aan voldaan per brief d.d. 23 maart 2018

27-10-2017

De Minister zegt toe dat het nieuwe Kabinet de Kamer zal informeren over de mogelijkheid en de timing van eventuele sancties

AO Myanmar d.d. 25 oktober 2017

Aan voldaan per brief d.d.

17 november 2017

27-10-2017

De Minister zal een overzicht sturen van de bijdragen die verschillende landen leveren

AO Myanmar d.d. 25 oktober 2017

Aan voldaan per brief d.d. 3 november 2017

27-10-2017

De Minister zegt toe dat er met Oekraïne overleg zal zijn over de vraag of er wapenleveranties plaatsvinden

AO Myanmar d.d. 25 oktober 2017

Aan voldaan per brief d.d.

20 december 2017

27-10-2017

De Minister zegt toe dat er nagekeken zal worden of Nederlandse wapens doorgeleverd zijn via India

AO Myanmar d.d. 25 oktober 2017

Aan voldaan per brief d.d.

20 december 2017

27-10-2017

De Minister zegt toe dat er zal worden nagegaan of andere (EU-) landen nog militaire contacten hebben

AO Myanmar d.d. 25 oktober 2017

Aan voldaan per brief d.d. 1 december 2017

29-09-2017

De Minister zal de Kamer informeren zodra er informatie beschikbaar is over redenen voor afwijzing Nederlandse Ambassadeur

AO Suriname d.d. 13 september 2017

In behandeling

29-09-2017

De Minister zegt toe de Kamer op de hoogte te houden van overdracht archieven Buitenlandse Zaken

AO Suriname d.d. 13 september 2017

Aan voldaan per brief d.d. 30 januari 2018

27-02-2018

De Minister zal Kamerbrief sturen over hoe de in Syrië en Irak gevangen genomen Nederlandse IS strijders in Nederland vervolgd kunnen worden

AO «gebruik term Genocide door politici d.d. 22 februari 2018

Aan voldaan per brief d.d. 13 april

2018

Datum

Omschrijving

Herkomst

Stand van zaken

26-01-2018

De Minister zal de Kamer informeren, nadat informatie is verkregen van de Europese Commissie, over de (controle op) besteding van Europese gelden die via de Turkse overheid lopen

AO Brexit en evaluatie instrument pretoetredingssteun d.d. 24 januari 2018

In behandeling

01-06-2018

De Minister zal Kamer informeren over mogelijkheden tot aanvullend onderzoek naar rol Oekraïne bij het neerhalen van vlucht MH17

Plenair debat MH17-verdrag d.d.

31 mei 2018

In behandeling

15-12-2017

De Minister zal Kamer informeren over resultaten van onderzoek naar misstanden in het zogenaamde AJACS-programma, naar aanleiding van de aantijgingen in het BBC-programma «Panorama»

AO IS d.d. 14 december 2017

In behandeling

13-04-2018

De Minister stuurt Kamerbrief inzake Nederlandse inzet Track II in Jemen

AO Jemen d.d. 12 april 2018

Aan voldaan per brief d.d. 25 juni 2018

02-07-2018

De Minister stuurt Kamerbrief met informatie over een volmacht voor vastgoed

Wetgevingsoverleg d.d. 21 juni 2018

In behandeling

02-07-2018

De Minister stuurt de Kamer informatie Wetgevingsoverleg d.d. 21 juni 2018 over maatregelen om de informatiebeveiliging te verbeteren

In behandeling

27-06-2018

De Minister zal schriftelijk informeren over vraag over de oefening/ trainingsactie in Vught

AO RBZ d.d. 20 juni 2018

Aan voldaan per brief d.d. 26 juni 2018

02-07-2018

De Minister stuurt Kamerbrief met informatie over de voor de Westelijke Sahara geldende tarieven

AO Marokko d.d. 28 juni 2018

In behandeling

02-07-2018

De Minister zegt toe dat Nederland bij de Europese Commissie zal aandringen om economische instrumenten vooral in te zetten op achtergebleven gebieden

AO Marokko d.d. 28 juni 2018

In behandeling

02-07-2018

De Minister zegt toe dat de consulaire afdeling van de ambassade ook bij piekbelasting adequaat zal worden bemenst

AO Marokko d.d. 28 juni 2018

In behandeling

02-07-2018

De Minister zegt toe dat ook in hoger beroep de Nederlandse Ambassade de (Rif) processen zal bijwonen

AO Marokko d.d. 28 juni 2018

In behandeling

02-07-2018

De Minister zal na ontvangst onderbouwing vonnis een schriftelijke appreciatie daarvan aan de Kamer aanbieden

