Van Baalen komt thuis

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 13 september 2018, 10:03.

Hans van Baalen (58) verlaat in 2019 het Europees Parlement en hoopt in de Eerste Kamer te komen. Als voorzitter van de Liberale Internationale propageerde hij wereldwijd het liberalisme. Terugblik op een lange carrière.

De werkzaamheden voor het Europees Parlement liggen even stil en dus is er tijd voor het gezin, maar als vanouds reist Van Baalen ook in het zomerreces volop rond. Als woordvoerder Buitenlandse en Europese Zaken (1999-2002) en als voorzitter van de commissie voor Defensie (2003-2009) in de Tweede Kamer was hij al een veelvlieger, en sinds zijn verkiezing in het Europees Parlement in 2009 is dat alleen maar meer geworden.

Als voorzitter van de Liberale Internationale (2009-2014) en van de Europese liberale partij ALDE (2015-2019) gaat hij onvermoeibaar de wereld over om liberale partijen te steunen. De dag na het interview vliegt hij naar Zweden om te spreken op een liberale lhbt-plus-conferen-tie. ‘Als ALDE-voorzitter vind ik dat het mijn verantwoordelijkheid is om dat te doen.’

Eén grote klus staat voor hem als ALDE-voorzitter nog op de agenda: proberen om bij de verkiezingen van het Europees Parlement van mei 2019 ALDE te laten uitgroeien tot de tweede partij, na de christendemocratische EVP. ‘Wij hebben nu zo’n zeventig zetels en wij zouden er honderd kunnen halen. Als we met En Marche! van Emmanuel Macron kunnen samenwerken, kunnen we best eens meer dan honderdtwintig zetels halen. Ik schat dat wij bij de verkiezingen van 2024 de eerste partij kunnen worden.

Lees het hele artikel in Elsevier Weekblad of via Blendle