Kosovo en ServiŽ zoeken toenadering - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Maandag 24 februari 2020
kalender
woensdag 22 augustus 2018, 10:37

DEN HAAG (PDC†i) - De regeringsleiders van Kosovo en ServiŽ zijn in gesprek over de uitwisseling van grondgebieden. De gedachtegang creŽert een opening in de toetredingsonderhandelingen van de twee landen tot de EU, maar ligt politiek erg gevoelig.

De twee landen overleggen sinds 2011 in Brussel in de hoop dat de verhoudingen zullen verbeteren. De onderhandelingen waren tot nog toe weinig succesvol, vanwege de onduidelijke status van Kosovo, dat zich zo'n tien jaar geleden onafhankelijk verklaarde van ServiŽ. De Servische president Aleksander Vucic heeft te kennen gegeven dat een herverdeling van grondgebied mogelijk een einde van de politieke impasse kan betekenen. Het betreft de gebieden in het noorden van Kosovo waar veel Serven wonen, en in het zuiden van ServiŽ, waar veel Kosovaren wonen.

ServiŽ heeft aangegeven om in september in Brussel meer informatie te geven over de voorstellen. De VS en de EU lijken nog niet erg enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen. Er bestaat de angst dat de verlegging van grenzen van ServiŽ en Kosovo meer Balkanlanden zal aansporen grenzen te gaan verleggen.

Bron: Trouw