Hans van Baalen: Sinterklaas Juncker deelt uit, 18 proefballonnen in één uur

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 12 september 2018, 11:02.

In zijn laatste State of the Union trekt Juncker een federale sprint naar de finish, zegt Hans van Baalen (delegatieleider VVD in het Europees Parlement). Juncker wil veto's van lidstaten opheffen op buitenlandbeleid en belastingzaken, hij wil de Unie uitbreiden met de Westelijke Balkan en hij wil een Europees Openbaar Ministerie dat terrorisme gaat bestrijden. Voor al deze voorstellen heeft hij veel geld nodig en daarom wil hij de nieuwe meerjarenbegroting nog tijdens zijn mandaat afgerond zien.

Jean-Claude Juncker zei dat hij vandaag een bescheiden State of the European Union presenteert. Volgens Van Baalen heeft de heer Juncker ook alle reden om bescheiden te zijn. Vele voorstellen in zijn State of the Union bleken in de afgelopen jaren slechts "proefbalonnen" en dat is dit jaar niet anders.

Op het gebied van immigratie is Van Baalen positief over de richting. Van Baalen vindt het van groot belang dat illegale immigratie wordt gestopt, dus rol van de EU kust- en Grenswacht is cruciaal, maar 10.000 medewerkers en budget van euro 12 miljard is sterk overdreven. De Kust- en Grenswacht moet aanvullend zijn. Als EU-lidstaten hun grenzen niet adequaat kunnen bewaken, is de Kust- en Grenswacht aan zet.