Terrorisme in de EU: terroristische aanslagen, slachtoffers en arrestaties in 2019

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 24 september 2021.

De terroristische dreiging is de afgelopen jaren van aard veranderd. Bekijk onze grafiek om de evolutie van aanvallen, sterfgevallen en arrestaties sinds 2014 te zien.

In de afgelopen jaren is er een toename geweest van terroristische dreigingen en aanvallen van gewelddadige jihadistische aard, te beginnen in 2015 met de aanslag op het tijdschrift "Charlie Hebdo" in Parijs. Deze 'religieus geïnspireerde' aanvallen werden uitgevoerd onder leiding van de Islamitische Staat (IS) of geïnspireerd door IS-ideologie en retoriek.

Terroristische aanslagen in cijfers

Volgens cijfers van Europol werden in 2017 62 mensen gedood tijdens 33 jihadistische terroristische aanslagen in de EU, vergeleken met 135 doden in dertien aanslagen in 2016. In beide jaren werden slechts 10 aanvallen door nationale regeringen als "voltooid" beschouwd, omdat ze hun doel bereikten. In 2017 waren er veel meer verijdelde of gefaalde aanvallen dan in 2016, namelijk 23 in tegenstelling tot 3 in 2016. In 2015 bereikte het aantal doden door dit soort aanvallen een piek van 150, fors gestegen ten opzichte van 4 in 2014. In 2017 waren de aanvallen veel minder dodelijk.

Op 20 juni presenteerde Manuel Navarrete, hoofd van het Europese Centrum voor terrorismebestrijding i van Europol (ECTC), de terroristische situatie en het trendrapport 2018 van de Europese Unie aan de commissie burgerlijke vrijheden van het Parlement: "De aanslagen zijn minder geavanceerd, er zijn er meer, maar gelukkig veroorzaken ze minder slachtoffers"

Situatie in 2017

Tien van de 33 aanvallen werden als "voltooid" beoordeeld, twaalf behaalden hun doelstellingen niet en elf werden verijdeld, voornamelijk in Frankrijk en het VK. In totaal stierven 62 mensen in verschillende landen: het VK (35), Spanje (16), Zweden (5), Frankrijk (3), Finland (2) en Duitsland (1). Daarbij raakten 819 mensen gewond en 705 mensen werd gearresteerd in achttien lidstaten (373 in Frankrijk) op verdenking van betrokkenheid bij jihadistische terroristische activiteiten.

Samenwerking in de EU levert resultaten op

De versterkte samenwerking tussen de EU-landen, het delen van informatie, heeft volgens Navarrete geholpen aanvallen te voorkomen, uit te schakelen of de impact ervan te beperken. "De plannen zijn eerder geïdentificeerd omdat de tools voor de inlichtingendienst en de politie accurater worden gebruikt." Navarrete: "We voorkomen aanvallen en beperken het aantal mensen dat wordt gedood of gewond raakt".

Mogelijke dreigingen

Navarrete benoemde ook dat "mensen zijn die gearresteerd zijn vanwege hun connectie met buitenlandse strijders die binnenkort vrijgelaten worden, een van de belangrijkste bedreigingen vormen’’. De meeste aanvallen worden nu gepleegd door "terroristen van eigen bodem die geradicaliseerd zijn in het land van verblijf", zonder noodzakelijkerwijs te hebben afgereist naar conflictgebieden zoals Syrië of Irak, zei hij. "Er komen nog altijd mensen terug uit conflictgebieden zoals Irak, maar de cijfers waren in 2017 erg laag."

Geen systematisch gebruik van migratieroutes door terroristen

"We hebben een systematisch gebruik van deze routes door terroristen niet gezien", zei Navarrete. Maar Europol heeft "enkele terroristen" geïdentificeerd die migratieroutes proberen te gebruiken om de EU binnen te komen en dat is de reden waarom Europol zijn samenwerking met landen als Griekenland en Italië heeft versterkt en "waakzaam" blijft, voegde hij eraan toe.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180703STO07125

Gecreëerd: 25-07-2018 - 11:26