Concentraties: Commissie bevestigt goedkeuring overname Nederlands kabeltelevisiebedrijf Ziggo door Liberty Global, onder voorwaarden

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 30 mei 2018.

De Europese Commissie i heeft, na toetsing aan de EU-concentratieverordening, opnieuw onder voorwaarden goedkeuring gegeven voor de overname van Ziggo door Liberty Global. De concentratie was eerst goedgekeurd in 2014. Na de nietigverklaring van deze goedkeuring door het Gerecht in 2017 heeft de Commissie de concentratie opnieuw beoordeeld.

Vóór de transactie waren Ziggo en Liberty Global afzonderlijke kabeltelevisiebedrijven die voornamelijk vaste telecommunicatiediensten aanboden en waarvan de activiteiten in Nederland elkaar niet overlapten. Ze waren met name actief in verschillende delen van Nederland en concurreerden niet om dezelfde klanten. De concentratie tussen beide bedrijven werd in maart 2014 bij de Commissie aangemeld en in oktober 2014 onder voorwaarden goedgekeurd. Die goedkeuring werd vervolgens in oktober 2017 door het Gerecht nietig verklaard om procedurele redenen.

Na een nieuw onderzoek heeft de Commissie haar goedkeuring, onder voorwaarden, van de overname van het Nederlandse kabeltelevisiebedrijf Ziggo door Liberty Global bevestigd.

De mededingingsbezwaren van de Commissie

In 2014 had de Commissie bezwaren dat de concentratie, zoals die oorspronkelijk was aangemeld, de mededinging zou verstoren doordat twee nauwe concurrenten en belangrijke bronnen van concurrentie op de Nederlandse wholesalemarkt voor premium betaalfilmzenders zouden verdwijnen. Om daadwerkelijke mededinging op de Nederlandse wholesalemarkt voor premium betaalfilmzenders te behouden, had Liberty Global toegezegd om zijn Film1-zender van de hand te doen aan een externe overnemer. De zender werd verkocht aan Sony.

In haar nieuwe beoordeling heeft de Commissie haar bezwaren bevestigd dat de concentratie, zoals die oorspronkelijk was aangemeld, de onderhandelingsmacht van Liberty Global ten aanzien van televisieomroepen zou versterken, waardoor innovatie in de levering van audiovisuele content via het internet (de zogenaamde over-the-top of OTT-diensten) zou worden belemmerd. De hernieuwde goedkeuring is daarom opnieuw afhankelijk gesteld van de uitvoering van een pakket toezeggingen.

De voorgestelde oplossingen

Om de mededingingsbezwaren van de Commissie weg te nemen, heeft Liberty Global toezeggingen aangeboden die lijken op de toezeggingen die in 2014 werden aangeboden, namelijk:

  • de clausules in overeenkomsten over zenderdoorgifte die omroepen beperken in hun mogelijkheden om hun zenders en content via het internet aan te bieden, worden beëindigd;
  • de komende acht jaar te rekenen vanaf het besluit van vandaag wordt dit soort clausules niet opgenomen in nieuwe overeenkomsten over zenderdoorgifte;
  • er wordt adequate interconnectiecapaciteit behouden via ten minste drie congestievrije routes tot zijn internetnetwerk in Nederland, wat moet helpen om voldoende capaciteit te garanderen voor concurrerende OTT-diensten, ook voor acht jaar te rekenen vanaf het besluit van vandaag;
  • de Film1-zender wordt niet opnieuw verworven, om te garanderen dat deze verkoop een structurele verandering in de markt is.

De conclusie van de Commissie is dan ook dat de voorgestelde transactie, dankzij de aanpassingen die werden toegezegd, niet langer mededingingsbezwaren zou opleveren. Het besluit is wel afhankelijk gesteld van de volledige naleving van de gedane toezeggingen.

De nieuwe beoordeling van de transactie

Het besluit van de Commissie van vandaag volgt na een nieuwe beoordeling van de concentratie die oorspronkelijk op 14 maart 2014 werd aangemeld en op 10 oktober 2014 onder bepaalde voorwaarden door de Commissie werd goedgekeurd.

Op 26 oktober 2017 heeft het Gerecht het besluit van de Commissie nietig verklaard, omdat de Commissie haar conclusie dat de concentratie niet tot verticale mededingingsverstorende effecten op de mogelijke markt voor premium betaalsportzenders zou leiden, niet volledig heeft gemotiveerd. De nieuwe beoordeling heeft bevestigd dat er geen bezwaren zijn op deze mogelijke markt en in het besluit van vandaag is dit volledig gemotiveerd.

Om aan het arrest te voldoen en overeenkomstig artikel 10, lid 5, van de EU-concentratieverordening, heeft de Commissie de volledige transactie opnieuw beoordeeld, onder meer alle getroffen markten, in het licht van de marktomstandigheden.

Ondernemingen en producten

Liberty Global, dat in het Verenigd Koninkrijk is gevestigd, bezit en exploiteert over de hele wereld kabelnetwerken en bepaalde mobiele netwerken. Het biedt televisie, breedbandinternet, mobieletelefonie- en telefoniediensten, alsook mobiele diensten aan. Vandaag is Liberty Global actief in Nederland via zijn joint venture met Vodafone - Vodafone Ziggo.

Ziggo, dat in Nederland is gevestigd, bezat en exploiteerde een kabelnetwerk ten tijde van de goedkeuring van het besluit in 2014. Het netwerk bestrijkt meer dan de helft van Nederland, waaronder de derde en vierde grootste steden, Den Haag en Utrecht. Ziggo bood digitale en analoge kabelvideo, breedbandinternet, mobiele en digitale telefonie (VoIP) aan. In 2016 werd Ziggo deel van de nieuw opgerichte joint venture Vodafone Ziggo.

Concentratiecontrole - regels en procedures

Overeenkomstig de EU-concentratieregels heeft de Commissie op 4 april 2018 een supplement bij de oorspronkelijke aanmelding van de concentratie ontvangen.

Het is de taak van de Commissie om fusies en acquisities te beoordelen wanneer de omzet van de betrokken ondernemingen bepaalde drempels overschrijdt (zie artikel 1 van de concentratieverordening) en om concentraties te voorkomen die de daadwerkelijke mededinging in de EER (of een wezenlijk deel daarvan) op significante wijze zouden belemmeren.

Het overgrote deel van de concentraties die worden aangemeld, levert geen mededingingsbezwaren op en wordt na een routinebeoordeling goedgekeurd. Wanneer een transactie is aangemeld, heeft de Commissie normaal gesproken 25 werkdagen de tijd om de transactie goed te keuren (fase I) of een diepgaand onderzoek te beginnen (fase II).

Meer informatie over deze zaak is op de website van DG Concurrentie van de Commissie beschikbaar in het publieke zaakregister onder zaaknummer M.7000.

IP/18/3984

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail