Landelijk Voorzitter Splinter Chabot bij NPO Radio 1 - Spraakmakers 28 juni

Met dank overgenomen van Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) i, gepubliceerd op dinsdag 3 juli 2018.

Donderdag 28 juni was onze Landelijk Voorzitter, Splinter Chabot, te gast als Spraakmaker bij Spraakmakers van Radio NPO 1. Van half 10 tot half 12 schoof hij aan en sprak hij mee over politieke, actuele en maatschappelijke onderwerpen.

Burgemeester Amsterdam

Allereerst ging het over hét nieuws van die morgen: een nieuwe burgemeester in Amsterdam. De reacties rondom Halsema waren wisselend, en dat is begrijpelijk. Samen met de directeur van AT5 bespraken ze de mitsen en maren; het belang om een burgemeester voor iedereen te zijn, de problematische procedure rondom de benoeming van de nieuwe burgemeester, de valse start die nu was ontstaan en de grotere rol die burgemeesters en gemeentes hebben gekregen in de afgelopen jaren. Een flinke klus gaat het worden, dat was een van de conclusies.

VOLT - EU - BREXIT

Ook ging het een heel uur lang ging het over de Europese Unie, de Brexit en de nieuwe politieke (jongeren) partij: VOLT. VOLT is een pan-Europese partij met een progressief Europees geluid. Vanuit de JOVD gaven we aan dat we altijd jongeren aanmoedigen die zich met de politiek bemoeien, maar dat er in Europa momenteel wel veel op het spel staat en een boel moet worden veranderd. Bij het bezoek aan de Europese Unie van een JOVD-delegatie, eerder die week, werden de zorgen nog maar eens zichtbaar: Merkel die altijd een stabiele factor was, maar dat de afgelopen tijd veel minder is, waardoor Europees leiderschap wankelt. Zorgen zijn er ook over de komende verkiezingen: zowel aan de linker als aan de rechterzijde zien we een opkomst van Eurosceptische partijen, zichtbaar in Griekenland, Italië, Hongarije en Polen. Maar ook in Nederland, Frankrijk en Duitsland groeien partijen met een anti-EU verhaal. Gevaar daarvan is dat in het Europees Parlement met hen moeilijk samen valt te werken omdat ze slecht bereikbaar zijn, waardoor de politiek deels vleugellam wordt. Wat de EU moet veranderen? ‘Europa moet concreter worden. Economische samenwerking en voorspoed is uiteraard heel prettig, alleen is ook erg abstract. Er moet daarom meer nadruk komen te liggen op concrete resultaten, zoals de open grenzen, het afschaffen van roamingkosten voor internetgebruik en de verdubbeling van het Erasmusbudget voor studie-uitwisseling. Dat zijn concrete resultaten die mensen zien, zo kun je een brug slaan tussen Europa en de burgers, doe je dat niet, dan zien mensen niet de voordelen ervan. Daarnaast; de komende verkiezingen zullen belangrijk zijn, als de opkomst weer onder de 40 procent blijft, heeft de EU een probleem.’

Ook de Brexit kwam aan bod. Het feit dat veel jongeren niet zijn gaan stemmen is ‘oet-dom, je stemt over je eigen toekomst, dat ze nu dus geen invloed hebben gehad op de uitslag is slecht, misschien dat dit resultaat een wake-up call voor hen is.’ Daarnaast werd ook stilgestaan bij de huidige onderhandelingen en verhoudingen tussen de EU en de Britten en bij de Britten intern. Ook het leiderschap van Theresa May kwam naar voren; ‘is een hele belangrijke factor in alle chaos niet gewoon Theresa May zelf, het is vast een hele lieve vrouw, maar wat betreft leiderschap heeft ze wel een hele reeks foute keuzes gemaakt, zoals het uitschrijven van verkiezingen die ze vervolgens grandioos verloor en het aansturen van haar kabinet verloopt ook niet bepaald vlekkeloos’.

NPO Bezuinigingen

Ander nieuws kwam vanuit de NPO zelf: Andere Tijden zou worden gekort. De JOVD is voor een kleinere publieke omroep, waarbij de kerntaak van de NPO voorop staat: educatie en nieuwsvoorziening. Toch werden bij de bezuiniging op Andere Tijden de wenkbrauwen wat gefronst: ‘Heel Holland Bakt mag wel op volle toeren bakken, maar Andere Tijden wordt gekort? Andere Tijden is bij uitstek een programma dat educatief is, waarbij geschiedenis aan de actualiteit wordt gekoppeld. Dus snijden bij Andere Tijden? Wat taartjes minder bij Heel Holland Bakt is dan logischer.’ Daarnaast gaven we aan dat het publieke omroepenstelsel wel wat makkelijker en overzichtelijker mocht: nu zijn er zenders, omroepen en productiebedrijven, waarbij iedereen wat over elkaar te zeggen heeft en elkaar wil controleren, terwijl dat een onhandig doolhof is en een stuk simpeler kan.

Wil je alles terugluisteren en horen wat er precies is gezegd en besproken? Luister het dan hier terug!