PINK! bij de Mars voor de Sluiting van Slachthuizen

Met dank overgenomen van PINK! i, gepubliceerd op dinsdag 26 juni 2018.

Mars voor de Sluiting van Slachthuizen - verslag

Op zaterdag 16 juni organiseerde de dierenrechtenorganisatie Bite Back voor de eerste keer in Nederland de Mars voor de Sluiting van Slachthuizen. Wereldwijd wordt deze mars al langer gehouden in diverse steden, maar nu was ook Amsterdam aan de beurt. Een groep van zo’n 20 PINK!’ers toogde naar onze hoofdstad, om samen met honderden andere demonstranten uit het hele land Nederland te laten weten dat we een einde willen aan het dierenleed dat in slachthuizen plaats vindt.

De organisatie vroeg iedereen in het rood gekleed te komen, om het bloedvergieten in de slachthuizen te symboliseren. Van tevoren hadden een aantal van onze leden al banners en borden met protestleuzen als ‘Vlees is moord’ en ‘Animal exploitation ends with our generation’ gemaakt. We verzamelden voor het Centraal Station van Amsterdam aan het begin van de middag en liepen daarna naar de Dam, waar de demonstratie om 14:00 uur begon met een aantal toespraken. Ook waren er een aantal informatiekraampjes en kon je lekker plantaardig gebak kopen. Om half drie begon de mars, waarbij we een route door de binnenstad van Amsterdam liepen. Het geeft een geweldig gevoel dat je samen met honderden gelijkgestemde dierenvrienden voor het zelfde strijdt en tegelijkertijd op legale wijze het openbaar vervoer en overige verkeer mag hinderen!

Op twee plaatsen, het Rembrandtplein en het Leidseplein, hielden we een massale ‘die-in’. Gedurende een klein kwartier gingen alle demonstranten op de grond liggen alsof ze dood waren, terwijl er uit speakers akelige geluiden van dieren in slachthuizen klonken. Het moet een indrukwekkend gezicht zijn geweest voor omstanders, maar ook voor ons demonstranten was dit toch wel een emotionele ervaring.

Hierna ging de mars verder. We zweepten elkaar op en riepen leuzen als “Slachthuizen dicht!” en “Hun melk, niet van ons!”. Veel omstanders maakten foto’s en filmpjes en sommigen staken hun duim naar ons op. Halverwege de route kwamen we nog langs een veganistisch eettentje, waar we even stil stonden en de naar buiten gelopen medewerkers luid toejuichten en applaudisseerden, een erg leuk moment!

Tegen het einde van de middag was de mars afgelopen. Sommigen gingen ergens wat eten, anderen gingen moe maar voldaan weer naar huis. En een aantal echte PINK!-bikkels liepen diezelfde nacht nog de sponsorloop voor de Nacht van de Vluchteling!

Al met al voelde het goed om van ons te laten horen en geeft een demonstratie als deze weer nieuwe energie om te blijven strijden voor de rechten en het welzijn van dieren. Dat blijkt hard nodig, want hoe utopisch het doel van de mars eerst ook klonk, een week later werd dankzij onderzoek door RTL Nieuws bekend dat er ook in Nederland veel misstanden plaats vinden in slachthuizen. Dit was dan de eerste keer dat de Mars voor de Sluiting van Slachthuizen gehouden werd in Amsterdam, het zal niet de laatste keer zijn….

Peter de Weerd

Secretaris PINK!

P.S. Wil je ook een keer meelopen met PINK! tijdens een demonstratie als deze? Dat kan! Zo is er in augustus weer een grote demonstratie voor