Conceptwetsvoorstel implementatie Omnibus II-richtlijn

1.

Kerngegevens

Document­datum 15-05-2014
Publicatie­datum 16-05-2018
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Consultatieversie

Wijziging van de Wet op het financieel toezicht en de Implementatiewet richtlijn solvabiliteit II ter implementatie van de

richtlijn........../EU van het Europees Parlement en de Raad van

....................2013[4] houdende wijziging van de Richtlijnen

2003/71/EU en 2009/138/EU......................... (PbEU 2014, L ...) (Wet

implementatie Omnibus II-richtlijn)

VOORSTEL VAN WET

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het ter uitvoering van richtlijn

2011/89/EU van het Europees Parlement en de Raad van.......................

2014 houdende wijziging van de Richtlijnen 2003/71/EU en 2009/138/EG

..........................(PbEU 2014, L ...) noodzakelijk is de Wet op het financieel

toezicht met die richtlijn in overeenstemming te brengen;

Zo is het, dat Wij, de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I

De Wet op het financieel toezicht wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1:90, zevende lid, komt te luiden:

  • 7. 
    Het eerste tot en met het derde lid is van overeenkomstige toepassing op het uitwisselen van vertrouwelijke gegevens en inlichtingen met de Europese Commissie, Europese toezichthoudende autoriteiten, het Gemengd Comité van de Europese toezichthoudende autoriteiten, het Europees Comité voor systeemrisico's en de tijdelijke enquêtecommissie van het Europees Parlement, bedoeld in artikel 226 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

B

Artikel 1:93, eerste lid, onderdeel a, komt te luiden:

  • a. 
    de Europese Centrale Bank, een buitenlandse nationale centrale bank of een andere buitenlandse instantie die belast is met een soortgelijke taak, handelend in haar hoedanigheid van monetaire autoriteit, voor zover de gegevens of inlichtingen dienstig zijn voor de uitoefening van haar monetaire taak of voor de daarmee samenhangende beschikbaarstelling van liquide middelen, de uitoefening van het toezicht op betalings- clearing- en afwikkelsystemen en de waarborging van de stabiliteit van het financiële stelsel, of een andere buitenlandse instantie die is belast met het toezicht op betalingssystemen;.

C

In artikel 3:97 wordt "door terugbetaling van kapitaal of uitkering van reserves te verminderen" vervangen door "door terugbetaling van kapitaal of uitkering van reserves te verminderen dan wel een dividenduitkering te doen" en wordt "het minimumbedrag aan solvabiliteitsmarge of zou kunnen worden voorzien dat hij in de twaalf volgende maanden niet meer aan dat minimumbedrag kan voldoen" vervangen door: het solvabiliteitskapitaalvereiste of zou kunnen worden voorzien dat hij in de twaalf volgende maanden niet meer aan dat vereiste kan voldoen.

D

Artikel 5:16 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het tweede lid, wordt "elke aanbieding van effecten" vervangen door "een aanbieding van effecten" en vervalt: en bij de toezichthoudende instanties van de andere lidstaten waaraan de Autoriteit Financiële Markten een verklaring als bedoeld in artikel 5:10, eerste lid, heeft verstrekt.
  • 2. 
    Onder vernummering van het derde lid tot vierde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:
  • 3. 
    De Autoriteit Financiële Markten deelt de definitieve voorwaarden mee aan de Europese Autoriteit voor effecten en markten en deponeert de definitieve voorwaarden zo spoedig mogelijk bij de toezichthoudende instanties van de andere lidstaten waaraan zij een verklaring als bedoeld in artikel 5:10, eerste lid, heeft verstrekt, voorzover mogelijk voor de aanvang van de aanbieding van effecten aan het publiek of de toelating van effecten tot de handel op een gereglementeerde markt.

ARTIKEL II

De Implementatiewet richtlijn solvabiliteit II wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel I wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Onderdeel A wordt als volgt gewijzigd:

In subonderdeel 6 vervallen de definities "intragroepsovereenkomsten en -posities", "richtlijngroep" en "richtlijngroepslid" en komt de definitie van "verzekeringsrichtlijngroep" te luiden:

verzekeringsrichtlijngroep: een richtlijngroep die bestaat uit ten minste twee verzekeraars, een verzekeringsholding, of een gemengde verzekeringsholding en waarvan ten minste één verzekeraar een verzekeraar is als bedoeld in artikel 13, punt 1 of 4 van de richtlijn solvabiliteit II;.

