Brief van de minister van VWS over de derde evaluatie van de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen - Evaluatie Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen

Deze brief is onder nr. A toegevoegd aan dossier 29963 - Evaluatie Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Evaluatie Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen; Brief van de minister van VWS over de derde evaluatie van de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen
Document­datum 31-05-2018
Publicatie­datum 31-05-2018
Nummer KST29963A
Kenmerk 29963, nr. A
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

29 963 Evaluatie Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen

A BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 mei 2018

Hierbij bied ik u het rapport over de evaluatie van de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen1 (WMO) aan. Het is de derde evaluatie van de wet sinds de inwerkingtreding in 1999.

Het evaluatierapport gaat in op de algemene werking van de wet en daarnaast komen specifiek een aantal thema’s rond de wet aan de orde: de reikwijdte, de informed consent-vereiste, het functioneren van de medisch-ethische toetsingscommissie, de proefpersonenverzekering en het toezicht op de naleving van de wet.

Uit het evaluatieonderzoek komt naar voren dat de WMO een goede balans vindt tussen het beschermen van proefpersonen tegen de risico’s en bezwaren van wetenschappelijk onderzoek en de vooruitgang van de medische wetenschap. Met deze conclusie wordt de lijn doorgetrokken die ook in de vorige twee wetsevaluaties (2004 en 2012) naar voren kwam.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Noot 1

Ter inzage gelegd op de afdeling Inhoudelijke ondersteuning onder griffienr. 163130.


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.