Agenten opleiden moet sneller en beter kunnen

Met dank overgenomen van C.J.L. (Chris) van Dam i, gepubliceerd op donderdag 21 juni 2018.

Een betere politie krijg je niet alleen door een extra blik agenten open te trekken. Meer aandacht voor de kwaliteit van werving en opleiding is net zo belangrijk. Dat stelt CDA Tweede Kamerlid en oud-politieman Chris van Dam.

Opinieartikel

Afgelopen vrijdag verblijdde minister Grapperhaus (Justitie &Veiligheid) ons met de boodschap dat er de komende tijd 1.111 extra politiemensen worden aangesteld. Voor het eerst in jaren gaat ons nationale politiekorps in sterkte groeien: en dat is goed nieuws. Maar er is meer nodig om de politie op sterkte te houden. En dat begint bij de werving en opleiding van politiemensen. Daardoor lukt het de politie om een kwalitatief hoogwaardige politie te zijn. Maar past deze werving en opleiding nog bij de huidige arbeidsmarkt, bij de huidige jongeren? We moeten uiteindelijk zorgen dat nieuwe politiemensen sneller inzetbaar zijn en meer ‘on the spot’ worden opgeleid.

De beschikbaarheid van voldoende operationele politiemensen is één van de grootste zorgen van de politie. Zo zijn er de laatste jaren veel politietaken bijgekomen: op het vlak van ondermijning, terreur, personen met verward gedrag en de bestrijding van de Mocro-maffia. Meer werk met hetzelfde aantal mensen leidt tot schaarste.

Maar de problematiek vloeit ook voort uit de leeftijdsopbouw van het korps. De komende jaren zullen zo’n 14.000 van de 50.000 operationele dienders met pensioen gaan. Boven de 55 jaar hoeven nachtdiensten niet meer gedaan te worden en deze groep zal eerder bureaudiensten doen. Dat beperkt hun inzetbaarheid in het operationele proces. Die last drukt nu al zwaar op de schouders van de jongere dienders.

Een ander punt is het hoge ziekteverzuim. Niet zo vreemd voor een organisatie die uit een zeer zware reorganisatie komt. En waar fors bezuinigd is, en waar door schaalvergroting ernstig afbreuk is gedaan aan gevoelens van collegialiteit en menselijkheid. Inmiddels liggen er uitgebreide plannen om dat ziekteverzuim terug te dringen. Daarbij is het vooral de kunst om niet in cijfers en getallen te gaan denken, maar in individuele mensen.

Eén ding zou echt helpen om snel meer politie op straat te krijgen: het aanpassen van de basisopleiding. Wij hebben in Nederland kwalitatief hoogwaardige politie en dat moeten we vasthouden. Maar de opleiding van nieuwe politiemensen duurt nu drie jaar en dat is veel te lang. Het is niet meer van deze tijd om jongeren na hun MBO- of HBO-opleiding nog eens 3 jaar de schoolbanken in te jagen.

De politie redeneert nu nog vanuit ‘lifte-time-employment’. Van oudsher starten mensen hun politie-carrière rond hun 20ste om een leven lang bij de politie te werken. Dat rechtvaardigt een forse opleidingsinspanning aan het begin. Maar inmiddels is de werkelijkheid anders.

Daarom roep ik de minister en de politie op anders te kijken naar de basis politieopleiding. Nog meer samenwerking met relevante MBO’s en HBO’s, beperk je als Politieacademie tot het politiespecifieke lesaanbod, meer opleiding ‘on the job’, durf op te leiden voor een beperktere set werkzaamheden.