Beantwoording IAK vragen

1.

Kerngegevens

Document­datum 08-10-2014
Publicatie­datum 16-05-2018
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK)

Het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving bevat normen waaraan goed beleid of goede regelgeving dient te voldoen. Uitgebreide informatie vind je op www.naarhetiak.nl (klik dan op de tekst "Naar het IAK" in de linker kolom).

  • 1. 
    Wat is de aanleiding?
 

Brief aan de Tweede Kamer d.d. 11 april 2014 (Kamerstukken II 2013/14, 27 926, nr. 218) over de verruiming van de mogelijkheden van tijdelijk (ver)huren.

  • 2. 
    Wie zijn betrokken?

Huurders en verhuurders

  • 3. 
    Wat is het probleem?

Problemen met huidige vormen van tijdelijke verhuur, ontbrekende mogelijkheden voor tijdelijke verhuur. Voor huurders en verhuurders.

Vanuit verschillende belangenorganisaties wordt aangedrongen op maatregelen die de mogelijkheden van tijdelijk verhuren verruimen en om de bestaande vormen van tijdelijke verhuur te verduidelijken/verbeteren.

  • 4. 
    Wat is het doel?

Het aanpassen van huidige vormen van tijdelijke verhuur en creëren van nieuwe vormen van tijdelijke verhuur.

Met dit wetsvoorstel worden de mogelijkheden om als verhuurder bij bepaalde doelgroepen gebruik te maken van de opzeggingsgrond 'dringend eigen gebruik' verruimd. Daarnaast wordt de huurovereenkomst voor twee jaren of korter in de wet opgenomen. Tot slot wordt de

Leegstandwet gewijzigd om ook te koop staande huurwoningen tijdelijk te kunnen verhuren en wordt de 'diplomatenclausule' uitgebreid.

  • 5. 
    Wat rechtvaardigt overheidsinterventie?

Ten einde de problematiek onder 3 en 4 geschetst op te lossen is een aanpassing van titel 7.4 Burgerlijk Wetboek en de Leegstandswet noodzakelijk.

  • 6. 
    Wat is het beste instrument?

Wetswijziging. Daarnaast zal aandacht besteed worden aan voorlichting en modelcontracten.

  • 7. 
    Wat zijn de gevolgen voor burgers, bedrijven, overheid en milieu?

Beter toepasbare en nieuwe vormen van tijdelijke verhuur. De aanpassing van de wet heeft geen gevolgen voor lasten voor burgers, bedrijven, rechtspraak en overheid.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.