IAK

1.

Kerngegevens

Document­datum 25-06-2015
Publicatie­datum 16-05-2018
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving bevat normen waaraan goed beleid of goede regelgeving dient te voldoen.

  • 1. 
    Wat is de aanleiding?

Het kabinet heeft in het regeerakkoord aangekondigd stemmen voor Nederlanders die in het buitenland wonen makkelijker te zullen maken. Een maatregel die het kabinet voorstaat, en in dit wetsvoorstel is vormgegeven, betreft het afschaffen van de wettelijk voorgeschreven registratie bij elke verkiezing van de leden van de Tweede Kamer en van de leden van het Europees Parlement voor Nederlandse kiesgerechtigde personen die hun werkelijke woonplaats buiten Nederland hebben.

  • 2. 
    Wie zijn betrokken?

Nederlanders die in het buitenland woonachtig zijn en de gemeente Den Haag.

  • 3. 
    Wat is het probleem?

Nederlanders die vanuit het buitenland willen stemmen ervaren de verplichting om zich voor elke verkiezing opnieuw te registreren als een overbodige administratieve last.

  • 4. 
    Wat is het doel?

Vereenvoudiging van de procedure om te kunnen stemmen vanuit het buitenland. Met dit wetsvoorstel wordt het mogelijk voor Nederlanders die in het buitenland wonen om zich eenmalig te laten registreren voor deelname aan alle komende verkiezingen van de leden van de Tweede Kamer en van de leden van het Europees Parlement. Daartoe krijgt de kiesgerechtigde Nederlander, per brief of per e-mail een uitnodiging tot registratie. De gegevens om deze uitnodiging te sturen worden ontleend aan de registratie van niet-ingezetenen binnen de Basisregistratie personen.

  • 5. 
    Wat rechtvaardigt overheidsinterventie?

Het organiseren van verkiezingen is een overheidstaak die in de wet moet worden geregeld.

  • 6. 
    Wat is het beste instrument?

Zonder een wijziging van de Kieswet kan de registratieverplichting per verkiezing niet worden afgeschaft en kan een permanente registratie niet mogelijk worden gemaakt.

  • 7. 
    Wat zijn de gevolgen voor burgers, bedrijven, overheid en milieu?

Voor Nederlanders in het buitenland die willen stemmen wordt het mogelijk dat zij zich eenmalig daarvoor registreren in plaats van voor elke afzonderlijke verkiezing. Voor de gemeente Den Haag leidt dit wetsvoorstel tot een wijziging van de huidige taak. Voor bedrijven en milieu heeft dit wetsvoorstel geen consequenties.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.