Memorie van toelichting - Vaststelling van de begrotingsstaat van de Staten-Generaal (IIA) voor het jaar 2019

Deze memorie van toelichting i is onder nr. 2 toegevoegd aan wetsvoorstel 35000 IIA - Vaststelling begroting Staten-Generaal 2019 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaat van de Staten-Generaal (IIA) voor het jaar 2019; Memorie van toelichting; Memorie van toelichting
Document­datum 18-09-2018
Publicatie­datum 18-09-2018
Nummer KST35000IIA2
Kenmerk 35000 IIA, nr. 2
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

35 000 IIA

Vaststelling van de begrotingsstaat van de Staten-Generaal (IIA) voor het jaar 2019

Nr. 2

MEMORIE VAN TOELICHTING

Inhoudsopgave

 

A.

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET BEGRO-TINGSWETSVOORSTEL

2

B.

BEGROTINGSTOELICHTING

3

 

1.

LEESWIJZER

3

 

2.

BELEIDSARTIKELEN

5

   

Artikel 1. Wetgeving en controle Eerste Kamer Artikel 2. Uitgaven ten behoeve van leden en

5

   

oud-leden Tweede Kamer, alsmede leden van het Europees Parlement

8

   

Artikel 3. Wetgeving en controle Tweede Kamer Artikel 4. Wetgeving en controle Eerste en

10

   

Tweede Kamer

14

 

3.

NIET-BELEIDSARTIKELEN

16

   

Artikel 10. Nog onverdeeld

16

 

4.

BIJLAGEN

17

   

Bijlage 1: Verdiepingsbijlage

17

kst-35000-IIA-2 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2018

Wetsartikel 1

De begrotingsstaten die onderdeel zijn van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 2.3, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2016 elk afzonderlijk bij de wet vastgesteld.

Het wetsartikel strekt ertoe om de onderhavige begrotingsstaat voor het aangegeven jaar vast te stellen.

Alle voor dit jaar vastgestelde begrotingswetten tezamen vormen de Rijksbegroting voor dat jaar. Een toelichting bij de Rijksbegroting als geheel is opgenomen in de Miljoenennota.

Met de vaststelling van dit wetsartikel worden de uitgaven, verplichtingen en de ontvangsten vastgesteld. De in de begrotingsstaat opgenomen begrotingsartikelen worden in onderdeel B van deze memorie van toelichting toegelicht (de zogenoemde begrotingstoelichting).

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

K.H. Ollongren

  • B. 
    BEGROTINGSTOELICHTING
  • 1. 
    LEESWIJZER

Voor u ligt de begroting 2019 van de Staten-Generaal (IIA).

Groeiparagraaf

Ten opzichte van de begroting 2018 zijn er geen wijzigingen voorzien. Beleidsagenda

Een college dient, conform de Comptabiliteitswet 2016, artikel 2.1 lid 7 betreffende een niet-departementale begroting, enkel haar taken en bedrijfsvoering weer te geven. Derhalve bevat deze niet-departementale begroting - in vergelijking met departementale begrotingen waarbij wel een weergave van het beleid wordt opgenomen - geen beleidsagenda.

De tabel met een overzicht van risicoregelingen is te vinden in artikel 3, aangezien deze regeling onder dat artikel hoort.

Beleidsartikelen en het niet-beleidsartikel

Deze begroting is opgebouwd uit de volgende artikelen:

Beleidsartikelen:

Artikel 1. Wetgeving en controle Eerste Kamer

Artikel 2. Uitgaven ten behoeve van leden en oud-leden Tweede Kamer,

alsmede leden van het Europees Parlement

Artikel 3. Wetgeving en controle Tweede Kamer

Artikel 4. Wetgeving en controle Eerste en Tweede Kamer

Niet-beleidsartikel Artikel 10. Nog onverdeeld.

De begroting IIA valt onder de niet-departementale begrotingen. Vanwege een afwijkend regime kent deze begroting geen centraal apparaatsartikel.

Budgetflexibiliteit

In de tabellen budgettaire gevolgen van beleid is geen informatie opgenomen over de budgetflexibiliteit, omdat het grotendeels apparaats-uitgaven betreft.

Bijlage

Bijlage 1 bevat de verdiepingsbijlage voor de Staten-Generaal.

Het uitgangspunt is om in de verdiepingsbijlage de beleidsmatige en technische mutaties toe te lichten die groter zijn dan of gelijk aan de ondergrens zoals deze in de Rijksbegrotingsvoorschriften 2018 (RBV 2018) is opgenomen. In onderstaande tabel staan deze grenzen vermeld. In het kader van transparantie of anderszins kan het voorkomen dat mutaties beneden deze ondergrenzen ook worden toegelicht.