AO Marokko d.d. 28 juni 2018

In behandeling

08-11-2017

De Minister zegt toe dat de Kamer zo vroeg mogelijk zal worden betrokken bij de voorbereidingen van de

Europese toppen genoemd in de Leader's Agenda

AO RAZ d.d. 7 november 2017

In behandeling

15-09-2017

De Minister zegt toe dat individuele voorstellen die voortvloeien uit de

State of the Union of uit de «Letter of Intent» voor het Commissie-werkprogramma t.z.t. voorzien van kabinetsappreciatie aan de Kamer zullen worden voorgelegd

AO RAZ d.d. 13 september 2017

Aan voldaan conform staand beleid

Datum

Omschrijving

Herkomst

Stand van zaken

22-11-2017

De Minister zal de Kamer nader informeren over de casus van de Israëlische supermarktketen «Shufersal», in illegale nederzettingen en steun heeft gekregen van de Nederlandse overheid voor zijn Hollandse Maand

Begrotingsbehandeling BZ

Aan voldaan per brief d.d. 4 december 2017

15-09-2017

De Minister zal de Kamer informeren over de bezoldiging van de heer Bos als pleitbezorger voor het Europees Geneesmiddelen agentschap (EMA) in Nederland

AO RAZ d.d. 13 september 2017

Aan voldaan per brief d.d. 2 oktober 2017

13-09-2017

De Minister zal de visie van de regering op de postmissiebeoordeling Uruzgan zo spoedig mogelijk aan de Kamer doen toekomen

AO Evaluatie Ned. bijdrage aan missies en operaties in 2016 d.d.

12 september 2017

Aan voldaan per brief d.d.

14 september 2017

13-09-2017

De Minister stuurt een Kamerbrief zo snel mogelijk en indien mogelijk voor het VAO, over de berichten over de aankoop van raketsystemen door Turkije van Rusland

AO Wapenexportbeleid d.d.

12 september 2017

Aan voldaan per brief d.d.

26 september 2017

15-12-2017

De Minister (en de Minister van Defensie) zullen de Kamer informeren bij eventuele wijziging volkenrechtelijk mandaat voor acties boven Syrië

AO IS d.d. 14 december 2017

In behandeling

15-12-2017

De Minister (en de Minister van Defensie) zullen de Kamer informeren wanneer fase 4 in de strijd tegen IS ingaat

AO IS d.d. 14 december 2017

In behandelling

06-10-2017

De Minister zal in het verslag van de

VN Mensenrechtenraad de laatste stand van zaken geven met betrekking tot de mensenrechtensituatie in Venezuela

AO Venezuela d.d. 5 oktober 2017

Aan voldaan per brief d.d. 25 oktober 2017

08-09-2017

De Minister zal in een nadere brief ingaan op de juridische mogelijkheden om staten aansprakelijk te stellen

Plenair over het besluit vervolgings-mechanisme MH17 d.d. 6 september 2017

Aan voldaan per brief d.d. 9 maart

2018

27-06-2018

De Minister zal na zomer 2018 de

Kamer informeren over voortgang Israëlisch onderzoek naar geweld in de Gazastrook

AO RBZ d.d. 20 juni 2018

In behandeling

20-06-2018

De Minister stuurt Kamer voor het Eurasia Partnership Foundation (EPF) een BNC-fiche toe (binnen 5 weken vanaf 20 juni 2018)

AO RBZ d.d. 20 juni 2018

In behandeling

08-06-2018

De Minister zal de Kamer schriftelijk informeren of Europese oproep tot onmiddellijke vrijlating van Turkse presidentskandidaat e.a. parlementsleden opportuun danwel kansrijk is

AO Turkije d.d. 6 juni 2018

Aan voldaan per brief d.d. 13 juni 2018

21-06-2018

De Minister stuurt Kamerbrief over hoeveelheid IPA-fondsen die de landen van Westelijke Balkan tot dusver hebben ontvangen per land

AO/VAO RAZ/Westelijke Balkan d.d.