  • 2. 
    Onderdeel H vervalt.
  • 3. 
    Onderdeel J komt te luiden:

J

Artikel 1:56 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid wordt "Indien het een bijkantoor van een bank of beleggingsonderneming in de zin van de verordening kapitaalvereisten betreft, kan de toezichthoudende instantie van de andere lidstaat tevens een onderzoek verrichten" vervangen door: Indien het een bijkantoor van een bank of beleggingsonderneming in de zin van de verordening kapitaalvereisten of een bijkantoor van een herverzekeraar, levensverzekeraar of schadeverzekeraar in de zin van de richtlijn solvabiliteit II betreft, kan de toezichthoudende instantie van de andere lidstaat tevens een onderzoek verrichten.
  • 2. 
    Onder vernummering van het vijfde, zesde en zevende lid tot zesde, zevende en achtste lid wordt na het vierde lid een lid ingevoegd, luidende:
  • 5. 
    Indien een toezichthoudende instantie van een andere lidstaat ten behoeve van het toezicht op een verzekeringsrichtlijngroep gegevens of inlichtingen wenst te verifiëren bij een onderneming met zetel in Nederland die deel uitmaakt van die verzekeringsrichtlijngroep, verricht de Nederlandsche Bank een door die toezichthoudende instantie verzochte verificatie of doet zij die verificatie verrichten binnen het kader van haar bevoegdheden of verleent zij toestemming aan die toezichthoudende instantie om de verificatie zelf te verrichten of te doen verrichten.

De toezichthoudende instantie van de andere lidstaat kan aan de verificatie deelnemen indien zij die niet zelf verricht. De Nederlandsche Bank stelt de groepstoezichthouder in kennis van het gevolg dat aan het verzoek tot verificatie is gegeven.

  • 3. 
    Er worden twee leden toegevoegd, luidende:
  • 9. 
    Het eerste, tweede en vierde lid zijn van overeenkomstige toepassing op verzekeraars met zetel in een andere lidstaat die werkzaamheden hebben uitbesteed aan een persoon die in Nederland is gevestigd.
  • 10. 
    Indien twee of meer toezichthoudende instanties gezamenlijk bij een herverzekeraar, levensverzekeraar of schadeverzekeraar gegevens of inlichtingen verifiëren of een onderzoek verrichten als bedoeld in het eerste lid, kan EIOPA deelnemen aan een inspectie ter plaatse.
  • 4. 
    Onderdeel K vervalt.
  • 5. 
    Na onderdeel U worden twee onderdelen ingevoegd, luidende:

Ua

Het opschrift van afdeling 1.6.1a komt te luiden:

Afdeling 1.6.1a. Verklaringen van geen bezwaar als bedoeld in de artikelen 3:95 tot en met 3:97

Ub

In artikel 1:106a wordt "de artikelen 3:95 en 3:96" vervangen door: de artikelen 3:95 tot en met 3:97.

  • 6. 
    In onderdeel V komen de subonderdelen 1 en 2 te luiden:
  • 1. 
    In het tweede lid, onderdeel a, wordt onder 13° na de puntkomma ingevoegd: en. 2. In het tweede lid, onderdeel a, vervalt onder 14° aan het slot "en" en vervalt onder 15°.
  • 7. 
    In onderdeel AX vervallen subonderdelen 1 en 2.
  • 8. 
    Onderdeel BZ komt te luiden:

BZ

In artikel 3:104, eerste lid, wordt "of 3:96, eerste lid" vervangen door:

3:96, eerste lid, of 3:97.

  • 9. 
    Na onderdeel CBa wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

CBb

In artikel 3:105, eerste lid, wordt "artikel 3:95, eerste lid" vervangen door: 3:95, eerste lid, of 3:97.