 

Omvang begrotingsartikel (stand ontwerpbegroting)

In € miljoen

Beleidsmatige mutaties (ondergrens in € miljoen)

Technische mutaties (ondergrens in € miljoen)

  • 1. 
    Wetgeving en controle EK

Verplichtingen/Uitgaven: 1 mln. Ontvangsten: 1 mln.

Verplichtingen/Uitgaven: 2 mln.

Ontvangsten: 2 mln.

  • 2. 
    Uitgaven t.b.v. oud-leden Tweede Kamer, alsmede leden van het Europees Parlement

Verplichtingen/Uitgaven: 1 mln. Ontvangsten: 1 mln.

Verplichtingen/Uitgaven: 2 mln.

Ontvangsten: 2 mln.

  • 3. 
    Wetgeving en controle Tweede Kamer

Verplichtingen/Uitgaven: 2 mln. Ontvangsten: 1 mln.

Verplichtingen/Uitgaven: 4 mln.

Ontvangsten: 2 mln.

  • 4. 
    Wetgeving en controle Eerste en Tweede Kamer

Verplichtingen/Uitgaven: 1 mln. Ontvangsten: 1 mln.

Verplichtingen/Uitgaven: 2 mln.

Ontvangsten: 2 mln.

  • 10. 
    Nog onverdeeld

Verplichtingen/Uitgaven: 1 mln. Ontvangsten: 1 mln.

Verplichtingen/Uitgaven: 2 mln.

Ontvangsten: 2 mln.

  • 2. 
    BELEIDSARTIKELEN

Artikel 1. Wetgeving en controle Eerste Kamer A Algemene doelstelling

De Eerste Kamer vormt samen met de Tweede Kamer de Staten-Generaal. De voorzitter van de Eerste Kamer is tevens voorzitter van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal.

De kerntaken van de Eerste Kamer liggen in het, als sluitstuk van de wetgevingsketen, toetsen van voorgenomen wetgeving en het controleren van de regering. De Eerste Kamer besteedt daarbij bijzondere aandacht aan de beoordeling van de wetgevingskwaliteit. Voorts heeft de Eerste Kamer taken op het terrein van de Europese wetgeving en het Europese beleid. Deze zijn door de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon in omvang en intensiteit toegenomen.

De algemene doelstellingen van de Eerste Kamer liggen op het terrein van een adequate wetgeving en controle, hetgeen verder is te operationaliseren naar een adequate toetsing van de kwaliteit van wet- en regelgeving, een adequate controle van het regeringsbeleid, transparantie over de taken en de uitvoering daarvan, en toereikende voorzieningen in een effectieve en efficiënte organisatie.

De Eerste Kamer vormt de voorlaatste schakel in de keten van het wetgevingsproces. Mede-actoren in het proces zijn, voorafgaand aan de bekrachtiging van een aanvaard wetsvoorstel door het Staatshoofd, respectievelijk de ministerraad, de Raad van State en de Tweede Kamer.

De controle op het regeringsbeleid voltrekt zich in interactie met de regering. Uit hoofde van het Verdrag van Lissabon is de Eerste Kamer betrokken bij de voorbereiding van Europese wetgevings- en beleidsvoorstellen. De taken van de Eerste- en Tweede Kamer op dit terrein zijn gelijk. Binnen de nationale context voert de Eerste Kamer overleg met de regering over de regeringsinzet bij de voorbereiding van Europese wetgeving.

Voorts participeert de Eerste Kamer in het kader van internationale samenwerking en parlementaire diplomatie in parlementaire assemblees van internationale organisaties en onderhoudt zij contacten met parlementen en regeringen van andere staten.

B Rol en verantwoordelijkheid

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is verantwoordelijk voor het beheer van de begroting van de Staten-Generaal. De colleges voeren zelf het beheer over hun begroting of hun begrotingsdeel. Over de inhoud van dit beheer bestaan afspraken (de zogenoemde beheerafspraken) tussen de Minister en de colleges, waarin recht gedaan wordt aan hun staatsrechtelijke positie1.

C Beleidswijzigingen

Gegeven de algemene doelstelling worden jaarlijks accenten gelegd. Voor 2019 ziet de Eerste Kamer de volgende bijzondere aandachtspunten:

Start nieuwe Kamerperiode

Kort na de verkiezingen van de Eerste Kamer op 27 mei 2019 door de twaalf Provinciale Staten, zal een nieuwe Kamer aantreden. Dat zal een grotere inzet vergen van de griffie om de Kamer in nieuwe samenstelling vlot van start te laten gaan. De reguliere taken van de Kamer lopen immers gewoon door.