21 juni 2018

In behandeling

30-05-2018

De Minister zal de Kamer informeren of hulpbijdragen voldoende worden gehonoreerd

AO Venezuela d.d. 30 mei 2018

Aan voldaan per brief d.d. 18 juli 2018

20-04-2018

De Minister zal de Kamer informeren over de NAVO-missie in Irak, op een daartoe gelegen moment

AO NAVO d.d. 19 april 2018

In behandeling

Datum

Omschrijving

Herkomst

Stand van zaken

18-05-2018

De Minister stuurt Kamerbrief toe in 2019 met een update van de Arctische Strategie (2016-2020) met aandacht voor flow security

Notaoverleg GBVS d.d. 15 mei 2018

In behandeling

18-05-2018

De Minister zal de Kamer een notitie sturen over samenhangend beleid ten aanzien van China

Notaoverleg GBVS d.d. 15 mei

In behandeling

18-05-2018

De Minister zal de Kamer informeren over voortgang ten aanzien van een mogelijke Magnitsky-wet

Notaoverleg GBVS d.d. 15 mei 2018

Aan voldaan per brief d.d. 5 juli 2018

18-05-2018

De Minister zal voor de zomer een Kamerbrief over het postennet sturen

Notaoverleg GBVS d.d. 15 mei 2018

Aan voldaan per brief d.d. 2 juli 2018

11-04-2018

De Minister zegt toe Turkije aan te spreken op de toegang voor humanitaire hulp aan vluchtelingen in Afrin

AO RBZ d.d. 11 april 2018

In behandeling

11-04-2018

De Minister zal de Kamer informeren over de uitvoering van motie ten aanzien van Magnitsky-sancties

AO RBZ d.d. 11 april 2018

Aan voldaan per brief d.d. 5 juli 2018

11-04-2018

De Minister zegt toe dat Nederland in Europees verband bondgenoten zal zoeken voor de Europese Magnitsky-wetgeving en de Kamer hierover informeren

AO RBZ d.d. 11 april 2018

In behandeling

06-06-2018

De Minister zal beoordeling visumliberalisatie-criteria van de Europese Commissie met de Kamer delen zodra beschikbaar en de Kamer informeren bij elke vervolgstap

AO Turkije d.d. 6 juni 2018

Aan voldaan per brief d.d. 13 juni 2018

13-04-2018

De Minister stuurt een Kamerbrief over verlenging van (bestaande)

EU-sancties tegen Iran op 12 april jl.

AO Jemen d.d. 12 april 2018

Aan voldaan per brief d.d. 16 april

2018

31-05-2018

De Minister zegt toe om consulaire problemen van Venezolanen in Nederland aan te kaarten bij de Venezolaanse autoriteiten

AO Venezuela d.d. 30 mei 2018

Aan voldaan per brief d.d. 18 juni 2018

19-04-2018

De Minister zal de Kamer een overzicht sturen van mensenrechtenorganisaties die door Nederland gesteund worden

AO MOVP d.d. 19 april 2018

Aan voldaan per brief d.d. 30 mei 2018

20-06-2018

De Minister stuurt de Kamer in juli een brief over de trans-Atlantische relaties

AO RBZ d.d. 22 mei 2018 - herhaald in AO RBZ d.d. 20 juni 2018

Aan voldaan per brief d.d. 10 juli 2018

06-06-2018

De Minister zegt toe om de ontwikkeling van de militaire capaciteit van China mee te nemen in de China-strategie

AO Wapenexportbeleid d.d. 6 juni 2018

In behandeling

12-04-2018

De Minister zal de oproep van het belang van tijdige toezending van BNC-fiches aan Kamer doorgeleiden naar alle ministeries

AO Informatievoorziening d.d. 12 april 2018

In behandeling

12-04-2018

De Minister zegt toe een vertrouwelijke AO Informatievoorziening d.d. 12 april technische briefing te organiseren    2018

over het Europese krachtenveld met betrekking tot transparantie

Aan voldaan middels technische briefing op 14 juni 2018

31-05-2018

De Minister zal in een Kamerbrief opheldering geven over wanneer de eerste informatie van Koeweit werd ontvangen

Debat Buitenlandse Financiering Moskeeën d.d. 30 mei 2018

Aan voldaan per brief d.d. 19 juni 2018

20-06-2018

De Minister zegt toe om in verslag RBZ d.d. 25 juni verslag te doen van zijn gesprek met Iraanse vicepresident

AO RBZ d.d. 25 juni 2018

Aan voldaan per brief d.d. 26 juni 2018

Datum

Omschrijving

Herkomst

Stand van zaken

15-09-2017

De Minister zegt toe om in de geannoteerde agenda voor de

Europese Raad d.d. 19 en 20 oktober 2017 de Kamer te informeren over stand van zaken onderhandelingen over de positie van EU-burgers in het VK

AO RAZ d.d. 13 september 2017

Aan voldaan per brief d.d. 9 oktober 2017

13-09-2017

De Minister zegt toe om in de volgende evaluatie meer visuals (infographics) op te nemen

AO Evaluatie Nederlandse bijdrage aan missies en operaties in 2016 d.d.

