Memorie van toelichting - Wijziging van de begrotingsstaat van het provinciefonds voor het jaar 2018 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

Deze memorie van toelichting i is onder nr. 2 toegevoegd aan wetsvoorstel 34960 C - Wijziging begroting provinciefonds 2018 (Voorjaarsnota) i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de begrotingsstaat van het provinciefonds voor het jaar 2018 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota); Memorie van toelichting; Memorie van toelichting
Document­datum 30-05-2018
Publicatie­datum 30-05-2018
Nummer KST34960C2
Kenmerk 34960 C, nr. 2
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2017-

2018

34 960 C

Wijziging van de begrotingsstaat van het provinciefonds voor het jaar 2018 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

Nr. 2

MEMORIE VAN TOELICHTING

  • A. 
    ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL Wetsartikel 1

De begrotingsstaten die onderdeel uitmaken van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 1, derde lid, van de Comptabiliteitswet 2001 elk afzonderlijk bij wet vastgesteld en derhalve ook gewijzigd. Het onderhavige wetsvoorstel strekt ertoe om voor het jaar 2018 wijzigingen aan te brengen in de begrotingsstaat voor het provinciefonds.

Het in de begrotingsstaat opgenomen begrotingsartikel wordt in onderdeel B van deze memorie van toelichting toegelicht (de zgn. begrotingstoelichting).

Wetsartikel 3

Ingevolge artikel 5, eerste lid, van de Financiële-verhoudingswet hebben de provincies gezamenlijk recht op het bedrag dat in de begroting als verplichting voor het totaal van de algemene uitkering is opgenomen.

Ingevolge artikel 5, tweede lid, van de Financiële-verhoudingswet, hebben de provincies gezamenlijk recht op de bedragen die in de begroting als verplichting voor het totaal van de integratie-uitkeringen en het totaal van de decentralisatie-uitkeringen zijn opgenomen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

K.H. Ollongren

De Staatssecretaris van Financiën,

  • M. 
    Snel

kst-34960-C-2 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2018

  • B. 
    BEGROTINGSTOELICHTING

Inhoudsopgave    blz.

Leeswijzer    2

Overzicht uitgavenmutaties    2

Toelichting op de beleidsmutaties    3

Toelichting    6

Leeswijzer

Bij de eerste suppletoire begroting ligt de nadruk niet op de beleidsprioriteiten, zoals in de ontwerpbegroting 2018, maar op de mutaties ten opzichte van deze ontwerpbegroting. De terugkoppeling over het gevoerde beleid in relatie tot de beleidsprioriteiten, zal centraal staan in de financiële verantwoording over 2018.

De indeling van deze suppletoire begroting is als volgt. Paragraaf 1 start met het beschrijven van de beleidsmutaties. Kort zal worden toegelicht wat de omvang en de reden van de uitgavenmutaties is. Vervolgens wordt in paragraaf 2 («het beleidsartikel»), ingegaan op de «budgettaire gevolgen van beleid». Deze paragraaf geeft inzicht in de integrale uitgaven die samenhangen met de hoofdbeleidsdoelstelling. Hierin worden de veranderingen op artikelonderdeel-niveau belicht. Tot slot, in paragraaf 3 en 4, een overzicht van de integratie-uitkeringen en de decentralisatie-uitkeringen.

  • 1. 
    Het beleid

Overzicht uitgavenmutaties

In de onderstaande overzichtstabel B1 wordt een overzicht gegeven van de mutaties die zich in de periode vanaf de vastgestelde begroting 2018 tot en met de eerste suppletoire begroting 2018 hebben voorgedaan in de uitgaven. De weergegeven mutaties worden onder de tabel afzonderlijk toegelicht.

Tabel B1: Overzicht suppletoire begrotingsmutaties (Eerste suppletoire begroting; bedragen x € 1.000)

2018

Stand uitgavenbedrag vastgestelde begroting 2018    2.187.740

Mutaties nog niet opgenomen in een begrotingsstuk:

2a)    Accres tranche 2017 (incidenteel)    - 3.500

2b)    Accres tranche 2017 (structureel)    - 3.500

  • 3) 
    Accres tranche 2018    59.871
  • 8) 
    Beter Benutten (decentralisatie-uitkering)    15.966
  • 9) 
    Gebiedsontwikkeling Ooijen Wanssum (decentralisatie-uitkering)    35.607
  • 10) 
    Projecten Verkeer en Vervoer (algemene uitkering)    - 6.000