In aanloop naar de nieuwe Kamerperiode zal worden teruggeblikt op de uitvoering van de aanbevelingen van de Tijdelijke commissie werkwijze Eerste Kamer in 2016. (juli 2017, www.eerstekamer.nl).

Verder zal worden bezien of, en zo ja op welke wijze, de uitkomsten van de Staatscommissie parlementair stelsel kunnen worden ingebed in het werk van de Eerste Kamer.

Renovatie Binnenhof en tijdelijke huisvesting

De voorbereiding voor de renovatie van het gebouw van de Eerste Kamer (als onderdeel van de renovatie van het Binnenhof) krijgt langzamerhand haar beslag, alsmede de voorbereiding van de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer aan het Lange Voorhout 54.

Doorontwikkeling ICT en inzet sociale media

De Eerste Kamer onderzoekt om haar ICT in eigen beheer te nemen. Deze ontvlechting is in 2018 ingezet en zal in 2019 worden afgerond.

Wat betreft sociale media worden debatten steeds vaker parallel gevolgd via sociale media en ook is de Eerste Kamer als instituut hierdoor vaker in beeld. De Kamer volgt de ontwikkelingen op dit gebied op de voet, waarbij wordt ingezet om zoveel als mogelijk in te gaan op vragen en opmerkingen over het werk van de Kamer.

Uitbreiding scholierenbezoek aan parlement

In het regeerakkoord is als doel opgenomen om het mogelijk te maken dat alle kinderen tijdens hun schooltijd het Rijksmuseum en het parlement bezoeken. De Eerste Kamer blijft met de Tweede Kamer en ProDemos inzetten van een verdere uitbreiding van de aantallen bezoeken van scholieren.

D Tabel Budgettaire gevolgen van beleid

Budgettaire gevolgen van beleid (bedragen x € 1.000)

2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023

Art.nr. Verplichtingen:    11.711    12.581    12.464    12.465    12.470    12.470    12.480

Uitgaven:

10.889    12.581    12.464    12.465    12.470    12.470    12.480

1.1 Apparaat Eerste Kamer    7.363    8.717    8.600    8.601    8.606    8.606    8.616

1.2 Vergoeding voorzitter/

leden Eerste Kamer    3.439    3.789    3.789    3.789    3.789    3.789    3.789

1.3 Verenigde vergadering    87    75    75    75    75    75    75

Ontvangsten:

169    140    140    140    140    140    140

E Toelichting op de instrumenten

1.1    Apparaat Eerste Kamer

Dit artikelonderdeel bestaat uit personele en materiële componenten voor exploitatie en beheer van de Eerste Kamer.

Budgettaire ontwikkeling

De onderhavige raming gaat ervan uit dat de werkzaamheden van de Eerste Kamer in 2018 zullen worden voorgezet met inachtneming van de aanpassingen zoals die in de achterliggende jaren zijn doorgevoerd. Er zijn geen middelen geraamd voor grote nieuwe projecten in 2019.

1.2    Vergoeding voorzitter/leden Eerste Kamer

Het betreft de vergoeding voor werkzaamheden, secundaire voorzieningen en de kostenvergoedingen van de leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, alsmede de toelage en andere voorzieningen van de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

1.3    Verenigde vergadering

Ieder jaar vindt op de derde dinsdag in september Prinsjesdag plaats. De Eerste Kamer organiseert (en betaalt) deze dag. Het budget voor de Verenigde Vergadering en de bijbehorende kosten, wordt uit deze post gedekt.

Ontvangsten

Deze bestaan voornamelijk uit restaurantopbrengsten en terugbetalingen door de betreffende fracties van de Eerste Kamer van te veel uitgekeerde voorschotten aan deze fracties.

A Algemene doelstelling

Onder dit artikel worden rechtspositionele uitgaven aan leden en oud-leden van de Tweede Kamer, alsmede hun nagelaten betrekkingen, evenals de schadeloosstelling aan de Nederlandse leden van het Europees Parlement geraamd.

Het betreft de volgende aantallen gerechtigden pensioenen en wachtgelden.

 

Aantallen deelgerechtigden

2013

2014

2015

2016

2017

Pensioenen oud-leden

452

455

460

455

448

Wachtgelden oud-leden

66

55

36

15

69

Totaal

518

510

496

470

517

B Rol en verantwoordelijkheid

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is verantwoordelijk voor het beheer van de begroting van de Staten-Generaal. De colleges voeren zelf het beheer over hun begroting of hun begrotingsdeel. Over de inhoud van dit beheer bestaan afspraken (de zogenoemde beheerafspraken) tussen de Minister en de colleges, waarin recht gedaan wordt aan hun staatsrechtelijke positie2.

C Beleidswijzigingen

Voor 2019 zijn geen beleidswijzigingen voorzien.

