Oproep D66: Europees totaalverbod op ivoorhandel

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op donderdag 14 juni 2018.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy roept op tot een Europees totaalverbod op ivoorhandel. De afgelopen jaren is de illegale handel in ivoor schrikbarend toegenomen. Vandaag gaat het Europees Parlement op aandringen van Gerbrandy hierover in debat met de Europese Commissie.

Gerbrandy: “Bijna 50.000 olifanten worden per jaar gestroopt. Landen als China en de Verenigde Staten hebben daarom al een totaalverbod en begin dit jaar smeekten meer dan 30 Afrikaanse landen de Commissie om een Europese ban. We moeten nu in actie komen. Europa mag niet de reden zijn dat er nog steeds olifanten in Afrika worden gestroopt.”

Verven met thee

Op aandringen van Gerbrandy kwam Europa in 2016 met een actieplan tegen stroperij. Volgende maand verschijnt de tussenevaluatie. Dat is het moment voor de Commissie om een Europees totaalverbod op ivoorhandel in te stellen. Momenteel hebben lidstaten verschillende manieren om de handel in ivoor aan te pakken. Het huidige Europese verbod beperkt zich daarbij tot antiek en ivoor van voor het CITES-verdrag: de lijst die in 1975 werd aangelegd met alle dier- en plantensoorten die beschermd moeten worden. De huidige halve aanpak werkt niet.

Gerbrandy: “Europa is helaas nog steeds een belangrijke doorvoerhaven voor ivoor. Als een voorwerp eenmaal ergens op de Europese markt komt, is het moeilijk te traceren. Bovendien wordt er gesjoemeld met certificaten en op creatieve wijze wordt ivoor vermomd als antiek. Bijvoorbeeld door te wassen met thee. Een duidelijke Europese aanpak, waarbij in alle lidstaten dezelfde regels gelden, is hard nodig om dit grote natuurprobleem aan te pakken.”

Het Verenigde Koninkrijk en Frankrijk hebben zich al uitgesproken voor een Europees totaalverbod op ivoorhandel. D66 wil dat Nederland zich hier hard voor maakt.