Landelijk Voorzitter Splinter Chabot bij NPO Radio 1 - Spraakmakers 28 mei

Met dank overgenomen van Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) i, gepubliceerd op donderdag 31 mei 2018.

Afgelopen maandag, 28 mei, was onze Landelijk Voorzitter, Splinter Chabot, namens de JOVD te gast bij NPO Radio 1 als Spraakmaker bij het programma Spraakmakers. Van half 10 tot half 12 schoof hij in de uitzending aan om te praten over verschillende politieke en actuele onderwerpen van het weekend en die dag. Hieronder een kort verslag.

Allereerst ging het in de uitzending over de stelling: “een volledige bijstandsuitkering moet je gaan verdienen”, dit naar aanleiding van de speech van Klaas Dijkhoff op het VVD-congres. Namens de JOVD gaven we aan dat Dijkhoff naar voren bracht dat er in het bijstandssysteem best wat meer mechanismes mogen worden ingebouwd om men ervan bewust te maken dat de bijstand betaald wordt door mensen die wel (kunnen) werken en belasting betalen en dat het systeem nu wel heel anoniem is. We gaven aan dat het hierbij om een gedachte ging óm die bewustwording te vergroten en dat het niet meteen ging om concreet voorstel om het beleid aan te passen. Het is niet een blauwdruk, eerder een gedachte-experiment, wat zeer interessant is en goed om over na te denken. “Als je pech hebt, niet kunt werken, in de problemen zit; dan krijg je hulp - maar het is belangrijk dat men weet dat dat geld niet zo maar van de planken komt gerold, het komt van de mensen die wel kunnen werken”.

Een volgend onderwerp dat aan bod kwam, waren de vertrouwenscijfers die het CBS naar buiten heeft gebracht over verschillende instituties in Nederland. Denk hierbij aan het vertrouwen in politici, de politie en de EU. Het vertrouwen in die drie groepen is gestegen, maar het vertrouwen in de pers is (na het vertrouwen in de kerk) het laagst. Dit vertrouwen is het laagst onder ouderen en laagopgeleiden en heeft deels te maken met laaggeletterdheid. Vanuit de JOVD gaven we aan dat die laaggeletterdheid in Nederland zorgelijk is en dat er een groot taboe heerst op het niet kunnen lezen en schrijven. Onder andere prinses Laurentien probeert hier al jaren aandacht voor te vragen. Wél haalde de JOVD iets positiefs uit de cijfers; jongeren hebben wel steeds meer vertrouwen in de Nederlandse instituties. We gaven ook aan dat het voor de media, de pers, niet altijd even makkelijk is: door de opkomst van Sociale Media en de vergroting van nepnieuws, wordt het vertrouwen in bijvoorbeeld de media ook aangetast. Beleid is daar niet echt tegen te maken; het plan van Kajsa Ollongren om vanuit de EU nepnieuws aan te pakken, kan op z’n zachts gezegd een beetje eng worden genoemd.

Een derde onderwerp dat aan bod kwam, was generatie Z. Dat is de generatie die geboren is tussen 1995 en 2010. Merlijn Kamerling maakte er een serie over. Het ging over het feit dat onze generatie opgroeit in een periode waarbij terrorisme ‘bijna als normaal’ wordt gezien en de arbeidsmarkt sterk verandert. Ook ging het over de focus op Sociale Media. We gaven aan dat “als je naar instagram kijkt, het er soms wel op lijkt dat bij iedereen altijd de zon schijnt, iedereen altijd op vakantie is, iedereen in het geld zwemt, terwijl in het echt het ook heel vaak regent en niet altijd alles leuk is. We zijn veel meer gaan focussen op het plaatje naar buiten toe, in plaats van het innerlijke verhaal van iemand zelf, terwijl juist dat innerlijke verhaal belangrijk is”.

Benieuwd naar de andere onderwerpen die behandeld werden? Zoals de vrijheid van meningsuiting in Spanje en het nieuws van de dag? Klik dan hier en luister het terug!