EU start onderzoek voor toetreding Albanië en Macedonië

woensdag 18 juli 2018, 10:09

DEN HAAG (PDC) - Johannes Hahn1, EU-commissaris met de portefeuille uitbreidingsonderhandelingen, heeft aangekondigd een onderzoek te starten naar de mate waarin Albanië en Macedonië aan Europese regelgeving voldoen. Uit dit onderzoek zal blijken in hoeverre de landen klaar zijn voor toetredingsonderhandelingen.

Directe aanleiding van het onderzoek is het bezwaar tegen de toetreding van Albanië en Macedonië afkomstig van Frankrijk en Nederland. Hierdoor besloot de Europese Raad2 eind juni de officiële start van toetredingsonderhandelingen met een jaar uit te stellen. Frankrijk en Nederland willen dat de landen meer hervormingen doorvoeren voordat perspectief op EU-lidmaatschap wordt geboden.

Bron: EUobserver3, 18 juli 2018


  • 1. 
    De Oostenrijker Johannes (Gio) Hahn (1957) is sinds februari 2010 lid van de Europese Commissie. In de Commissie-Von der Leyen is hij belast met begroting en personeelszaken. In de Commissie-Juncker was hij verantwoordelijk voor beleid buurlanden en uitbreiding. Daarvoor was hij in de Commissie-Barroso II belast met regionaal beleid. Hahn, die doctor in de filosofie is, bekleedde diverse bestuursfuncties bij de -VP, de christendemocratische partij. Daarnaast was hij werkzaam in het bedrijfsleven. Tussen 1997 en 2003 was hij directeur van Novomatic. Verder was Hahn (deel)gemeenteraadslid in Wenen en lid van de Landdag van Bondsland Wenen. In 2007 werd hij minister voor Wetenschap en Onderzoek.
     
  • 2. 
    De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie, de vaste voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie. Alleen de regeringsleiders of staatshoofden hebben stemrecht tijdens de vergaderingen. De Europese Raad heeft geen wetgevingstaak, maar stelt wel de politieke richting van de EU vast.
     
  • 3. 
    Deze onafhankelijke Engelstalige online-krant richt zich op het verslaan van nieuws rond de Europese Unie. Naast nieuwsberichten verschijnen op de site ook opiniestukken en blogs. EUobserver.com trekt dagelijks rond de 60.000 bezoekers.