Staat van de Europese Unie: tijd om te kijken hoe ver we zijn gekomen
Het debat over de staat van de Europese Unie2 kijkt terug op wat er is bereikt en wat er nog moet gebeuren. het vindt plaats op woensdag 12 september om 9.00 uur. Het jaarlijkse debat over de Staat van de Unie biedt leden van het Europees Parlement1 de kans om het werk en de plannen van de Europese Commissie3 onder de loep te nemen en mee te helpen de richting van de EU te bepalen.Het debat van dit jaar is vooral belangrijk omdat het de laatste zal zijn vóór de Europese verkiezingen in mei 2019 waarna een nieuwe Commissie het roer overneemt.
Dit debat gaat niet alleen over wat de afgelopen jaren is geleverd aan EU-burgers, maar kan ook de toon zetten voor de komende vijf jaar door toekomstige uitdagingen te bespreken en hoe ze aan te pakken.
Het evenement begint met een toespraak van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker4, die het afgelopen jaar evalueert en de plannen voor het komende jaar schetst. Dit wordt gevolgd door een debat met EP-leden, die zullen uiteenzetten wat volgens hen de prioriteiten van de EU zouden moeten zijn.
Een van de onderwerpen die in het debat van vorig jaar werden besproken, waren plannen voor defensie, veiligheid, legale migratie, internationale handel, sociale gelijkheid en hoe de begrotingscapaciteit van de EU en het democratische besluitvormingsproces versterkt kunnen worden. Lees verder in het persbericht.
Access to video: Bekijk de video
Live verslaggeving
Bekijk het debat hier online of hier in één van de 24 officiële talen van de EU.
Op 11 september om 15:00 uur beantwoordt EP-Voorzitter Antonio Tajani tijdens een livesessie op de Facebook-pagina van het Parlement vragen over het debat. Het debat over de staat van de EU wordt ook live op Facebook gestreamd op 12 september.
Standpunten van EP-leden
Ontdek wat leden van het Europees Parlement te zeggen hebben over de staat van de EU op sociale media via de EP Newshub.
Bovendien kun je live updates in het Nederlands krijgen op Twitter. Doe mee aan de online discussie met de hashtag #SOTEU.
Audiovisueel materiaal
Uitgebreide verslaggeving door de audiovisuele diensten van het Parlement is hier beschikbaar.
De rol van het Parlement
De staat van de Unie gaat over het garanderen van transparantie en verantwoording. Het debat vindt elk jaar plaats tijdens de eerste plenaire vergadering van september.
Als het enige rechtstreeks verkozen orgaan van de EU fungeert het Europees Parlement als de stem van het volk op Europees niveau. Tijdens de Europese verkiezingen van 2014 hebben kiezers voor het eerst de gelegenheid gehad om invloed uit te oefenen op wie de nieuwe Voorzitter van de Europese Commissie5 zou worden. Deze verandering resulteerde in een grotere rol voor het Parlement bij het bepalen van de politieke agenda van de EU.
In minder dan een jaar zullen honderden miljoenen Europeanen een nieuw Europees Parlement kiezen en beslissen wie de volgende Europese Commissie zal leiden. De toekomst van Europa ligt in hun handen. Lees meer over de komende Europese verkiezingen in depersmap.
Doe ook mee
Als u meer bekendheid wilt geven aan de Europese verkiezingen van volgend jaar, gaat u naar https://www.thistimeimvoting.eu/.
Meer informatie
Productinformatie
REF.: 20180727STO08702
Gecreëerd: 29-08-2018 - 11:00
Meer over ...
- 1.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 2.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 3.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 4.Jean-Claude Juncker (1954) was van 1 november 2014 tot 1 december 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Hij werd op 15 juli 2014 gekozen. Juncker was in 1995-2013 minister-president van Luxemburg. Eerder was hij staatssecretaris en minister onder meer van financiën. Hij bekleedde daarnaast functies bij de Wereldbank en het IMF. In 2005-2013 was hij voorzitter van de eurogroep. Juncker is lid van de Christelijke Volkspartij en leidde een coalitie van christendemocraten en sociaaldemocraten. Hij is diverse malen onderscheiden met internationale prijzen, zoals de Walter Hallsteinprijs en de Karelsprijs.
- 5.Deze functie wordt sinds 1 december 2019 vervuld door de Duitse Ursula von der Leyen. Zij is de opvolger van de Luxemburger Jean-Claude Juncker.