D Tabel Budgettaire gevolgen van beleid

Budgettaire gevolgen van beleid (bedragen x € 1.000)

2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023

Art.nr. Verplichtingen:    33.580    32.059    31.525    31.525    33.060    32.045    32.045

Uitgaven:

33.580    32.059    31.525    31.525    33.060    32.045    32.045

2.1 Schadeloosstelling    22.181    20.898    20.900    20.900    20.900    20.901    20.901

2.2 Pensioenen en wachtgelden

11.296    11.052    10.516    10.516    12.051    11.035    11.035

2.3 Schadeloosstelling

Europarlementariërs incl. tegemoetkoming ziektekosten    103    109    109    109    109    109    109

Ontvangsten:

25    86    86    86    86    86    86

2 Comptabiliteitswet 2016, artikel 4.4 lid 4

E Toelichting op de instrumenten

2.1    Schadeloosstelling

Op dit artikelonderdeel staan de uitgaven voor de schadeloosstelling van de leden van de Tweede Kamer. De Tweede Kamer draagt ingevolge de Wet schadeloosstelling leden Tweede Kamer (Stb. 1997, 250), de uitgaven voor schadeloosstelling en de reis- en overige kostenvergoedingen voor de leden van de Tweede Kamer.

2.2    Pensioenen en wachtgelden

Op basis van de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Stb. 1969, 594) draagt de Tweede Kamer zorg voor de uitgaven aan pensioenen en wachtgelden voor de oud-leden van de Tweede Kamer.

De verhoging van artikel 2.2 pensioenen en wachtgelden in 2021 en 2022 houdt verband met de geplande Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Gebruikelijk is om het verkiezingsjaar te verhogen met € 1,5 mln. en het jaar na de verkiezingen met € 0,5 mln. De reden voor de ramingsbij-stelling is het voorziene beroep op de wachtgeldregeling in het jaar van en het jaar na de verkiezingen.

2.3    Schadeloosstelling Europarlementariërs incl. tegemoetkoming ziektekosten

Uit hoofde van de Wet schadeloosstelling leden Europees Parlement (Stb. 1979, 379) betaalt de Tweede Kamer schadeloosstelling aan Nederlandse leden van het Europees Parlement, die niet door het Europees Parlement worden betaald. Dit geldt nu voor één lid van het Europees Parlement.

Ontvangsten

De ontvangsten op dit onderdeel hebben betrekking op de verrekening van neveninkomsten.

A Algemene doelstelling

Volksvertegenwoordiging

Controle van de regering en (mede)wetgeving. Deze taken vloeien voort uit de grondwetsartikelen 50 (vertegenwoordiging van het gehele Nederlandse volk), 65 tot en met 72 (werkwijze), 81 tot en met 87 (wetgeving), 105 (begrotingen), 137 en 138 (grondwetgeving) en enkele andere (grond)wetsartikelen.

De ambtelijke diensten

Ondersteunen van het constitutioneel proces. Dit doen de ambtelijke diensten door middel van het bieden van een politiek neutrale, adequate en innovatieve ondersteuning van de Kamerleden in alle facetten van hun werk als volksvertegenwoordiger. De politieke prioriteiten, zoals door de Kamer bepaald, zijn daarbij leidend.

B Rol en verantwoordelijkheid

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is verantwoordelijk voor het beheer van de begroting van de Staten-Generaal. De colleges voeren zelf het beheer over hun begroting of hun begrotingsdeel. Over de inhoud van dit beheer bestaan afspraken (de zogenoemde beheerafspraken) tussen de Minister en de colleges, waarin recht gedaan wordt aan hun staatsrechtelijke positie2.

C Beleidswijzigingen

Informatiepositie Kamer

Een jaarlijkse evaluatie van deze instrumenten en een grondige vierjaarlijkse evaluatie behoorden tot de aanbevelingen van de klankbordgroep Versterking Kennis- en Onderzoekspositie. In de evaluatie wordt gekeken of wordt voldaan aan de primaire doelstellingen: een betere aansluiting op de behoeften van Kamerleden en commissies en een efficiënte(re) inzet van de ambtelijke ondersteuning. De daarvoor gekozen instrumenten zijn het werken met een jaarplanning van de commissie, een versterkte rol van de commissievoorzitter en de vorming van een integrale staf bij elke commissie, waarvan alle ondersteunende functies deel uitmaken.

Transparantie Kamerwerk

De transparantie van het parlementaire proces zal verder worden verbeterd door uitbreiding en verbetering van audiovisuele faciliteiten. Zo zal het Open Data Portaal worden doorontwikkeld en ook de wetgevings-monitor zal verder worden verbeterd. Verder wordt er voor het streamen/ uitzenden van commissievergaderingen in enkele commissiezalen over gegaan van robotregie naar de mogelijke inzet van mobiele regie.