  • 10. 
    In onderdeel CE wordt in de tekst van artikel 3:118, eerste lid, onderdelen a tot en met c, en zesde lid, onderdelen a tot en met c, telkens na "het solvabiliteitskapitaalvereiste" ingevoegd: en er bij de Nederlandsche Bank geen bedenkingen bestaan tegen de overdracht.
  • 11. 
    Onderdeel CH wordt gewijzigd als volgt:
  • 1. 
    In subonderdelen 2 en 3 wordt telkens na "het solvabiliteitskapitaalvereiste" ingevoegd: en er bij de Nederlandsche Bank geen bedenkingen bestaan tegen de overdracht.
  • 2. 
    Subonderdeel 4 komt te luiden:
  • 4. 
    In het eerste lid, onderdeel c, wordt "beschikt over het minimum bedrag aan solvabiliteitsmarge" vervangen door "voldoet aan het solvabiliteitskapitaalvereiste en er bij de Nederlandsche Bank geen bedenkingen bestaan tegen de overdracht" en vervalt de zinsnede "en de Nederlandsche Bank geen herstelplan ingevolge artikel 3:132 heeft verlangd van die levensverzekeraar of schadeverzekeraar".
  • 12. 
    Onderdeel CI komt te luiden:

CI

Artikel 3:131 wordt gewijzigd als volgt:

  • 1. 
    In het derde lid, onderdeel a, wordt "beschikt over de vereiste solvabiliteitsmarge" vervangen door "voldoet aan het solvabiliteitskapitaalvereiste en er bij de Nederlandsche Bank geen bedenkingen bestaan tegen de overdracht" en vervalt de zinsnede "en de Nederlandsche Bank geen herstelplan ingevolge artikel 3:132 of 3:134 heeft verlangd van de natura-uitvaartverzekeraar".
  • 2. 
    In het derde lid, onderdeel b, wordt "beschikt over de vereiste solvabiliteitsmarge" vervangen door "voldoet aan het solvabiliteitskapitaalvereiste en, voor zover het betreft een levensverzekeraar met zetel in een lidstaat, er bij de Nederlandsche Bank geen bedenkingen bestaan tegen de overdracht" en vervalt de zinsnede "en, voorzover het betreft een levensverzekeraar met zetel in een lidstaat, de Nederlandsche Bank of een toezichthoudende instantie van een lidstaat geen herstelplan ingevolge artikel 3:132 onderscheidenlijk een herstelplan dat overeenkomt met het herstelplan, bedoeld in artikel 3:132, heeft verlangd van die levensverzekeraar".
  • 13. 
    In onderdeel CM komt artikel 3:135, vijfde lid, te luiden:
  • 5. 
    Bij uitzonderlijke ongunstige omstandigheden als bedoeld in artikel 138, vierde lid, van de richtlijn solvabiliteit II met nadelige gevolgen voor verzekeraars die een significant marktaandeel vertegenwoordigen of waarvan een significant aandeel in de verzekeringsactiviteiten is getroffen, kan de Nederlandsche Bank besluiten de in het vierde lid bedoelde periode voor de getroffen verzekeraars te verlengen met een periode van maximaal zeven jaar, rekening houdende met alle relevante factoren, inclusief de gemiddelde uitlooptermijn van de technische voorzieningen.
  • 14. 
    Onderdeel DB komt te luiden:

DB

In de artikelen 3:189, vijfde lid, en 3:194, vijfde lid, wordt telkens de zinsnede "vanuit haar vestigingen in andere lidstaten" vervangen door: vanuit haar vestigingen in lidstaten.

  • 15. 
    Na onderdeel DB wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

DBa

In artikel 3:195, vijfde lid, wordt de zinsnede "vanuit zijn vestigingen in andere lidstaten" vervangen door: vanuit zijn vestigingen in lidstaten.

  • 16. 
    Onderdeel DG komt te luiden:

DG

Het opschrift van hoofdstuk 3.6. komt te luiden:

HOOFDSTUK 3.6. BEPALINGEN TEN AANZIEN VAN RICHTLIJNGROEPEN

  • 17. 
    Onderdeel DK komt te luiden:

Artikel 3:270 komt te luiden:

Artikel 3:270

De Nederlandsche Bank kan, indien zij groepstoezichthouder is, besluiten een onderneming niet in het toezicht, bedoeld in afdeling 3.6.3, te betrekken indien:

  • a. 
    de onderneming haar zetel heeft in een staat die geen lidstaat is en waar wettelijke belemmeringen bestaan voor het verstrekken van de voor het toezicht noodzakelijke informatie;
  • b. 
    de bij dat toezicht te betrekken onderneming in het licht van de doelstellingen van dat toezicht slechts van te verwaarlozen betekenis is tenzij verscheidene ondernemingen van dezelfde groep buiten beschouwing mogen worden gelaten en zij gezamenlijk niet van te verwaarlozen betekenis zijn; of
  • c. 
    het in aanmerking nemen van de financiële positie van die onderneming in het licht van de doelstellingen van dat toezicht misplaatst of misleidend zou zijn.
  • 18. 
    Onderdeel DN wordt gewijzigd als volgt:
  • a. 
    Artikel 3:283 komt te luiden:

