35013 - Versnellen van woningbouw en het faciliteren van duurzame ontwikkeling, zoals het verduurzamen van het energiegebruik

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Dit wetsvoorstel werd op 10 september 2018 ingediend door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ollongren1.

 

Het wetsvoorstel heeft als doel om de experimenteermogelijkheden van de Crisis- en herstelwet (Chw) te verbeteren. Zo kan - vooruitlopend op de Omgevingswet -eenvoudiger en uitgebreider worden geëxperimenteerd met de instrumenten uit de Omgevingswet. Het is de bedoeling om daarmee maatschappelijke problemen aan te pakken, zoals het tekort aan woningen. Daarom versnelt het wetsvoorstel de procedure voor het toevoegen van nieuwe gebieden en projecten aan bestaande experimenten. Verder wijzigt het wetsvoorstel de toelatingscriteria voor nieuwe experimenten en kan van meer wetten dan voorheen worden afgeweken. Ook vergroot het wetsvoorstel de gebruiksmogelijkheden van het zogenoemde 'projectuitvoeringsbesluit'.

Inhoudsopgave

  1. Volledige titel
  2. Nota's van wijziging en amendementen
  3. Moties
  4. Documenten
  5. Disclaimer
  6. Uitgebreide versie
  7. Parlementaire Monitor

1.

Volledige titel

Wijziging van de Crisis- en herstelwet in verband met het versnellen van woningbouw en het faciliteren van duurzame ontwikkeling, zoals het verduurzamen van het energiegebruik

2.

Nota's van wijziging en amendementen

Bij dit wetsvoorstel werden zeven amendementen ingediend.

3.

Moties

Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer een motie en in de Eerste Kamer twee moties ingediend.

4.

Documenten

(45 stuks)

2 6 september 2018, koninklijke boodschap, nr. 1     KST350131
Koninklijke boodschap
 
2 6 september 2018, voorstel van wet, nr. 2     KST350132
Voorstel van wet
 
2 6 september 2018, memorie van toelichting, nr. 3     KST350133
Memorie van toelichting
 

5.

Disclaimer

Dit dossier is automatisch samengesteld. Aan de technische programmering is veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.


  • 1. 
    Kajsa Ollongren (1967) was van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024 minister van Defensie in het kabinet-Rutte IV. Daarvoor was zij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte III. In dat kabinet was zij namens D66 tevens viceminister-president. Mevrouw Ollongren was van 18 juni 2014 tot 26 oktober 2017 wethouder van Amsterdam en in september 2017 werd zij daar waarnemend burgemeester. In 2011-2014 was zij secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken. Eerder was zij plaatsvervangend secretaris-generaal op dat ministerie en daarvoor onder meer plaatsvervangend directeur-generaal economische politiek en directeur integratie en strategie op het ministerie van Economische Zaken.
     
  • 2. 
    Brabantse CDA'er die vijf jaar Tweede Kamerlid voor het CDA was. Van mei 2020 tot september 2023 was hij lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant en van 29 maart tot 1 oktober 2023 lid van Provinciale Staten. Daarna was hij waarnemend burgemeester van Sint-Michielsgestel. Eerder was de heer Ronnes wethouder van onder meer ruimtelijke ordening, economie, financiën, volkshuisvesting, milieu en verkeer van Boxmeer. Daarvoor vervulde hij diverse functies (ICT, financiën en Logistiek) bij Xerox (documentatietechnologie en –diensten). Als Kamerlid woordvoerder wonen, ruimtelijke ordening, Omgevingswet, Rijksdienst, toezicht financiële sector en staatsdeelnemingen. Is sinds september 2024 waarnemend burgemeester van Loon op Zand.
     
  • 3. 
    Paul Smeulders (1987) was van 6 juni 2018 tot 31 maart 2021 Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Hij was daarvoor wethouder financiën, duurzaamheid en grondzaken van Helmond en was daarnaast in deeltijd actief als adviseur public affairs bij Natuurmonumenten. Eerder was hij burgerraadslid in Helmond en Statenlid in Noord-Brabant. Als Kamerlid hield hij zich bezig met pensioenen, arbeidsmarkt en inkomen, wonen en ruimtelijke ordening. Sinds 2022 is hij wethouder in Arnhem.
     
  • 4. 
    Toegewijde politica van de ChristenUnie, betrokken op mens en natuur, die achtenhalf jaar Tweede Kamerlid was. Was werkzaam als freelance kunsthistorica en begon haar politieke loopbaan als raadslid in Veenendaal en lid van Provinciale Staten in Utrecht. In de Tweede Kamer woordvoerster landbouw, natuur, water, milieu en klimaat, wonen en ruimtelijke ordening, cultuur, zorg, preventie en medische ethiek. Volksvertegenwoordigster in de volle betekenis van het woord, die werkbezoeken nog belangrijker vond dan de vele debatten waaraan zij deelnam. Zette zich - geregeld met succes - in voor concrete doelen, zoals het invoeren van statiegeld om afval te beperken. Ging na haar Kamerlidmaatschap theologie studeren.
     