12 september 2017

Aan voldaan per brief d.d. 8 mei 2018

02-07-2018

De Minister zegt toe in reeds eerder toegezegde brief over consulaire bijstand ook aandacht te geven aan de reisadviezen

AO Marokko d.d. 28 juni 2018

In behandeling

02-07-2018

De Minister zegt toe om in de geannoteerde agenda RBZ ook de Nederlandse standpuntbepaling op te nemen ten aanzien van het Commissievoorstel voor aanpassing EU-Marokko Landbouwakkoord

AO Marokko d.d. 28 juni 2018

Aan voldaan per brief d.d. 7 juli 2018

02-07-2018

De Minister zegt toe om in het najaar een Kamerbrief te sturen over de invulling van de 30 miljoen en daar nader op in te gaan

Wetgevingsoverleg d.d. 21 juni 2018

In behandeling

02-07-2018

De Minister zal in overleg met MinBZK na het zomerreces een Kamerbrief sturen met mogelijkheden voor wat in de motie Sjoerdsma nr. 11 wordt gevraagd

Wetgevingsoverleg d.d. 21 juni 2018

In behandeling

20-06-2018

De Minister zal in september 2018 terugkomen op het voorstel van het lid Ploumen inzake thematische gerichte sancties tegen personen die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel geweld (in conflictsituaties)

AO RBZ d.d. 26 juni 2018

In behandeling

23-02-2018

De Minister zegt toe om in het verslag van de RBZ antwoord te geven op de vragen over de procedure rondom het aannemen van conclusies door de

Raad over Myanmar

AO RBZ d.d. 22 februari 2018

Aan voldaan per brief d.d. 6 maart

2018

20-06-2018

De Minister zegt toe om met EU collega's aan te dringen bij de Nicaraguaanse regering op hervatting van de bespreking met de oppositie

AO RBZ d.d. 20 juni 2018

Aan voldaan per brief d.d. 26 juni 2018

16-05-2018

De Minister zal de mogelijkheden bespreken met Egypte om de grens met Gaza open te stellen

AO MOVP d.d. 16 mei 2018

In behandeling

12-04-2018

De Minister zal met het Oostenrijks EU-Voorzitterschap bespreken of de agenda's van de trilogen gepubliceerd kunnen worden

AO Informatievoorziening d.d. 12 april 2018

Aan voldaan per brief d.d. 20 april

2018 en 9 mei 2018

12-04-2018

De Minister zal navragen wanneer het Bulgaars EU-Voorzitterschap de aanbevelingen van de Europese Ombudsman zal gaan agenderen

AO Informatievoorziening d.d. 12 april 2018

Aan voldaan per brief d.d. 18 mei 2018

12-04-2018

De Minister zal terugkomen met nadere beantwoording op de reeds gestelde schriftelijke vragen als het gaat om de tijdsverdeling tussen Minister en de Kamers bij de implementatie van regelgeving

AO Informatievoorziening d.d. 12 april 2018

Aan voldaan per brief d.d. 25 mei 2018

Datum

Omschrijving

Herkomst

Stand van zaken

12-04-2018

De Minister zal voor de zomer, na overleg met zijn collega's, de Kamer per brief informeren over de mogelijkheden tot tussentijdse rapportages (d.w.z. niet beperkt tot enkele prioritaire dossiers)

AO Informatievoorziening d.d. 12 april 2018

Aan voldaan per brief d.d. 18 juli 2018

12-04-2018

De Minister zegt toe, in overleg met collega's, de vindbaarheid van documenten in het «Delegates Portal» makkelijker te maken

AO Informatievoorziening d.d. 12 april 2018

In behandeling

21-06-2018

De Minister zal nader kijken naar de invoering van een Europese memorie van toelichting op Europese wetgeving indien er een Europese verdragswijziging voorligt

Notaoverleg Initiatiefnota van het lid Bisschop «De lidstaten weer aan het roer» d.d. 21 juni 2018

In behandeling

30-05-2018

De Minister zal ontvangen informatie van Saoedi-Arabië en Koeweit openbaar met de Kamer delen

Debat Buitenlandse Financiering Moskeeen d.d. 30 mei 2018

Aan voldaan per brief d.d. 19 juni 2018

02-07-2018

De Minister zal helder maken in volgende rapportage over bezoeken aan gedetineerden hoeveel geld is uitgegeven en wat het verschil is tussen bestede en beschikbaar gestelde subsidies