Betrokkenheid burgers bij politiek

In het Regeerakkoord Rutte III is onder de maatregel cultuur en historisch democratisch bewustzijn opgenomen dat kinderen tijdens hun schooltijd het parlement zouden moeten bezoeken.

Renovatie Binnenhof/verhuizing naar Bezuidenhoutseweg In 2015 heeft de Tweede Kamer besloten tot een grondige verbouwing van het Binnenhofcomplex. Op basis van dit besluit zullen de voorbereidingen van de renovatie van het Binnenhofcomplex, meer nog dan in 2018, ook in 2019 volop aandacht vragen van de organisatie. Belangrijk aandachtspunt daarbij is dat de Kamer toegankelijk en het Kamerwerk zichtbaar blijft, ook als de Tweede Kamer verhuist naar de tijdelijke huisvesting op de Bezuidenhoutseweg (B67). Het pand B67 wordt in 2018 en 2019 door een omvangrijke verbouwing geschikt gemaakt voor de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer. Een door het Rijksvastgoedbedrijf geselecteerde architect heeft met bouwkundige adviseurs op hoofdpunten voorstellen gedaan voor deze aanpassingen en heeft deze met de Bouwbegeleidings-commissie besproken.

Reorganisatie

Om een professionele, slagvaardige ambtelijke organisatie te bouwen die de dienstverlening voortdurend verbetert, zullen herijkingen en doorlichtingen een vast onderdeel zijn van het werkprogramma van alle diensten van de Kamerorganisatie.

Verschillende reorganisaties van diensten zijn afgerond of in gang gezet, waarmee een begin is gemaakt met de uitvoering van de gewijzigde motie van het lid Neppérus c.s. (Kamerstukken II, 34 444, nr. 8) over spoedige uitvoering van de aanbevelingen in het ABD-rapport (Kamerstukken II,

34 444, nr. 16), ingediend tijdens de behandeling van Raming voor het jaar 2017 (Kamerstukken II, 34 444, nr. 17).

Instrumentarium Tweede Kamer

Een belangrijk aandachtspunt is een reflectie op de instrumenten die de Kamer ter beschikking staan. Bij de Raming van 2018 heeft de Voorzitter toegezegd om het Reglement van Orde (RvO) tegen het licht te houden. Inmiddels is er een werkgroep ingesteld onder leiding van het Kamerlid Van der Staaij, met de opdracht om het RvO integraal te herzien. In 2019 beschikt de Kamer naar alle waarschijnlijkheid over het eindrapport met bijbehorende aanbevelingen van de Staatscommissie Toekomst Parlementair Stelsel (waarvoor samen met de Eerste Kamer een parlementaire klankbordgroep is gevormd).

Werkklimaat/sociale veiligheid Tweede Kamer

Belangrijk speerpunt in 2019 is, net als in 2018, het werken aan een goed sociaal klimaat waarin veiligheid, gezondheid en inclusiviteit (ofwel het ontbreken van enige vorm van discriminatie of vooringenomenheid) belangrijke thema's zijn. Daartoe wordt de (her)kenbaarheid van vertrouwenspersonen verbeterd, mede om elke drempel om melding te maken van ongewenst gedrag weg te nemen. Dit mede naar aanleiding van de maatschappelijke discussie over seksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten (#metoo). Er wordt geïnvesteerd in een versterking van hun kennis, rol en toegankelijkheid in de organisatie.

Viering algemeen kiesrecht

Het presidium heeft besloten om expliciet aandacht te besteden aan de viering van honderd jaar algemeen kiesrecht in (aanloop naar) 2019. De invoering van algemeen kiesrecht in 1919 was een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van onze parlementaire democratie, voor mannen én voor vrouwen. Om invulling te geven aan deze gedachte zal een projectgroep bestaande uit onder andere Kamerleden, fractiemedewerkers en ambtenaren aansprekende en originele evenementen organiseren, die recht doen aan de breedte en het belang van het onderwerp.

Duurzaam Kamerrestaurant

In het Kamerrestaurant wordt beleg veelal per portie verpakt in plastic. Wij bevorderen dat meer voedsel verpakkingsvrij aangeboden wordt zonder dat voedselverspilling toeneemt. Ook de noodzaak om verspilling van voedsel terug te dringen is een aandachtspunt.