  • 5. 
    Rotterdamse VVD-politica, die drieënhalf jaar Tweede Kamerlid was. Voor zij Kamerlid werd onder meer lid van het dagelijks bestuur van deelgemeente Rotterdam-Kralingen-Crooswijk en raadslid (fractievoorzitter) en wethouder van sport. cultuur en recreatie in de havenstad. Als Kamerlid woordvoerder zorg (onder meer Wet langdurige zorg, Wet Maatschappelijke Ondersteuning, mantelzorg, persoonsgebonden budget en toezicht) en ook enige tijd voor politie, veiligheid en ruimtelijke ordening. Scherp debater, maar feitelijk toch meer een (lokaal) bestuurder. Haar echtgenoot was in 2017 eveneens korte tijd VVD-Tweede Kamerlid. Sinds 6 april 2021 is zij wethouder van Schiedam.
     
  • 6. 
    Christine Teunissen (1985) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren. Daarvoor was zij van 12 maart 2019 tot 31 maart 2021 Eerste Kamerlid. Eerder was zij dat van 9 juni 2015 tot 11 oktober 2018. In 2018 verving zij tijdelijk Marianne Thieme als Tweede Kamerlid. Mevrouw Teunissen was persvoorlichter van de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren en een half jaar medewerker van de Eerste Kamerfractie. Verder was zij gemeenteraadslid (fractievoorzitter) in Den Haag. Als Kamerlid houdt zij zich onder meer bezig met klimaat, economie, biodiversiteit, vrijhandelsverdragen, ontwikkelingssamenwerking, buitenlandse zaken, Europese zaken, defensie en onderwijs. Tijdens het verlof van Esther Ouwehand (2022-2023) was zij fractievoorzitter.
     
  • 7. 
    Alexander Kops (1984) is sinds 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van de PVV. In 2014-2017 was hij Eerste Kamerlid. De heer Kops was leraar Duits in Leiderdorp en daarna medewerker van de PVV-delegatie in het Europees Parlement. In de Eerste Kamer hield hij zich bezig met buitenlands beleid, Europa en milieu, ruimtelijke ordening en infrastructuur. Als Tweede Kamerlid is de heer Kops woordvoerder energie, Groningen, klimaat en medisch-ethische kwesties.
     
  • 8. 
    SP-politicus en huisarts uit Oss, die met een onderbreking van een jaar tussen 2006 en 2021 Tweede Kamerlid was. Enige jaren wethouder van sociale zaken en volksgezondheid in zijn woonplaats en later raadslid. Als Kamerlid woordvoerder zorg (m.n. preventie, ziekenhuiszorg, geneesmiddelen), natuurbeleid, woningmarkt en ruimtelijke ordening. Actief Kamerlid, dat rijkelijk gebruikmaakte van het vragenrecht. Pleitbezorger van versterking van de rol van de huisarts in de zorg. Was in 2010-2012 voorzitter van de commissie voor Rijksuitgaven en maakte deel uit van de enquêtecommissie Fyra. Bracht een wet over het beëindigen van de pelsdierhouderij in het Staatsblad.
     
  • 9. 
    Tot architect opgeleide woordvoerder wonen, ruimtelijke ordening, milieu, ruimtevaart en innovatie in de D66-Tweede Kamerfractie. Was voor zij in 2017 Kamerlid werd fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Eindhoven en adviseur van Atriensis, een bureau dat woningcorporaties adviseert over energie en duurzaamheid. Zelf lijdend aan een progressieve gehooraandoening zette zij zich - met anderen - met succes in voor wettelijke erkenning van de Nederlandse gebarentaal.
     
  • 10. 
    Max Aardema (1963) is sinds 6 december 2023 Tweede Kamerlid voor de PVV. Daarvoor was hij van 16 oktober 2018 tot 11 juni 2019 Eerste Kamerlid voor de PVV, als opvolger van de overleden Martin van Beek. Eerder verving hij hem van 31 oktober 2017 tot 14 februari 2018 en van 20 maart tot 4 juli 2018. De heer Aardema was politie-ambtenaar in de regio Noord-Nederland. Daarnaast was hij fractievoorzitter van de PVV in de Staten van Fryslân. Sprak als Eerste Kamerlid vooral over energie, justitie en wonen en is in de Tweede Kamer woordvoerder politie, rechtsbijstand en rampenbestrijding. Is voorzitter van de vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.
     