Wetgevingsoverleg d.d. 21 juni 2018

Aan voldaan per brief d.d. 19 juli 2018

02-07-2018

De Minister zal rond Prinsjesdag schriftelijk terugkomen op het voorstel voor het opstellen van een witboek

Wetgevingsoverleg d.d. 21 juni 2018

In behandeling

29-09-2017

De Minister zal proactief de visumplicht Suriname bespreken met Europese Commissie; behoudens eigen verantwoordelijkheid van de Surinaamse regering in deze

AO Suriname d.d. 13 september 2017

Aan voldaan per brief d.d. 29 januari 2018

29-09-2017

De Minister zegt toe om twinningspro-jecten te bezien op verdeling tussen stad en platteland

AO Suriname d.d. 13 september 2017

Aan voldaan per brief d.d. 29 januari 2018

29-09-2017

De Minister zal de vragen over de

AOW- kwestie doorgeleiden aan MinSZW

AO Suriname d.d. 13 september 2017

Aan voldaan per brief SZW d.d.

5 oktober 2017

29-09-2017

De Minister zal de vragen over gezinshereniging schriftelijk beantwoorden

AO Suriname d.d. 13 september 2017

Aan voldaan per brief J&V d.d.

5 oktober 2017

29-09-2017

De Minister zal vragen doorgeleiden aan MinSZW, o.a. vragen over AOW-kwestie, en deze zal in afschrift aan VKC BZ worden verzonden

AO Suriname d.d. 13 september 2017

Aan voldaan per brief SZW d.d.

5 oktober 2017

29-09-2017

De Minister zal schriftelijke informatie over mogelijke multilaterale steun aan de Kamer toesturen

AO Suriname d.d. 13 september 2017

Aan voldaan per brief d.d. 29 januari 2018

26-01-2018

De Minister zal terugkomen op de implicaties van de Brexit voor de verdragen van de EU in de vertaling naar het uittredingsakkoord en de nieuwe relatie met het VK

AO Brexit d.d. 24 januari 2018

Aan voldaan per brief d.d. 16 februari 2018

08-11-2017

De Minister zegt toe zich ervoor in te zetten dat de conceptpapers van de Eurocommissaris Oettinger over het MFK openbaar gemaakt worden

AO RAZ d.d. 7 november 2017

Aan voldaan per brief d.d. 16 februari 2018

Datum

Omschrijving

Herkomst

Stand van zaken

24-04-2018

De Minister zal nog deze week een Kamerbrief sturen over welke informatie op moment van onderzoek door Rand beschikbaar was en door onderzoekers is ingezien

Vragenuurtje d.d. 24 april 2018

Aan voldaan per brief d.d. 26 april

2018

15-05-2018

De Minister zal Kamerbrief sturen over concrete bestedingen en resultaten van het Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) Community Policing project in Indonesië

Vragenuurtje d.d. 15 mei 2018

Aan voldaan per brief d.d. 18 juni 2018

06-09-2017

De Minister zal de Kamer op de hoogte houden van ontwikkelingen rondom Noord-Korea inclusief nucleaire capaciteit

AO RBZ/Gymnich d.d.

5 september 2017

Aan voldaan per brief d.d.

15 september 2017

15-12-2017

De Minister zal naleving humanitair oorlogsrecht aankaarten bij VS Secretary of State Tillerson en de

Kamer hierover informeren

AO IS d.d. 14 december 2017

Aan voldaan d.m.v. mondelinge beantwoording Minister tijdens plenaire afronding AO ISIS

05-10-2017

De Minister zal dialoog met 4 Golflanden over buitenlandse financiering blijven aangaan, financieringsstromen zo volledig mogelijk in kaart brengen en is bereid deze informatie, waar mogelijk, openbaar en in ieder geval vertrouwelijk met de Kamer te delen

Dertigleden debat Financiering Moskeeen in Nederland d.d. 5 oktober 2017

Aan voldaan per brief d.d. 19 juni 2018

26-09-2017

De Minister zal de Kamer informeren over de vraag of/hoe de Koerdische regio voldoet aan de Montevideo-criteria

Vragenuurtje d.d. 26 september 2017

Aan voldaan per brief d.d. 24 oktober 2017

09-11-2017

De Minister informeert de Kamer bij aanwijzingen voor oneigenlijk gebruik van sociale media door buitenlandse mogendheden

AO RBZ d.d. 9 november 2017

In behandeling

09-11-2017

De Minister informeert de Kamer over het verloop van de besprekingen in de situatie van zowel Spanje als Polen

AO RBZ d.d. 9 november 2017

In behandeling

15-03-2018

De Minister rapporteert Kamer hoe de interne Commissie-procedures zijn wanneer regels worden overtreden die niet in aanmerking komen voor de strafbaarstelling onder Belgisch recht

AO RAZ d.d. 15 maart 2018

In behandeling

14-12-2017

De Minister zal in het verslag van de Europese Raad opnemen hoe zorgen over opvangomstandigheden in Griekenland met Grieken zijn opgebracht

Debat Europese Top 14 en

15 december 2017

Aan voldaan per brief d.d.