D Tabel Budgettaire gevolgen van beleid

Budgettaire gevolgen van beleid (bedragen x € 1.000)

2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023

Art.nr. Verplichtingen:    108.035    104.469    102.007    102.011    105.322    103.291    103.308

Uitgaven:    105.349    104.469    102.007    102.011    105.322    103.291    103.308

3.1 Apparaat Tweede Kamer    68.177    70.413    69.028    69.032    69.268    69.269    69.286

3.2 Onderzoeksbudget    164    2.272    2.271    2.271    2.271    2.271    2.271

3.3 Drukwerk    1.525    1.832    1.832    1.832    1.832    1.832    1.832

3.4 Fractiekosten

33.601    27.531    26.455    26.455    29.530    27.497    27.497

3.5 Uitzending leden

131    442    442    442    442    442    442

3.6 Parlementaire enquêtes    0    0    0    0    0    0    0

3.7 Bijdrage ProDemos    1.751    1.979    1.979    1.979    1.979    1.980    1.980

Ontvangsten:

3.669    3.966    3.966    3.966    3.966    3.966    3.966

E Toelichting op de instrumenten

3.1    Apparaat Tweede Kamer

Dit artikelonderdeel bestaat uit personele en materiële componenten voor exploitatie en beheer van de Tweede Kamer.

3.2    Onderzoeksbudget

De Kamer beschikt over een bedrag voor uitgaven aan Kennis en Onderzoek om bijvoorbeeld parlementaire onderzoeken uit te voeren. Naar aanleiding van het KVKO-rapport wordt onderzoeksbudget verdeeld over 13 vaste commissies en een algemene commissie. Naar verwachting zullen alle commissies in 2019 activiteiten hieromtrent ontplooien.

3.3    Drukwerk

Op dit onderdeel staan de uitgaven gepland voor de publicatie van officiële documenten.

3.4    Fractiekosten

Deze worden verhoogd in 2021 (€ 3,0 mln.) en 2022 (€ 1,0 mln.). De verhoging houdt verband met de geplande Tweede Kamerverkiezingen in 2021. De reden voor de verhoging in 2022 is dat fracties na zetelverlies nog een jaar lang bevoorschot worden op basis van het oude zetelaantal.

3.5    Uitzending leden

Op dit onderdeel staat het bedrag dat beschikbaar is voor commissies voor werkbezoeken aan het buitenland.

3.6    Parlementaire enquêtes

Op dit artikelonderdeel worden de uitgaven gepland voor parlementaire enquêtes. Op dit moment kan niet worden aangegeven of er in 2019 sprake zal zijn van (een) parlementaire enquête(s).

3.7    Bijdrage ProDemos

Jaarlijks betaalt de Tweede Kamer een bijdrage aan ProDemos voor de uitvoering van educatieve activiteiten. Hierover maken de Tweede Kamer en ProDemos jaarlijks afspraken.

Ontvangsten

De ontvangsten bestaan uit diverse posten. De omzet van het Restaurantbedrijf, doorbelastingen aan derden en inhoudingen op lonen en salaris en ontvangsten voor zwangerschap- en bevallingsuitkeringen.

Overzicht van risicoregelingen

 

Overzicht van garanties (bedragen x € 1.000)

Artikel

Omschrijving

Uitstaande Verleende garanties garanties 2017    2018

Vervallen garanties

2018

Uitstaande garanties

2018

Garantie plafond

2018

Geraamd te

verlenen

2019

Geraamd te

vervallen

2019

Uitstaande garanties

2019

Garantie plafond

2019

3.4

Fractiekosten

7.960

169

7.791

         

Per 1 januari 2014 krijgen de fracties, op basis van de Regeling financiële ondersteuning, een voorschot van 100% voor fractiekosten.

De fracties kunnen zelf een egalisatiereserve opbouwen. Dit betekent dat er vanaf deze datum geen nieuwe trekkingsrechten worden opgebouwd.

A Algemene doelstelling

Het onder dit artikel opgenomen budget ten behoeve van wetgeving en controle Eerste en Tweede Kamer betreft de kosten van interparlementaire activiteiten.

B Rol en verantwoordelijkheid

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is verantwoordelijk voor het beheer van de begroting van de Staten-Generaal. De colleges voeren zelf het beheer over hun begroting of hun begrotingsdeel. Over de inhoud van dit beheer bestaan afspraken (de zogenoemde beheerafspraken) tussen de Minister en de colleges, waarin recht gedaan wordt aan hun staatsrechtelijke positie3 4.

C Beleidswijzigingen

Voor 2019 zijn geen beleidswijzigingen voorzien.