Artikel 3:283

De Nederlandsche Bank kan verzoeken om een andere groepstoezichthouder dan de groepstoezichthouder die ingevolge artikel 247, tweede lid, van de richtlijn solvabiliteit II wordt aangewezen. Zij volgt daarbij de procedure van artikel 247, derde tot en met zevende lid, van die richtlijn.

  • b. 
    In artikel 3:284 vervalt de aanduiding "1." voor het eerste lid en vervalt het tweede lid.
  • c. 
    In artikel 3:285, vijfde lid, vervalt: , na overleg met de andere betrokken toezichthoudende instanties,.
  • d. 
    Artikel 3:286 wordt gewijzigd als volgt:

1°. In het eerste lid wordt "een verzekeringsholding met zetel in een lidstaat" vervangen door: een verzekeringsholding met zetel in een lidstaat, en de Nederlandsche Bank groepstoezichthouder is.

2°. In het tweede lid vervalt: , na overleg met de andere betrokken toezichthoudende instanties,.

  • e. 
    Artikel 3:287 wordt gewijzigd als volgt:

1°. In het eerste lid vervalt: groepstoezichthouder en de.

2°. In het tweede lid vervalt de zinsnede: de groepstoezichthouder en.

3°. In het zevende lid komt de laatste volzin te luiden: De Nederlandsche Bank stuurt dit besluit toe aan de moederonderneming.

  • f. 
    In artikel 3:288, eerste lid, vervalt ", in overeenstemming met toezichthoudende instanties van andere lidstaten waar een andere verbonden uiteindelijke moederonderneming op nationaal niveau aanwezig is," en wordt na de eerste volzin een zin ingevoegd, luidende: De Nederlandsche Bank stelt die uiteindelijke moederonderneming in kennis van het besluit.
  • g. 
    Artikel 3:288a wordt gewijzigd als volgt:

1°. In het eerste lid, laatste volzin, en tweede lid, laatste volzin, wordt telkens "en de samenwerking van de Nederlandsche Bank met de andere toezichthoudende instanties" vervangen door: en de beoordeling of solvabiliteitsregeling van een derde land gelijkwaardig is aan die van de richtlijn solvabiliteit II.

2°. In het vijfde lid vervalt de tweede volzin.

3°. Het zesde lid vervalt.

  • h. 
    In artikel 3:288b, derde lid, vervalt de zinsnede: en de samenwerking van de Nederlandsche Bank met de andere toezichthoudende instanties.
  • i. 
    Artikel 3:288h wordt gewijzigd als volgt:

1°. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. 
    De artikelen 3:8, 3:9, 3:17 3:18, en 3:72, vijfde lid zijn van overeenkomstige toepassing op het niveau van de verzekeringsrichtlijngroep. 2°. In het zevende lid vervalt: , na overleg met de leden van het college van toezichthouders,.
  • j. 
    Artikel 3:288i komt te luiden:

Artikel 3:288i

  • 1. 
    Een Nederlandse herverzekeraar, levensverzekeraar of schadeverzekeraar die een deelnemende onderneming is in een andere verzekeraar, of een verzekeringsholding met zetel in Nederland maakt jaarlijks openbaar:
  • a. 
    een rapport over de solvabiliteit en de financiële toestand op het niveau van de verzekeringsrichtlijngroep; en
  • b. 
    de juridische structuur en governance- en organisatiestructuur, met inbegrip van een beschrijving van alle dochterondernemingen, materiële verbonden ondernemingen en significante bijkantoren die deel uitmaken van de verzekeringsrichtlijngroep.
  • 2. 
    Ten aanzien van het eerste lid, onderdeel a, is artikel 3:73b, eerste en tweede lid, van overeenkomstige toepassing.
  • 3. 
    Indien de holding de verplichting, bedoeld in het eerste lid niet of niet tijdig nakomt, rust die verplichting eveneens op een Nederlandse verzekeraar die deel uitmaakt van de verzekeringsrichtlijngroep waarvan de holding deel uitmaakt.
  • 4. 
    Indien de in het eerste lid bedoelde verzekeraar of holding daartoe besluit en de groepstoezichthouder daarmee instemt, kan die verzekeraar of holding één rapport over de solvabiliteit en de financiële toestand verstrekken. Dat rapport bevat:
  • a. 
    de informatie op het niveau van de groep die op grond van het eerste lid openbaar wordt gemaakt;
  • b. 
    de informatie voor de dochterondernemingen binnen de groep die overeenkomstig artikel 3:73b, eerste en tweede lid, individueel te herleiden is en openbaar wordt gemaakt.
  • 5. 
    Indien het rapport, bedoeld in het vierde lid, niet de informatie bevat over een Nederlandse verzekeraar die de Nederlandsche Bank van vergelijkbare verzekeraars verlangt en indien wezenlijke informatie ontbreekt, kan zij van de betrokken verzekeraar verlangen dat hij de aanvullende informatie openbaar maakt.
  • k. 
    Artikel 3:288j wordt gewijzigd als volgt:

1°. In het eerste lid wordt "ingevolge artikel 3:281" vervangen door: en met inachtneming van artikel 260, eerste lid, van de richtlijn solvabiliteit II.

2°. In het derde lid vervalt: De Nederlandsche Bank raadpleegt de betrokken toezichthoudende instanties van de andere lidstaten en de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen voordat zij een besluit neemt.

  • l. 
    Artikel 3:288k wordt gewijzigd als volgt:

1°. In het eerste lid wordt "Indien geen sprake is van gelijkwaardig toezicht als bedoeld in artikel 3:288j, eerste lid" vervangen door: Indien de Nederlandsche Bank groepstoezichthouder is en geen sprake is van gelijkwaardig toezicht als bedoeld in artikel 3:288j, eerste lid, of indien de Nederlandsche Bank artikel 3:288j, vierde lid, niet toepast in geval van tijdelijke gelijkwaardigheid als bedoeld in artikel 260, zevende lid, van de richtlijn solvabiliteit II.

2°. In het derde lid, aanhef, wordt "artikel 57, tweede lid" vervangen door: artikel 3:57, tweede lid.

  • 19. 
    De onderdelen DO, DP, DQ en DS vervallen.
  • 20. 
    Onderdeel DU, subonderdeel 2, wordt gewijzigd als volgt:
  • a. 
    In subonderdeel 2 wordt "3:53, eerste tot en met derde en vijfde lid" vervangen door: 3:53, eerste tot en met derde lid.
  • b. 
    In subonderdeel 2 wordt in numerieke volgorde ingevoegd:
  • "3:97, eerste lid" vervangen door: 3:97;.
  • 21. 
    Onderdeel DV, subonderdeel 2, wordt gewijzigd als volgt:
  • a. 
    Het vierde gedachtenstreepje komt te luiden:
  • "3:72, eerste tot en met zevende en negende lid" vervangen door: 3:72, eerste en derde tot en met zevende lid;.
  • b. 
    In de numerieke volgorde wordt ingevoegd:
  • "3:97, eerste lid" vervangen door: 3:97;.

B

In artikel X wordt "31 december 2012" telkens vervangen door: 31 december 2015.

C

Artikel XI wordt gewijzigd als volgt:

  • 1. 
    In het eerste en tweede lid wordt telkens "onderdeel B" vervangen door: onderdeel C.
  • 2. 
    Het derde lid komt te luiden:
  • 3. 
    Een schadeverzekeraar als bedoeld in artikel 1:10, onderdeel a, van de Wet op het financieel toezicht, zoals dat artikel luidde op de dag voorafgaand aan de inwerkingtreding van artikel I, onderdeel C, stelt de Nederlandsche Bank in kennis van het voornemen om met ingang van de dag van inwerkingtreding van artikel I, onderdeel C, zijn werkzaamheden te gaan verrichten met gebruikmaking van de artikelen 2:33a en 3:3 van de Wet op het financieel toezicht. In dat geval vraagt de verklaringhouder een vergunning als bedoeld in artikel 2:75, eerste lid, of artikel 2:80, eerste lid, van de Wet op het financieel toezicht aan. Zolang op die aanvraag niet onherroepelijk is beslist, kan de verklaringhouder zonder de aangevraagde vergunning zijn werkzaamheden die onder de verklaring vielen, voortzetten.
  • 3. 
    Het vierde lid vervalt.
  • 4. 
    Het vijfde tot en met zevende lid worden vernummerd tot vierde tot en met zesde lid.
  • 5. 
    In het vierde lid (nieuw) wordt "onderdeel B" vervangen door: onderdeel C.
  • 6. 
    In het zesde lid (nieuw) wordt in de eerste volzin "bedoeld in het tweede lid" vervangen door "bedoeld in het tweede en derde lid" en wordt na de laatste volzin een zin toegevoegd, luidende: Het door de Autoriteit Financiële Markten te hanteren tarief voor het in behandeling nemen van een aanvraag als bedoeld in het derde lid, wordt bij algemene maatregel van bestuur bepaald.

