Kosovo en Servië zoeken toenadering - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Vrijdag 4 december 2020
kalender

Kosovo en Servië zoeken toenadering

woensdag 22 augustus 2018, 10:37

DEN HAAG (PDC i) - De regeringsleiders van Kosovo en Servië zijn in gesprek over de uitwisseling van grondgebieden. De gedachtegang creëert een opening in de toetredingsonderhandelingen van de twee landen tot de EU, maar ligt politiek erg gevoelig.

De twee landen overleggen sinds 2011 in Brussel in de hoop dat de verhoudingen zullen verbeteren. De onderhandelingen waren tot nog toe weinig succesvol, vanwege de onduidelijke status van Kosovo, dat zich zo'n tien jaar geleden onafhankelijk verklaarde van Servië. De Servische president Aleksander Vucic heeft te kennen gegeven dat een herverdeling van grondgebied mogelijk een einde van de politieke impasse kan betekenen. Het betreft de gebieden in het noorden van Kosovo waar veel Serven wonen, en in het zuiden van Servië, waar veel Kosovaren wonen.

Servië heeft aangegeven om in september in Brussel meer informatie te geven over de voorstellen. De VS en de EU lijken nog niet erg enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen. Er bestaat de angst dat de verlegging van grenzen van Servië en Kosovo meer Balkanlanden zal aansporen grenzen te gaan verleggen.

Bron: Trouw