D1 Budgettaire gevolgen van beleid

Budgettaire gevolgen van beleid (bedragen x € 1.000)

 
 

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Art.nr. Verplichtingen:

1.098

1.491

1.491

1.491

1.491

1.491

1.491

 

Uitgaven:

1.008

1.491

1.491

1.491

1.491

1.491

1.491

 

4.3    Interparlementaire

             

betrekkingen

1.008

1.491

1.491

1.491

1.491

1.491

1.491

 

Ontvangsten:

0

23

23

23

23

23

23

Kengetallen

In onderstaand overzicht zijn in meerjarig perspectief (2013-2017) de uitgaven met betrekking tot dit artikel opgenomen. Voorts zijn, afgeleid hiervan, gemiddelden per Kamerzetel (van Eerste en Tweede Kamer) opgenomen.

 

Gemiddelde uitgaven per lid (in € 1.000)

 

2013

2014

2015

2016

2017

Interparlementaire betrekkingen

1.384

1.799

1.357

1.070

1.008

Totaal

1.384

17.991

1.357

1.070

1.008

Gemiddeld per zetel (225)

6

8

6

5

4

1 De hogere uitgaven in 2013, 2014 en 2015 houden verband met de (voorbereidingen van) de organisatie door Nederland van de Parlementaire Assemblee van de NATO in november 2014 te Den Haag.

  • • 
    contacten tussen de parlementen van het Koninkrijk;
  • • 
    ontvangst van buitenlandse parlementsleden en delegaties van internationale organisaties;
  • • 
    de Nederlandse groep van de Interparlementaire Unie (IPU).
  • 3. 
    NIET-BELEIDSARTIKELEN

Artikel 10 Nog onverdeeld D1 Budgettaire gevolgen

 

1 Budgettaire gevolgen (bedragen x € 1.000)

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Art.nr. Verplichtingen:    0

  • - 
    1.957
  • - 
    1.957
  • - 
    1.957
  • - 
    1.957
  • - 
    1.957
  • - 
    1.957

0    - 1.957    - 1.957    - 1.957    - 1.957    - 1.957    - 1.957

Uitgaven:

 

10.1

Loonbijstelling

0

0

0

0

0

0

0

 

10.2

Prijsbijstelling

0

0

0

0

0

0

0

 

10.3

Onvoorzien

0

  • - 
    1.957
  • - 
    1.957
  • - 
    1.957
  • - 
    1.957
  • - 
    1.957
  • - 
    1.957

Ontvangsten:

0 0 0 0 0 0 0

E Toelichting op de instrumenten

De Eerste Kamer stelt zich op het standpunt dat het zich als zelfstandige begrotingsautoriteit en de eerder op dat vlak tussen regering en Kamer gemaakte afspraken, niet gebonden acht aan een van regeringswege voor de Kamer vastgestelde taakstelling, maar zorgvuldig zal ramen. Een deel van de taakstellingen Rutte I en II is derhalve niet ingevuld. Het betreft een bedrag van € 0,70 mln. in 2019 en volgende jaren.

De taakstelling Rutte I op artikel 2 is door de Tweede Kamer aangemerkt als een taakstelling op een niet beïnvloedbaar artikel. De taakstelling van € 1,26 mln. in 2019 en volgende jaren staat nog open op dit artikel.

  • 4. 
    BIJLAGEN

Bijlage 1: Verdiepingsbijlage

Uitgaven beleidsartikel 1. Wetgeving en controle Eerste Kamer (bedragen x € 1.000)

 
 

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

12.212

12.214

12.216

12.221

12.221

0

 

Mutatie nota van wijziging 2018

0

0

0

0

0

0

 

Mutatie amendement 2018

0

0

0

0

0

0

Mutatie 1e suppletoire begroting 2018

119

0

0

0

0

0

 

Nieuwe mutaties

250

250

249

249

249

12.480

 

Stand ontwerpbegroting 2019

12.581

12.464

12.465

12.470

12.470

12.480

Ontvangsten beleidsartikel 1.

Wetgeving en controle Eerste Kamer (bedragen x € 1.000)

     
 

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

140

140

140

140

140

0

 

Mutatie nota van wijziging 2018

0

0

0

0

0

0

 

Mutatie amendement 2018

0

0

0

0

0

0

Mutatie 1e suppletoire begroting 2018

0

0

0

0

0

0

 

Nieuwe mutaties

0

0

0

0

0

140

 

Stand ontwerpbegroting 2019

140

140

140

140

140

140

Uitgaven beleidsartikel 2. Uitgaven ten behoeve van leden en oud-leden Tweede Kamer, alsmede leden van het Europees Parlement

 

(bedragen x € 1.000)

 

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

31.346

30.824

30.824

32.324

31.332

0

 

Mutatie nota van wijziging 2018

0

0

0

0

0

0

 

Mutatie amendement 2018

0

0

0

0

0

0

Mutatie 1e suppletoire begroting 2018

0

0

0

0

0

0

 

Nieuwe mutaties

713

701

701

736

713

32.045

 

