Partnerschapsraad EU-Armenië, 21 juni 2018

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 21 juni 2018, 12:32.

Voornaamste resultaten

De voorbije weken en maanden zijn de betrekkingen tussen de EU en Armenië steeds sterker geworden. Het meest zichtbare voorbeeld hiervan is onze nieuwe bilaterale overeenkomst, de brede en versterkte partnerschapsovereenkomst, die een zeer belangrijke rol kan spelen, in het bijzonder door voordelen te bieden voor zowel de Armeense burgers als de EU-burgers.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De brede en versterkte partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Armenië is een mijlpaal voor ons. De overeenkomst is niet alleen de juridische grondslag voor onze betrekkingen, maar ook een uitermate belangrijk instrument voor Armenië om voortgang te maken met zijn hervormingen, en als dusdanig een uitdrukking van ons partnerschap op basis van onze gemeenschappelijke waarden.

Zohrab Mnatsakanyan, Minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek Armenië

De Partnerschapsraad EU-Armenië maakte de balans op van de betrekkingen tussen de EU en Armenië.

De Partnerschapsraad evalueerde de betrekkingen tussen de EU en Armenië en de activiteiten in het kader van het Oostelijk Partnerschap en het Europees nabuurschapsbeleid. De Partnerschapsraad bekeek ook de prioriteiten van het partnerschap. Na de zitting werd er een gezamenlijke persverklaring verspreid:

Gezamenlijke persmededeling na de eerste zitting van de Partnerschapsraad tussen Europese Unie en de Republiek Armenië

Drie weken na de start van de voorlopige toepassing van de brede en versterkte partnerschapsovereenkomst EU-Armenië, die op 24 november 2017 werd ondertekend, evalueerde de Partnerschapsraad de economische, sectorale en handelssamenwerking. De raad besprak ook de vooruitzichten van een mogelijke dialoog over visumliberalisering.

Hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini en Minister van Buitenlandse Zaken Zohrab Mnatsakanyan bespraken belangrijke politieke kwesties. Ze hadden het onder meer over de politieke dialoog en hervormingen, de democratie, de rechtsstaat, mediavrijheid en de mensenrechten.

Ze bogen zich ook over het conflict in Nagorno-Karabach enregionale kwesties, waaronder Syrië en Iran.

Verslag over de betrekkingen tussen de EU en Armenië in het kader van het herziene Europees nabuurschapsbeleid (persbericht, 6/06/2018)

Betrekkingen van de EU met Armenië (achtergrondinformatie)

Delegatie van de Europese Unie in Armenië

Partnerschapsraad EU-Armenië, 23/05/2017

Factsheet over de betrekkingen van de EU met Armenië (EDEO)

Informatie over de zitting

Brussel

21 juni 2018

Na afloop (documenten)

Videobeelden van de zitting