De Avond van de Hoop, Amsterdam

datum 4 juli 2018 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal grote zaal
aanwezigen T. (Tofik) Dibi i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Wit Aan Zet onderzocht het afgelopen jaar de oorzaken en oplossingen voor de heersende ongelijkheid in het Nederlandse onderwijs. In maart werden deze gepresenteerd samen met een manifest die door de coalitiepartijen in Amsterdam is ondertekend. De eerste stappen zijn gezet, maar hoe bereiken we de gewenste verandering? Om antwoord te geven op die vraag onderzoeken we de verhalen en voorbeelden van geslaagd activisme. We gaan in gesprek met schrijver Bleri Lleshi die in zijn nieuwste boek over de kracht van hoop schrijft en de nieuwe wethouder van onderwijs Marjolein Moorman. Wat kunnen we leren van voorbeelden uit het verleden om kansenongelijkheid in het onderwijs tegen te gaan? En wat heeft de Amsterdamse politiek gedaan met het manifest tegen kansenongelijkheid?

Met in dit programma onder anderen

Marjolein Moorman

Wethouder onderwijs, inburgering, armoede & schuldhulp in Amsterdam

Bleri Lleshi

Filosoof, schrijver, docent en jongerenwerker

Lynn Zebeda

Co-founder Dr. Monk

Tofik Dibi

Schrijver

Sunny Bergman

Documentairemaker

Jerry Afriyie

Dichter en oprichter stichting Nederland Wordt Beter

Dionne Abdoelhafiezkhan

Host & mede-oprichter IZI Solutions en Controle Alt Delete

Jaïr Schalkwijk

Controle Alt Delete

Wat gaan we doen?

  • We gaan in gesprek met Bleri Lleshi over zijn nieuwste boek, activisme en hoop.
  • We spreken met best practices over geslaagd activisme en het bereiken van de gewenste verandering. Met Tofik Dibi gaan we het hebben over de campagne voor het kinderpardon. Met Lynn Zebeda hebben we het over de rechtszaak die milieudefensie tegen Shell start. En met Dionne Abdoelhafiezkhan en Jaïr Schalkwijk hebben we het over de strijd tegen etnisch profileren waar zij zich voor inzetten met Controle Alt Delete.
  • En een goed gesprek met wethouder Marjolein Moorman over het ondertekende manifest Kansengelijkheid in het basis- en middelbaar onderwijs. Hoe staat het met de voorstellen en aanbevelingen die vanuit de Wit Aan Zet zijn geopperd?

Over ‘De kracht van hoop’

Verhalen van hoop liggen voor het oprapen. Of het nu gaat om Spaanse slotenmakers die weigeren mensen uit hun huis zetten, Britse schoonmakers die een waardig loon afdwingen, Duitse piloten die weigeren vluchtelingen te deporteren of Belgische gezinnen die vluchtelingen opvangen. De vraag is: waarom kennen we die voorbeelden nauwelijks? Waarom heerst de negativiteit?

‘In tijden van cynisme zijn we hoop steeds meer als iets naïefs gaan zien’, stelt filosoof en jongerenwerker Bleri Lleshi. ‘Terwijl hoop ons net voorstuwt, ook in moeilijke dagen. Vanuit hoop kunnen we positieve veranderingen realiseren, hoe klein ook.’

In dit boek verweeft Lleshi inspirerende voorbeelden van vandaag met het leven en denken van Martin Luther King jr., die een halve eeuw geleden werd vermoord. Lleshi benoemt de wanhoop die er is, gaande van ongelijkheid tot en met machteloosheid. Maar hij laat ook zien hoe we van onderuit macht opbouwen en hoop mogelijk maken. Hij pleit voor verzet, engagement en hoop. Want de geschiedenis toont aan: hoop kan de wereld veranderen.

Lees meer

Kansenongelijkheid in het onderwijs

Bekijk hier de verkiezingsspecial van Wit Aan Zet terug met gepresenteerd acties en debat over veranderingen in het onderwijs.


1.

Meer over...