Totaal nieuwe mutaties    124.836

Stand 1e suppletoire begroting 2018    2.312.576

Toelichting op de beleidsmutaties

  • 1) 
    Wijziging betalingsverloop 2017 (decentralisatie-uitkeringen)

In de Slotwet 2017 van het provinciefonds is vastgesteld hoe de in 2017 gerealiseerde uitbetalingen voor de algemene uitkering en decentralisatie-uitkeringen aan de provincies zich verhouden tot het bedrag dat bij de 2suppletoire begroting 2017 voor de uitbetalingen is geraamd. Daarbij is gebleken dat er bij de decentralisatie-uitkering lagere uitbetalingen zijn gedaan dan bij Najaarsnota 2017 werden verwacht. Het gaat hierbij om een verschil van € 1.000. Deze verschillen kunnen ontstaan doordat op het moment van uitbetaling nog niet alle verdeelmaatstaven, of uit te keren bedragen per provincie, definitief zijn. Zie ook de Slotwet 2017 van het provinciefonds (TK 34 950 C, nr. 4). In deze 1e suppletoire begroting 2018 van het provinciefonds worden de decentralisatie-uitkeringen met +

€ 1.000 bijgesteld.

2a en b) Accres tranche 2017 (algemene-uitkering)

Het definitieve accres over begrotingsjaar 2017 wordt berekend op basis van de stand van het Financieel jaarverslag van het Rijk en wordt verwerkt in deze 1e suppletoire begroting 2018 van het provinciefonds. Voor 2017 wordt het accres ten opzichte van de stand ontwerpbegroting 2017 verlaagd met € 3,5 miljoen. Het totale accres voor 2017 wordt daarmee € 24,8 miljoen. Daarnaast wordt de structurele doorwerking van het accres 2017 verwerkt in deze 1e suppletoire begroting 2018 van het provinciefonds.

  • 3) 
    Accres tranche 2018 (algemene-uitkering)

Het accres 2018 is onderdeel van de normeringssystematiek. Als gevolg van mutaties in de netto gecorrigeerde rijksuitgaven wordt het accres 2018, ten opzichte van de stand miljoenennota 2018, verhoogd met € 59,9 miljoen.

  • 4) 
    Plafond BTW compensatiefonds (algemene-uitkering)

De ontwikkeling van het BTW compensatiefonds en het bijbehorende plafond leiden conform het Financieel Akkoord Rijk/VNG/IPO met ingang van 2015 tot een toename of afname van de algemene uitkering van de fondsen. Bij ontwerpbegroting 2018 werd de ruimte onder het plafond voor 2017 geraamd op € 23,5 miljoen. Bij de definitieve afrekening blijkt deze ruimte met € 0,75 miljoen afgenomen. Dit bedrag wordt verrekend met het BTW compensatiefonds.

  • 5) 
    Na-ijlende effecten mijnbouw (decentralisatie-uitkering)

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat levert een bijdrage van € 1,36 miljoen aan de kosten die de Provincie Limburg maakt voor de na-ijlende effecten van de mijnbouw in Limburg.

  • 6) 
    Innovatiebudget Handelsregister (algemene-uitkering)

Het is niet gelukt om de vaste vrijwillige bijdrage aan de innovatie van het Handelsregister van de grond te krijgen. Om die reden stort het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat de bijdrage van € 14.000 van de provincies terug in het provinciefonds.

  • 7) 
    Interreg V (decentralisatie-uitkering)

In het kader van de Rijkscofinancieringsregeling Interreg V en de Interreg Projectstimuleringsregeling V ontvangen de provincies Friesland en de provincie Drenthe een bijdrage van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

  • 8) 
    Beter Benutten (decentralisatie-uitkering)

In het kader van het programma Beter Benutten ontvangen een aantal provincies een bijdrage van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

  • 9) 
    Gebiedsontwikkeling Ooijen Wanssum (decentralisatie-uitkering)

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat draagt € 35,6 miljoen bij aan de provincie Limburg voor de voorbereidings- en uitvoeringskosten van de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum.

