Vragen Integraal afwegingskader

1.

Kerngegevens

Document­datum 16-12-2014
Publicatie­datum 16-05-2018
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

  • 1. 
    Wat is de aanleiding?
 

De wens om de taken binnen de Raad van State functioneel te scheiden en te komen tot een concentratie van de bestuursrechtspraak.

  • 2. 
    Wie zijn betrokken?

De Hoge Raad, de Raad van State, de Centrale Raad van Beroep (CRvB), het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), de Raad voor de rechtspraak, de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak en de Nederlandse orde van advocaten.

  • 3. 
    Wat is het probleem?

Mede gelet op het vertrouwen dat burgers moeten kunnen stellen in de rechtspraak bij de Raad van State, is het nodig maatregelen te nemen om de taken van de Raad functioneel te scheiden.

Uit het oogpunt van rechtseenheid en overzichtelijkheid van het stelsel van bestuursrechtspraak is het nodig te komen tot een concentratie van de bestuursrechtspraak.

  • 4. 
    Wat is het doel?

Ervoor zorg dragen dat onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak niet alleen in juridisch opzicht is gegarandeerd, maar dat dit ook op een zo eenvoudig en doorzichtig mogelijke wijze gebeurt.

  • 5. 
    Wat rechtvaardigt overheidsinterventie?

De taken van de Raad van State en het stelsel van bestuursrechtspraak zijn wettelijk geregeld. Wijziging dient daarom eveneens bij wet te geschieden.

  • 6. 
    Wat is het beste instrument?

Overheidsinterventie.

  • 7. 
    Wat zijn de gevolgen voor burgers, bedrijven, overheid en milieu?

De voorgestelde wijziging brengt lasten met zich mee voor burgers, bedrijven en overheid.

Evenmin zijn er gevolgen voor het milieu. De voorgestelde concentratie van de bestuursrechtspraak leidt er toe dat de geschillen die thans in hoogste aanleg tot de rechtsmacht behoren van de CRvB worden ondergebracht bij de gerechtshoven (met de mogelijkheid van cassatieberoep bij de Hoge Raad) en dat de rechtsmacht in de geschillen die thans tot de competentie behoren van het CBb overgaat naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

1

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.