Klimaatakkoord slaagt alleen als iedereen mee kan doen

Met dank overgenomen van W.J. (William) Moorlag i, gepubliceerd op dinsdag 10 juli 2018.

Om een leefbare aarde door te geven is niets minder dan een revolutie nodig. Dat moet deze generatie gaan waarmaken. Alleen door deze revolutie van en voor iedereen te laten zijn gaan we het halen. Dan kan deze transitie kansen bieden. Kunnen we weer laten zien als land dat we weerbaar zijn, ons kunnen aanpassen, nieuwe dingen kunnen uitvinden en er zelfs op vooruit kunnen gaan met zijn allen. Met nieuwe banen en schone en goedkopere energie.

Alleen door deze revolutie van en voor iedereen te laten zijn gaan we het halen.

De vandaag gepresenteerde hoofdlijnen voor het klimaatakkoord zijn daarbij een belangrijke stap, maar nu komt het aan op de uitwerking. Daar maken we ons zorgen over. Gaat dit kabinet weer de grote bedrijven ontzien en de rekening bij de huishoudens leggen? Als we dit misschien wel grootste vraagstuk van onze tijd alleen aan de markt overlaten weten we zeker dat de rekening in ieder geval niet eerlijk verdeeld zal worden. Dan zijn de rendementen en subsidies voor de rijke investeerders en de kosten voor de huishoudens die het toch al moeilijk hebben. Niet voor niets staat in de klimaatwet opgenomen dat het een eerlijke transitie moet zijn. Dat er moet worden gekeken naar de financiële positie van huishoudens. Dat er oog moet zijn voor de scholing en opleiding van werknemers. Elke succesvolle revolutie wordt immers gedragen door de mensen.

Gaat dit kabinet weer de grote bedrijven ontzien en de rekening bij de huishoudens leggen?

We willen er zeker van zijn dat we het klimaat redden en dat lukt alleen als we de rekening betaalbaar houden voor gewone mensen. Dus niet Shell subsidie toeschuiven en de rekening alleen bij de huishoudens leggen. En iedereen moet de mogelijkheid krijgen te verduurzamen. Want elektrisch rijden is nu nog voor teveel mensen onbereikbaar en de meeste huurders kunnen niet zelf bepalen of en hoe hun huis wordt verduurzaamd.

We willen er zeker van zijn dat we het klimaat redden en dat lukt alleen als we de rekening betaalbaar houden voor gewone mensen.

Willen we de klimaatverandering stoppen dan moet iedereen mee doen. Met alleen de ‘happy few’ halen we het niet. Dus moeten we normale huishoudens ontzien en de grote vervuilers harder durven aanpakken. Deze revolutie de komende jaren biedt de kans om te laten zien dat we geleerd hebben van de excessen van de neoliberale wereld. De wereld van winstmaximalisatie, van hebzucht, van alleen denken aan jezelf. De energierevolutie mislukt als het de samenleving splijt in klimaatwinnaars en verliezers. Zo’n splitsing is voor de PvdA onacceptabel. We kunnen deze revolutie niet overlaten aan de markt. Er zijn eerlijke en dappere keuzes van de overheid nodig om te zorgen dat deze revolutie van en voor iedereen is. Zeker zijn van een schone toekomst lukt alleen als iedereen kan meedoen.