20 december 2018

21-06-2018

De Minister zal de Kamer voor het reces informeren over de invulling van de 10 miljoen voor het postennetwerk

Wetgevingsoverleg d.d. 21 juni 2018

Aan voldaan per brief d.d. 2 juli 2018

r~ _ i—

O e £ UJ

Bijlage 3: Overzicht subsidies Buitenlandse Zaken

O

i—

O

O

O

o

o

X

c

o

03

CU

5—

"O

o

u —

_ ca i: o

p O W

“    ¦— m

C 0) O)

5 1 5 g

03 52 <13 05

U ¦“ ö) 03

¦n ^ 1

<D <D U 'P (C C 03 t

2    . ï    +    -^ 5

^2    03    03    —    03

03    ^    t    m

"    u    “    a    a

> .2, >- T3

  • O) 
    O) o <D C ^ CÜ -4= -4=

<D _® £ o <D '<D <C 0) -Q t o)

^ 03 03 0)

£! <o > ï=

CO -O 03 03 =3 v 03 =3

 

Einddatum subsidie

(regeling jaartal)

CN

CN

O

CN

CD

o

CN

 

CN

CN

O

CN

CN

CN

O

CN

CN

CN

O

CN

CN

CN

O

CN

 

Volgende evaluatie

(jaartal)

CN

CN

O

CN

03

O

CN

  • O) 
    0 L O)

.E -s 0 .E

— O) O)

.siSSt 7 o

o O    0

O w    _Q

¦O

co

T3

CO

;u

'_0

0

CN

CN

O

CN

CN

CN

O

CN

CN

CN

O

CN

CN

CN

O

CN

 

Laatste evaluatie (jaartal + hyperlink vindplaats)

r-» I

O CN 1

 

r-~ I

O CN 1

r-» I

O CN 1

f"» 1 O CN 1

r-1

O CN 1

 

CO

CN

O

CNJ

O

O

 

O

O

O

O

0

CNJ

CN

O

CN

O

O

 

O

o

00

03

O

r-*

r-»

co

CN

O

CN

00

00

O

 

O

1^

o

CN

CN

CO

O

co

O

LD

O

CN

O

CN

00

CO

00

 

O

CD

r--

00

03

O

00

co

r“

LD

r-

2019

00

CO

00

00

LD

 

O

co

03

CN

CN

O

CO

co

CN

cd co

00

o

CN

00

CD

CD

LD

 

O

00

03

CD

LD

cd

O

00

co

00

ö

co

2017

00

r--

CN

00

CD

 

LD

CN

00

CN

CN

1^

LD

O

r--

LD

r“

Tt

cd

03

Naam subsidieregeling

CD

o

o

CN

N

O)

c

"55

O)

CD

©

Ju

‘co

-Q

03

(f)

O)

c

Ju

©

CD

03

CD

_Q

C

0

"O

0

0

c

0

"O

0

CD

CD

O

CN

I

LD

O

CN

CD

O

O

CN

N

O)

c

*0

O)

0

_0

‘co

-Q

03

CO

CD

O

O

CN

N

O)

c

*0

O)

0

.0

Ju

‘co

JQ

03

(f)

CD

O

O

CN

N

O)

c

*0

O)

0

_0

Ju

‘co

-Q

03

(O

CD

o

o

CN

N

O)

c

"0

O)

0

.0

Ju

‘co

.Q

03

co

"cö

re

&

Begro- tingsar- tikel

cd

     

CO

     

Bijlage 4: Evaluatie en overig onderzoek

Bijlage evaluatie en overig onderzoek1

 

1

Versterkte internationale rechtsorde, eerbiediging van de mensenrechten en Gastlandbeleid internationale organisaties

Doelstelling

Titel

Start

Afronding

1

Ex post onderzoek naar doeltreffendheid

en doelmatigheid van beleid

   

1a

Beleidsdoorlichtingen

       
   

1

Beleidsdoorlichting beleidsartikel

1: Versterkte internationale rechtsorde

 

2022

1b

Ander ex post onderzoek naar doeltreffendheid en doelmatigheid van beleid

       
   

1.2

Mensenrechtenbeleid

 

2021

b

 

1.2

Mensenrechtenfonds

 

2020

   

1.3

NL Gastland2

 

2018

3

Overig onderzoek

       
   

1.1

Bevordering internationale rechtsorde (zie ook 2.4)

 

2022

1    Alle onderzoeken zijn te vinden op http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz/organisatie/beleidsevaluatie/afgeronde-beleidsevaluatieonderzoeken en http://www.iob-evaluatie.nl/publicaties.

