Resultaten en bevindingen van de consultatie bij Wet verruiming ontheffing woonplaatsvereiste wethouders en gedeputeerden

1.

Kerngegevens

Officiële titel Consultatie rapport gepubliceerd bij Wet verruiming ontheffing woonplaatsvereiste wethouders en gedeputeerden
Document­datum 16-06-2017
Publicatie­datum 16-05-2018
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

CONSULTATIEVERSLAG WET VERRUIMING ONTHEFFING WOONPLAATSVEREISTE WETHOUDERS EN GEDEPUTEERDEN

Verslag van de reacties die via www.internetconsultatie.nl zijn binnengekomen op het wetsvoorstel Wet verruiming ontheffing woonplaatsvereiste wethouders en gedeputeerden

Informatie over het onderwerp

Voor wethouders geldt een woonplaatsvereiste: ze moeten wonen in de gemeenten waar ze wethouder zijn. De gemeenteraad kan van dit vereiste ontheffing verlenen. De gemeenteraad kan dat op dit moment doen voor één jaar; in bijzondere gevallen kan dit verlengd worden. Dit wetsvoorstel heeft als doel de mogelijkheid om ontheffing te verlenen, te verruimen. Het is dan voortaan aan de gemeenteraad zelf om te bepalen voor hoe lang aan een wethouders ontheffing van het woonplaatsvereiste wordt verleend. Eenzelfde regeling wordt voorgesteld voor de bevoegdheid van provinciale staten om gedeputeerden ontheffing te verlenen van het woonplaatsvereiste.

Met dit wetsvoorstel geeft de regering uitvoering aan een wens van de Tweede Kamer. De Tweede Kamer wil dat gemeenten meer vrijheid krijgen in het verlenen van ontheffing van het woonplaatsvereiste van wethouders.

Van 1 maart tot en met 1 april 2017 is gelegenheid geboden via www.internetconsultatie.nl te reageren op dit wetsvoorstel. Het stond eenieder vrij van deze mogelijkheid gebruik te maken. Specifiek zijn als doelgroepen benoemd: gemeenteraden, wethouders, provinciale staten, gedeputeerden.

Informatie over de ontvangen reacties

Op de internetconsultatie zijn twaalf reacties ontvangen (en voorts is er één respondent die geen reactie heeft achtergelaten). In acht reacties wordt steun voor het voorstel uitgesproken. De vier andere respondenten kunnen zich niet in het voorstel vinden daar zij het ten principale van belang achten dat de wethouder woonachtig is in de gemeente die hij bestuurt. In reactie daarop merkt de regering op dat deze respondenten er blijk van geven strikte toepassing van het woonplaatsvereiste voor te staan en daarmee elke ruimte voor ontheffing - dus ook de thans bestaande mogelijkheid - afwijzen. Daarmee gaan deze respondenten voorbij aan de strekking van het wetsvoorstel. De regering beoogt met dit wetsvoorstel gemeenteraden en provinciale staten meer ruimte te bieden om een eigen afweging te maken bij het verlenen van ontheffing van het woonplaatsvereiste. Het is aan gemeenten en provincies zelf hoe zij invulling geven aan die bevoegdheid. Het woonplaatsvereiste als zodanig staat niet ter discussie en blijft dan ook het uitgangspunt.

Informatie over het vervolg

De toelichting bij het wetsvoorstel is aangevuld met een paragraaf over de reacties die in consultatie zijn gekomen, wat in lijn ligt met dit consultatieverslag. Het wetsvoorstel is nu voor advies aan de Afdeling advisering van de Raad van State gezonden.


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.