10-11) Projecten Verkeer en Vervoer (algemene- en decentralisatie-uitkering)

De Rijksbijdrage voor de provincie Gelderland voor het project openbaar vervoer Arnhem-Düsseldorf maakte per abuis onderdeel uit van de algemene uitkering in plaats van de decentralisatie-uitkering projecten Verkeer en Vervoer. Om die reden is de bijdrage voor Gelderland van € 6 miljoen van de algemene uikering overgeheveld naar de decentralisatie-uitkering Projecten Verkeer en Vervoer.

  • 12) 
    Smart industry HUB (decentralisatie-uitkering)

De provincies Zuid-Holland, Overijssel en Gelderland ontvangen elk een bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor de opzet van een Smart Industry Hub.

  • 13) 
    MKB innovatiestimulering (decentralisatie-uitkering)

Negen provincies ontvangen in totaal een bijdrage van € 3,19 miljoen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat ten behoeve van de MKB innovatiestimulering Topsectoren (MIT).

  • 14) 
    Zeeland in stroomversnelling (decentralisatie-uitkering)

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat draagt € 1,8 miljoen bij ten behoeve van de financiering van het project Tidal Test center uit het Investeringsprogramma Zeeland in Stroomversnelling.

  • 15) 
    NUP (algemene-uitkering)

Sinds 2010 dragen provincies via een uitname uit de algemene uitkering van het Provinciefonds een vast bedrag bij aan NUP. De afgelopen jaren is deze bijdrage specifiek ingezet voor MijnOverheid. Nu de kosten van MijnOverheid vanaf 2018 op basis van gebruik in rekening worden gebracht bij de provincies, wordt de vaste bijdrage van € 500.000 teruggestort in het provinciefonds.

  • 16) 
    Value data centre (decentralisatie-uitkering)

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat draagt € 60.000 bij aan de provincie Noord-Brabant voor de kwartiermaker van het Value data centre.

  • 17) 
    Bodemsanering (decentralisatie-uitkering)

Vijf provincies ontvangen in totaal een bijdrage van € 6,73 miljoen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de decentralisatie-uitkering Bodemsanering.

  • 18) 
    Mooiste Natuurgebied van Nederland (decentralisatie-uitkering)

De provincie Gelderland ontvangt als aanspreekpunt voor de Veluwe van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het prijzengeld van € 300.000 in het kader van de publieksverkiezing voor het «Mooiste natuurgebied van Nederland».

  • 19) 
    Erfgoedprogramma aardbevingsgebied (decentralisatie-uitkering)

In het kader van het Erfgoedprogramma ontvangt de provincie Groningen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een bijdrage van € 3,95 miljoen.

  • 20) 
    Project Lelystad Airport aansluiting A6 (decentralisatie-uitkering)

De provincie Flevoland ontvangt van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat € 620.000 voor het project Lelystad Airport aansluiting A6.

  • 21) 
    Waterstofbussen (decentralisatie-uitkering)

De provincie Groningen ontvangt een bijdrage van € 800.000 van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in het kader van de Pilot Waterstof (OV) bussen.

  • 2. 
    Het beleidsartikel

In onderstaande tabel B2 worden voor de verplichtingen, de uitgaven en de ontvangsten de budgettaire gevolgen van beleid van het provinciefonds weergegeven. Hiermee worden de integrale uitgaven die samenhangen met de samengestelde beleidsdoelstelling (het nastreven van een adequate omvang van het provinciefonds en het nastreven van een adequate verdeling van de middelen over de provincies) inzichtelijk gemaakt.

Tabel B2: Budgettaire gevolgen van beleid provinciefonds (Eerste suppletoire begroting; bedragen x € 1.000)

 
 

Ontwerpbegroting 2018 (1)

Mutaties via

NvW,

moties en

amende menten

(2)

Vastge stelde begroting

2018

(3=1+2)

Mutaties

1e

supple-toire begroting 2018 (4)

Stand 1e supple-toire begroting 2018 (5=3+4)

Mutatie

2019

Mutatie

2020

Mutatie

2021

Mutatie

2022

Verplichtingen

2.187.740

0

2.187.740

124.835

2.312.575

93.194

95.423

67.691

57.518

Uitgaven:

Waarvan juridisch verplicht

Opdracht

  • 1. 
    Kosten Financiële-

2.187.740

100%

0

2.187.740

124.836

2.312.576

100%

93.194

95.423

67.691

57.518

verhoudingswet

100

0

100

0

100

0

0

0

0

Bijdragen aan medeoverheden

  • 1. 
    Algemene uitkering

2.019.582

0

2.019.582

46.635

2.066.217

50.885

50.871

50.871

50.871

  • 2. 
    Integratie-uitkeringen

0

0

0

0

0

0

0

0

0

  • 3. 
    Decentralisatie-uitkeringen

168.058

0

168.058

78.201

246.259

42.309

44.552

16.820

6.647

Ontvangsten:

2.187.740

0

2.187.740

124.836

2.312.576

93.194

95.423

67.691

57.518

Toelichting

Mutaties 1e suppletoire begroting Verplichtingen

In dit wetsvoorstel wordt voorgesteld de begroting van de verplichtingen van het provinciefonds voor het jaar 2018 met € 124.835.000 te muteren en te brengen op € 2.312.575.000. De mutaties worden hieronder in tabel B3 opgesomd. De toelichting bij de mutaties die onderdeel vormen van het totaalbedrag dat in deze tabel is vermeld is reeds gegeven in § 1.

Tabel B3: Mutaties verplichtingenbedrag provinciefonds 2018 (bedragen x € 1.000)

Stand verplichtingenbedrag vastgestelde begroting 2018    2.187.740

Mutaties nog niet opgenomen in een begrotingsstuk:

Accres tranche 2017 (incidenteel)    - 3.500

Accres tranche 2017 (structureel)    - 3.500

Accres tranche 2018    59.871

Plafond BTW compensatiefonds 2017    - 750

Na-ijlende effecten mijnbouw (decentralisatie-uitkering)    1.361

Innovatiebudget handelsregister (algemene uitkering)    14

Interreg V (decentralisatie-uitkering)    466

Beter Benutten (decentralisatie-uitkering)    15.966

Gebiedsontwikkeling Ooijen Wanssum (decentralisatie- uitkering)    35.607

Projecten Verkeer en Vervoer (algemene uitkering)    - 6.000

Projecten Verkeer en Vervoer (decentralisatie-uitkering)    6.000

Smart industry HUB (decentralisatie-uitkering)    1.350

MKB innovatiestimulering (decentralisatie-uitkering)    3.190

Zeeland in stroomversnelling (decentralisatie-uitkering)    1.800

NUP (algemene uitkering)    500

Value data centre (decentralisatie-uitkering)    60

Bodemsanering (decentralisatie-uitkering)    6.730

Mooiste Natuurgebied van Nederland (decentralisatie-

uitkering)    300

Erfgoedprogramma aardbevingsgebied (decentralisatie-

uitkering)    3.950

Project Lelystad Airport aansluiting A6 (decentralisatie-

uitkering)    620

Waterstofbussen (decentralisatie-uitkering)    800

Totaal nieuwe mutaties:    124.835

Stand verplichtingenbedrag bij 1e suppletoire begroting

2018    2.312.575

Waarvan verplichtingenbedrag kosten Financiële- verhoudingswet    100

Waarvan verplichtingenbedrag algemene uitkering    2.066.217

Waarvan verplichtingenbedrag integratie-uitkeringen    0

Waarvan verplichtingenbedrag decentralisatie-uitkeringen    246.258

 

Uitgaven

In dit wetsvoorstel wordt voorgesteld de begroting van de uitgaven van het provinciefonds voor het jaar 2018 met € 124.836.000 te muteren en te brengen op € 2.312.576.000. De mutaties worden in tabel B4 opgesomd.

De mutaties die plaatsvinden met betrekking tot de verplichtingen zijn ook van toepassing op de uitgaven. Er is echter nog één mutaties die wel effect heeft op het uitgavenbedrag 2018, maar niet op het verplichtingenbedrag 2018. Het gaat om de «wijziging betalingsverloop decentralisatie-uitkeringen 2017». De toelichting bij deze mutaties, die onderdeel vormt van het totaalbedrag dat in deze tabel is vermeld, is reeds gegeven in § 1.

Tabel B4: Mutaties uitgavenbedrag provinciefonds 2018 (bedragen x € 1.000)

Stand uitgavenbedrag vastgestelde begroting 2018

2.187.740

Mutaties nog niet opgenomen in een begrotingsstuk:

Wijziging betalingsverloop decentralisatie-uitkeringen 2017

1

Accres tranche 2017 (incidenteel)

  • 3.500

Accres tranche 2017 (structureel)

  • 3.500

Accres tranche 2018

59.871

Plafond BTW compensatiefonds 2017

  • 750

Na-ijlende effecten mijnbouw (decentralisatie-uitkering)

1.361

Innovatiebudget handelsregister (algemene uitkering)

14

Interreg V (decentralisatie-uitkering)

466

Beter Benutten (decentralisatie-uitkering)

15.966

Gebiedsontwikkeling Ooijen Wanssum (decentralisatie-uitkering)

35.607

Projecten Verkeer en Vervoer (algemene uitkering)

  • 6.000

Projecten Verkeer en Vervoer (decentralisatie-uitkering)

6.000

Smart industry HUB (decentralisatie-uitkering)

1.350

MKB innovatiestimulering (decentralisatie-uitkering)

3.190

Zeeland in stroomversnelling (decentralisatie-uitkering)

1.800

NUP (algemene uitkering)

500

Value data centre (decentralisatie-uitkering)

60

Bodemsanering (decentralisatie-uitkering)

6.730

Mooiste Natuurgebied van Nederland (decentralisatie-uitkering)

300

Erfgoedprogramma aardbevingsgebied (decentralisatie-uitkering)

3.950

Project Lelystad Airport aansluiting A6 (decentralisatie-uitkering)

620

Waterstofbussen (decentralisatie-uitkering)

800

Totaal nieuwe mutaties:

124.836

Stand uitgavenbedrag bij 1e suppletoire begroting 2018

2.312.576

Waarvan uitgavenbedrag kosten Financiële-verhoudingswet

100

Waarvan uitgavenbedrag algemene uitkering

2.066.217

Waarvan uitgavenbedrag integratie-uitkeringen

0

Waarvan uitgavenbedrag decentralisatie-uitkeringen

246.259

Ontvangsten

Sinds de invoering van de Financiële-verhoudingswet zijn de uitgaven en de ontvangsten op grond van artikel 4 van die wet over ieder uitkeringsjaar aan elkaar gelijk. Ten opzichte van de oorspronkelijke vastgestelde begroting van het provinciefonds voor 2018 worden de ontvangsten, analoog aan de uitgaven, met € 124.836.000 gewijzigd en gebracht op € 2.312.576.000.

  • 3. 
    Integratie-uitkeringen

Het provinciefonds bevat momenteel geen integratie-uitkeringen. Dientengevolge is tabel B5 (overzicht integratie-uitkeringen provinciefonds) niet opgenomen.

  • 4. 
    Decentralisatie-uitkeringen

In tabel B6 is een overzicht opgenomen van de decentralisatie-uitkeringen.

Tabel B6: Overzicht decentralisatie-uitkeringen provinciefonds 2018 (bedragen x € 1.000)

Omschrijving    2018

Decentralisatie-uitkeringen begroting 2018:

Bodemsanering    35.830

Brede Doeluitkering Verkeer en vervoer (projecten)    40.707

Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT-projecten)    17

MIRT-project IJsseldelta Fase 2    1.528

Monumenten    20.000

Programma Impuls Omgevingsveiligheid    14.507

Programma Rijke Waddenzee (Vismigratierivier Afsluitdijk)    1.653

Verduurzaming ketens Energie-Chemie Eemsdelta    35

Versnellingsagenda melkveehouderij Noord NL    60

Waddenfonds    28.878

Weidevogels    25

Zoetwatermaatregelen    9.605

Zuiderzeelijn REP-middelen    15.213

Subtotaal    168.058

Nog niet eerder opgenomen in een begroting:

Wijziging betalingsverloop decentralisatie-uitkeringen 2017    1

Na-ijlende effecten mijnbouw    1.361

Interreg V    466

Beter Benutten    15.966

Gebiedsontwikkeling Ooijen Wanssum    35.607

Projecten Verkeer en Vervoer    6.000

Smart industry HUB    1.350

MKB innovatiestimulering    3.190

Zeeland in stroomversnelling    1.800

Value data centre    60

Bodemsanering    6.730

Mooiste Natuurgebied van Nederland    300

Erfgoedprogramma aardbevingsgebied    3.950

Project Lelystad Airport aansluiting A6    620

Waterstofbussen    800

Subtotaal    78.201

Totaal:    246.259

Tweede Kamer, vergaderjaar 2017-2018, 34 960 C, nr. 2 8


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.