2    Deze evaluatie betreft het oude artikel 4.5 van de BZ-begroting.

 

2

Veiligheid en stabiliteit

Doelstelling

Titel

Start

Afronding

1

Ex post onderzoek naar doeltreffendheid en doelmatigheid van beleid

   

la

Beleidsdoorlichtingen

       
   

2

Beleidsdoorlichting beleidsartikel

2: Veiligheid en stabiliteit

 

2022

   

2.3

Nederlandse inzet op non-proliferatie, wapenbeheersing en exportcontrole van strategische goederen

 

2018

   

2.5

Europees Nabuurschapsbeleid (zie ook 3.2)1

 

2018

1b

Ander ex post onderzoek naar doeltreffendheid en doelmatigheid van beleid

       
   

2.1

NL inzet via EU (GVDB) en NAVO

 

2019

   

2.2

Bestrijding Terrorisme

 

2019

   

2.2

Cybersecurity

 

2020

   

2.4

Bevordering internationale rechtsorde (zie ook. 1.1)

 

2022

   

2.5

Shiraka overheidssamenwerking

 

2019

   

2.5

Regio/landenstudie Stabiliteits-fonds en Shiraka

 

2020

   

2.5

MENA beurzenprogramma

 

2018

   

2.5

Matra Oost

 

2022

3

Overig onderzoek

       

1 Dit is een gecombineerde beleidsdoorlichting van beleidsdoelstelling 2.5 en een deel van 3.2: Europees Nabuurschapsbeleid. Beleidsdoelstelling 3.2 als geheel is geëvalueerd in 2013.

3

Effectieve Europese samenwerking

Doelstelling

Titel

Start

Afronding

1

Ex post onderzoek naar doeltreffendheid en doelmatigheid

van beleid

   

1a

Beleidsdoorlichtingen

       
   

3

Beleidsdoorlichting beleidsartikel

3: Effectieve Europese samenwerking

 

2021

   

3.2

Europees nabuurschapbeleid (zie ook 2.5) 1

 

2018

1b

Ander ex post onderzoek naar doeltreffendheid en doelmatigheid van beleid

       
   

3.1, 3.4

Coalitievorming & multi-bi diplomatie

 

2020

   

3.2

Matra oost

 

2022

   

3.4

Evaluatie van de verdragsmatige Benelux-samenwerking (Benelux

Unie)

 

2019

3

Overig onderzoek

       
   

3.1

Coördinatie Nederlands EU-beleid

 

2019

4

Consulaire dienstverlening en uitdragen van Nederlandse waarden

Doelstelling

Titel

Start

Afronding

1

Ex post onderzoek naar doeltreffendheid

en doelmatigheid van beleid

   

la

Beleidsdoorlichtingen

       
   

4

Beleidsdoorlichting beleidsartikel

4: Consulaire dienstverlening en uitdragen Nederlandse waarden

 

2019

1b

Ander ex post onderzoek naar doeltreffendheid en doelmatigheid van beleid

       
   

4.1, 4.2

Consulaire dienstverlening

 

2018

   

4.3

Prins Claus Fonds

 

2019

   

4.3

Creative twinning programma

 

2021

   

4.3

Culturele diplomatie

 

2018

3

Overig onderzoek

       

Bijlage 5: Lijst van afkortingen

 

3W

Wereld Wijd Werken

ACS-landen

Groep van landen uit Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan.

ACOR

Advisory Committee on the Communities» own Resources

ACOTA

Africa Contingency Operations Training & Assistance

ADR

Audit Dienst Rijk

AIV

Adviesraad Internationale Vraagstukken

AP

Aanvullende Post

ASEAN

Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties

ATT

Arms Trade Treaty

BBP

Bruto Binnenlands Product

BHOS

Ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

BIV

Budget Internationale Veiligheid

BNI

Bruto Nationaal Inkomen

Brexit

Uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie

BTW

Omzetbelasting

BTWC

Biologisch en Toxische Wapens Verdrag

BUZA of BZ

Ministerie van Buitenlandse Zaken

CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

CPB

Centraal Planbureau

CPT

European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment

CSO

Consulaire Service Organisatie

CTBT(O)

Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty (Organization)

DGBEB

Directoraat-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen

ECHO

European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations

EHRM

Europees Hof voor de Rechten van de Mens

EIPA

European Institute of Public Administration

EMB

Eigen Middelen Besluit

EOF

Europees Ontwikkelingsfonds

ESC-verdrag

Economische, Sociale en Culturele rechten verdrag

EU

Europese Unie

EUROSTAT

Het statische bureau van de Europese Unie

EVRM

Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens

EZK

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

FSO

Financiële Service Organisatie

GCTF

Global Counterterrorism Forum

GBVS

Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie

GVDB

Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid

HGIS

Homogene Groep Internationale Samenwerking

HNW

Het Nieuwe Werken

IAEA

International Atomic and Energy Agency

ICB

Internationaal Cultuurbeleid

ICC

International Criminal Court

ICT

Informatie- en Communicatietechnologie

ICCT

International Centre for Counter-Terrorism

IIIM

International, Impartial and Independent Mechanism

lO's

Internationale Organisaties

ISIS

Islamitic State of Iraq and Syria

JBZ

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken

LGO

Landen en Gebieden Overzee

LHBTI

Lesbiennes, Homo's, Bi- en Transseksuelen en Interseksuelen

MATRA

Maatschappelijke Transformatie

MENA

Midden-Oosten en Noord-Afrika

MFK

Meerjarig Financieel Kader

MICT

Restmechanisme voor Internationale Strafhoven

MINUSMA

United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in

Mali

MVV

Machtiging tot Voorlopig Verblijf

NAVO

Noord-Atlantische Verdrags Organisatie

RAZNFRP

Nederlands Fonds voor Regionale Partnerschappen

NGO

Non-Gouvernementele Organisatie

NPDI

Non-proliferation and Disarment Initiative

NPV

Non-Proliferatie Verdrag (189)

ODA

Official Development Assistance (officiële ontwikkelingshulp)

OESO

Organisatie Economische Samenwerking en Ontwikkeling

OHCHR

Hoge commissaris voor de Rechten van de Mens

OS

Ontwikkelingssamenwerking

OVSE

Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa

OPCW

Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons

PACE

Parliamentary Assembly of the Council of Europe

PESCO

Permanent Gestructureerde Samenwerking

POBB

Programma Ondersteuning Buitenlands Beleid

RAL

Reste a Liquider

RAZ

Raad Algemene Zaken

RBZ

Raad Buitenlandse Zaken

RvE

Raad van Europa

SGVN

Secretaris Generaal van de Verenigde Naties

Shiraka

Partnerschappen voor ondersteuning democratische transitie in de Arabische regio

SSO

Shared Service Organisatie

SSR

Security Sector Reform

STL

Speciaal Tribunaal Libanon

V&J

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie

VAO

Verslag Algemeen Overleg

VK

Verenigd Koninkrijk

VN

Verenigde Naties

VNVR

Veiligheidsraad van de Verenigde Naties

VS

Verenigde Staten

WEU

West-Europese Unie

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 35 000 V, nr. 2 82

1

   De beleidsdoorlichtingen van beleidsdoelstelling 2.1 en 2.2 zijn omgezet in een beleidsdoorlichting voor het gehele beleidsartikel 2 in 2022.

2

   Dit betreft de beleidsdoorlichting van de Nederlandse inzet op non-proliferatie, wapenbeheersing en de exportcontrole van strategische goederen

3

   Dit is een gecombineerde beleidsdoorlichting van beleidsdoelstelling 2.5 en een deel van 3.2: Europees Nabuurschapsbeleid. Beleidsdoelstelling 3.2 als geheel is geëvalueerd in 2013.

1 De begroting van BZ is in 2013 opgesplitst in de begroting van BZ (Hfst. 5) en BHOS (Hfst. 17). Er zijn toen nieuwe beleidsartikelen en beleidsdoelstellingen geformuleerd. Beleidsdoorlich-tingen van voor dat jaar zijn in deze tabel met terugwerkende kracht over de nieuwe beleidsdoelstellingen verdeeld.

4

   Omdat de btw-tarieven en grondslagen verschillen tussen afzonderlijke lidstaten wordt een geharmoniseerde grondslag vastgesteld, waarover de lidstaten een gelijkwaardige afdracht betalen.

5

   Dit is het geraamde tarief voor 2019. Het tarief kan tussen jaren verschillen al naar gelang de omvang van de Europese begroting en het aandeel daarvan dat door de BNI-afdracht van de lidstaten gefinancierd dient te worden.


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.