  • 11. 
    Manager en topambtenaar die in 2019 drie maanden Eerste Kamerlid voor D66 was. Zij was directeur bij Medisch Specialisten Noord West en zat voor D66 in de gemeenteraad van Wassenaar. Mevrouw Gout-van Sinderen was onder andere plaatsvervangend secretaris-generaal van Defensie en president-directeur van ProRail. Als Eerste Kamerlid sprak zij bij de behandeling van een wetsvoorstel over duurzamer bouwen.
     
  • 12. 
    Tien jaar Eerste Kamerlid voor het CDA en de laatste vier jaar daarvan eerste ondervoorzitter. Had een veelzijdige loopbaan in bestuur en onderwijs. Hij was onder meer docent geschiedenis, ambtenaar in Rotterdam, gemeentesecretaris van Arnhem en in 2005-2013 voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente. Werd daarna voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie. In de Eerste Kamer voorzitter van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en woordvoerder voor onder meer economische zaken, landbouw, natuur, onderwijs, volksgezondheid en infrastructuur. Leidde ook een Kamercommissie die de werkwijze tegen het licht hield. Bezadigde, maar vasthoudende debater.
     
  • 13. 
    Tanja Klip (1954) is sinds 12 juli 2016 lid van VVD-fractie in de Eerste Kamer. Vanaf 14 januari 2025 is zij fractievoorzitter. Zij was in 2013-2021 dijkgraaf van het waterschap Vallei en Veluwe en was daarvoor onder meer wethouder in Coevorden en gedeputeerde in Drenthe. Mevrouw Klip is opgeleid als kunsthistorica en werkte onder meer bij het Noord-Brabants Museum. Als Eerste Kamerlid voert zij onder meer het woord over energie/mijnbouw, klimaat, waterstaat en infrastructuur.
     
  • 14. 
    Politicoloog en docent, die anderhalf jaar voor GroenLinks lid van de Eerste Kamer was. Promoveerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op een proefschrift over politieke partijen en de EU en is als docent bestuur en beleid verbonden aan de Universiteit Utrecht. Van 2003 tot en met 2011 was hij Statenlid in Noord-Holland, waarvan de laatste vier jaar fractievoorzitter. Medeauteur van een boek over het provinciaal bestuur. Als Eerste Kamerlid hield hij zich met name bezig met klimaat, landbouw, natuur, belastingen en energie.
     
  • 15. 
    Strijdbare Amsterdamse SP-politica, lange tijd actief in de milieubeweging. Begon haar politieke loopbaan als raadslid in de hoofdstad en was later fractievoorzitter van de SP in de stadsdeelraad Amsterdam-Oost. Was tot 2016 werkzaam bij Milieudefensie en onder meer betrokken bij de campagne 'Autoloze Zondag'. Sinds 2017 is zij personeelsfunctionaris van de SP-Tweede Kamerfractie. Bij die fractie was zij ook een jaar persvoorlichter. Hield zich in de Eerste Kamer onder meer bezig met ruimtelijke ordening, infrastructuur, milieu en Koninkrijksrelaties.
     
  • 16. 
    Socioloog, docent en bestuurder uit Noord-Brabant. Was vier jaar Eerste Kamerlid voor de PvdA. Aanvankelijk was hij werkzaam als docent sociologie en daarna twaalf jaar gedeputeerde van Noord-Brabant, onder meer belast met water en milieu. Was in de periode 2005-2021 dijkgraaf van het waterschap Aa en Maas. Als Kamerlid hield hij zich bezig met ruimtelijke ordening, natuur, landbouw, woningbouw en energie. Zijn kennis en ervaring waren vooral nuttig bij de behandeling van de complexe Omgevingswet. Plaatste de onderwerpen die hij besprak altijd in historische context.
     
  • 17. 
    Martine Baay-Timmerman (1958) was van 28 maart 2017 tot 13 juni 2023 Eerste Kamerlid voor 50PLUS. Van 29 oktober 2013 tot 31 december 2014 was zij Tweede Kamerlid, maar op 10 september 2014 ging zij met ziekteverlof. Zij is advocaat en was secretaris van 50PLUS. In 2001-2009 woonde zij in Marbella. In de periode na 2015-2017 was zij medewerker van de 50PLUS-Eerste Kamerfractie. Als Tweede Kamerlid hield mevrouw Baay zich onder meer bezig met zorg, sociale zaken en wonen; in de Eerste Kamer sprak zij vooral over zorg, justitie en binnenlandse zaken (Grondwet, kiesrecht, open overheid).