Bescherm Nederland tegen een nieuwe financiële crisis

Met dank overgenomen van H. (Henk) Nijboer i, gepubliceerd op zaterdag 9 juni 2018.

Tien jaar na de kredietcrisis worden de eisen aan banken weer verslapt. In Amerika en helaas ook in Nederland. Het lijkt wel alsof de lessen van de crisis vergeten zijn.

ING is een goed voorbeeld. De enige Nederlandse internationale systeembank presenteert ogenschijnlijk goede winstcijfers en zou het liefst de beloningen aan de top weer fors verhogen.

Wij als belastingbetalers moesten de bank overeind houden.

Waar kennen we dit van? Van tien jaar geleden: het begin van de bankencrisis. ING-topman Tilmant dreigde destijds Nederland te verlaten omdat hij vond dat er te veel over banken gezeurd werd. Nog geen half jaar later lag ING aan het infuus van de overheid. Wij als belastingbetalers moesten de bank overeind houden. Hetzelfde gold voor SNS en ABN. Drie van de vier grootste banken in Nederland werden gered door de overheid. In heel Europa raakten banken in de problemen.

De oorzaak was overal dezelfde: banken beschikten over veel te weinig eigen vermogen om tegenvallers op te vangen. Bij het minste zuchtje tegenwind vielen ze om en trokken andere banken in hun val mee. Overheden moesten te hulp schieten.

Daarom besloot minister Dijsselbloem alvast een pakket stevige maatregelen in te voeren: Nederland heeft nu de strengste bonuswetgeving en de strengste kapitaaleisen van heel Europa.

Daarom zei de politiek na de crisis: dit nooit meer. In de Verenigde Staten werd de Dodd Frank Act ingevoerd; een heel strenge wet om banken gezond te maken. In Europa kwam de reactie trager op gang. Daarom besloot minister Dijsselbloem niet af te wachten maar alvast een pakket stevige maatregelen in te voeren. Nederland heeft nu de strengste bonuswetgeving en de strengste kapitaaleisen van heel Europa. Terecht, want ons land heeft een relatief grote financiële sector en was hard geraakt door de crisis. Strenge regels en hogere buffers zijn de beste manier om het spaargeld van mensen veilig te stellen.

Nu het economisch beter gaat, lijken de lessen van de crisis vergeten. Minister Hoekstra besloot om de bankenbuffers te verlagen naar het Europese niveau. In stilte lopen bankiers nu de polonaise om dit cadeau te vieren. De verlaging van de buffers betekent dat het eigen vermogen van Nederlandse banken met ongeveer 20 miljard euro aan hard kapitaal omlaag gaat. Geld dat banken nu als topbeloningen of superdividenden kunnen uitkeren. Het is totaal de verkeerde weg.

Ik roep minister Hoekstra daarom op: verhoog als de wiedeweerga de buffers en bescherm Nederland tegen een nieuwe financiële crisis.

Het enige lichtpuntje aan de nieuwe Europese regels is dat de zogenaamde Dijsselbloem-doctrine beter doorgevoerd wordt. Het is goed dat aandeelhouders straks eerder worden aangesproken als het misgaat met banken en dat daar Europees toezicht op is. Maar dat is wel een maatregel achteraf, als het kalf reeds verdronken is.

De PvdA wil voorkomen dat banken in de toekomst weer in problemen komen. De beste garantie daarvoor zijn stevige buffers. Ik roep minister Hoekstra daarom op: verhoog als de wiedeweerga de buffers en bescherm Nederland tegen een nieuwe financiële crisis.