Debat: 10 jaar na de bankencrisis - wat is er daadwerkelijk veranderd?, Den Haag - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zaterdag 20 juli 2019
kalender
Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen

Toen in september 2008 de bankencrisis in alle hevigheid losbarstte, namen politieke leiders ingrijpende maatregelen om de schade te beperken en het tij te keren. Deze besluiten werden genomen buiten het zicht van burgers en volksvertegenwoordigers. Hoe belangrijk is transparantie in tijden van crisis? Is transparantie over ingewikkelde economische materie waar onder hoge tijdsdruk over moet worden besloten wel haalbaar?

In de documentaire ĎDe achtste dagí blikken hoofdrolspelers terug op deze crisisperiode. Naar aanleiding van deze documentaire staat de vraag centraal of er voldoende maatregelen zijn genomen om een nieuwe crisis te voorkomen. Zijn er 10 jaar na dato wezenlijk dingen veranderd, ook als het gaat om mentaliteit en het nemen van verantwoordelijkheid? En hoe kan er in de toekomst voor worden gezorgd dat er geen democratisch tekort ontstaat als bestuurders in tijden van crises ad hoc beslissingen moeten nemen?

Voormalig minister van FinanciŽn en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem zal als panellid deelnemen aan het debat. Hij zal in gesprek gaan met Nout Wellink, voormalig president van de Nederlandse Bank, HenriŽtte Prast, hoogleraar Finance aan de Universiteit van Tilburg en Eerste Kamerlid voor D66 en Sandra Phlippen, econome en columniste, die het debat tevens zal inleiden. Het debat staat onder leiding van journalist Kees Boonman.

Praktische informatie

  • Wanneer: woensdag 5 september 2018 van 17.15 tot ca. 18.30 uur
  • Waar: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag

Democratie in Debat

Het debat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Cafť.


1.

Montesquieu Instituut

Het Montesquieu Instituut is een multidisciplinair onderzoeks- en onderwijsinstituut op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in Nederland ťn Europa.

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers ťn belangstellende burgers te brengen.

2.

Meer over...