D

Artikel XII, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. 
    Op een schadeverzekeraar die op het tijdstip van de inwerkingtreding van deze wet een vergunning heeft op grond van artikel 2:27, eerste lid, van de Wet op het financieel toezicht, zoals dit artikel luidde voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze wet, en die het voornemen heeft zijn werkzaamheden te gaan verrichten met gebruikmaking van de artikelen 2:33a en 3:3 van de Wet op het financieel toezicht, is artikel XI, derde en zesde lid, van overeenkomstige toepassing.

E

Artikel XIII komt te luiden:

ARTIKEL XIII

Op een natura-uitvaartverzekeraar die op het tijdstip van de inwerkingtreding van deze wet een vergunning heeft op grond van artikel 2:48, eerste lid, van de Wet op het financieel toezicht, en die het voornemen heeft zijn werkzaamheden te gaan verrichten met gebruikmaking van de artikelen 2:33a en 3:3 van de Wet op het financieel toezicht is artikel XI, derde en zesde lid, van overeenkomstige toepassing.

ARTIKEL III

Artikel IV, onderdeel C, punt 2, van de Implementatiewet richtlijn financiële conglomeraten I komt te luiden:

  • 2. 
    In het vijfde lid wordt "schadeverzekeraar of verzekeringsholding met zetel in een lidstaat een verbonden onderneming is van een gereglementeerde entiteit of van een gemengde financiële holding" vervangen door: schadeverzekeraar, gemengde financiële holding of verzekeringsholding met zetel in een lidstaat die hetzij een verbonden onderneming van een gereglementeerde entiteit of zelf een gereglementeerde entiteit is, of een gemengde financiële holding.

ARTIKEL IV

  • 1. 
    Op herverzekeraars, levensverzekeraars en schadeverzekeraars die met ingang van 1 januari 2016 geen nieuwe verzekeringen sluiten en uitsluitend hun bestaande verzekeringsportefeuille beheren en afwikkelen, zijn de titels I, II en III van de richtlijn solvabiliteit II niet van toepassing mits zij voldoen aan artikel 308 ter, eerste lid, onderdeel a of b, en derde lid, van de richtlijn solvabiliteit II.
  • 2. 
    Op de in het eerste lid bedoelde verzekeraars is artikel 308 ter, tweede lid, van de richtlijn solvabiliteit II van toepassing.
  • 3. 
    Artikel 308 ter, veertiende lid, van de richtlijn solvabiliteit II is van toepassing op een verzekeraar die:
  • a. 
    op 31 december 2015 in het bezit was van een vergunning op grond van de Wet op het financieel toezicht;
  • b. 
    voldeed aan de op dat moment geldende solvabiliteitseisen van de Wet op het financieel toezicht; en
  • c. 
    op 1 januari 2016 zou moeten voldoen aan het solvabiliteitskapitaalvereiste van de richtlijn solvabiliteit II maar gedurende dat jaar niet daaraan voldoet.
  • 4. 
    Artikel 308 ter, zeventiende lid, van de richtlijn solvabiliteit II is van toepassing op op het niveau van een verzekeringsrichtlijngroep Indien de verzekeraars in die groep op 31 december 2015 voldoen aan de ingevolge artikel 3:285, eerste lid, van de Wet op het financieel toezicht vereiste aangepaste solvabiliteit.

ARTIKEL V

Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.

ARTIKEL VI

Deze wet wordt aangehaald als: Wet implementatie Omnibus II-richtlijn.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren die zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister van Financiën,

10

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.