Stand ontwerpbegroting 2019

32.059

31.525

31.525

33.060

32.045

32.045

Ontvangsten beleidsartikel 2. Uitgaven ten behoeve van leden en oud-leden Tweede Kamer, alsmede leden van het Europees

 

Parlement (bedragen x € 1.000)

           
 

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

86

86

86

86

86

0

 

Mutatie nota van wijziging 2018

0

0

0

0

0

0

 

Mutatie amendement 2018

0

0

0

0

0

0

Mutatie 1e suppletoire begroting 2018

0

0

0

0

0

0

 

Nieuwe mutaties

0

0

0

0

0

86

 

Stand ontwerpbegroting 2019

86

86

86

86

86

86

Uitgaven beleidsartikel 3. Wetgeving en controle Tweede Kamer (bedragen x € 1.000)

 
 

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

100.818

99.783

99.788

103.018

101.037

0

Mutatie nota van wijziging 2018

0

0

0

0

0

0

 

Mutatie amendement 2018

0

0

0

0

0

0

Mutatie 1e suppletoire begroting 2018

1.400

0

0

0

0

0

 

Nieuwe mutaties

2.251

2.224

2.223

2.304

2.254

103.308

waarvan:

  • 1. 
    Loon- en prijsbijstelling

2.267

2.240

2.240

2.321

2.271

2.271

 

Stand ontwerpbegroting 2019

104.469

102.007

102.011

105.322

103.291

103.308

Toelichting 1. Loon- en prijsbijstelling

Dit betreft de loon- en prijsbijstelling 2018.

Ontvangsten beleidsartikel 3. Wetgeving en controle Tweede Kamer (bedragen x € 1.000)

 
 

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

3.966

3.966

3.966

3.966

3.966

0

Mutatie nota van wijziging 2018

0

0

0

0

0

0

 

Mutatie amendement 2018

0

0

0

0

0

0

 

Mutatie 1e suppletoire begroting 2018

0

0

0

0

0

0

Nieuwe mutaties

0

0

0

0

0

3.966

 

Stand ontwerpbegroting 2019

3.966

3.966

3.966

3.966

3.966

3.966

Uitgaven beleidsartikel 4. Wetgeving en controle Eerste en Tweede Kamer (bedragen x € 1.000)

 
 

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

1.479

1.479

1.479

1.479

1.479

0

Mutatie nota van wijziging 2018

0

0

0

0

0

0

 

Mutatie amendement 2018

0

0

0

0

0

0

 

Mutatie 1e suppletoire begroting 2018

0

0

0

0

0

0

Nieuwe mutaties

12

12

12

12

12

1.491

 

Stand ontwerpbegroting 2019

1.491

1.491

1.491

1.491

1.491

1.491

Ontvangsten beleidsartikel 4. Wetgeving en controle Eerste en Tweede Kamer (bedragen x € 1.000)

 
 

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

23

23

23

23

23

0

 

Mutatie nota van wijziging 2018

0

0

0

0

0

0

 

Mutatie amendement 2018

0

0

0

0

0

0

Mutatie 1e suppletoire begroting 2018

0

0

0

0

0

0

 

Nieuwe mutaties

0

0

0

0

0

23

 

Stand ontwerpbegroting 2019

23

23

23

23

23

23

Uitgaven niet-beleidsartikel 10. Nog onverdeeld (bedragen x € 1.000)

 
 

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Stand ontwerpbegroting 2018

  • 1.957
  • 1.957
  • 1.957
  • 1.957
  • 1.957

0

 

Mutatie nota van wijziging 2018

0

0

0

0

0

0

 

Mutatie amendement 2018

0

0

0

0

0

0

Mutatie 1e suppletoire begroting 2018

3.251

3.212

3.212

3.328

3.255

3.255

 

Nieuwe mutaties

  • 3.251
  • 3.212
  • 3.212
  • 3.328
  • 3.255
  • 5.212
 

Stand ontwerpbegroting 2019

  • 1.957
  • 1.957
  • 1.957
  • 1.957
  • 1.957
  • 1.957

Toelichting

Nieuwe mutaties

Dit betreft de verdeling van de loon- en prijsbijstelling 2018 naar de beleidsartikelen.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 35 000 IIA, nr. 2 20

1

Comptabiliteitswet 2016, artikel 4.4 lid 4

2

Comptabiliteitswet 2016, artikel 4.4 lid 4

3

E Toelichting op de instrumenten

4.3 Interparlementaire betrekkingen

De raming van heeft betrekking op de volgende onderdelen:

  • • 
    uitzending Kamerleden naar internationale organisaties;
  • • 
    aandeel Nederland in de kosten van interparlementaire organen;

4

Comptabiliteitswet 2016, artikel 4.4 lid 4


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.