Uitvoeringsverordening 2018/1212 - Minimumeisen ter uitvoering van de bepalingen van Richtlijn 2007/36/EG wat betreft de identificatie van aandeelhouders, de doorgifte van informatie en het faciliteren van de uitoefening van aandeelhoudersrechten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze uitvoeringsverordening is op 4 september 2018 gepubliceerd en is op 24 september 2018 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Uitvoeringsverordening (EU) 2018/1212 van de Commissie van 3 september 2018 tot vaststelling van minimumeisen ter uitvoering van de bepalingen van Richtlijn 2007/36/EG van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de identificatie van aandeelhouders, de doorgifte van informatie en het faciliteren van de uitoefening van aandeelhoudersrechten (Voor de EER relevante tekst.)

officiële Engelstalige titel

Commission Implementing Regulation (EU) 2018/1212 of 3 September 2018 laying down minimum requirements implementing the provisions of Directive 2007/36/EC of the European Parliament and of the Council as regards shareholder identification, the transmission of information and the facilitation of the exercise of shareholders rights (Text with EEA relevance.)
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsverordening
Wetgevingsnummer Uitvoeringsverordening 2018/1212
Celex-nummer i 32018R1212

3.

Key dates

Document 03-09-2018; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 04-09-2018; PB L 223 p. 1-18
Inwerkingtreding 24-09-2018; in werking datum publicatie +20 zie art 11
03-09-2020; Toepassing zie art 11
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

4.9.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 223/1

 

UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2018/1212 VAN DE COMMISSIE

van 3 september 2018

tot vaststelling van minimumeisen ter uitvoering van de bepalingen van Richtlijn 2007/36/EG van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de identificatie van aandeelhouders, de doorgifte van informatie en het faciliteren van de uitoefening van aandeelhoudersrechten

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 2007/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van 11 juli 2007 betreffende de uitoefening van bepaalde rechten van aandeelhouders in beursgenoteerde vennootschappen (1), en met name artikel 3 bis, lid 8, artikel 3 ter, lid 6, en artikel 3 quater, lid 3,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Door Richtlijn 2007/36/EG wordt beursgenoteerde vennootschappen het recht verleend om hun aandeelhouders te identificeren en worden tussenpersonen ertoe verplicht mee te werken aan dat identificatieproces. Die richtlijn heeft tevens tot doel de communicatie van beursgenoteerde vennootschappen aan hun aandeelhouders te verbeteren, met name de doorgifte van informatie via de keten van tussenpersonen, en verplicht tussenpersonen ertoe de uitoefening van aandeelhoudersrechten te faciliteren. Die rechten omvatten het recht om deel te nemen aan en te stemmen op de algemene vergaderingen, en financiële rechten, zoals het recht winstuitkeringen te ontvangen of deel te nemen aan andere door de uitgevende instelling of een derde geïnitieerde corporate events.

 

(2)

Deze verordening heeft tot doel te voorkomen dat de bepalingen van Richtlijn 2007/36/EG op uiteenlopende wijze ten uitvoer worden gelegd, omdat anders onverenigbare nationale normen zouden kunnen worden vastgesteld, waardoor de risico's en kosten van grensoverschrijdende operaties toenemen en de doeltreffendheid en doelmatigheid ervan in het gedrang komen, met extra lasten voor tussenpersonen als gevolg. Het gebruik van gemeenschappelijke gegevensformats en berichtstructuren bij de doorgifte dient een doeltreffende en betrouwbare verwerking en interoperabiliteit tussen tussenpersonen, de uitgevende instelling en haar aandeelhouders mogelijk te maken, zodat het doeltreffende functioneren van kapitaalmarkten voor aandelen in de Unie wordt geborgd.

 

(3)

In lijn met de reikwijdte van de machtigingen en de beginselen van evenredigheid bevat deze verordening alleen minimumvereisten. Tussenpersonen en andere marktdeelnemers worden aangemoedigd om verder zelfregulering toe te passen bij deze formats, afhankelijk van de behoeften van verschillende markten. Zij kunnen ook tot een verdere standaardisering trachten te komen van de in deze verordening genoemde berichten en andere soorten berichten die nodig zijn om de uitoefening van aandeelhoudersrechten te faciliteren en om nieuwe technologieën toe te passen die de transparantie en het vertrouwen kunnen versterken.

 

(4)

Om de uitoefening van aandeelhoudersrechten te faciliteren en efficiënter te maken, met name over de grenzen heen, dient het gebruik te worden aangemoedigd van moderne technologieën voor de communicatie tussen uitgevende instellingen en hun aandeelhouders en door tussenpersonen, onder wie ook andere dienstverrichters die bij deze processen worden ingeschakeld. Communicatie tussen tussenpersonen dient zo veel mogelijk te worden doorgegeven met gebruikmaking van machineleesbare en gestandaardiseerde formats die interoperabel zijn tussen exploitanten en waarmee volautomatische verwerking van begin tot einde (straight-through processing — STP) mogelijk is. Evenwel dienen tussenpersonen aan aandeelhouders die geen tussenpersonen zijn, toegang tot informatie te bieden en de middelen om te reageren, gebruikmakend van breed beschikbare processen, die deze volautomatische verwerking door...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.