Debataanvraag over de concrete maatregelen in het kader van het preventieakkoord n.a.v. berichten over rookverbod op terrassen.

Met dank overgenomen van H.S. (Hayke) Veldman i, gepubliceerd op donderdag 31 mei 2018, 9:33.

regeling van werkzaamheden 31 mei 2018

De heer Veldman (VVD):

Voorzitter. De staatssecretaris heeft eerder deze week de Kamer gevraagd om terughoudend te zijn in het meegeven van opdrachten aan de preventietafels die werken aan een nationaal preventieakkoord. Ik lees vandaag op meerdere plekken dat hij zich bedacht heeft en toch over concrete maatregelen op het gebied van preventie wil spreken. Sterker nog, de staatssecretaris heeft vandaag zelfs meerdere voorstellen gedaan. Ik stel voor dat we de staatssecretaris tegemoetkomen en vraag daarom een debat aan over de concrete maatregelen in het kader van het preventieakkoord. Wat mij betreft wordt dat debat nog voor de zomer gehouden, zodat de mensen die werken aan dat preventieakkoord, weten hoe de Tweede Kamer over maatregelen denkt.

Mevrouw Agema (PVV):

Voorzitter, ik steun het verzoek niet. Op 17 mei was er een algemeen overleg van vier uur. Afgelopen dinsdag was het VAO. We worden steeds verwezen naar die onderhandelingstafels. Ik stel voor dat meneer Veldman gewoon wacht op het preventieakkoord en dat we dan na de zomer het preventieakkoord gaan bespreken, want een zinloos debat voor de zomer vind ik echt te ver gaan.

Mevrouw Ploumen (PvdA):

Voorzitter. Het is een onderwerp dat heel veel mensen raakt en waar mensen ook graag duidelijkheid over willen hebben. Dus ik zou het verzoek willen steunen.

Mevrouw Dik-Faber (ChristenUnie):

Voorzitter. Ik kan mij helemaal aansluiten bij de woorden van mevrouw Agema. We hebben hier uitvoerig over gedebatteerd. Er is deze week nog een VAO geweest in deze zaal. We moeten nu de maatschappelijke organisaties en de staatssecretaris verder laten werken aan het preventieakkoord. Dan spreken we erover na de zomer. Geen steun voor het debat.

Mevrouw Kuik (CDA):

Voorzitter. Daar kan ik mij bij aansluiten. Geen steun voor het debat.

De heer Van der Staaij (SGP):

Voorzitter. Als de VVD-fractie zover is dat zij graag wil praten over maatregelen om het roken in te dammen, dan wil de SGP graag dat momentum benutten en het debat steunen.

Mevrouw Özütok (GroenLinks):

GroenLinks steunt het verzoek.

Mevrouw Diertens (D66):

Geen steun voor het debat.

Mevrouw Van Brenk (50PLUS):

Voorzitter. Ook wij willen dat heuglijke feit van de VVD belonen. Dus wat ons betreft ook steun voor het debat.

De heer Van Gerven (SP):

Het is merkwaardig dat er nu weer allerlei verhalen wel de ronde doen, terwijl dat niet het geval was in het debat hier in de Kamer, waar het thuishoort. Steun voor het debat.

De voorzitter:

Meneer Van Gerven heeft u echt geholpen aan een meerderheid, meneer Veldman.

De heer Veldman (VVD):

Dat is mooi.

De voorzitter:

We gaan dit meerderheidsdebat toevoegen aan de lijst van debatten.