College 'Gentech', Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 12 oktober 2018
plaats Utrecht
aanwezigen R.K. (Carla) Dik-Faber i e.a.
organisatie ChristenUnie (CU) i

Gentechnologie: wat houdt dat precies in, en wat is nu al mogelijk? Op vrijdag 12 oktober geeft bioloog en wetenschapsredacteur René Fransen (RUG) een college over dit thema.

De mensheid is gezegend met de medische wetenschap. Medicijnen verbeteren onze kwaliteit van leven, en kunnen soms zelfs ons levens redden of verlengen. Inmiddels is de wetenschap hard op weg om ernstig lijden door erfelijke ziekten niet alleen te bestrijden, maar zelfs te voorkomen. Via verschillende technieken kan genetische informatie die ziekte bevat worden weggeknipt en vervangen; soms al in de embryonale fase. Het lijkt het ultieme medicijn: het verwijderen van ziekten uit onze genetische informatie. Maar deze nieuwe mogelijkheden stellen ons ook voor nieuwe belangrijke ethische vragen. Vragen, bijvoorbeeld, over het begin van menselijk leven, over drie-ouder kinderen, en over ons beeld over gezondheid.

College

Tijdens het college ‘Gentechnologie’ op vrijdag 12 oktober praat bioloog en wetenschapsredacteur René Fransen u bij over de laatste ontwikkelingen rond gentech. Hij beschrijft tijdens het college de mogelijkheden die gentechnologie biedt en mogelijk zal gaan bieden. Maar ook gaat hij in op bezwaren tegen de verschillende technieken. Hij borduurt daarin voort op het artikel dat hij schreef voor deze editie van Groen. Aansluitend gaat hij hierover in gesprek met ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. Wij nodigen ook u van harte uit aan dat gesprek deel te nemen.

Thema

Gentech

Sprekers

René Fransen en Carla Dik-Faber

Datum

vrijdag 12 oktober

Tijden

Inloop: 13.30 uur

Aanvang: 14.00 uur

Sluiting en borrel: 16.30 uur

Locatie

Domus Medica

Mercatorlaan 1200, Utrecht

Meer informatie en aanmelden


1.

ChristenUnie (CU)

De ChristenUnie is een christelijke partij, met op sociaal en ecologisch gebied progressieve en op ethisch gebied behoudender standpunten. Politiek leider van de ChristenUnie is sinds januari 2023 Mirjam Bikker i. De partij ontstond in januari 2000 als samenwerkingsverband tussen het Gereformeerd Politiek Verbond i (GPV) en de Reformatorische Politieke Federatie i (RPF). Per 22 januari 2000 zijn de partijen gefuseerd.

De partij behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i drie zetels. Dat aantal is twee zetels lager dan het aantal dat in 2021 werd behaald. De partij heeft drie zetels in de Eerste Kamer en één zetel in het Europees Parlement.

2.

Meer over...